Protester i Iran: Rapporteringar om nedskjutna flygplan…

20
1507
Iran Flygplanet. Vrakrester efter det nedskjutna ukrainska flygplanet. Foto IRNA.

Iran har först efter 3 dagar rapporterat att man av misstag skjutit ned passagerarplanet Ukrainian flight PS 752 och bad om ursäkt. Iran har fått förståelig kritik både förnedskjutningen och för att det tog 3 dagar. Detta är dock jämförelsevis mycket snabbt jämfört med USA:s nedskjutning av ett iranskt flygplan 1988 och det fortfarande oklara läget efter nedskjutna MH17 sommaren 2014. (Se nedan).

Försvarsmaktens generalstab sänder sina kondoleanser och uttrycker sin sympati med offrens sörjande iranska och utländska familjer, och ber om ursäkt för det mänskliga misstaget. Det ger också fullständiga garantier om att den kommer att göra omfattande översyn av sina väpnade styrkors operativa tillvägagångssätt för att omöjliggöra en upprepning av sådana misstag. De kommer också omedelbart att överlämna de skyldiga till Försvarets juridiska organisation för åtal.

Irans president Hassan Rouhani har talat med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och de gick med på att samarbeta om en fullständig kartläggning av vad som hände och varför. Han har också pratat med president Volodymyr Zelensky i Ukraina och kommit överens med honom om det fortsatta arbetet med att undersöka allt som rör flygolyckan.

I Iran har många demonstrerat mot nedskjutningen och myndigheternas hantering av frågan, med nekande och felaktiga uppgifter inledningsvis.

Många politiska ledare kritiserar Iran för det oavsiktliga nedskjutandet av passagerarplanet, medan de inte kritiserar USA för det planerade, avsiktliga mordet på general Soleimani och andra militärer. Intressant, eller hur? Vilken är moralen? DN:

Man undrar också varför planet överhuvud fick starta:

Under timmarna strax efter missilattacken (mot USA: s Ain al-Assad-bas i Irak) hade de amerikanska terroriststyrkornas militära flygningar ökat runt om landet. De iranska försvarsenheterna fick nyheter om att man bevittnat ett flygande objekt röra sig mot Irans strategiska centra, och därefter observerades objekt på några [iranska] radarskärmar, som innebar att spänningen ökade på luftförsvarsenheterna.

Under dessa känsliga och kritiska omständigheter startade det ukrainska flygplanet PS752 från Imam Khomeini flygplats, och när det svängde, närmade det sig en känslig militär plats i IRGC och det såg ut som om det hade ett fientligt föremåls form och kurshållning.På grund av den mänskliga faktorn och en oavsiktlig åtgärd under dessa omständigheter träffades flygplanet [av luftförsvaret], vilket orsakade martyrdöden för ett antal av våra landsmän och dödsfall för flera utländska medborgare.

Det är välkommet att den iranska militärmakten erkänner händelsen.

Det är inte självklart att det görs i sådana fall.

Al-Jazeeras Dorsa Jabbari säger från Teheran att människor är i chock och många är rasande och kräver ansvarsfullt straff. Al-Jazeera påminner om händelsen 1988 när en amerikanskt krigs sköt ner en iransk passagerarplan Iran Air Flight 655 och dödade 290 personer.

George H. W. Bush, dåvarande vice president i USA, sa i sina kommentarer vid den tiden:”Jag kommer aldrig att be om ursäkt för USA – jag bryr mig inte om vad fakta är … inte en ursäkt för Amerika typ av kille.

Trots att de sköt ner Iran Air 655 för vad de sa var ett misstag, fick besättningen medaljer och kaptenen fick ordern Legion of Merit för sina ”enastående operationer” .Först 1996 kom Iran och USA överens om ett uttalande där USA erkände att det var ”ett fruktansvärt mänskligt misstag” och uttryckte ”djupa ånger för förlusten av människolivet”.

