Stefan Löfven skippar socialdemokratiska principer, Annie Lööf spräcker Alliansen. De genomför SD-vänlig politik

33
2135
Stefan Löfven. Wikimedia

En uppgörelse om ny regering med Stefan Löfven som statsminister verkar vara på gång. Såg honom med hustrun igår kväll på Operan där de såg succé-uppsättningen av ”Rigoletto”, liksom jag och min fru. Av en händelse stod de vid ett bord vid väggen, med två säkerhetsvakter i närheten, någon meter från vårt bord. Han SMS:ade ivrigt med båda händerna.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Januariöverenskommelsen är mycket impopulär enligt en aktuell opinionsundersökning och statsministern har rekordlågt stöd enligt en annan opinionsundersökning. S går tillbaka och SD framåt. ”Ja, vad var det jag sa”

”Samtidigt är fler missnöjda än nöjda bland regeringspartiernas egna väljare. 42 procent tycker att politiken är dålig medan bara 23 procent anser att den är bra. Extra alarmerande för Socialdemokraterna är att missnöjet är särskilt stort bland LO-medlemmar. 57 procent anser att politiken är dålig och bara 8 procent att den är bra.” SvT: Regeringspartiernas väljare missnöjda med politiken efter januariavtalet.


Stefan Löfven skippar socialdemokratiska principer, Annie Lööf spräcker Alliansen. De genomför SD-vänlig politik

Vilka finns att gratulera, förutom Kapitalet och de rika? Och de har faktiskt skäl att att tacka SD, vars själva existens och styrka redan starkt påverkat regeringsbildningen utan att direkt ha med den att göra.

Lena Melin konstaterar ”Sverige kommer under de 3,5 år som återstår till nästa riksdagsval att styras av en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den kommer i sin tur att vila på ett organiserat samarbete i riksdagen med Centern och Liberalerna. Det kommer att omfatta statsbudgeten och vissa andra frågor.” ”Alliansen är död. Det har varit de borgerliga partiernas mest framgångsrika projekt genom tiderna.” Aftonbladet: Löfvens nya regering blir en märklig skapelse

Har svårt att invända mot hennes beskrivning här ”Stefan Löfven har under de senaste fyra åren regerat med motståndarnas budget som bas (och gör det nu igen), gjort katastrofala felbedömningar och misslyckats med att staka ut vägen framåt så att den blir tydlig för någon utöver honom själv.
Trots det, och trots det sämsta valresultatet för Socialdemokraterna sedan Sverige blev en demokrati, så ser han ut att återkomma som statsminister.”…

”Är det en bra organisering av regeringsmakten? Nej, det är det inte. Det är till och med riktigt dålig. Centralt i demokratin är möjligheten att utkräva ansvar. I det här fallet kan rikdagen ställa regeringen till ansvar, men knappast L och C. De kan ducka bakom farbror Löfven och tant Lövin vilket inte är något idealiskt tillstånd.”

Utkastet till den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L är uppdelat på elva områden med sammanlagt 73 punkter.
De elva områdena är: Ekonomi och statsfinanser, Jobb och tillväxt, Hela landet ska växa, Miljö och klimat, Integration och hedersbrott, Bostäder, Skolan, Sjukvård och äldre, Funktionshinder, Migration samt Trygghet, säkerhet och demokrati. DN

Annie Lööf. Wikimedia.

Några viktiga punkter med kommentarer.

* Värnskatten ska avskaffas från 1 januari. En grön skatteväxling införs på totalt 15 miljarder kronor i form av höjda miljöskatter samtidigt som skatten sänks på arbete och företagande.

-Borttagande av värnskatten är bra för den dryga tiondel av befolkningen som tjänar mer än 700 000 om året, eller knappt 60 000 kronor i månaden, och därmed betalar extra statlig inkomstskatt. Detta var Liberalernas viktigaste krav. Jan Björklund som tjänar 1,3 miljoner före skatt kan räkna med hela 33 000 kronor mer i plånboken om året, alltså nästan 3 000 kronor i månaden. Det påstås ibland att skattesänkningar för rika gynnar investeringar och ekonomin. Men i en stor studie fann nationalekonomerna Thomas Piketty och Emmanuel Saez inget samband mellan skattenivåer för höginkomsttagare och ekonomisk tillväxt i 18 OECD-länder. Ty arbetsutbudet styrs inte bara av löntagarnas strävan att maximera egennyttan utan också – och kanske främst – av sånt som avtal, heltidsnormer och total efterfrågan i ekonomin. ETC

* Rut-avdraget byggs ut kraftigt med tredubblat tak och utvidgas till fler tjänster.
-Gynnar de som har råd att anlita företag och människor för städning och service.

