Har Kuba en hjälp mot Coronasmittan?

16
2992

Jag har sammanställt uppgifter från några håll i frågan om Interferon från Kuba kan minska dödligheten i Coronavirusinfektion. Det korta svaret är kanske. Detta baserar jag dels på fallberättelser och andra uppgifter som jag fått översatta av Eva Björklund, och en artikel på Svensk-kubanska föreningen.

Dels på det sedan decennier kända förhållandet att interferon kan motverka virusinfektioner (och cancer), och dels på en rapport från Yale, ett av USA:s och världens mest ansedda unversitet. Vidare har jag hittat en liten studie från 1986 som visar effekt av interferon mot Coronavirusinfektion.

Egen efterforskning: Jag skickade ett e-mail till Folkhälsoinstitutet som bara hänvisade till Folkhälsoinstitutets hemsida där inget står om detta. Jag ringde också en fråga till ”Ring P1”, som då hade experter enrollerade, men fick inte svar. Vidare har jag mailat en av de professorer som medverkar i massmedia i Corona-program. Hen kunde ej själv besvara min fråga, men har mailat den vidare till virologer på KI.

I. Coronavirus bryter USAs Kubablockad. Artikel i Resumen Latinoamericano 2020-03-16, översatt av Eva Björklund och något modifierad av mig.

Många länder ber om att direkt från Kuba få köpa Interferon Alfa 2B, som kanske är det mest effektiva medlet mot Covid-19.

* I Sevilla, används det kubanska läkemedlet Alfa 2B Recombinante (IFNrec), och inga människor har dött av coronaviruset.

* I Madrid har 2900 smittats och 132 dött. Där används inte detta så kallade ”kommunistiska” (enligt lokal politiker) läkemedel.

* Det kubanska läkemedlet används också i Sydkorea där bara 72 döda av 8000 smittade.
Min kommentar: Det låga dödligheten kan också mer elelr mindre bero på omfattande testning, då man identifierat de med lätta och inga symptom som ingår i nämnaren då man beräknar dödligheten.

* I Tyskland har bara 3 av 17 000 smittade dött. Hur har det gått till? Inte bara med förebyggande insatser som USA talar om: Angela Merkel har uppdragit åt tusen laboratorier i Tyskland att sälja alla möjliga läkemedel mot coronaviruset. De köpte antivirala medicin på den kubansk-kinesiska fabriken ChangHeber i kinesiska Jilin, vilket sannolikt innebär att Tyskland använder Alfa 2B Recombinante (IFNrec).

* Brittiska Morning Star uppger 15 mars att Kuba har skickat ett läkarteam och mediciner till Italien för att arbeta tillsammans med kinesiska experter för att bekämpa och begränsa virusutbrottet.

* Press i Costa Rica skriver att Kuba har motmedel mot Covid-19. Universitetets veckotidning framhöll på fredagen att Kubas ”Interferon Alpha 2B används i Kina och har skapat efterfrågan från 15 länder i Latinamerika, Europa, Afrika och Asien”. Källan är nyhetsbyrån AFP, som säger att Kuba har ett antivirus som kan förhindra och behandla Sars-Cov-2 och som utvecklats för behandling av Covid-19. Det har tagits fram av kubanska CIBG (Kubas Institut, Bioteknologi, Genteknik), och tillverkas på samriskföretag i Kina.

II. Kubas bioteknologiska läkemedelskoncern BioCubaFarma

Forskar, utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel, diagnostiksystem, medicinsk utrustning, högteknologiska tjänster och livsmedel. På säker vetenskaplig grund, 30 år erfarenhet, med högt internationellt anseende tar de fram en högt utvecklad praxis, teknologi och utrustning för inhemskt bruk och export. Koncernen består av 34 företag, varav 9 för export, ett 60-tal produktlinjer och över 20 000 anställda. De tillverkar ett tusental produkter, varav 482 läkemedel. De finns i och exporterar till över 50 länder och 2640 patent registrerade i Kuba och internationellt. BioCubaFarm.. Översättning: Eva Björklund.

* Eduardo Martinez, chef för BioCubaFarma säger: ”Vi får förfrågningar från ett stort antal länder som vill få tillgång till medicinerna. Vi kan leverera utan att riskera tillgången för vårt land.”

III. Effekt vid tidigare behandling av coronavirus. Vid sökning på nätet fann jag en intressant vetenskaplig artikel från 1986 på hemsidan för Prevention of experimental coronavirus colds with intranasal alpha-2b interferon. Man fann tydlign effekt av interferon mot den aktuella stammen av coronavirus vid anbringning av coronaviruset i näsan.

