Hemliga (freds)-samtal mellan USA och Ryssland?

4
737

 

En artikel 8 november av Andrew Korybko https://korybko.substack.com/p/the-latest-reports-suggest-that-secret 

En av våra favoritkommentatorer, den indiske pensionerade diplomaten M.K. Bhadrakumar har också diskuterat denna fråga: USA strävar efter strategisk dialog med Ryssland

_______________

Det är för tidigt att spekulera om detaljerna i deras diskussioner, men de nyheter som delas i denna analys tyder på att de kan handla om återupptagandet av fredssamtal och möjliga vägar för att nå dit, inklusive de som går runt Zelensky eller till och med gör sig av med honom om han förblir ett hinder. 

Relationerna mellan Ryssland och USA nådde sin lägsta punkt sedan Kubakrisen till följd av NATO:s proxykrig mot Ryssland via Ukraina, men de senaste rapporterna tyder på att hemliga samtal äger rum mellan parterna. NBC rapporterade den 4 november att västvärlden pressade Ukraina att återuppta fredssamtalen med Ryssland, vilket kom nästan exakt fyra månader efter att de den 6 juli rapporterade att ”tidigare amerikanska tjänstemän har hållit hemliga Ukrainasamtal med framstående ryssar”. 

 Den sistnämnda nyheten från tidigare i sommar följde på president Putins tre framträdanden månaden innan i mitten av juni där han starkt antydde att en politisk lösning på denna konflikt fortfarande var möjlig, vilket dokumenterades och analyserades här vid den tidpunkten. Mellan då och NBC:s senaste rapport gav Zelensky en intervju till The Economist där han var överdrivet defensiv. Det analyserades här, och slutsatsen var att detta berodde på att väst sannolikt pratade mer med Ryssland. 

 Samma dag som deras rapport publicerades uppmärksammade New York Times den växande rivaliteten mellan Zelensky och Zaluzhny, vars detaljer analyserades här tillsammans med tillhörande nyhetsrapporter. Detta är relevant för argumentet om förekomsten av hemliga amerikansk-ryska samtal eftersom de skulle kunna tjäna till att frysa konflikten i bästa fall innan det värsta fallet med ett Prigozhin-liknande myteri utvecklas. De efterföljande rapporterna som nu kommer att beröras ger ytterligare trovärdighet åt detta fall. 

Zelensky erkände i en intervju med NBC att hans västerländska beskyddare förmodligen talar med Ryssland, under vilken tid han också sa att det inte är läge för val nu och sedan bad USA om ett lån som han lovade att återbetala efter konfliktens slut. Samma dag som hans intervju sändes publicerade Washington Post en artikel om hur ”Ukrainas anhängare måste ompröva sin teori om seger” som innehöll följande råd: 

”Ukrainas motoffensiv var tänkt att upprätthålla det politiska stödet för Kiev genom att bevisa att landet kunde återerövra förlorat territorium. Nu kan Ukrainas anhängare behöva framföra det omvända argumentet: Ukraina återerövrar inte något betydande territorium, och stöd behövs på obestämd tid för att förhindra ett förödande nederlag.” 

Detta är långt ifrån de påståenden om en förestående seger över Ryssland som brukade pryda tidningssidorna, vilket visar hur dramatiskt den officiella berättelsen om denna konflikt har förändrats sedan Kievs överdrivna och extremt dyra motoffensiv misslyckades. Nästa dag varnade Ukrainas utrikesminister för att hans land inte längre enbart kan förlita sig på USA, sannolikt som ett svar på Zelenskijs intervju och särskilt hans medgivande i denna att USA förmodligen talar med Ryssland. 

En rad uttalanden från ryska tjänstemän följde sedan. Kremls talesman Peskov, utrikesminister Lavrov och Rysslands ambassadör i USA, Antonov, sade alla att en dialog med USA är möjlig på villkor att den respekterar Rysslands intressen. USA bekräftade sedan att man bjudit in Ryssland att delta i APEC-toppmötet (se här, ö.a. i San Francisco denna månad, vilket förvånade många som trodde att man skulle nobba den ryska kollegan av uppenbara politiska skäl. 

