Alliansfria rörelsen stödjer Maduro i FN

6
1253
Bild: Resumen Latinamericano

Denna rapport har översatts av Eva Björklund, Sveriges Fredsråd och Svensk-kubanska föreningen.

Källa: Resumen Latinoamericano 20190714 Resumen Latinamericano. och Resumen II.

 


Rapporten

Alliansfria rörelsen träder in i konflikten mellan USA och Venezuela med sina 120 medlemsstater (av FNs 193), och med Venezuelas president Maduro som ordförande. På sitt rådsmöte 14 juli antog de en resolution till stöd för Venezuela.
Maduro tackade dem för resolutionen som syftar till att stärka det internationella samarbetet för Mänskliga Rättigheter, MR-frågor, och minska de negativa följderna av USA-styrda åtgärderna mot Venezuela. Sedan lade han fram Alliansfria Rörelsens resolution för omröstning i FNs människorättsråd.

MR-rådet stöder Alliansfria rörelsens resolution med 28 röster för, 14 mot och 5 som avstod. Resolutionen uttrycker oro över påtvingade åtgärder som drabbar folkens välfärd. Venezuela underströk betydelsen av samarbete och internationell solidaritet för att bevaka varje stats oförytterliga rätt att fritt välja sin väg enligt folkets suveräna vilja, inom ramen för sitt politiska, sociala, ekonomiska och kulturella självständighet, utan någon främmande stats inblandning.

Resolutionen trycker också på att alla internationella aktörer ska hålla sig till en ordning som behandlar alla lika, med rättvisa, jämlikhet och mänsklig värdighet, i ömsesidigt samtycke som främjar respekten för kulturell mångfald, och de mänskliga rättigheternas universella karaktär.
Resolutionen tar också avstånd från alla doktriner som grundar sig på rasism, främlingsfientlighet, intolerans och rasdiskriminering.

PS. Den Alliansfria rörelsen består huvudsakligen av länder i tredje världen, som samlat sig i motstånd mot de rikare och mäktigare ländernas rasism, främlingsfientlighet, intolerans och rasdiskriminering i det internationella arbetet.
Den grundades 1961, under kalla kriget. Medlemmarnas syfte var att kunna behålla sin neutrala ställning och inte alliera sig med någon av supermakterna. Detta skede som en del av de koloniserade folkens frigörelse i Asien, Afrika, Latinamerika och andra delar av världen.

Den hade en föregångare i den afroasiatiska konferensen i Bandung 1955 som samlade ledarna för de antikoloniala befrielserörelserna i världen. Rörelsen fick stor betydelse under avkoloniseringen, och har spelat en viktig roll för att främja freden. Dess principer blev också ledande för utvecklingen av den Alliansfria Rörelsen inom ramen för Förenta Nationernas Förbund. Rörelsens ställningstagande för Venezuela innebär en motgång för USA:s planer på regimskifte i Venezuela.

Föregående artikelTal 4 juli: Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!
Nästa artikelFräcka förslag från EU till Ryssland.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. ”PS. Den Alliansfria rörelsen består huvudsakligen av länder i tredje världen.” Står det i artikeln. På clartébloggen hade ett inlägg också ”Tredje Världen” som begrepp. Jag frågade bloggskrivaren där vad hen idag menade att det var då begreppet skapades just vid tiden för Bandungkonferensen 1955, och att världen kraftigt förändrats sedan dess. Erhöll inget svar. Wikipedia ger inget någorlunda entydigt svar. NE skriver ”tredje världen är ett uttryck som ibland används om fattiga länder.” 2019 är inte 1955. Jag blir inte klokare. 1955 räknade sig Kina till den tredje världen, men det kan knappast gälla idag.

  • Det beror på att gamla begrepp håller på att omdefinieras, ofta i propagandist syfte. Lite exempel. Illegala invandrare – papperslösa och flyktingar, grova brottslingar – ensamkommande. Arresterad – Kidnappad. Häktad – Fängslad utan rättegång. Trakasserier – Granskning. Häkte eller arrest – svarta fängelser. OSV. Vad är då tredje värden? Ta ”Blaxit”, amerikanare som flyttar till Kigali i Rwanda och finner livet bättre än i New York. Är nu USA ”Tredje värden” med alla fattiga, narkotikaproblem och 20% arbetslösa? Du nämnde Kina, åker du till kuststäder som Xiamen är dom modernare är Washington, men 80% av Kina är inte kuststäderna. På en del ställen, och jag har varit där, plöjer man förfarande med träplogar efter oxar och en familj har en årsinkomst av sådär 4,000 kronor, även om man ändå ofta lever bättre än i Sverige. Är Kina ”tredje världen”, eller ett utvecklingsland, ”hur lång är ett snöre” – det beror på….. Sedan envisas ekonomer och politiker att värdera allt i dollars, helt utan någon hänsyn till hur väl folk lever – eller inte. Vad väljer man, bo i New York, eller i Hani riket i sydvästra Kina där nästan ingen äger en bil, med däremot mobiltelefon, och där polisen inte har något att göra. Mitt sätt att se. Den Alliansfria rörelsen består huvudsakligen av länder USA inte lyckats dominera, hota till lydnad, eller kontrollera.