* Fri hyressättning vid nyproduktion införs. Samtidigt ska förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter reformeras. Förslaget innehåller också ett avskaffande av ränta på uppskovsbeloppet, det vill säga på gamla vinster från bostadsförsäljningar.
-Gynnar Kapitalet och främst de välbeställda som har högre gamla vinster och högre ränteutgifter.

* Turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna.
-Minskar tryggheten på arbetsmarknaden. LO-basen gillar inte detta.

* Skolan berörs inte så mycket efter vad jag kan förstå.
– Men inget inskränker på att minska den skadliga, splittrande och mycket vinstgivande privatiseringarna.

* Hälso- och sjukvård ska tilldelas en uppdaterad kömiljard införas som omfattar hela vårdkedjan.
– Men inget inskränker på att minska den skadliga, splittrande och mycket vinstgivande privatiseringarna.

* Den restriktiva migrationspolitiken nästan i SD:s anda kvarstår i 2 år.

LO-basen har sagt att extraval vore bättre än att ta bort turordningsreglerna, men anser det inte i radions lördagsintervju kl 13 idag.
Han menar att förhandlingar i regeringen får visa hur turordningsreglerna påverkas. LO är också kritiskt mot fördelningspolitiken, dvs. att skillnaderna mellan rika och andra ökar.

Stor framgång för SD, men inte för V!

Utan att göra något direkt har SD åstadkommit en tydlig högervridning av politiken i Sverige, som de strävar efter. Även om de i sitt valmanifest inte konkret tar ställning i flera av frågorna. Men de har förklarat att dekan rösta för Kristersson som statsminister. Och fleraa av frågorna i överenskommelsen återger inte bara C:s/L:suppfattning utan även M:s och SD:s syn.
Kapitalet och de rika har faktiskt skäl att att tacka SD, vars själva existens och styrka redan starkt påverkat regeringsbildningen. C:s inflytande ökar förstås. C och L kan fortlöpande ställa krav.
V:s inflytande minskar – nu kan de som vill inom V troligen ”friare” utveckla en reformistisk radikal vänsterpolitik.V bör ta fasta på politikens innehåll och rösta Nej.

Föregående artikelProtester i Iran: Rapporteringar om nedskjutna flygplan…
Nästa artikelGreta och andra engagerade ungdomar: ”I Davos ska vi säga åt världsledare att överge fossilekonomin.”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

33 KOMMENTARER

  1. Ska bli intressant och se Vänsterpartiet rösta fram en nyliberaliserad socialdemokratisk statsminister med socialistisk tradition. För något annat val tror jag inte Vänsterpartiet har. Det är en intressant tanke det där att Vänsterpartiet med kommunistiskt förflutet har den inställningen att aldrig fälla en socialdemokratisk regering.

  2. Jag håller med om att partiet Sverigedemokraterna kan känna sig nöjda med den här överenskommelsen. Fast det inte låter så bland partiets sympatisörer. Lyssnar man till dem vill de ha en revolution av nyhögern och helst igår. Eller NU, NU, NU. Men jag tror partiet tänker mer långsiktigt att tiden ännu inte är inne och att ett för tidigt regeringsinflytande lika gärna skulle resultera i katastrof och det vill man inte. Än så länge är den identitära rörelsen ganska splittrad men det har börjat en europeisk samling nu i samband med valet till EU-parlamentet. Det är så det långsiktiga arbetet måste bedrivas för en trygg och säker framgång.

  3. Alla dom negativa asociala och destruktiva tendenser som hotar både demokrati och välfärd kommer att förstärkas nu, men folket har ju röstat för sådan politik så det är väl naturligt.
    Intressant att se upprördheten från M och KD fast det är deras budget som gäller. Det ger lite perspektiv på svensk politik. Sakfrågor av någon tyngd diskuteras inte ens, alla är överens om dessa. Platsen vid köttgrytan är det enda det handlar om.

    Det positiva är väl möjligen att det blir tydligare och tydligare att överheten, både den politiska, innefattande alla riksdagens partier och den ekonomiska, är att betrakta som en enhet med gemensamma intressen. Förhoppningsvis drar fler svenskar samma slutsats av detta som många har gjort i Frankrike. Utsikten att valsystemet skall erbjuda någon möjlighet till förändring kan vi nog bortse ifrån under överskådlig tid.
    Folkliga protester och folklig organisering mot plundrarna är således den enda möjliga vägen framåt.
    Den vägen känns lite avlägsen i dagens Sverige, men det gjorde den nog i Frankrike också ända tills Gula västarna intog gatorna.