USA tog inte på sig något juridiskt ansvar, men gick med på att betala ersättning till de överlevande. För Iran är det troligt att landet tar juridiskt ansvar och att de överlevande kommer att få ekonomisk kompensation, även om det är en liten tröst. De som är ansvariga för skjutvapen i Iran kan inte räkna med vare sig medaljer eller beställningar. Pål Steigan.

1988, när USS Vincennes hade skjutit ner Iran Air Flight 655 och dödat 290 människor inklusive många barn, förnekade den amerikanska regeringen att den var skyldiga. George HW Bush, USAs vice ordförande vid den tidpunkten, kommenterade: ”Jag kommer aldrig att be USA om ursäkt – jag bryr mig inte om vilka fakta som finns … Jag är inte den slags typ av kille som ber ursäkt för USA. ” Trots sitt ”misstag” fick besättningen medaljer och kaptenen tilldelades till och med en Legion of Merit ”för exceptionellt meriterande beteende vid utförandet av enastående tjänst som befälhavare …”.

Och ingen har tagit på sig ansvar för nedskjutningen av MH17 efter 5 och ett halvt år.

Relaterat.
Fakta, påståenden och lögner om MH17.
Ryssland tillbakavisar EU:s anklagelser om MH17. Döljer JIT och EU viktiga fakta?
Fräcka förslag från EU till Ryssland.
MH17: Frågor till – och svar – från känd utrikeskorrespondent.
Låg Ryssland bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina?
Nedskjutningen av MH17 och den västerländska journalistikens sammanbrott.
Malaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet.

Föregående artikelFolk och Försvar 2020 – statsfinansierad russofobi och Natovurmande.
Nästa artikelStefan Löfven skippar socialdemokratiska principer, Annie Lööf spräcker Alliansen. De genomför SD-vänlig politik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. MH17: en rättegång inleds den 9 mars i Nederländerna. Fyra personer står åtalade, varav tre ryska medborgare och en ukrainsk medborgare.
  https://nltimes.nl/2019/11/29/massive-preparations-mh17-trial-revealed-hearings-spread-25-weeks

  För att citera Max van der Werff i intervju av The Saker:
  ”The tragedy happened merely thirty kilometers from the Russian border. For me it is unthinkable Russia does not know exactly what happened on July 17th 2014. What facts and information does it hide after even five years and for what reasons? If a buk missile was not the murder weapon, why not explain this to the world with irrefutable evidence?”
  (https://thesaker.is/the-saker-interviews-max-van-der-werff-about-the-mh-17-conspiracy/)

 2. Utrikesminister Ann Linde har nu uttalat sig på konferensen Folk och Försvar.
  Linde menar att regeringen ännu inte tagit ställning till om den ska ställa sig bakom sanktioner riktade mot Iran.
  Jag förutsätter USA åter laddat ”sanktionsvapnet” som börjar bli ett normalt förfarande för västerlandets maktutövning.
  Tydligen råder förvirring. Bibeln menar det inte går att tjäna två herrar samtidigt.
  Vad jag förstår nu har Sverige haft ett omfattande mottagande av nyanlända från Iran som bl.a. fört länderna samman. Just den liberala migrationspolitiken har ju varit en av den ”rödgröna” regeringens käpphästar.

  Men Sverige har av tradition även ett intimt förhållande till USA.
  Alltså uppstår ett dilemma när USA inte är lika välvilligt till Iran som Sverige verkar blivit till en av Irans ”vänner”.
  Säkert råder delade meningar om det inom opinionen i Sverige därför undrar jag om den här tragedin kan bli en allvarlig belastning för den svenska regeringen i synnerhet i ljuset av de närmast upproriska protester som nu visat sig på gator och universitet i Iran.

  Själv undrar jag hur länge vår regering klarar hålla sig kvar när alla målsättningar och förhoppningar i allt mindre utsträckning visar sig som resultat i verkligheten.

 3. Hade det rapporterats om brunbjörnar i Sahara, skulle du lyckats med konststycket att driva in debatten på USA. Inte ens när Iran själva erkänner nedskjutningen kan du fördöma denna diktatur.

