Hur bäst bemöta SD?

10
2258
Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Foto: News Oresund, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons
Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Foto: News Oresund, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Det går bra för SD i opinionsundersökningar.

Jag publicerar här i något modifierat skick en artikel som jag förra året publicerade på Jinge.se och som jag bedömer vara högst relevant även idag.

En viktig faktor bakom uppgången för SD är stöd till deras migrationspolitik i befolkningen. Troligen den viktigaste. Man kan anta att många ser ökad konkurrens om arbeten och lönenedpressning, och att ökad kriminalitet av en liten andel av invandrare som lever under osäkra förhållanden spelar roll.

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, säger i Arbetet ”Det har blivit en väldig ensidighet, inte bara runt invandringsfrågan utan det har handlat mycket om en alldeles för mörk bild av Sverige och vart vårt samhälle är på väg.
Det har blivit en väldig ensidighet, inte bara runt invandringsfrågan utan det har handlat mycket om en alldeles för mörk bild av Sverige och vart vårt samhälle är på väg. När man pratar om invandringsfrågor och debatten kretsar kring det så är det ett parti som vinner på det och det är SD. Samtidigt poängterar hon att hon märker av suget efter att prata om andra frågor, som välfärden, strejkrättsutredningen, pension och anställningsvillkor, när hon och andra som jobbar med valkampanjen är ute på arbetsplatser och pratar med medlemmar.”
Arbetet
Jimmie Åkesson
Beror inte utvecklingen ganska mycket på socialdemokraternas egen politik? Under S har de socioekonomiska skillnaderna fortsatt att öka. Regeringen ställer via krav på Försäkringskassan hårda krav för sjukskrivning och förtidspension. Det har blivit svårare att få personlig assistans. Regeringen godtar nu försämrad strejkrätt. S har accepterat olika förändringar på arbetsmarknaden som ökar stressen, ”management by stress” eller ”lean production.”
Katalys har i seminarier och rapporter pekat på högervridningen av S och efterlyser en klasspolitik, liksom Dala-demokratens chefredaktör Göran Greider. Populistiska manifestet. Svordomar i Vänsterns kyrka – räcker inte!; Mycket bra klassträff

SD bör kritiseras som högerparti, och inte bara för sin restriktiva migrationspolitik, och t.ex. att vissa ”nationer” (samer,judar) inte är svenskar – helt oacceptabelt!. Att huvudmotsättningen i Sverige går mellan arbete och kapital har kommit i skymundan alltför mycket!Förmodligen tänkte S att man skulle få tillbaka SD-väljare genom att lägga migrationspolitiken närmare SD:s. Har inte funkat.
SD är positiva till selektiv arbetskraftsinvandring av främst högutbildade, där andra ofta fattigare länder betalat sin utbildning. Vad säger S om SD:s skrivning här ”Arbetskraftsinvandring till andra yrken, där behovet av arbetskraft relativt snabbt går att tillfredsställa genom utbildning och praktik av lågutbildade arbetslösa som redan bor i landet, ska inte tillåtas.” SD migrationspolitiska programTilltalar säkert många.
S skriver ”Vi socialdemokrater vill se en handlingsplan för att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad och få stopp på lönedumpning, skattefusk och utnyttjandet av svensk och utländsk arbetskraft.” S om arbetskraftsinvandringLåter bra – men vad har S gjort?

Dagens Arena har tidigare publicerat artikeln ”Tio punkter som visar SD:s väg åt höger” av kunnige Mats Wingborg, som borde vara ett bra underlag för mobilisering mot SD, och indirekt även mot de öppet borgerliga partierna.
Dagens Arena Utdrag nedan:
Stefan Löfven untitled


Tio punkter som visar SD:s väg åt höger

Även om SD vill gå till val som ett tredje alternativ i politiken så visar fakta att partiet flyttat sig alltmer högerut med målet att bli ett stödparti åt en borgerlig regering.

