Har USA avsagt sig titeln som ”Världspolis”?

1
1439

Marie Nordstrand, utrikesreporter SVT Nyheter skriver under ANALYS och utgår då i viss mån från Khashoggi-affären:

”Det var en gång en tid då USA:s president var ledare för ”de goda”. En sorts sheriff med ibland lite väl hårda nypor som försökte styra världen mot mer demokrati och mänskliga rättigheter. Idag ser det annorlunda ut.

USA har en allt sämre relation till sina före detta allierade i Europa och Nato. President Trumps administration har tydliggjort att man inte kommer att spendera vare sig pengar eller energi på att världen ska bli en fredligare plats där mänskliga rättigheter respekteras.

Bland annat har man hotat med att markant skära ner på sin del av finansieringen till FN:s fredsbevarande trupper och kommit på kant med Internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Samtidigt som USA vänt ryggen åt flera av sina gamla vänner har man omfamnat både nya och nygamla bekanta som Ryssland och Saudiarabien.” SVT: En skakigare värld när USA avsagt sig uppdraget som världspolis

Så skriver alltså SVT:s utrikesreporter. Hon har rätt i att USA:s ställning har ändrats. Kina, Ryssland uppträder alltmer som en fredligare motpol med program på frihandel och ökat ekonomiskt samarbete och uppbyggnad av väldiga multinationella infrastrukturer i många länder på en mer jämlik basis än USA:s ekonomiska politik som sedan decennier fokuserat på USA:s egna intressen, inte minst via IMF och Världsbanken.

Men hon har alldeles fel i att:

Det var en gång en tid då USA:s president var ledare för ”de goda”. En sorts sheriff med ibland lite väl hårda nypor som försökte styra världen mot mer demokrati och mänskliga rättigheter.”

Detta framgår tydligt i boken och skriften ”USA som världspolis”.

Några exempel bara som påminnelse:

Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA.

Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.

  • Mossadeq i Iran 1953;
  • Arbenz i Guatemala 1954;
  • Lumbumba i Kongo 1960;
  • Sukarno i Indonesien 1965;
  • Allende i Chile 1973;
  • Sihanouk i Kambodja 1970;
  • USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
  • USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
  • Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
  • Zelaya i Honduras 2009;
  • Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
  • Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
  • Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
  • Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner sedan 1945. USA har sedan milleniumskiftet startat krig i Afghanistan, Irak, Libyen via Nato, Syrien i samarbete med allierade och USA-stödda terrorister Syrien: Stödet till terrorismen av USA och allierade – vad sker nu?, Jemen. Har orsakat 2-3 miljoner döda, fler skadade och ännu fler flyktingar.

En mycket kraftig upprustning och modernisering har skett av kärnvapen till en kostnad på över 2000 miljarder dollar. Man ska fyrdubbla satsningarna på en europeisk snabbinsatsstyrka. Fler militärbaser har tillkommit, inte minst i Afrika och runt Ryssland och Kina. USA har omkring 800 militärbaser utomlands, ungefär 100 gånger fler än Kina och Ryssland.

USA rustar uppkraftigt. Ökningen av militärutgifterna 2017 var större än Rysslands total militärutgifter. USA satsar omkring 10 mer på det militära än Ryssland. Hur är det militära styrkeförhållandet mellan NATO och Ryssland?

Nej, Marie Nordstrand, USA har inte ett land för ”de goda”. Minns Korea-kriget med flera miljoner döda, efter USA:s terrorbombningar av Nordkoreas huvudstad och olika civila mål. Minns Vietnam-kriget där USA först vägrade godta överenskommelsen i Gevenver, sedan installerade en marionettregim i Saigon och sedan Vietnamkriget för att få kontrollöver Vietnam, och Sydostasien. Flera miljoner döda, i strid med folkrätt. Och den nuvarande, mycket aggressiva politiken visar tydligt att USA inte tänker abdikera som ”Världspolis” frivilligt.

Relaterat

Föregående artikelIran — Västimperialismens nästa måltavla
Nästa artikelBellingcat – Bluffmakare eller skickliga detektiver?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here