 Läsaren bör också vara medveten om vad president Putin sa förra veckan under sitt möte med medlemmar av Civic Chamber (se här, ö.a.) där han avslöjade att ”[amerikanerna] nu planerar en förändring av eliten – både den ekonomiska och den politiska.” Han noterade också att västvärlden har ändrat sin inställning till att besegra Ryssland på slagfältet men påpekade att ”detta inte innebär att vi bör uppträda aggressivt”, vilket antyder att han fortfarande är övertygad om att den nuvarande konflikten kan lösas med politiska medel. 

 Den växande rivaliteten mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj och den förres vägran att hålla val stärker den ryske ledarens bedömning att USA förbereder en förändring av Ukrainas politiska elit efter att ha tröttnat på Zelenskyj, som hänsynslöst riskerar ett Prigozhin-liknande myteri och vägrar att gå med på fredssamtal. Det ryska nationella säkerhetsrådets chef Patrusjev antydde sedan kort därefter, samma dag som Zelenskijs NBC-intervju, att ”rationella aktörer” väntar på att ta makten i Kiev när tillfälle ges. 

 Det är okänt om han syftade på Zaluzhny, Zelenskijs tidigare seniora rådgivare Arestovich som brutalt kritiserade sin forne chef för de förödande detaljer som avslöjades om honom i Time Magazines senaste huvudartikel innan han tillkännagav sin egen presidentkandidatur, och/eller någon annan. Poängen är dock att Patrusjev kände sig tillräckligt bekväm för att offentligt tala om en regimförändring i Ukraina, vilket skedde mitt under trovärdiga rapporter om hemliga amerikansk-ryska samtal. 

 Det är för tidigt att spekulera om detaljerna i deras diskussioner, men de nyheter som delas i denna analys tyder på att de kan handla om återupptagandet av fredssamtalen och möjliga vägar för att nå dit, inklusive de som går runt Zelensky eller till och med gör sig av med honom om han förblir ett hinder. För att vara tydlig, ingen förutsägelse görs om hans politiska framtid eller tidslinjen för återupptagandet av rysk-ukrainska fredssamtal, men han skulle göra klokt i att se upp om han vägrar att följa sina beskyddares bud. 

Föregående artikelIllegala bosättares terrorvälde på Västbanken
Nästa artikelIsraeliskt bedrägeri avslöjat: Det fanns ingen kommandocentral under al-Shifa-sjukhuset
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Glöm hemliga fredssamtal, dumheter!
  EU och USA – borde ni veta – är långt ifrån fredsduvor. 2024 blir ett katastrofalt år inom världspolitiken –
  säkerhet, politisk ekonomi och samarbetsprocesser förvärras- internationellt som nationellt, till stor skada för folken i världen – orsakat av monopolkapitalism/imperialism/fascism.

                     ×××
  MOSKVA, 16 november /TASS/. Relationerna mellan Ryssland och USA hänger på en tråd, Washington bär skulden, sade det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande med anledning av 90-årsdagen av återupprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Ryssland och USA.

  ”Washingtons önskan att hålla tillbaka Moskva och Peking globalt är grundorsaken till en mycket djupgående kris i förhållandet mellan Ryssland och USA,” betonade den ryska diplomatiska myndigheten.

  ”På grund av Washingtons politik för skenande russofobi riskerar de [relationer] att brytas när som helst. Detta är inte Rysslands val, utan hänsynslösa drag från USA:s sida som snurrar på hjulet för upptrappning, inklusive den doktrinära uppgiften att tillfoga Moskva ett ”strategiskt nederlag, vilket riskerar att leda till katastrofala konsekvenser”, varnade det ryska utrikesdepartementet.

  Enligt ministeriet är amerikanska politiska kretsar ”hopplöst och nonsens fokuserade på att förändra regimen och röra upp interna stridigheter i Ryssland, ett projekt där betydande medel investeras.”

  BRYSSEL, 16 November/TASS
  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg
  erkände under en presskonferens i Bryssel:
  ”Situationen på slagfältet i Ukraina är mycket svårare än vad Nato förväntade sig”
  och erkände att Ryssland startade en offensiv operation mot att omge Avdejevka.
  Han menade också att Ukraina ”redan har gjort stora segrar” mot Ryssland.