IV. Rapport från forskare vid Yale University. Yale University Press: Helen Yaffe, socialhistoriker: Cuba’s Contribution to Combating COVID-19. (Utdrag)

Bland de trettio mediciner som den kinesiska nationella hälsokommissionen valde för att bekämpa viruset var ett kubansk antiviralt läkemedel, Interferon Alpha 2b. Detta läkemedel har producerats i Kina sedan 2003 av företaget ChangHeber, ett kubansk-kinesiskt joint venture. Kubanska Interferon Alfa 2b har visat sig vara effektiva för virus med egenskaper som liknar COVID-19.

 

Kubanske bioteknikspecialisten Luis Herrera Martinez förklarade, ”dess användning förhindrar förvärring och komplikationer hos patienter och når det stadiet som i slutändan kan leda till dödsfall.” Kuba utvecklade och använde interferoner först för att gripa ett dödligt utbrott av dengue-viruset 1981, och erfarenheten katalyserade utvecklingen av öns nu världsledande bioteknikindustri. 1981 inrättades ett professionellt tvärvetenskapligt forum för att utveckla den industrin på Kuba.

 

Medan de flesta utvecklingsländer hade liten tillgång till den nya teknologin (rekombinant DNA, mänsklig genterapi, biosäkerhet), expanderade kubanska bioteknologin och fick en alltmer strategisk roll i både folkhälsosektorn och den nationella ekonomiska utvecklingsplanen. Interferoner är ”signaliserande” proteiner som produceras och frigörs av celler som svar på infektioner som varnar celler i närheten för att öka deras antivirala försvar. Kubanerna lärde sig i början av 1980-talet att producera stora mängder interferon.

Veckor senare drabbades Kuba av en epidemi av denguefeber som överförts av myggor. Det var första gången denna särskilt virulenta sträng, som kan utlösa livshotande dengue-hemorragisk feber, dök upp i denna världsdel. Epidemin drabbade 340 000 kubaner med 11 000 nya fall som diagnostiserades varje dag vid sin topp. 180 personer dog, inklusive 101 barn. Kubanerna misstänkte CIA för att ha släppt viruset. Det amerikanska utrikesdepartementet förnekade det, även om en ny kubansk utredning påstår att den ger bevis för att epidemin infördes från USA.

 

Kubas ministerium för folkhälsa godkände användning av kubansk interferon för att stoppa dengue-utbrottet. Det gjordes med stor hastighet. Dödligheten minskade. 1986 hade kubanerna utvecklat den rekombinanta mänskliga Interferon Alfa 2b, som hjälpt tusentals kubaner sedan dess. Med betydande statliga investeringar öppnades Kubas utställningscenter Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB) 1986.

Artikeln avslutas: Sedan den första applikationen för att bekämpa denguefeber har Kubas interferon visat sin effektivitet och säkerhet vid behandling av virussjukdomar inklusive hepatit B och C, bältros, HIV-AIDS och dengue. Eftersom den stör virusförökningen i celler har den också använts för behandling av olika typer av cancer. Tiden kommer att visa om Interferon Alfa 2b visar sig vara underläkemedlet mot COVID-19 går.

Egen kommentar: Jag bedömer att det ät möjligt men inte vetenskapligt visat att Kubanska Interferon Alfa 2b har effekt mot COVID-19. Det kan därför vara försvarligt med en jämförande studie av lämplig typ.
Vidare noteras att mainstream media och rapporterna från experter och andra i Sverige inte nämner denna möjlighet. Hur det är i andra länder vet jag inte.

Föregående artikelEU har stjälpt Italiens ekonomi -ska Kina hjälpa Italien nu?
Nästa artikelUSA ville terroriststämpla Irans armé och låta Israel stjäla oljerika Golanhöjderna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Verkar lovande.
  Samtidigt kan väl var och en stärka sitt eget immunförsvar, för att vara bättre förberedd inför nästa pandemi.
  Människokroppen har ingen egen produktion av C-vitamin, vilket djur har.
  Eftersom C-vitamin, enligt vissa ”stollar”, stärker immunförsvaret, borde vi äta vitamin C varje dag.
  Här är ett försök som påvisar att interferonet påverkas positivt av askorbinsyra. Visserligen på möss…

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23700397/

 2. Det är bara att buga för Cubas framgångar särskilt vad gäller sjukvård och hälsa.

  Till alla Cuba-hatare särskilt från det barbariska landet USA, europeiska imperielakej och propagandister som svartmålar Cuba, svenska journalister av Voododarski & Winearski snitt, samt samling marknad fundamentalister som huserat sig i Timbro: åka eran dose av hata Cuba seanser. Världen i övrigt är nästa stum av förundran över Cubas landvinningar och det trots sanktionerna från barbarerna i norr. Tänk vad Cuba skulle åstadkomma utan sanktioner.

