Greta och andra engagerade ungdomar: ”I Davos ska vi säga åt världsledare att överge fossilekonomin.”

16
1764
Gretas Gamlingar. Med Gunnel Nordin, Anders Romelsjö, Greta Thunberg och andra ungdomar.

Denna artikel av Greta Thunberg och andra unga klimat- och miljöaktivister inför World Economic Forum i Davos 21-24 januari har publicerats i The Guardian 10/1. The Guardian: Just 10% of fossil fuel subsidy cash ’could pay for green transition’

Hon fäster vår uppmärksamhet på bankers och storföretags stora ansvar och på vikten att snabba resoluta åtgärder NU.


 

Artikeln av Greta Thunberg och andra unga klimatengagerade: I Davos ska vi säga åt världsledare att överge fossilekonomin.

 

Vi har precis gått in i ett nytt decennium, ett decennium där varje månad och varje dag kommer att vara avgörande för beslut om hur framtiden kommer att se ut. Mot slutet av januari samlas chefer, investerare och beslutsfattare i Davos för 50-årsjubileet för World Economic Forum. The Guardian: 10 saker vi har lärt oss vid World Economic Forum.

Unga klimataktivister och skolstrejkare kommer att uppmana världsledare att avsluta fossilbränslet ’galenskap’. Unga klimataktivister och skolstrejkare från hela världen kommer att vara närvarande för att sätta press på dessa ledare.

Vi kräver att deltagare från alla företag, banker, institutioner och regeringar på årets forum omedelbart ska stoppa alla investeringar i prospektering och utvinning av fossilt bränsle, omedelbart upphöra med alla subventioner av fossilt bränsle och omedelbart och helt avstå från fossila bränslen.

Vi vill inte att detta ska ske 2050, 2030 eller 2021, vi vill att det ska göras nu – just nu.

Vi förstår och vet mycket väl att världen är komplicerad och att det vi ber om kanske inte är lätt. Men klimatkrisen är också extremt komplicerad, och detta är en nödsituation. I en nödsituation går man ut ur sin bekvämlighetszon och fattar beslut som kanske inte är särskilt bekväma eller trevliga. Och låt oss vara tydliga – det finns inget enkelt, bekvämt eller trevligt med klimat- och miljökrisen.

Ungdomar sviks av äldre generationer och makthavare. För vissa kan det verka som om vi ber om mycket. Men detta är bara den allra minsta ansträngning som krävs för att starta den snabba hållbara övergången. Det faktum att detta fortfarande – år 2020 – inte redan har skett är skamligt, uppriktigt sagt.

Ändå, sedan Parisavtalet 2015, har 33 stora globala banker kollektivt satsat 1,9 biljoner dollar på fossila bränslen, enligt Rainforest Action-rapporten. (https://www.ran.org/wp-content/uploads/2019/03/Banking_on_Climate_Change_2019_vFINAL1.pdf) IMF beräknar att världen bara år 2017 använde 5,2 biljoner dollar på att subventionera fossila bränslen.

Detta måste upphöra. Finansvärlden har ett ansvar gentemot planeten, folket och alla andra arter som lever på den. I själva verket borde det vara i alla företags ochinvesterares (stakeholder’s) intresse att se till att planeten de lever på kan frodas. Men historien har inte visat att världens företage är villiga att ta sitt ansvar. Så det faller på oss, barnen, att göra det.

Vi uppmanar världens ledare att sluta investera i fossilbränsleekonomin som är kärnan i denna planetkris. Istället bör de investera sina pengar i befintlig hållbar teknik, forskning och i att återställa naturen. Kortsiktig vinste får inte ersätta långsiktig stabilitet för liv.

Temat för årets samling i Davos är ”intressenter för en sammanhållen och hållbar värld”. Enligt forumets webbplats kommer ledare att träffas för att diskutera idéer och förbättra våra globala framsteg när det gäller klimatförändringar. Vår begäran till dem är kanske inte så långtgående med tanke på att de säger att de förstår och prioriterar denna nödsituation. Allt mindre än att omedelbart upphöra med dessa investeringar i fossilbränsleindustrin skulle vara ett svek mot livet självt.

Dagens ”business as usual” förvandlas till ett brott mot mänskligheten. Vi kräver att ledare spelar sin roll i att få slut på denna galenskap. Vår framtid står på spel, låt det vara deras investering.

