Stora regionala skillnader i EU-valet.

6
1300
Källa: Aftonbladet.

Pål Steigan har gjort en mycket intressant analys av EU-valet, med fokus på regionala skillnader i Sverige, Frankrike, Tyskland och Italien. I industriorterna i norra Frankrike vann Le Pens RN stort…

Och EU är fortfarande Kapitalets EU.

Pål Steigan: EU: Nasjonalistpartier og grønne fram, storkoalisjonen taper

Föregående artikelLåt oss bojkotta eländet! (EU-valet)
Nästa artikelVilka vann EU-valet!?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

6 KOMMENTARER

  • Hej Kerstin
   Jag tittade på Max Gustafssons karikatyr. Men tyvärr är inte killen i fåtöljen min bild av en socialist. Mannen borde varit pigg, välklädd, rakad och i ordning. Bokhyllan stämmer däremot men borde haft en mer framträdande plats på bekostnad av fåtöljen och TV:n. Pilsnerflaskan och tänkande socialism får jag inte ihop alls. Max Gustafsson gör en påklistrad bild över en annan verklighet.

 1. Jag tycks få rätt på en punkt. Valdeltagandet har ökat. Hos oss i Sverige är det visst rekord i ett EU-val.

  I mitt lugna, centralt belägna och hyffsat välbärgade villaområde blev ”vinnarpartiet” Sverigedemokraterna snarare ett förlorarparti. Endast omkring en tredjedel av resultatet i riksdagsvalet i höstas. Istället är Moderaterna störst följt av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet.

  Miljöpartiet verkar gå bra i alla stadens välbärgade områden. Inte minst bland de flotta villorna i strandavenyerna där de riktigt rika bor. Man kan undra om Miljöpartiet där fungerar som något samvetsparti? Sverigedemokraterna gör heller inte någon succé i de rikaste områdena. Omkring 10% kanske. Vänsterpartiet går heller inte bra där men det kanske är väntat?

  Sverigedemokraterna går klart bäst i alla arbetarstadsdelar. Bland hyrehuslängor, invandrarområden, miljonprogram och liknande. Där hamnar partiet ibland över 20%. Kan även gälla villaområden i stadens utkanter.

  Hur det gick för Gustav Kasselstrands parti afs vet jag inte alls. Förmodligen väldigt dåligt.

  • Ja, propagandan mot Ryssland kommer fortsätta. Därför de liberala krafterna har inte blivit mindre efter det här EU-valet. Ryssland är ett socialkonservativt lågskatteland vars inriktning utgör ett hot både mot Europas (social) liberala och Socialdemokratiska partier. Alltså Ryssland är ett hot mot Europas politiskt regerande dominans.

 2. Här finns intressant statistik i kartor och diagram vad gäller valets utfall i Frankrike.
  https://www.lefigaro.fr/fig-data/elections-europeennes-villes
  POPULATION ET RICHESSE DE LA COMMUNE, DEUX FACTEURS EXPLICATIFS DU VOTE RN
  Par Fig Data Publié le 29 mai 2019
  Avec 23,3% des voix enregistrées lors des dernières élections européennes, le Rassemblement national a séduit une partie importante du territoire français, notamment les campagnes. La liste emmenée par Jordan Bardella est en effet arrivée en tête dans 73% des communes de moins de 3500 habitants.
  Med 23,3 % av rösterna har RN erövrat en betydande del av landet, varav landsbygden. Listan toppade av J B kom först i 73 % av de kommuner som har färre än 3500 invånare. [Översättares anmärkning: det finns runt 36000 kommuner i Frankrike, många motsvarar ett socken. Några har knappt några invånare alls.]
  Qu’en est-il pour les grandes villes, traditionnellement moins portées vers les extrêmes ?
  Hur ligger det till i de stora städerna?
  Afin d’évaluer plus précisément les ressorts de ce vote urbain, Fig Data a examiné les résultats des 970 villes et arrondissements de plus de 10.000 habitants.
  Fig Data har tittat på utfallet i de 970 städer och storstadsdistrikt som har fler än 10 000 invånare för att få en bild av de underliggande motiven.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here