  Frågor som söker sina svar: Var kommer Corona ifrån?

  https://www.globalresearch.ca/ten-questions-for-the-u-s-where-did-the-novel-coronavirus-come-from/5707035

 3. det är ju klart som korvspad att kommunistisk medicin mot corona kan inte användas i den civilicerade världen, tänk på att läkemedelsindustrin är multiiljardärt företagande , ska då några socialistiska länder slå ut alla dessa feta och välmående egoister som kallar sej kapitaliser som i verkligheten är en skadejurspandomi och parasiter,det är endast positivt för usa eftrsom pandomin rensar ut folk som inte har sjukförsäkringar vilka räknas i miljontals, om det skulle avliva en hundra miljoner medellösa i usa ,tänk vad rena och fina gatorna skulle bli , måste vara den amerikanska drömmen, sjukvård för många knegare i usa betyder konkurs och fattigdom, det kapitalistiska tänkandet är, vem bryr sej så länge aktierna stiger cuba är ett litet skitland som kastar stenblock i dom kapitalistiska hjulen , i hjulen där även SVT ingår som deras röst i sverige

 4. Hittar av bara farten en artikel från 2014 där man provat interferon mot annan typ av allvarlig coronavirusinfektion. ”Interpretation In patients with severe MERS-CoV infection, ribavirin and interferon alfa-2a therapy is associated with significantly improved survival at 14 days, but not at 28 days. Further assessment in appropriately designed randomised trials is recommended.”

 5. Det testas olika lovande medel runt om i världen. En gammal medicin mot malaria och reumatism, hydroxiklorokin, har visat god effekt mot nCov-19 in vitro, och en fransk forskargrupp har fått uppseendeväckande resultat i en klinisk studie på Coronapatienter med en kombination av hydroxiklorokin och azitromycin. Studien var mycket liten, men av sex patienter som behandlades med dessa två mediciner testade alla negativt för Coronavirus efter fem dagar, medan det brukar ta ca. 20 dagar för viruset att försvinna. I kontrollgruppen testade bara 2 av 16 negativt efter sex dagar. Studien kommer att publiceras i International Journal of Antimicrobial Agents.

  https://www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf

 6. Italien fick Corona-hjälp från Ryssland. Kina lika så och Kinas president besöker iItalien. Inget av detta i västs fejk media självklart. USA däremot har inte hjälpt eller lovat hjälpa något europeiskt land. Det är väl sig bör- USA kan inte ens hjälpa sig självt.

  https://www.rt.com/russia/483796-russian-military-coronavirus-aid-italy/

  Det är många som är nyfikna att höra vad imperielakejer som själv-titulera som ”analytiker” har att säga om detta.

 7. Kuba är nog närmast en tillgång i regionen. Däremot Ryssland som tyvärr förminskas av det offentliga Sverige tror jag äger kapaciteten. Ryssland har ju också visat de kan hantera pandemin på ett effektivt sätt. Jag tror på Ryssland med sina fel och brister och det har jag gjort hela tiden.
  Ryssland underskattas och förminskas av västvärlden. Av politiska och geopolitiska skäl.
  Desto större är glädjen då Ryssland visar världen sin förmåga.
  Det har hänt förut och det kommer förmodligen hända igen.

  https://www.friatider.se/ryssland-ska-tillverka-50000-coronatest-dag

  • Jag hör rapporter att både Kuba, Ryssland och Kina nu hjälper Italien. Men inte EU, Frankrike, Tyskland, eller Sverige.

   Medan EU anklagar Ryssland för desinformation om corona, som vanligt utan bevis. Är EU-ledarna okunniga, hjärntvättade eller intelligensbefriade kan den försynte undra.

   • Inget av det du räknar upp tror jag. Men de är Européer.
    Hjärntvätt har jag uppfattat är nedåtriktad.
    Det är alltså ledarna som hjärntvättar.
    Vilka det skulle vara får du välja själv 🙂

     • Kan hålla med dig till viss del. Men den ”hjärntvätten” är både demokratisk och efterfrågad.
      I Sovjetunionen var det kommunisterna som stod för hjärntvätten genom all propaganda mot folket. Den propagandan var mycket omfattande. Men det räckte inte.
      Kommunisterna förlorade till slut makten genom sin oförmåga. ”Hjärntvätten” som finns där i dag är både demokratisk och efterfrågad.
      Övergången var inte bra därför anpassningen till konkurrens kan inte bli smärtfri när folket inte har vare sig vanan eller erfarenheten men med en duktig och handfast ledare, Vladimir Putin, så gick det till slut så mycket bättre.
      Ryssland är definitivt ett land att räkna med även utan kommunistdiktatur. Regeringen vet det, media vet det, etc. Därför försöker de baktala och förminska Ryssland.
      Det är ett uttryck för både svaghet och maktlöshet.