•  Den här artikeln har skrivits av Greta Thunberg tillsammans med ungdomsklimataktivister Jean Hinchliffe, Australien; Danielle Ferreira de Assis, Brasilien; Joel Enrique Peña Panichine, Chile; Robin Jullian, Frankrike; Luisa Neubauer, Tyskland; Licipriya Kangujam, Indien; David Wicker, Italien; Julia Haddad, Libanon; Oladosu Adenike, Nigeria; Iqbal Badruddin, Pakistan; Arshak Makichyan, Ryssland; Holly Gillibrand, Skottland; Alejandro Martínez, Spanien; Isabelle Axelsson, Sverige; Sophia Axelsson, Sverige; Ell Jarl, Sverige; Mina Pohankova, Sverige; Linus Dolder, Schweiz; Vanessa Nakate, Uganda; Tokata Iron Eyes, USA.

Föregående artikelStefan Löfven skippar socialdemokratiska principer, Annie Lööf spräcker Alliansen. De genomför SD-vänlig politik
Nästa artikelVälkommen till övervakningskapitalismens tidsålder med Pokemon och Google
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Vår framtid står på spel.
  Fossila bränslens fysiska och termodynamiska egenskaper är uppenbart gynnsamma, och de har ett historiskt rekord i att tillfredsställa mänskliga behov på ett sätt som lyft hela mänskligheten ur fattigdom och underutveckling under över 100 år och fortsätter att göra det till låg kostnad.
  Just nu satsar de stora länderna i Asien på fossilbaserad utbyggnad av elproduktionen för att lyfta hundratals miljoner ur fattigdom. Nästan all tillväxt i den globala energiförbrukningen under perioden av tillväxt av fossila bränslen.
  Total förnybar energi, inklusive traditionell biomassa i utvecklingsländerna, utgör 13% av den totala primärenergin år 1990 och har bara ökat 1 procentenhet fram till år 2017.
  S.k. förnybar energi har visserligen vuxit med 72% under den perioden, från en mycket låg utgångspunkt, men fossila bränslen har vuxit med hela 59% från en totalt dominerande utgångsposition och fortsätter därmed ohotad att dominera världens energianvändning med väl över 80% marknadsandel.
  Man kan inte ens skönja någon energiövergång, så hur någon normalbegåvad människa kan tro att dessa energiråvaror är strandsatta tillgångar övergår mitt förstånd.
  https://www.vaken.se/ar-tillgangar-i-gas-olja-och-kol-pa-vag-att-bli-vardelosa/

  • Helt rätt Hans! Som exempel på detta kan man jämföra med hur man bygger vägar i u-länder och i-länder! I u-länder sätter man hundratals män med spadar för att bygga vägen, i t ex Sverige så har vi några gubbar med maskiner som gör mer jobb på mindre tid än alla dessa hundratals spadjobbare. Och allt detta för att man har tillgång till billig energi till maskinerna som gör jobbet. Och skulle man ge ordentliga löner, som man kan leva på, till alla dessa hundratals spadgubbar skulle vägen bli vanvettigt dyr och resurskrävande. Dessutom skulle ju alla dessa spadgubbar kanske kunna göra något vettigt i stället och därmed frigörs resurser till samhället.

  • Medias vägran, att offentligt debattera invändningar till påståenden om klimatkatastrof beroende på andelen CO2 i atmosfären, hör hemma hos Stalin, Adolf, Mussolini men inte i vår demokrati.
   Ingen förnekar att klimatet ändras. Det har det alltid gjort och kommer alltid att göra. Det som måste debatteras offentligt är frågan om människans verksamhet medför en snar klimatkatastrof genom ökat utsläpp av CO2 och om människan kan påverka klimatet genom att minska detta utsläpp.
   Erkända klimatforskare vittnar om att de inte får offentligt kritisera de av IPCC lanserade gissningar i form av s.k. modeller om framtida klimat.
   https://www.frihetsportalen.se/2020/01/svensk-politik-i-klimatets-skugga/

   • Invändningar mot det vetenskapliga underlaget för bedömningen att en försämring av klimatet sker, främst orsakad av människor, får stort utrymme. IPCC skriver knappast om ”snar klimatkatastrof” efter vad jag vet.

