Har du hört talas om Förr och Nu?

11
1547
Omslag till nr 2 2019 av tidskriften Förr och Nu

Tidskriften ”FÖRR OCH NU – Tidskrift för en folkets kultur och historia” har återuppstått för ett par år sedan. Förr och Nu

Nummer 2 2019 har kommit ut nu!

Förr och Nu är en kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Tidskriften var den gången en papperstidning i A5-format och utgavs med fyra nummer per år. Den redaktionella tonvikten låg på kultur, kulturhistoria, historia, konst och litteratur. Detta är ett försök att åter väcka liv i tidskriften, nu som en webbtidskrift.

Förr och Nu:s program och inställning uttrycks genom de fyra parollerna:
Försvar för yttrande- och tryckfriheten
För en folkets kultur
För en folkets historia
Antiimperialism

Varje artikelförfattare svarar dock själv för de åsikter hen framför.

REDAKTION

Ulla-Britt Antman
Jan-Olof Erlandsson
Jan Käll
Per-Olov Käll (ansvarig utgivare)
Anne Lidén


Innehåll i nr 2 2019.

Ledare VIII CIA & den abstrakta expressionismen

OM KONST & KULTURHISTORIA
Per-Olov Käll Skönhet och tvetydighet – om Louise-Élisabeth Vigée-Lebruns porträttkonst. Del II.
Anne Lidén FÖRR och NU – både förr och nu
TIDSBILD
Anders Björnsson VÅRVINTER 2019
AKTUELL POLITIK
Julien Hach De Gula Västarna – fransmännens förkvävda revolt mot den ekonomiska nyliberalismen
RECENSIONER
Anders Persson Moskoviten – och vi
Svante Svensson Vårt folk – vilka var de?

Föregående artikelHong Kong Cui Bono – Vem tjänar på det?
Nästa artikelVill Trump provocera fram ett krig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Jag gillar inte ordet ’hen’. Det är som ordet ville uttrycka det finns ett tredje kön.
  Kravlös vänsterpolitik har tyvärr medfört att svenska språket börjar urarta. Jag har sparat en SVT nyhetsartikel vars språk påminner mer om flamsiga tonårstjejer än en erfaren journalist.

  Om meningen skrivits för bara tjugo-trettio år sedan hade säkerligen ordet ’vederbörande’ används istället för (som jag tycker) det fula ordet ’hen’.

  Skillnaden är att ’vederbörande’ syftar till skribenten men ’hen’ syftar till kön som egentligen inte har ett dugg med saken att göra.

  • Nu är det så att högerpolitik har dominerat i över 3 decennier. Typexempel är vandringen högerut av S och V, samt uppkomsten av SD. Hur kan man missa det?

   • Jag har fattat det skett en kunskapsdevalvering bara för att hålla skenet uppe att kunskapsnivån är tillfredsställande och regerande politiker, som har yttersta ansvaret, ska erhålla ”ansvarsfrihet”. Det här är ett falskspel som visat sig i diverse undersökningar, Pisa tror jag någon heter, men som inte riktigt tas på allvar. Möjligen kan det här fungera i ett framtida samhälle som fokuserar på sociala tillstånd men aldrig i ett utvecklande industrisamhälle i konkurrens med omvärlden som lilla Sverige tidigare klarat med bästa tänkbara internationella respekt.

    Ett av många världsexporterande företag i förra seklet var motorfabriken Phytagoras i Norrtälje. De senaste decennierna har fabriken restaurerats med kommunala bidrag och frivilliga krafter till Sverige enda industrimuseum från den tidsperioden. Igår var jag på läkarstationen och i väntrummet låg en motortidning. Där kunde jag läsa att kommunen drar undan stödet till museiprojektet. De bryr sig helt enkelt inte. Tyvärr tror jag inte tidningen Förr och Nu är något för mig. Förmodligen har de heller inte något intresse för den här gamla motorfabriken som idag restaurerats och ser ut som tiden stannat 1930.

    https://www.youtube.com/watch?v=WDb3S4-NDxQ

 2. Använd inte det PK-anständiga ordet ”hen” tack. Det gör människor könslösa och förbannade som individer och alla dem som vänder sig mot det kroniska HBTQ-lismandet i etablisemangspressen och dumburken.

  • Använd gärna ordet ”hen” tack. Det gör att man inte fixerar sig vid könet när det inte är påkallat. Man slipper också att skriva till exempel ”hon eller han” eller ”hon/han” eller ”den person som” etc.
   Sen vet jag inte om Erik har rätt i att skriva ”PK-anständiga”. Det verkar mer vara ett uttryck för allmän irritation från Eriks sida. Jag hade här först tänkt skriva ”hans” i stället för ”Eriks” sida. Men så kom jag på att det är så många på denna blogg som använder pseudonymer att jag inte vet, och heller inte är intresserad av, könet. Och hade ja skrivit ”irritation från hens sida” hade kanske Erik blivit arg, och det är inte meningen.

 3. Skulle det vara besvärande att skriva han eller hon eller vederbörande eller denne, personen. Vad är det för fel på det? Sliter det på tangenterna? Man kanske vill veta om personen har en könstillhörighet i sammanhanget ”Man” eller ”Kvinna”. Ordet ”hen” är introducerat av PK-media för personer som av någon konstig anledning känner sig kränkta av att de måste identifiera sig som könsvarelser och jag vänder mig mot den statliga ”uppfostringsanstalten” om vad som ska vara legitimt och inte. Man kanske inte vill bli uppfostrad till ”rätttänkande” av eteblisemangspressen längre. Hela etablisemansmedia har blivit fullständigt censurskadad. (Tänk dig rubriken hen har blivit påkörd av en annan hen)?

  • Det sliter inte på tangenterna, det sliter i hönsgårdens PK kackel. Höns, ”hen”, sägs vara intelligenta varelser, jag önskar vissa överlevande av Homo Erektus kunde stiga till åtminstone samma nivå.

  • Tänk dig rubriken han har blivit påkörd av en annan han, eller varför inte hon har blivit påkörd av en annan hon. Är det bättre svenska Erik?

 4. Min egen åsikt i sammanhanget är att jag tycker det är väldigt tråkigt med språk destruktionen och alla förvrängningar. Han och hon blir ”höns” (hen), arresterad blir kidnappad, häktad blir fängslad utan rättegång, trakasserier blir granskning, lynchmobb blir yttrandefrihet och pressfrihet, snokare i privata angelägenheter blir grävande journalistik, häkte eller arrest blir svart fängelse, husockupant blir egnahemsägare, studiekunskaper blir teknologistöld, utpressning blir ersättningskrav, gisslan blir anklagad brottsling, illegala invandrare blir papperslösa och flyktingar. Varför inte kalla en spade en spade.

  • Den som uppehåller sig illegalt utan ID i ett land med avsikt att stanna kallas ”illegal invandrare”. Det är bara intressant att uppleva hur PK eliten ständigt uppfinner nya uttryck och ord för att förvrida verkligheten. Det finns inget som heter ”papperslös”. Alla har en ID, alltså ”papper”, problemet är att främst kriminella och terrorister inte visar det ”papperet”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here