Låt oss bojkotta eländet! (EU-valet)

13
1224

Denna artikel med titeln ”Låt oss bojkotta eländet!” av Ulf Bjerén har publicerats 18 maj i Sydöstran.Låt oss bojkotta eländet!


I en demokrati väljer folket representanter som stiftar lagarna.
EU-parlamentet har en ytterst begränsad del i lagstiftningsmakten.

Parlamentet är en kuliss för att EU ska likna en parlamentarisk demokrati.

Kapitalismen är stadgad i EU:s grundlag och den nyliberala politiken påförs medlemsländerna i lagar och direktiv från EU. EU-nomenklaturans högsta önskan är att du ska gå och rösta; på vem är en sekundär fråga för det spelar ingen större roll.
Ett högt valdeltagande tar de som ett kvitto på att folk accepterar EU-systemet och att de berövats demokratiskt inflytande.

I alla EU-val har de flesta arbetare och folk utanför storstadskärnorna valt att inte rösta. De har helt enkelt inte kunnat finna någon förnuftig förklaring till hur de med sin röst skulle kunna påverka något. Många är också upprörda över den falska propaganda med konstruerade motsättningar som vi översköljs med inför valet till skenparlamentet.

Denna gång målar EU-kandidater upp att det är ett ödesval för demokratin där högerpopulism är det stora hotet. Den extrema högerpolitiken i Januariöverenskommelsen urskuldas med att högerextremism inte ska få något inflytande, något som också gäller EU-valet.

Som Åsa Linderborg skriver på Aftonbladet Kultur 12 maj är detta något som valstrategerna ”knappast ens kan övertyga sig själva om”.

Den verkliga huvudmotsättningen (som inte kan lösas i EU-parlamentet) lyser med sin frånvaro: Är det marknaden (kapitalismen, en-procenten) eller medborgarna (demokratin) som ska styra?

Låt oss visa herrarna att vi inte är någon valboskap för vilken valhandlingen är ett ritualiserat beteende utan mening.

Låt oss bojkotta eländet!

Föregående artikelAmnesty anser inte att Julian Assange är en politisk fånge! Är Amnesty språkrör för USA – visselblåsares fiende?
Nästa artikelStora regionala skillnader i EU-valet.

13 KOMMENTARER

 1. ”Är det marknaden (kapitalismen, en-procenten) eller medborgarna (demokratin) som ska styra?”

  För mig är marknaden fundamental. Marknaden är en uråldrig tradition som förenar människor från jordens alla hörn. Människorna är marknaden. Även socialister och kommunister som vill få bort den här plattformen som stimulerar till både arbete och utveckling. Köpa och sälja vill vi alla göra. Även jag. Det är en stor del av livet.

  ”Låt oss bojkotta eländet! (EU-valet)”
  Jag tänker gå och rösta om en stund. Det är något jag sett fram emot. I veckan mötte jag en som sa ”har man inte röstat ska man heller inte klaga”. Jag svarade inte men tycker det är ett personligt val som var och en själv måste få ta ställning till. I kväll följer den spännande valvakan. Jag blir inte förvånad om valdeltagandet kommer att öka det här EU-valet. Precis tvärt emot vad författaren till det här inlägget uppmanar.

 2. 1- I stället för http://proletaren.se/tags/bojkotta-eu-valet går att rösta blankt, eller att rösta för en ”chanslös” lista (det kan ge viss partistöd, som är användbar i andra val, som valmyndighetens tryckning av valsedlar), eller att rösta ogiltig (ta en valsedel från en ”chanslös” lista nära dina ideologiska sympatier, stryk över eller skriv den värsta förolämpning som du kan tänka dig att stå för offentligt (ingenting skämmigt eller åtalbart, alltså).