  • Indien kan bli den första icke-arktiska staten som utvecklar Rysslands arktiska resurser.
   New Delhi överväger att delta i ryska olje- och flytande naturgasprojekt i Arktis eftersom samarbete med Moskva skulle kunna öppna stora möjligheter för Indien i den resursrika regionen.

   https://www.rt.com/business/478326-india-russia-arctic-reserves/

   https://www.rt.com/business/474558-india-russian-coal-exports/

   Vi etablerar samarbete inom geologisk prospektering, gemensam utveckling av olje- och gasfält på territorierna i de två länderna, inklusive offshore-projekt, som så småningom kommer att göra det möjligt för Indien att bli den första staten som inte är arktisk för att utvinna resurser i Arktis,” ryska Utrikesminister Sergey Lavrov sa i en intervju med Times of India.

   Indien, en av de största och snabbast växande LNG-marknaderna, vill få ryska LNG från Arktis för att tillfredsställa sin växande energibehov. Det skulle kunna gå med i det arktiska LNG-projektet som leddes av den ryska energigiganten Novatek, enligt Indiens minister för petroleum och naturgas Dharmendra Pradhan.
   ”Vi studerar också möjligheterna att delta i det framtida Novatek-projektet i Arktis. Vi undersöker alla möjligheter att få LNG från denna region, ” sa ministeren till reportrar på onsdagen. Intresset för ryska gasförsörjningar kommer när Indien vänder sig från gemensamma projekt med grannskapet Pakistan. New Delhi har vägrat att underteckna ett samförståndsavtal om gasledningen mellan Iran och Pakistan och Indien mitt i eskalerande spänningar med Islamabad.
   Indien och Ryssland håller dessutom på att prata kol&koks i Rysslands Fjärran Östern, eftersom New Delhi försöker diversifiera sig från sina traditionella leverantörer som USA, Kanada och Australien. Om tio år förväntas det sydasiatiska landet behöva två gånger mer kol än det förbrukar idag, säger chefen för Fjärran Rysslands investerings- och exportbyrå Leonid Petukhov, efter ett möte med indiska affärsmän i New Delhi. Under besöket träffades tjänstemannen också med den indiska olje- och naturgasen Dharmendra Pradhan för att diskutera möjliga transporter.
   ”Indien är intresserat av gemensamma projekt med Ryssland för att utveckla kokskol och kommer att öka exporten av detta bränsle från Ryssland,” sade han och tillade att byrån hjälper både ryska och indiska företag i detta.
   Pradhan sade att tillförseln av kol från den avlägsna ryska regionen kan växa, eftersom det är mer attraktivt med avseende på pris, såväl som anslutning till hamnar och sjötransporter, rapporterade Times of India, med hänvisning till ministeren.
   Indien importerar mer än 50 miljoner ton kokskol, som är ett viktigt element för stålproduktionen och försöker diversifiera källorna till materialet. Andelen ryska kolleveranser till Indien är emellertid ganska låg och uppgår till cirka 1 procent enligt Petukhov.
   Coal India Limited och Indian Steel Association har redan besökt och inspekterat kolgruvor i Rysslands Fjärran Östern, medan flera ryska tillverkare, som Kolmar, EVRAZ och Mechel, har skickat testleveranser till Indien. Dessa prover testas enligt uppgift på de indiska växterna.
   Indiska stål- och energiföretag vill enligt uppgift importera upp till 9 miljoner ton råmaterial från Ryssland årligen. Indiska partner ber dock Ryssland utveckla såväl inland som portlogistik och järnvägsförbindelse i Fjärran Östern för att underlätta tillväxten av leveranser. De vill också att ryska företag ska överväga koncessioner och förmånsvillkor för indiska företag.
   Tidigare i år sade den första biträdande ministeren för utveckling av ryska Fjärran Östern att Moskva syftar till att öka kolförsörjningen sex gånger – till 28 miljoner ton – fram till 2025.

 2. Vet inte om klimatförnekarna ovan anser sig tillhöra vänstern eller rentav tror att de är marxister. Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att senkapitalismens glupska rovdrift på planetens livsviktiga naturtillgångar, som minskar mångfalden av växt- och djurarter och förstör de sista stora urskogarna, totalt har undgått deras uppmärksamhet. Inte heller har de hört talas om temperaturhöjningarna som lett till snabb avsmältning av istäcket vid polerna och på de stora bergskedjorna liksom den begynnande höjningen av havsvattennivåerna, som hotar befolkningarna på öar i de stora värlshaven. Invånarna på dessa öar upplever konkret följderna av de snabba klimatförändringarna. Men Benny och Hans Hjelm vet förstås bättre.