  • Högst relevant i detta ärende Joolz! Och vem är USA att kritisera andra för nedskjutningar av civila passagerarplan? USA ska bara hålla käften och helst åka hem och låta dem därnere sköta sig själva. Och glöm inte att det är USA:s angreppskrig som skapat denna spända situation i Mellanöstern…

   • Iran har länge använt sig av det nedskjutna iranska passagerarflygplanet i sin retorik mot USA. Men hur ska det bli med det nu när det själva skjutit ned ett civilt flygplan med passagerare i?
    Förstår du inte att de anklagelserna mot USA nu jämnats med marken?

    Iran gav genast en ursäkt för det inträffade men det har inte USA gjort hittills. Som någon påtalade kan inte USA visa några svaghetstecken.
    Det förhållandet vittnar om imperialism.
    Däremot har Iran fått en större summa pengar som skadestånd för det inträffade misstaget.
    Skadestånd blir säkert aktuellt nu också i det rättsliga efterspelet som jag vill försöka följa.

  • Det är väl inte Anders som driver in debatten på USA, utan det är USA som forcerar sig själv in. USA satte igång en serie händelse genom att lönnmörda en Iransk top general Quassemi Soleimani. Det skulle kräva ett stor konstnummer för att lyckas utesluta USAs roll i skjutningen av flygplanet, inte minst också med tanke på USA visar en besatthet att lägga näsan i alla länders angelägenheter, utom förstås barnamördarnas enhet israel.

   För övrigt är USA ingen demokrati, utan en oligarki och ett stamstyre.

 4. Jag läser följande i norska Klasskampen:
  ”Soldaten som skjøt mot flyet fordi han trodde at det var en amerikansk krysserrakett, skal ha vært alene om beslutningen, siden all kommunikasjon var nede som følge av såkalt jamming. Få timer før hadde Iran skutt mot amerikanske baser i Irak. Iranske styrker var derfor i høy beredskap i tilfelle gjengjeldelse.”
  https://www.klassekampen.no/article/20200114/ARTICLE/200119985
  Jag vet ju inte om det stämmer, men visst går det att störa ut kommunikation om man kan och vill. Liksom möjligen att manipulera vad som syns på en radarskärm. Med anledning av att förloppet filmades mitt i natten och omedelbart publicerades. Ingen källa har jag sett på vem som stod för filmen.

  • The Saker berättar saker som jag inte kände till (bl.a. att det ukrainska planet startade trots IG, under eget ansvar) när jag postade följande i en annan kommentarsutbyte, men faktum är att de tekniska störningsmöjligheterna är mycket stora.
   Annars häpnar jag över bristen på hänsyn till Teheran-invånarnas sömnbehov. Att man tillåter nattlandning är en sak men att flygplatsen tillåter start nattetid är anmärkningsvärt.
   Att civilflyg fick fortsätta under rådande omständigheter är dessutom minst sagt förvånande.
   ——– Gårdagens inflik:
   Jag ramlade över någonting som kunde vara av intresse i sammanhanget, nämligen förolyckandet av ett civilt plan som fraktade den ryska armékören vid julen 2016.
   Det påstås ha varit elektronisk krigföring, sannolikt utfört av ett franskt örlogsfartyg, som slog ut planet.

   Den oförklarliga girren av det ukrainska planet (som skötts ner utanför Teheran) innan det blev beskjutet kan alltså tänkas ha kunnat orsakas av elektronisk störning.
   (Vild gissning av mig, som dock utgår från en existerande teknisk kuslig möjlighet.)
   Utredningen av kraschen lär ta tid…

   https://numidia-liberum.blogspot.com/2016/12/confirmation-le-crash-de-lavion-russe.html
   mardi 27 décembre 2016 (Uppföljningar daterade 28 och 29 december ingår.)
   CONFIRMATION : le crash de l’avion russe Tu-154 a été causé par une attaque radio-électronique

   • ”Den oförklarliga girren av det ukrainska planet (som skötts ner utanför Teheran) innan det blev beskjutet kan alltså tänkas ha kunnat orsakas av elektronisk störning.”