Vid SD:s Landsdagar 2015 deklarerade Jimmie Åkesson att partiets långsiktiga mål är att bilda regering med Moderaterna och KD. Under Åkessons ledning har partiet också förflyttat sig allt mer högerut i ekonomiska frågor.
SD:s högerposition öppnar samtidigt för kritik från vänster.

På punkt efter punkt går det att belägga partiets position.

1. SD vill försvaga anställningstryggheten.

Tillsammans med alliansen kräver SD att turordningsreglerna i LAS luckras upp. Det skulle inte skapa fler jobb totalt sett, däremot skulle fler äldre åka ut från arbetslivet.

2. SD öppnar för att tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra.

Den rödgröna regeringen fick till sist med sig alliansen på ett förslag som gör det svårare att stapla olika tidsbegränsade anställningar på varandra. Ett enda parti röstade nej till förslaget i riksdagen, SD.

3. SD accepterar att välfärdskoncerner tar med sig skattepengarna utomlands.

Tillsammans med alliansen har SD öppnat för obegränsade vinster för de stora välfärdskoncernerna.

4. SD vill försvaga skyddet för sjuka.
Tillsammans med alliansen vill SD återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Det systemet testas redan av alliansen förra gången de satt vid makten. Resultatet blev att cancersjuka kastades ut ur systemet och blev av med sitt understöd..

5. SD står längst till höger i synen på kvinnors rättigheter.
SD vill som enda parti i riksdagen strama åt abortpolitiken. Varje åtstramning leder till en ökning av illegala aborter med stora hälsorisker för kvinnor som inte har råd att betala för kostsam behandling utomlands.

6. SD säger nej till krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling.
SD:s politik öppnar för social dumpning där företag kan vinna konkurrensfördelar på löner och villkor som ligger under rådande kollektivavtal.

7. SD vill underminera jämställdheten.
Sverigedemokraterna vill återinföra vårdnadsbidraget. Det skulle motverka jämställdheten och försvåra integrationen. Det är särskilt vanligt att nyanlända kortutbildade kvinnor hamnar utanför arbetslivet. De bör få utbildning och inte pengar för att stanna hemma. Källa: Riksdagsmotion 2016/17:2503 av Linus Bylund (SD) m.fl.

8. SD stödjer hellre Moderaterna än sina egna förslag. SD har lovat höjda pensioner och mer pengar till a-kassan. Men gång på gång har SD röstat för alliansens skatteförslag som gett mindre pengar till pensionärer. Efter förra valet röstade också SD för alliansens budgetförslag. Det rödgröna förslaget innebar mer pengar till pensionärer och till a-kassan, men för SD var det viktigare att stödja alliansen än att stå upp för sin egen politik.

9. SD:s politik går inte ihop.
SD lovar mer pengar till sjukvård och äldreomsorg, men samtidigt vill SD sänka skatten och kräver i sin budgetmotion att statsbidragen till kommunerna ska minska med 73 miljarder fram till 2020. Konsekvensen skulle bli en sämre sjukvård och äldreomsorg.

10. SD:s skatteförslag gynnar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare.
Om SD:s förslag om slopad utfasning av jobbskatteavdrag, slopad värnskatt och en höjd gräns för statlig skatt blev verklighet skulle personer med höga inkomster få i särklass störst skattesänkningar. En person med en månadsinkomst på 100 000 kronor får en skattesänkning på 46 000 kronor om året.

i Andra om: Italien,
klass,SD, demokrati socialdemokrater, Novus, moderaterna, val imperialism,invandring, arbetare, politik, opinion,

Föregående artikelFrån den fina manifestationen i Stockholm 16 november: ”POESI och Solidaritet – för folken i Bolivia och Chile”
Nästa artikelSe och hör den fina manifestationen på Soltorget i Stockholm!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

  1. Jag röstar inte på SD men likväl betecknar jag denna artikel som trams. Dock kan jag inte bemöta dig då jag isåfall hamnar i fängelse för hets mot folkgrupp!