  • I boken ”The Green Reich” visar den belgiske juristen och filosofen Drieu Godefridi hur kraven på lägre CO2-halt i atmosfären och minskade CO2-tillskott från mänsklig verksamhet försämrar människans livsvillkor ända till att beröva henne även vad vi brukar kalla existensminimum.
   Även detta förutsätter nämligen kol och koldioxid för kläder på kroppen, tak över huvudet och mat i magen. FN:s klimatpanel IPCC tycks inte veta eller erkänna att kol är Livets bas och att koldioxid är Livets gas. Nästan allt tidigare och nuvarande liv på Jorden har sitt ursprung i den koldioxid som enorma vulkaner vräkte ut i Jordens ungdom.
   Det mesta av Jordens liv är nämligen organiskt. Det bygger på organisk kemi=kol i förening med andra ämnen. Den som ser kol som en fiende gör därmed Livet självt till sin fiende. .
   Drieu Godefridi skildrar en glidande tankemodell som steg för steg för mot rent totalitär politik mot människan som Naturens fiende. Det blir en ny religion, där Naturen tar Guds plats. Vår största synd blir därmed att synda mot Naturen.
   https://newsvoice.se/2020/01/tege-tornvall-koldioxid-livets-gas/

  • Du är utsatt för humbug Britta Ring..
   Extinction Rebellion är en global rörelse som bildades i England i maj 2018. Man finns nu närvarande i 55 länder. Extinction Rebellions påstår sig vara engagerat för klimatfrågor.
   En metod som Extinction Rebellion lyfter fram är civil olydnad. Svårt att begripa hur civil olydnad som orsakar skadegörelse och massarresteringar bidrar till att utmana i klimatfrågan.
   Det är inte mycket bättre i Sverige. Extinction Rebellion driver kravet på att Sverige ska nå netto-noll-utsläpp till 2025. I praktiken skulle det innebära att Sverige skulle behöva stänga ner sin industri till 2025, med medföljande massarbetslöshet.
   Extinction Rebellion är en reaktionär, regressiv och elitistisk rörelse vars syfte är att införa den mest störande formen av åtstramning som man kan tänka på människor över hela världen.
   Extinction Rebellion säger att mänskligheten är dömd om vi inte minskar koldioxidutsläppen till Zero år 2025. De vill driva oss tillbaka till stenåldern.
   Det som är mest häpnadsväckande med fenomenet Extinction Rebellion är vilken lätt resa dessa människor får i media och från politiska typer. De behandlas som kloka och radikala försvarare av förnuft och framtid.
   Dessa människor är en hot mot sunt förnuft, rationalitet, sanning och framsteg. Deras förutsägelser om helvetes eld om vi inte minskar koldioxidutsläppen fram till 2025 är rent beräknat svindleri för att lura den lättrogna massan. De ljuger och sprider rädsla och stör hårt arbetande människors liv.

   • Du sa nåt.
    För mig är det svårt att låta bli att tänka på väckelserörelserna som drog fram över västvärlden för över hundra år sedan. Inte minst i Sverige där väckelsen blev till regelrätta folkrörelser in i minsta samhälle och by. Många av väckelsens bönelokaler finns kvar än i dag. Men även frikyrkorna även om det folkliga intresset där verkar ebba ut.

    Någon form av försök till masspåverkan är den i alla fall den där klimatrörelsen och klimatalarmismen.

 3. ’It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled’. Few of those that have been fooled will ever admit to it.

 4. En världsledares budskap.

  – Detta är inte en tid för pessimism, utan en tid för positivism. Rädsla och tvivel är inte en bra tankeprocess, sade den amerikanske presidenten och fortsatte:
  – För att se morgondagens möjligheter måste vi avvisa dödsprofeterna och deras förutsägelser om apokalypsen. De är arvingar till historiens dumma spåkärringar.

  Enligt Trump handlar alarmismen egentligen om vänstermänniskor som försöker införa diktatur i världen.
  – De förutspådde en överbefolkningskris på 1960-talet, massvält på 1970-talet, och ett slut på oljan på 1990-talet. Dessa alarmister kräver alltid samma sak: absolut makt för att dominera, omforma och kontrollera alla aspekter av våra liv. Men vi kommer aldrig låta radikala socialister förstöra vårt land eller förstöra vår frihet. USA kommer alltid vara en bastion för frihet.

