USA underlättar för Turkiet att ockupera norra Syrien och kriga vidare.

2
1443
Soldater i kurdiska YPG

Reuters meddelar ”USA:s vice president Mike Pence sade igår att han hade nått en överenskommelse med turkiska presidenten Tayyip Erdogan för en vapenvila i norra Syrien för att avsluta en åtta dagar gammal turkisk offensiv mot kurdiska ledda styrkor. Enligt avtalet ska alla militära operationer vara pausade för att möjliggöra ett tillbakagång av den kurdiska YPG-milis under en 120-timmarsperiod.” USA ska underlätta kurdernas tillbakadragande (var sig dessa vill det eller inte?).

Som ”belöning” slipper Turkiet USA:s olagliga sanktioner.

Reuters

Intressant nog beskriver en pensionerad amiral från USA kurderna som mycket lojala allierade sedan 1991. här.

Vidare, I senare kommentarer avvisade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu uttalandena från USA:s vicepresident Mike Pence och betonade att Turkiet inte har gått med på någon vapenvila eller ett fullständigt stopp av den militära offensiven. Turkiet har bara medgivit att avbryta ”Peace Spring” Operation för att övervaka de kurdiska milisernas tillbakadragande .”Kvällens avtal är en vapenvila, eftersom vapenvila äger rum mellan två rättsliga sidor och Turkiet erkänner inte terroristgrupperna” sade Cavusoglu. Farsnews, Iran.

Kurderna och Damaskusregeringen har ännu inte kommenterat det påstådda avtalet då detta skrivs.


Kommentar:
Å ena sidan gör det möjligt för civila att lämna området om det finns civila kvar. Samtidigt får YPG en paus för att omgruppera och förstärka.
Samtidigt kan Syriens angripare Turkiet omgruppera och förstärka inför fortsatta strider i Syrien, samt för de facto ockupation. Och Turkiet slipper sanktioner från USA.

Vidare finns inga uppgifter om att kurderna godtar avtalet. Som vanligt ett avtal över huvudet på kurderna.

Detta avtal kan ses som en seger för Turkiet: Fortsatt närvaro i Syrien, oförhindrade möjligheter för fortsatt aggression mot kurder och andra invånare i Syrien, och upphävda sanktioner från USA.

Vilket helt dominerar kommentarerna i etablerade media. New York Times skriver ”Turkey’s Victory Over Donald Trump
The Turkish president got what he wanted — as did Russia and Iran.”
New York Times

Fast Trump trumpetar ut det som en väldig framgång för hans politik.

Och USA kan kanske förefalla att visa ”humanitär omtanke” hos vissa. (Att USA:s krig medför 3 miljoner dödsfall i Mellanöstern, fler skadade och fler på flykt nämner media sällan). Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.

Rapporter finns redan att vapenvila brutits, fast Erdogan förnekar det. Tass och Al Arabiya

Syriens president Bashar al-Assad fördömer Turkiets aggression vid ett möte med Iraks nationella säkerhetsrådgivare.Syrian Observer Länderna talar om ökat samarbete. Vad tror ni USA tycker om det?

Sammanfattningsvis: Det som först kan verka som en framgång för USA och Trump vänds nu till ett nederlag.

På måndag ska Erdogan träffa Putin. Erdogan gör viktig resa till Putin. Enligt rapporten om detta uttalade båda presidenterna sitt stöd för Syriens territoriella integritet och arbetet på en politisk lösning. De två presidenterna diskuterade också situationen i norra Syrien och enades om att undvika konflikter mellan en turkiska och syriska väpnade styrkorna.

Föregående artikelHundratals frivilliga organisationer (NGO:er) protesterar mot att miljardärerna i World Economic Forum tar över FN!
Nästa artikelHar Du också svårt att komma in på Globalpolitics via Facebook, Google? Tacksam information.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Enligt tidningen Haaretz så har Nancy Pelosi (talman i representanthuset) åkt till Jordanien för att diskutera med kurderna och de har meddelat att de drar sig tillbaka från gränsområdet.

  2. Jag kommenterade en artikel av Nathan Schackar i DN

    Vilken bristfällig om än informativ artikel! DN:Vilka är kurderna? Nathan Shachar om ett folk som aldrig fått rätt till självbestämmande.

    Kurdiska SDF har lierat sig med Syriens främste angripare USA, som enligt starka belägg från ledande politiker, militärer och etablerad press (NY Times, BBC, Newsweek, Reuters) sedan länge stött IS och andra terroristorganisationer. Samtidigt som USA lågfrekvent bekämpat IS bl.a. via kurderna, för att motivera närvaron i Mellanöstern. Kurdiska SDF har upplåtit område de kontrollerade i norra Syrien till militärbaser åt USA i strid med internationell rätt och den syriska statens naturliga skarpa protester. Hur skulle vi i Sverige reagera om en etnisk grupp, t.ex. samerna lierade med en utländska stat för att få en egen stat? Landsförräderi. Nu tackar SDF Ryssland och den syriska, tålmodiga legala regeringen och vill samarbeta. Bra, nödvändigt om de kanske ska få ökad autonomi.

    Sverige och det USA-dominerade ”Världssamfundet” förtjänar fördömanden. USA inledde kriget 2011 enligt gamla Pentagonplaner från 2001 enligt förre Nato-chefen och presidenten Wesley Clark m.fl. Det är en stor skandal att Sverige ställer upp på detta och på sanktioner mot Syrien, till glädje för IS

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here