  4. Det verkar ju gå ganska bra för Sverige, även utan någon regering alls. Varför inte göra det regeringslösa tillståndet permanent? Så kunde det lämna plats för ett verkligt direktdemokratiskt folkstyre i stället!

    • Bra förslag. En tilltagande andel människor röstade på Direktdemokraterna, som jag är medgrundare av, då partiet hette Aktiv demokrati. Tyvärr uppfyller de inte mina krav på direktdemokrati just nu. De behöver få tillbaka sin transparens, samtal före omröstningar och verifierbarhet i själva omröstningarna, samt även motverka 4%-spärren genom bred valsamverkan, anser jag, för annars vet man inte vem som egentligen styr partiet. En bra sak har de i alla fall kvar, nämligen anonymitet genom alias om medborgarna vill ha det.

  5. Det talas om högervindar i politiken, vad mer kan vara högervänt än när socialdemokratin ligger sig i sängen med liberalerna och centerpartiet. Detta betyder naturligvis att neoliberalerna kommer att sätta press på Socialdemokratin, och om de inte får sina förslag igenom, så låter de regeringen falla.Inom hela den Socialdemokratiska rörelsen har man alltid sett till att borgarna få ett inflytande!. Lövén har nu fått smak på makten, och vill behålla den med alla medel Som LO´s ordförande påstå att det är bättre med en socialdemokratisk regering än en moderat ledd regering.
    Jag tor inte denna regering håller för länge innan det blir nyval. Ett sak visar detta iallafall att socialdemokratin är inget arbetarparti, man föredra borgerskapet till varje pris.Vänsterpartiet måste nu ta ställning om man stödjer denna regering, men om jag förstå Jonas rätt, så kommer han att läga sig platt. Ett nyval våra det enda alternativet, men alla parter är glade för de röster man har fått. Att chansa på nyval är för riskabelt, enlikt vad valundersökningarna har visat. Man engagera väljarna mera och kanske börja det förstå att denna den måste rösta på ett parti som framförallt ser till att Sverige blirmera jämnlik, vilket man tills nu har försummat. Klassklyftorna blir större och större.

    • Använder man ordet ”Klassklyftorna” har man bejakat de marxistiska idéerna om klassernas kamp. Jag skulle istället använt meningen ”Klyftorna i samhället blir större och större” om jag nu inte ville demonstrera just det politiska ställningstagandet.

      • Svammel igen. Att klassklyftorna ökar är empirisk verklighet, mycket väl belagd.
        Att du inte gillar att verkligheten beskrivs som den är har vi fattat nu, men ditt ständiga upprepande av det börjar bli långtråkigt, minst sagt.

    • EU-medlemskapet tvingar fram ett beteende som är borgerligt i medlemsstaterna, helt oavsett vad partierna heter. Om partierna bedriver välfärdspolitik går det åt pipan. Kapitalet flyr, medan produkterna fortsätter rulla in utan tull via gränsen. Problemet kallas för ”race to the bottom” och har uppkommit i USA såväl som i EU, eftersom unionerna är uppbyggda på ungefär samma vis.

  6. Lita aldrig på någon svensk politiker! Sverige har aldrig varit demokratiskt styrt. Svenska politiker har svåra identitetsproblem. Sverige styrs idag av USA, EU och FN. Det spelar ingen som helst roll vilken av de skenbara politiska ytterligheternas företrädare (socialiska eller kapitaliska) som styr Sverige mot oundviklig katastrof! Båda varianterna är lika skrämmande.

    • Eliterna har blicken mot en kommande (demokratisk) världsregering men en betydande del av småfolket samt ett antal intellektuellt oppositionella stretar emot. Mellan de här vittrar de politiska fackföreningarna och drömmarna om det utopiska samhället bort. Den politiska eliten samt kapitalisterna har hittat en säker och bred gemensam väg till makten som hittills varit oslagbar. Äntligen blir världen möjlig att styra. Hittills har det ju varit omöjligt att straffa enskilda länder på grund av deras suveränitet men med en övergripande makt kan även ”världslagar” och i förlängningen även rättskipning bli fullt möjlig. Kalla det globalisering, internationalisering, ”världskommunism” eller vad ni vill.

      • Vi väljer iallafall att inte kalla världskapitalismen för världskommunism och dom som ansvarar för detta spektakel är dom högerkrafter som du hela tiden uttrycker ditt stöd för. Du är antingen helt förvirrad eller en medveten förvirrare Klasse. Vilken variant är det?