    Oförklarlig?
    Som jag uppfattat girade den ukrainska passagerarplanet EFTER det hade blivit träffat av de två robotarna avfyrade från det iranska luftvärnet.
    Flygplanet störtade inte omgående och det var ett försök till räddning genom att vända tillbaka till flygplatsen. Därav giren.
    Men piloterna förmådde inte och planet störtade av skadorna.

    Hela händelsen är filmad från övervakningskamera och det finns en stor artikel om saken i The Sunday Times.

 5. Det är uppenbarligen så att den publicerade filmningen av när planet träffas av en missil väcker frågor. Vi behöver veta mer om vilka möjligheter som finns att lura radar med falska signaler och andra möjligheter med teknologisk krigföring. Förutom USA lär Israel ha mycket hög kompetens på detta område. Vet någon som läser detta mer om detta?
  Läs den här artikeln på Sputnik international:
  https://sputniknews.com/columnists/202001131078026961-iran-jet-disaster-setup/

 6. 1) – http://cluborlov.blogspot.com/2020/01/new-decade-new-rules.html
  New Decade, New Rules
  By Dmitri Orlov, WEDNESDAY, JANUARY 15, 2020
  …/…
  ”Boeings, 737 MAX’s especially, have been known to crash whenever somebody sneezes. More recently, Boeing executives have also been going sky-diving sans golden parachutes. And we now have two cases of Boeings crashing for political rather than mechanical reasons; Malaysian Airlines MH17 over Ukraine was one case; and now Ukraine International Airlines PS752 over Iran is another. My working theory is that this 737-800 was a zombie. It got hacked and flown by remote control: transponder was turned off, radio was turned off, then it executed an inexplicable banking turn to starboard and toward restricted airspace over Teheran. And then it was shot down by an Iranian surface-to-air missile. Nothing else matches the facts so far, but I’ll wait for the results of the investigation. The new rule is: if you can’t win diplomatically and can’t compete militarily, then try to cause a minor humanitarian disaster and prepare to make hay politically. But please, people, don’t get caught concocting your fake news narratives while the plane is still in the air!”

  Sista satsen verkar göra gällande att vissa hade förkunskap om katastrofen. Det är ingenting som jag har läst, men å andra sidan har jag inte följt efterspelet så värst noga. Någon som vet?

  2)- Allvarlig kritik från oväntat håll: https://www.voltairenet.org/article208981.html
  Iran’s drift towards US and Israeli behaviour
  by Thierry Meyssan January 21, 2020
  Beyond the showdown between Washington and Tehran, Thierry Meyssan highlights the profound change in Iran’s behaviour. This country, which used to be very observant of international law, now disregards it, joining the United States and Israel, which have never recognized it.

  • Ja, det är väl det som är den stora faran med att ha länder som Israel och USA som struntar i alla internationella avtal och konventioner! Andra tänker, kan dem göra så kan vi också och anarkin breder ut sig! Vissa tycks dock inte ha några problem med att USA och Israel struntar i internationella lagar och regler men när Iran plötsligt gör samma sak så blir det ett fasligt liv…Märkligt nog mest ståhej i de värsta missdådarländerna USA och Israel men dem anser sig stå över sådant futtigt som de tycker alla andra länder ska rätta sig efter!

 7. Senaste nytt som gör att vi kan begrava alla konspirationsteorier om att USA eller andra aktörer skulle ha lurat Iran till att skjuta ner flygplanet.

  ”Den mänskliga faktorn låg bakom att ett ukrainskt passagerarplan sköts ned utanför Teheran och 176 personer omkom, slår en iransk militäråklagare fast.”

  ”Nu konstaterar militäråklagaren i huvudstadsprovinsen, Gholam Abbas Torki, att från den iranska militärens håll gavs det inte någon order om att skjuta ned planet. I stället var det den mänskliga faktorn i form av ett handhavandefel, rapporterar nyhetsbyrån Tasnim.
  Enligt åklagaren finns det inte heller någon indikation på att ett cyberangrepp på iranska militära system låg bakom händelsen.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here