    Med vänlig hälsning
    Mikael Möller

  2. Tveksamt det hjälper att stapla argument.
    Försök vänj dig vid att vänstern och liberaler får betala priset för sin egen dumhet.
    Jag har predikat det i ett års tid nu. Förmodligen för döva öron.
    Sverigedemokraterna som nästa regeringsparti är inte längre en omöjlighet.
    I så fall skulle det vara den största sensationen någonsin i svensk politisk historia.
    Anpassning och vara lyhörd för väljarnas önskemål vinner massans förtroende.
    Som regel tar förskjutning i opinionen lång tid men för Sverigedemokraterna har det gått mycket snabbt. Bara det är en politisk sensation i sig då de haft hela den etablerade samhällsadministrationen + i stort sett all media mot sig.

    Kommunister har helt rätt i att arbetarklassen är den klart största politiska kraften.
    Problemet är bara att de inte lyckas vinna den. Den bedriften gjorde istället partiet Sverigedemokraterna. Inte helt kanske, men tillräckligt. Förmodligen blev det för mycket för LO ordföranden som nyligen beslutade att lämna sin post.

  3. Viktigt inlägg. Tyvärr är många människor okunniga om SDs verkligt konservativa natur och tror de är de nya socialdemokraterna. Vi talar mkt om jämlikhet idag, om alla möjliga och omöjliga sorts jämlikhet, men den allra viktigaste verkar de flesta partier (inkl s) glömt bort, den som handlar om ekonomisk jämlikhet. För att vara verkligt jämlika behöver vi likartade ekonomiska villkor oavsett vilket jobb vi har. Det är ett samhälle som väldigt få konservativa kan tänka sig. Hierarkin är en grundförutsättning för ordning och reda anser de. En ordning där flertalet ska lyda och underordna sig ett fåtal. Bevare oss för SD! Skulle vara intressant att se hur SD har röstat i sak under den tid de har funnits i riksdagen.

    • ”Viktigt inlägg”
      Jaha…
      Då Kaolina ska du få en viktig kommentar av mig.
      Jämlikhet har blivit ett politiskt ord flitigt använt av socialister, vänstern men även liberaler.
      Men vad betyder jämlikhet egentligen?
      Jag uppfattar jämlikhet som likställdhet. Dvs. det ska vara lika för alla.
      Uttrycket har alltså ingenting med nivå att göra.
      Det som partiet Sverigedemokraterna och dess väljare ser är att den välfärdsnivå vi har haft tidigare i vårt land har drastiskt sjunkit med en omfattande migration från mindre utvecklade länder. Jämlikhet blir i det fallet att det lilla trygga välfärdslandet Sverige uppe i Norden mer kommit att likna random problemland i Sydamerika på USA:s bakgård.
      Det är själva grunden till att partiet Sverigedemokraterna till slut kommer att segra.
      En sådan ”jämlikhet” som politikerna hittills erbjudit vill svensken inte ha.
      Många män är redan övertygade och nu är det kvinnornas tur.
      Just den delen tror jag är den allra viktigaste för partiet Sverigedemokraterna just nu.
      En arbetarklass mest bestående av män är idag politiskt tämligen värdelös då kvinnornas dominans är ständigt ökande.
      Annorlunda hade det varit för hundra år sedan. Men mycket har faktiskt förändrats sedan dess.
      Dock inte människans genetiska arv. Därför måste du försöka leva med att människan är en konservativ och inte en progressiv varelse.
      Den omprogrammeringen av människors hjärnor kommer kommunister aldrig att lyckas med.

  4. SD är inte det parti som jag kan tänka mig rösta på men som jag ser det så har de gjort en helt perfekt resa från ett litet missnöjesparti med nazirötter till dagens parti.
    – De är konsekventa i sitt budskap så att det framstår som att alla andra partier anpassar sig.
    – De går aldrig i försvarsställning när andra partier angriper dem.
    – De är (relativt) snabba att rensa ut personer som inte representerar deras politik.
    – De ”talar med bönder på bönders vis”, så de har ett tilltal som väljare kan relatera till.
    – De har systematiskt tagit över område efter område, både geografiska och politikområden.
    Sist men inte minst har de aldrig prövats som medlemmar i någon regering på riksnivå så de har ännu inte fått sina kort synade, vilket jag tror gör SD mindre försiktiga i att ta ställning.