  • Don
   Du citerade ledaren för den primitiva och terroristiska krigarklanen i USA, dvs. företrädaren för just dom som skaffat sig ” absolut makt för att dominera, omforma och kontrollera alla aspekter av våra liv” Hur dom samtidigt kan vara en bastion för frihet kanske du kan förklara för oss.

 5. Utdrag ur den del av Trumps tal (som handlade om energisäkerhet).
  För att skydda vår säkerhet och vår ekonomi omfamnar vi också modigt amerikanskt energioberoende. USA är nu överlägset den största producenten av olja och naturgas överallt i världen. Det är inte ens nära. Medan många europeiska länder kämpar med förkrossande energikostnader, sparar den amerikanska energirevolutionen amerikanska familjer 2500 dollar varje år genom att sänka elräkningar och siffror som folk sa att inte kunde hända, och också, mycket viktigt, priser på pumpen.

  Vi har varit så framgångsrika att USA inte längre behöver importera energi från fientliga länder. Med ett överflöd av amerikansk naturgas nu tillgänglig behöver våra europeiska allierade inte längre vara sårbara för ovänliga energileverantörer. Vi uppmanar våra vänner i Europa att använda USA: s enorma utbud och uppnå verklig energisäkerhet. Med amerikanska företag och forskare som leder vägen är vi på tröskeln för praktiskt taget obegränsade energireserver, inklusive från traditionella bränslen, LNG, ren kol, nästa generations kärnkraft och gashydratteknologi.

  Samtidigt är jag stolt över att USA har bland de renaste luften och dricksvattnet på jorden – och vi kommer att behålla det så. Och vi kom precis ut med en rapport om att det just nu är det renaste det har varit under de senaste 40 åren. Vi är fast beslutna att bevara majestätet i Guds skapelse och vår världs naturliga skönhet. Idag är jag nöjd med att tillkännage att USA kommer att gå med One Trillion Trees Initiative som lanseras här på World Economic Forum. En biljon träd. (Applåder.) Och därmed fortsätter vi att visa ett starkt ledarskap när det gäller att återställa, odla och bättre hantera våra träd och våra skogar.

  Detta är inte en tid för pessimism; detta är en tid för optimism. Rädsla och tvivel är inte en bra tankeprocess eftersom detta är en tid för enormt hopp och glädje och optimism och handling. Men för att omfamna morgondagens möjligheter måste vi avvisa de eviga dödsprofeterna och deras förutsägelser om apokalypsen. De är arvtagarna till gårdagens dumma förmögenheter – och jag har dem och du har dem, och vi har alla dem, och de vill se oss göra dåligt, men vi låter inte det hända. De förutspådde en överbefolkningskris på 1960-talet, svält av massa på 70-talet och ett slut på oljan på 1990-talet. Dessa alarmister kräver alltid samma sak: absolut makt att dominera, omvandla och kontrollera alla aspekter av våra liv.

  Vi kommer aldrig att låta radikala socialister förstöra vår ekonomi, förstöra vårt land eller utrota vår frihet. Amerika kommer alltid att vara den stolta, starka och oskyddande bastionen av frihet. I Amerika förstår vi vad pessimisterna vägrar att se: att en växande och levande marknadsekonomi fokuserad på framtiden lyfter den mänskliga ande och väcker kreativitet tillräckligt stark för att övervinna alla utmaningar – alla utmaningar överlägset.

  I tre år nu har Amerika visat världen att vägen till en framgångsrik framtid börjar med att sätta arbetare först, välja tillväxt och frigöra företagare att leva upp sina drömmar. Och Gud välsigne Amerika. Tack. Tack så mycket. (Applåder.)

 6. Det är ju hur tydligt som helst. Den rödgröna regeringens ambitioner om att ”rädda klimatet” är bara ett sätt att få folket att betala in mer pengar i skatt.
  Ohämmad svensk produktion av törstiga och trafikfarliga bilar bryr de sig mindre om.
  Trafikfarliga i den bemärkelsen att genom större tyngd är farligare för andra trafikanter.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-raddade-volvo-men-bromsade-klimatomstallningen-igen

  Min veteranbil var på sin tid en medelstor bil. Men i jämförelse med dagens bilpark är det en småbil. Sådan har utvecklingen blivit.
  Dagens bilar är både större och tyngre än sina föregångare.
  Ändå har det i produktionen eftersträvats låg vikt och lättare byggmaterial, som t.ex. plast och lättmetallgods.
  Den här utvecklingen borde vara föremål för granskning ur ett samhällsperspektiv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here