  ”Vi måste inse att situationen på slagfältet är svår. Ryssland planerar inte för fred, det planerar för mer krig. Vi ser också att Ryssland har försökt inleda offensiv operation kring till exempel Avdeyevka. Men det faktum att situationen på slagfältet är svårare än hoppats, det är inte ett argument mot stöd, det är ett argument för mer stöd till Ukraina. För, återigen, vi kan inte tillåta president Putin att vinna”, sa Stoltenberg

  ”Jag är övertygad om att USA kommer att fortsätta att ge stöd till Ukraina. Budskapet när jag reser runt i Natos huvudstäder är att allierade är redo att upprätthålla och att öka sitt stöd. Bara under de senaste dagarna hade vi nya tillkännagivanden – till exempel Tyskland gjorde ett betydande tillkännagivande om ökat stöd för bara några dagar sedan”, tillade Stoltenberg.

  Sedan mitten av oktober slutade Bryssel att nämna ”Kiev-offensiven”, och inga offentliga slutsatser drogs från denna operation i varken Nato eller USA.

  Tidigare meddelade EU-kommissionen att de europeiska staterna redan har gett ett oöverträffat bistånd värt 83 miljarder euro till Kiev. USA försåg Kiev med nästan 45 miljarder dollar enbart i militärt bistånd.

  WASHINGTON, 17 november.
  Enligt den ryska ambassadens uttalande: 
  ”USA försöker ihärdigt använda en hel sanktionsarsenal mot oss.
  Washington måste äntligen inse det meningslösa i att vifta med sanktionsstafetten och försöka knäcka Ryssland. Ju snabbare de lokala styrande kretsarna tystar sina ambitioner och överger metoderna för ekonomisk och politisk diktatur, desto lättare kommer det att bli för dem att integreras i det framväxande polycentriska systemet för internationella relationer.
  Det är symptomatiskt att de amerikanska myndigheterna tillkännagav nya restriktioner den 16 november. På detta speciella datum, för 90 år sedan, etablerades diplomatiska förbindelser mellan Sovjetunionen och USA. Historien av interaktion mellan de två makterna har sett upp- och nedgångar, konfrontationer och avspänning, vapenbrödraskap och en kapprustning. Men den moderna tiden kännetecknas av direkt aggression från Washingtons sida, som har proklamerat Rysslands ”strategiska nederlag” som dess främsta mål, syftet är att utarma vår ekonomi, provocera protestkänsla och demonisera Moskva på den internationella scenen.
  Restriktionerna förökar sig både under några långsökta förevändningar om behovet av att motstå ryskt inflytande i olika delar av världen, såväl som i rent själviska syften”, står det i uttalandet. 

  ”Särskilt antyder vi administrationens önskan att rita om den globala energikartan genom att använda illegitima och anti-marknadsinitiativ som ”pristak” mot vår export.”

 2. EU planerar fler sanktioner. Bl.a för diamanter!
  Hur skall det kunna bli något fredsavtal – efter alla gånger västvärlden lurat Moskva? Särskilt som USA hela tiden flyttar fram sina geografiska positioner. Nästa steg blir väl kärnvapen på Gotland, samt örlogsbas där och på Åland, för att inte tala om stopp för ryska fartyg genom Öresund (Financiel Times 15/11) MEN, detta kan ju lika gärna ses som isolering av Europa. staket och murar längs de östliga gränserna för Baltikum, Polen, Västukraina, Moldavien, Rumänien. Progromer mot Ryssar i Baltikum är också att vänta.

 3. Försvaret av Avdiivka har fallit sönder, ukrainska källor får panik
  Säkerhetsstyrkor » Militära nyheter.

  På morgonen den 16 november började ukrainska offentliga sidor att skildra en katastrofal situation för den ukrainska väpnade styrkan nära Avdeevka i DPR. Tillfångatagandet av Avdeevka är av strategisk betydelse.