      • Jag delar de synpunkter ”arbetarklass” hade i ett inlägg den 9 januari..
        Att Sveriges mål och handlingar är en planerad roll som ett av Europas största flyktingmottagarländer med målet att definitivt förgöra landet Sverige som nationell och kulturell enhet- och den politiska helt övergripande planen att Sverige skulle bli en integrerad del av en kommande ny världsregering- och regeringens stora vurm för FN- och att målet att för Sveriges del sitta i FN:s säkerhetsråd talar sitt tydliga språk.
        Efter att ha röstats in (köpt en plats) i FN:s säkerhetsråd satt Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet.
        https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/margot-wallstrom/

    • Korrekt. Innan vi går ur EU är det mesta kosmetiska skillnader. Innan vi går ur EU kan inte så mycket åstadkommas med mindre att man gör som Ungern, d.v.s. vinner i tävlingen som heter ”race to the bottom”, genom att dra fördel av EU:s frihandel genom att ha låga löner, låga skatter och vägrar gå med på de nackdelar som föreslås, d.v.s. högerpolitik utan massinvandring. Då kommer företagen in i landet och påbörjar sina aktiviteter.

      Ett vänsterparti som inte driver ut ur EU som första punkt är inget vänsterparti, i min mening, men ett självmordsparti.

  7. Hur kan socialdemokrater samarbeta med detta nyliberala pack?
    Och hur kan svenskar som röstat på sossar acceptera detta svek?
    detsamma gäller väl Vänsterpartiet som också kommer rösta fram en höger/nyliberal stefan löfven.
    att invandringen måste stävjas är ju självklart, nu blir de istället ännu mer efter denna uppgörelse. klarar sverige detta?

    • Partiet Socialdemokraterna måste betraktas som ett maktparti om än med viss ideologisk inriktning. Jag tror inte de har något val de heller. De gör bara vad som samhället förväntas av dem. Allt annat skulle betraktas som svek. Hur tror du till exempel SVT Public Service skulle kunna hantera något sådant?

      • arbetarklass
        Det har du nog rätt i men sossarna står allt över svt, kolla bara hur svt skönmålar S och C samarbetet.

  8. Det har startats en namninsamling inom Vänsterpartiet för att få ledningen att stoppa en regering ledd av Stefan Löfven efter överenskommelsen med C och L, skriver P4 Jönköping.

    – Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, säger Mikael Ekvall (V), Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län, som skrivit på insamlingen.

    I uppropet som sprids bland V står bland annat att ”överenskommelsen som slutits mellan S, C, L och Mp är ett nyliberalismens manifest”.

  9. I en artikel i SvD Kn man läsa ”Och i någon mån är det naturligtvis ett dilemma att partiet riskerar att fälla en socialdemokratisk statsministerkandidat tillsammans med det nationalkonservativa blocket. Men alternativet – att släppa fram en statsminister som lovat föra centerpolitik – måste ändå betraktas som uteslutet. Då har Vänsterpartiet återgått till den underdåniga attityd gentemot socialdemokratins ledning som präglade Hilding Hagbergs tid som partiledare men som valet av CH Hermansson var ett uppbrott från.

    Lars Ohly
    före detta partiledare, Vänsterpartiet”

    • Om något positivt kan komma ut ur detta så vore det en splittring av V och ett haveri för S. Det skulle ge oss fortsatt högerpolitik, dvs. samma som nu, men samtidigt skapa det nödvändiga fundamentet för nya folkliga rörelser, utom kontroll från dessa nyliberala bedragare.