     • Demokratisk hjärntvätt? Inte så demokratisk med USA-initierad hjärntvätt/desinformation om Syrien, Iran, Ryssland, Kina, MH17,Skripal. Efterfråga? Ja. Av vem? Krigshetsare, vapenindustrin och el del av superrika med makt.

     • Jag tror bilden är mer komplex än att bara peka ut enskildheter som skyldiga till allt. Tänk också att människor vill olika och har olika förutsättningar.
      En trygg värld är inte ytterst en fråga om samarbete utan snarare en fråga om möjligheten till samlevnad.
      Tänk samlevnadens innersta kärna. Familjen.
      Familjens medlemmar kan var olika men måste ändå hålla ihop annars är skilsmässan och splittringen ett faktum.

 8. Till vartenda Kuba hatare och imperielakej: smaka på den beska ironin – det ”liberala väst” begär hjälp mot Corona från ”kommunist” Kuba. Kan det vara så att även USA har skickat begäran om hjälp från Kuba via bakdörren t ex via Schweiz eller Spanien? Det är frågan.

  ”Cuba is now receiving international requests to supply the Interferon Alpha 2B. The neoliberal West is seeking the aid of a communist country under blockade to solve its problems and true to its revolutionary spirit, Cuba will be complying with the requests. The Director of BioCubaFarma, Eduardo Martinez Diaz, stated, “We currently have requests from a large number of countries, which we are responding to because we have sufficient capacity, without putting at risk the amounts required by the country,”

  Not only Cuban medicine is in demand by Western countries. Italy has requested the aid of Cuban, Venezuelan and Chinese doctors to help in the Lombardy region, which is the most affected by the coronavirus. For now, at least, the duplicity over socialist countries in Latin America has been pushed aside to accommodate what is severely lacking in Europe – politics that prioritise the people.”

  Läs mer här om Kubas bedrifter: https://www.strategic-culture.org/news/2020/03/27/cuba-leads-by-revolutionary-example/

 9. Upplägget av den preliminära studie jag skrev om ovan har kritiserats, men intresset för användning mot Covid-19 av kemiska släktingar till kinin består: först klorokin, sedan hydroxiklorokin och senast meflokin. Ryska forskare tycks ha kommit långt.

  The Research and Production Center Pharmzashchita of the FMBA of Russia, taking into account Chinese and French experience, has developed a treatment regimen for coronavirus infection based on the antimalarial drug mefloquine. “The drug with high selectivity blocks the cytopathic effect of coronavirus in cell culture and prevents its replication, and the immunosuppressive effect of mefloquine prevents the activation of the inflammatory response caused by the virus. The addition of macrolide antibiotics and synthetic penicillins not only prevents the formation of a secondary bacterial-viral syndrome, but also allows you to increase the concentration of antiviral agents in blood plasma and lungs. This will provide effective treatment for patients with coronavirus infection of varying severity,” said Veronika Skvortsova, Head of the FMBA of Russia.

  The developments were carried out taking into account the recommendations of the World Health Organization and were proposed for inclusion in the Methodological Recommendations of the Ministry of Health of the Russian Federation on the prevention, diagnosis and treatment of new coronavirus infection (COVID ‑ 19).

  “In addition, the FMBA of Russia is working to create, on the basis of mefloquine, an effective and safe scheme for the prevention of coronavirus infection, which will not only overcome the peak of incidence, but also effectively control it in the future,” added Veronika Skvortsova, Head of the FMBA of Russia.
  http://fmbaros.ru/press-tsentr/novosti/detail/?ELEMENT_ID=38052 [översatt med Google]

  Enligt detta är alltså verkningsmekanismerna minst två: dels försvåras reproduktionen av virus-RNA,, dels motverkas skadlig inflammation pga överdrivet immunsvar. Effekten förstärks av vissa antibiotika. Och man tror att man skall kunna använda meflokin som profylax.

  Corona-viruset är ännu inte så spritt i Ryssland; myndigheterna har genom omfattande åtgärder vunnit tid. Det är ett bra utgångsläge när man nu skall pröva denna nya behandling. Tyvärr kan man inte säga detsamma om situationen i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here