  2- Då länken till EU-bluffen här inte fungerar längre ,postar jag här en text som jag inte hinner översätta:
  https://www.voltairenet.org/article206579.html
  La mascarade de l’Union européenne
  par Thierry Meyssan
  Pour Thierry Meyssan, les Européens sont aveugles parce qu’ils ne veulent pas voir. Ils persistent à croire que l’Union européenne, c’est la paix et la prospérité, malgré les échecs incontestables dans ces deux domaines. Ils s’imaginent une opposition intérieure entre patriotes et populistes, alors que ces deux groupes se placent sous la protection du Pentagone contre la Russie. La stratégie internationale de l’après-Deuxième Guerre mondiale se poursuit à leur détriment, sans qu’ils en aient conscience.

  RÉSEAU VOLTAIRE | DAMAS (SYRIE) | 24 MAI 2019
  Finns även på italienska, spanska och turkiska – ESPAÑOL TÜRKÇE ITALIANO

  • En snabb översättning: För Thierry Meyssan är européerna blinda därför att de inte vill se. De fortsätter att tro att EU innebär fred och välstånd, trots de otvivelaktiga misslyckandena på dessa två områden. De föreställer sig ett inre motstånd bland patrioter och populister, alltmedan dessa två grupper placeras under skydd av Pentagon mot Ryssland. Den internationella strategin för Andra världskriget fortsätter att skada, utan att de är medvetna om det.

 3. ”skulle aldrig rösta på denna rikemans cirkus”

  Ja, kanske så. För i min vallokal stannade socialismen vid Vänsterpartiet. Närmare kommunismen fanns tyvärr inte valsedlar till. Men nu är det i alla fall röstat och tillströmningen av väljare hade varit god enligt valförrättarna. Nu bor jag i ett ganska centralt villaområde där välvilliga människor gärna gör sin plikt till demokratin. I vanliga fall är den här valkretsen borgerlig. Fler röster på Moderaterna än genomsnittet. Men även Socialdemokraterna är stora. Numera bor få här som jobbar inom traditionella industriyrken. Istället bor här nästan uteslutande tjänstemän och manschettyrken som lärare, banktjänstmän, läkare, fastighetsmäklare de människor man kanske kan inringa i begreppet ”medelklass”?

 4. Tror ni verkligen att det skulle bli bättre om Sverige gick ur EU? Norge är utanför EU och är fortfarande kapitalistiskt, så även Island.
  Ni som är för boykott stödjer den nationella kapitalismen, och tror att enbart att om Sverige går ur EU kommer allting att förändras till det bättre. Men så är det inte. Vi ska bekämpa kapitalismen överallt – och det inkluderar i Europa.
  https://riktpunkt.nu/2019/05/sveriges-kommunistiska-parti-vi-ar-tio-miljoner-men-vi-har-en-aggressiv-imperialistklass/

  • Fel. Man kan vara hängiven socialist eller kommunist och vilja att Sverige och alla andra länder lämnar EU.

    • Beslutsfattandet flyttas närmare dem de berör.
     Jag är för lokalsamhällen. Något mer demokratiskt kan jag inte tänka mig.

   • Jag ska förtydliga mig – Är målet för dig och KP enbart att Sverige skall lämna EU? Har ni inga andra mål än detta? Om/när detta sker, tror du att den nationella kapitalismen i Sverige skulle förändras till socialism, en socialism som vi hade på 60- och 70-talet? Jag är rädd för att den i så fall skulle förändras till nationell socialism, med stängda gränser och nationell ojämlikhet av arbetarklassen (typ ’Polacker, ut ur Sverige’, KP i Malmö hade den slogan på ett flygblad för några veckor sedan))

    • Det är nationell socialism/socialdemokrati som dagens borgerliga samhälle fruktar mest. Det märks inte minst på Socialdemokraterna och Stefan Löfvens uttalanden. Trots att Socialdemokraterna själva har just den bakgrunden. Den nationella vänstern blev den förbjudna frukten. Den som tar av frukten öppnar upp ondskans samhälle. Därför måste de tryckas tillbaka. Det har jag uppfattat som den aktuella politikens viktigaste uppgift.

  • Har du röstat i EU-valet eller ska du också boykotta?

   Ställer Sveriges Kommunistiska Parti upp i EU-valet?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here