Hundratals frivilliga organisationer (NGO:er) protesterar mot att miljardärerna i World Economic Forum tar över FN!

2
2129

Detta är huvuddelen av en artikel som Pål Steigan publicerat, och som jag kortat end och översatt. Skrämmande, eller hur? Hundrevis av frivillige organisasjoner protesterer mot at milliardærklubben WEF har tatt kontroll over FN

Läs hela artikeln hos Pål Steigan!


Hundratals frivilliga organisationer (NGO:er) protesterar mot att miljardärerna i World Economic Forum tar över FN!

Hundratals frivilligorganisationer protesterar att miljardärklubben WEF har tagit kontroll över. World Economic Forum (WEF) har ingått ett strategiskt partnerskap med FN så att de stora företagen får en hand på ratten till Världsorganisationen.

I juni 2019 undertecknade FN och WEF Strategic Partnership Framework av FN: s generalsekreterare António Guterres och grundaren och VD för WEF, Klaus Schwab samt WEF: s president Børge Brendes. WEF:s överordnade mål är att främja privata-offentliga partnerskap, vilket i själva verket innebär privatisering och företagens övertagande av de viktigaste sociala funktionerna.

Uppror mot det strategiska partnerskapet. Nu har minst 240 icke-statliga organisationer (NGOer) undertecknat ett upprop mot Strategic Partnership Framework. I uppropet står bland annat ”De strategiska partnerskapsbestämmelserna gör att företagsledarna blir rådgivare för FN: s systemavdelningsledare effektivt och använder sin privata strategi för att driva marknadsbaserade lönsamma” lösningar ”på globala problem samtidigt som de undergräver verkliga lösningar i allmänintresse och transparenta demokratiska förfaranden. WEF-avtalet med FN undergräver allvarligt FN: s mandat, liksom oberoende, stabilitet och effektivitet för detta multilaterala organ, särskilt i samband med skydd och främjande av mänskliga rättigheter.”

Genom partnerskapsavtalet uppnår WEF en omdefinition av internationellt samarbete. Det som var multilateralism mellan medlemmarna ersätts av det som miljardärklubben kallar ”multistakeholderism”, där multinationella företag definieras som jämställda parter och som en del av styrningssystemet. Det ger dem också direkt makt att fatta globala beslut, avvisa eller ignorera kritiska oro över intressekonflikter, ansvarsskyldighet och demokrati. WEF har utvecklat det de kallar Global Redesign Initiative – ett initiativ för att ersätta den nuvarande världsordningen.

Föregående artikelExpressen: Assad är den enda som kan skapa fred i Syrien?!
Nästa artikelUSA underlättar för Turkiet att ockupera norra Syrien och kriga vidare.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Talande är också att själva FNs huvudkvarter ligger i New York. Talande är också att innan redan år 1944 inrättades Bretton Woods systemet. I Bretton Woods som ligger i New Hampshire, USA beslutade man också att inrätta Internationella valutafonden – långt innan krigets slut och före bildandet av FN (1945). Så vad säger detta oss? Vilka håller i strängarna då och nu? Är det inte väl uppenbart?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here