  5. Käre Mikael
    Detta är en genomgång av SD:s ställningstaganden i många frågor. Knappast arbetarvänliga men inget trams. Om du bemöter dem, vilken folkgrupp hetsar du då emot? Svenskarna?

  6. Lite intressant många intressanta tankar men ni har missat den allra mest självklara frågesättningen! Socialdemokraterna har förlorat mest av alla på att de valt att inte tala med SD alltså visst ni kan kritisera och tolka deras politik men hade Socialdemokraterna valt att samtala med dem så varför skulle inte Socialdemokraterna kunna påverkat dem till att omvärdera sin politik?? Alltså att Sverigedemokraterna gjört en högersväng i stället för en vänstersväng ja det beror helt och hållet på Socialdemokratisk inkompetens! Politik betyder ju att prata och förhandla något Socialdemokraterna helt missat. Först som sist måste även Socialdemokraterna ha insett för länge länge länge sedan att Sveriges invandringspolitik leder rakt åt helvete.. Ja om inte då har de uppenbart varit helt dumma i huvudet och ska heller inte längre ha några röster då de uppenbart är inkompetenta! Men å andra sidan har de vetat länge vart migrationspolitiken leder till så har de inte gjort sitt arbete utan varit aktivister i stället för ansvarsfulla politiker och ska då heller inte heller ha några röster! Nä Socialdemokraterna kan skylla på det mesta allt från populism kanske rasism eller ”korkade bönder” men sanningen är om ett parti krymper sök orsaken i sin egen politik! En sak kan vi enas om att fortsätta kalla de som tidigare röstat på Socialdemokraterna för rasister har tjänat er lika illa som att inte tala med det partiet som uppenbart antingen varit smartare eller haft rätt hela tiden. Att inte tala med de som har förstått det uppenbara är lika korkat som att kalla befogad kritik för rasism..

    • Saken handlar om ideologiska låsningar. (Höga) ideal går i det här fallet före samarbete.
      Det säjer sig nästa självt de är förlorare på sikt då människan i grunden är sig själv närmast.
      Förresten… Jag känner igen namnet. Är det du som renoverar upp gamla mopeder?

  7. Människan är konservativ, och de som väljer SD är inte omedvetna om vad de väljer, de gör ett medvetet val. Övriga partier verkar däremot helt omedvetna om att de aktivt skickar sina väljare till SD. Själva tror de att de är ”de vuxna i rummet”.

    En skillnad mellan vuxna och barn är förmåga till konsekvensanalys. Den saknas helt hos M, L, C, S, V och Mp. Kd´s piruetter under EBT inger inget förtroende, hon bara gjort en alternativ spelöppning, ingenting talar egentligen för att hon i skarpt läge gör något annat än vad allihop hela tiden gjort. Hon letar röster, ingenting annat.

  8. Svaret på rubriken kan ju vara: ”Inte i onödan.” Med andra ord inte i varje ögonblick behandla SD som den svenska politikens centrum, för då hamnar de ju i centrum.

    Ett exempel: Vänsterns uppgift är att föra klasskamp. Blir det oroligt på arbetsplatserna kan det vara intressant att notera och kanske kommentera hur lokala SD-medlemmar eller sympatisörer uppträder. Står de solidariskt på rätt sida finns inget att kritisera. Kampen är ju det viktigaste.

    Undvik aggressiv polemik om inte motparten är aggressiv, och i det fallet kan det vara bra att ändå försöka hålla sig lugn. Undvik tillmälen och kränkande brunsmetning. Endast riktiga nazister är nazister, och de har sina egna organisationer. Kom inte med konstiga påståenden (vänstern har en ganska lång syndalista där vad det gäller ohållbar argument för migration). Tänk först och tala sen. Konstigheterna kommer ändå att avslöjas ganska snart, och vad gör man då?

    Listan på vad SD röstat för/mot i Riksdagen kan vara ett bra sätt att bemöta dem när de hävdar att de alltid står på småfolkets sida.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here