  Den ryska försvarsmakten bröt igenom försvaret i norra Avdeevka
  ”Det verkar som att Avdiivka har fallit sönder. Allt visade sig vara snabbare än med Bakhmut,” skriver författaren till Telegram-kanalen för den 93:e brigaden av Ukrainas väpnade styrkor ”Kholodny Yar”.
  Ungefär klockan 16.00 på eftermiddagen är han förvånad över att generalstaben ”eller åtminstone något talande huvud är tyst som partisaner om situationen i Avdiivka.”

  Telegramkanalen ”Resident” bekräftar att ”ryska enheter bröt igenom försvaret från den ukrainska väpnade styrkan i området för sandbrottet i Avdeevsky – i den norra delen av staden och nådde trädgårdspartnerskapet (SNT) ”Ivushka”, framåt söder om den kontrollerade avfallshögen, och själva framryckningen genomfördes genom skogsplantager”.

  Denna riktning leder till Avdeevka, men offensiven går också från Avdeevka till Novokalinovo, också längs järnvägen. Och även västerut i riktning mot Berdychi. Telegramkanalen ”Diary of a Fallskärmsjägare” indikerar att ”i området Stepovoy (Petrovsky) attackerar soldater från de ryska väpnade styrkorna, de lyckades avancera nordväst om byn Tochmash i riktning mot Berdychi .”
  Telegramkanalen ”Whisper of the Front” skriver att ”vår börjar en fullfjädrad rensning av Stepovoy efter gårdagens fiendes reträtt från byn till ett avstånd.”

  Efter att ha tagit en industrizon i södra Avdeevka stängde RF Armed Forces pannan
  Ryska källor betonar att det finns allvarliga framsteg i södra Avdiivka i området för industrizonen (närmare Yasinovataya).
  ”Vi kontrollerar med tillförsikt 40% procent, ytterligare 20% är en gråzon”, försäkrar en fighter med anropssignalen ”Vozhak”, författaren till Telegram- kanalen med samma namn.
  Enligt honom avancerade de ryska väpnade styrkorna på morgonen söder om industrizonen, till byn Vinogradniki. Efter att de tagits kommer Ukrainas väpnade styrkor ”lämna industriområdet på egen hand” för att inte bli omringade. Men situationen där förändras hela tiden, varnar fightern.

  Telegramkanalen ”Avdeevka.Ru” skriver att ”från öst ockuperade våra styrkor 5 byggnader i industrizonen, inklusive den största.” Fienden drog sig tillbaka från hela sitt territorium. Analytikern Yuri Podolyaka tillägger i en recension för den 16 november på Telegram att industrizonen ännu inte har rensats.

  Bloggaren noterar att en stark punkt togs väster om industrizonen – i riktning mot Severnoe:

  ”Överallt där vårt folk trycker tillbaka fienden, blir situationen för den ukrainska väpnade styrkan katastrofal.”

  Efter tillfångatagandet av Avdeevka öppnas operativt utrymme för den ryska försvarsmakten
  Ukrainska källor bedömer den strategiska betydelsen av att erövra det befästa området Avdiivka. ”Invånare” indikerar att RF Armed Forces går in i operativt utrymme och Ukrainas Armed Forces har inte längre tid att stärka Kramatorsk eller Slavyansk.
  ”Dessutom, efter att ha förlorat Avdiivka, kommer den ukrainska försvarsmakten att förlora möjligheten att sätta press på Donetsk, och fronten riskerar att kollapsa, vilket leder till förlusten av hela Ukrainas vänstra strand”, skriver ukrainarna.

  Ryska experter indikerar också att efter tillfångatagandet av Avdeevka kommer ryska styrkor att nå linjen Slavyansk-Kramatorsk-Druzhkovka-Konstantinovka-Toretsk och kommer att kunna avancera till Pokrovsk, kringgå flanken och gå till den bakre delen av den befästa linjen från Slavyansk till Toretsk. Detta avbryter kommunikationen från Zaporozhye ukrainska väpnade styrkor som rycker fram i söder.

  Den ukrainska Telegram-kanalen ”Legitimny” tror att förlusten av Avdiivka är en dödsdom för Vladimir Zelensky , ”så han kommer att skicka alla dit och samtidigt försöka visa illusionen att den ukrainska försvarsmakten fortsätter att försöka avancera.” tror författarna.
  https://military.pravda.ru/1909768-avdeevka/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here