  10. Att välja det minst onda kan väl nästan betraktas som en svensk konsensusdygd. Några reflektioner till den komplexa verklighet som bidragit till den uppkomna regeringsbildningssituationen. SAP:s väg är så mycket omskrivet och omdebatterat att jag inte har något att tillägga. Nya Moderaterna inledde sin politiska bana med att handla först och tala sedan. Bland annat snodde de begrepp och politiska paket från SAP men förändrade innehållet. Detta med hjälp av övriga allianspartier. SAP stod handfallna.
    Tidigt som partiledare uttryckte Annie Lööf sin beundran för Margret Thatcher, vilket hon fick tona ner. Men nu framträder det tydligt i hennes ”regeringsförklaring” eller mer officiellt uttryck i överenskommelsen med SAP, Miljöpartiet och L. Jag gissar att hon under årens lopp har tagit hjälp av grupper/personer á Pär Schlingman bl.a. genom att kraftfullt utnyttja tillfällen som dyker upp. Den offensiva liberala stafettpinnen har gått över till C.
    Oberoende av anledningar till de etablerade partiernas tidigare avståndstagande till SD så har det i regeringsbildningsprocessen utnyttjats kraftfullt, i synnerhet av C och L.
    Trots Ulf Kristenssons avfärdande så har nog möjligheterna/riskerna till ett konservativt block bildats utgörande av SD, M och KD. Ett ”ny”liberalt block C och L med SAP som gisslan.
    SD:s partiprogram ger upphov till associationer av småstadsidyller med enkelhet och självstyre. Det är inte alls ologiskt att människor missgynnade av den svenska välfärden tar tag i halmstrået och nappar på begripliga nationalistiska lösningar. Lösningar som visserligen förnekar svensk politiks beroende av globaliseringens ekonomiska och politiska försämringar för sämre ekonomiskt lottade människor. Vardagsplågorna är reella och skymmer sikten till ekonomiska och politiska analyser.
    V befinner sig minst sagt i en knivig situation, utan möjlighet till parlamentariskt inflytande. Men som Tomas Bodström sa vid en intervju kommer förmodligen deras opinionssiffror öka.
    Att utnyttja denna situation med omorientering av partiernas politik och kanske t.o.m partibildningar bör den ”samlade vänstern” anta som utmaning.
    Birgitta Lardell

    • ”Trots Ulf Kristenssons avfärdande så har nog möjligheterna/riskerna till ett konservativt block bildats utgörande av SD, M och KD. Ett ”ny”liberalt block C och L med SAP som gisslan.”

      Strax efter Alliansens seger i ödesvalet 2006 gick SVT Public Service ut med en ’poll’ på hemsidan med titeln: Är du konservativ eller liberal? Den tredje av de tre stora politiska ideologierna socialism fanns inte ens med. Som vänstervriden på den tiden tvär-reagerade jag. Hur kunde dom bara göra så här?
      I dag förstår jag bättre. Vägen var redan då utstakad och nu befinner vi oss där men med socialisterna i förnekelse och deras enda möjliga väg den liberala. Så där står vi nu i en ojämn kamp mellan liberal demokrati och konservatism med nationell inriktning. De som kommer i kläm är närmast de forna kommunisterna som drabbas av en inre splittring om än i det diskreta.

  11. Den som röstade på Socialdemokraterna i höstas la omedvetet en röst på Centern och Liberalerna. De måste känna sig bedragna idag. Så var är demokratin? Varför ha val överhuvudtaget om det så det fungerar? Om Vp röstar på Löfven, då har även de övergivet arbetarna. De är alla för, från vänstern till högern – alla riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna – en nyliberal arbetarfientlig politik. Så det kvittar i längden vilket riksdagsparti man röstade på i höstas.
    De vill alla ha en nyliberal kapitalistisk politik, och de samarbetar för att genomföra det.

    • Precis Kerstin och i det här läget är antagligen partipolitik mest att se som terapi för desillusionerade idealister. Det som gäller är folkligt motstånd över partigränserna.
      Vi ser dock mycket lite sådant i Sverige av idag. I första hand är det Hamnfyrans kamp, både för sina självklara rättigheter som arbetare och för rätten att strejka. Vi bör vara uppmärksamma på utvecklingen här och beredda att delta efter förmåga i deras kamp. Den har inte passerat obemärkt i andra fackföreningar och ilskan över sossarnas rent överjävliga förräderi i den frågan växer.
      Får vi nu dessutom en högerregering med sossarna i spetsen så kanske grytan kokar över.

        • Jag tycker bilden till artikeln du länkar till väl illustrerar svensk sjöfart av idag. En hamn fylld med fritidsbåtar. Ser man till transporterat gods har sjöfarten blivit en försvinnande liten del. Om hamnarbetarna strejkar så vet jag inte riktigt vem som drabbas. För att en strejk ska ha någon verkan måste den ju drabba samhället påtagligt annars bryr sig knappast någon.

  12. ”Det var en besviken Ebba Busch Thor som infann sig i Agenda-studion under söndagskvällen. Fyra månader efter valet ser det ut som att det snart kommer finnas en regering – men inte den som Kristdemokraterna hoppats på.
    – Jag känner en väldigt stor sorg och besvikelse, sa hon.”

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ebba-busch-thor-1

    Partiledaren Ebba Busch Thor för partiet Kristdemokraterna fäller krokodiltårar i SVT Public Service samhällsprogram Agenda 🙂

  13. Landets demokratiska styre har först skänkts till Bryssel sedan ägarfamiljerna internationaliserats, nu ska politikerna få äskad och skattebefriad lön. Flygturen är så kort, och skam har de ingen till att börja med.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here