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/blaxit-afrika-som-utvag
   http://www.kinarummet.v2hd.com/hani.htm

 2. Jag håller ändå på Donald Trump. Han har nog blivit min idealpolitiker. Jag tycker verkligen det behövs någon som har civilkurage och kraft att ryta ifrån mot det växande antal ultrahumanister, läs ”pk” (*) som håller på och göra våra i-länder till rövhålsländer. Igår läste jag om en äldre dam som bekymrade sig över att hon inte kunde läsa tidningen en enda dag utan att behöva få veta om ytterligare ett mord ofta på öppen gata. Väldigt ofta är det också kvinnor som inte på något sätt kunnat försvara sig. Hon vågade knappt gå ut längre.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experten-trump-blir-en-exponent-for-framlingsfientligheten

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/protester-mot-nya-trump-uttalanden

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rasismanklagelser-riktas-mot-president-trump

  (*)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet

  • Inte alltför överraskande. Betänk gärna:

   * Igår röstade representanthuset i USA igenom en resolution som beskrev Trumps uttalanden nyligen som rasistiska.

   * CNN skrev nyligen: CNN: Donald Trump ljuger oftare än du tvättar dina händer Under sina 869 dagar som president har Donald Trump sagt 10,796 saker som antingen är missledande eller helt falska enligt The Washington Post’s Fact Checker. Detta innebär att USA:s president säger osanningar 12 gånger per dygn.

   * Hans nära medarbetare utrikesminister Mike Pompeo, skryter vid ett möte med studenter i mitten av april i år om hur han ljög under sin tid i CIA.
   * Denna länk innehåller en video där Mike Pompeo hörs säga detta. Den har inte förnekats. Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

   • ”Inte alltför överraskande. Betänk gärna:

    * Igår röstade representanthuset i USA igenom en resolution som beskrev Trumps uttalanden nyligen som rasistiska.”

    Jag vet inte om du riktigt förstår, men en öm punkt kanske kan blockera?

    Det är presidentval i USA nästa år och Donald Trump vill bli omvald. För att bli omvald behöver han främst mittenväljarna. Trump är smart och tänker taktiskt. Genom att med sina uttalanden som kan tolkas rasistiska försöker Trump radikalisera vänstern inom det Demokratiska Partiet. En radikaliserad vänster kan då effektivt skrämma bort mittenväljarna som Donald Trump så väl behöver för att bli omvald. Vänstern använder känslor. Donald Trump använder hjärnan. Det är med sådana strategier det går att vinna val i världens största demokrati.

 3. Det finns ingen sans. Debatten styrs av övertoner som i sin tur polariserar samhället. Själva saken domineras av borgerligheten med vänsterns goda hjälp. Tillsammans får de makten över besluten. Det har faktiskt funnits marxister som menat att humanismen är en förljugen borgerlig konstruktion. Tillåt mig påminna om en nyhetsartikel på SVT Public Service för några år sedan.

  https://www.svt.se/nyheter/tusentals-valutbildade-flyr-till-sverige

  De finns många idag som tycker debattklimatet börjar likna DDR under kommunisttiden. En överkänslighet och de som kan bevisas passerat gränsen straffas omedelbart. På alla möjliga sätt. I media, med lagars hjälp m.m. Jag tycker det känns bra att någon maktperson ryter ifrån. USA:s president Donald Trump rår de inte på så lätt. Han har pondus och folk bakom sig. F.d. direktören för Saab-Scania Leif Östling gick det sämre för. Han fick genast sparken från Svenskt Näringsliv efter det offentliga uttalandet ”Vad f-n får jag för pengarna?” som anspelade på ’pk-politiken’. Östling blev ett tydligt offer för pk-samhället. Riktigt så långt har inte det progressiva pk-samhället nått makten i USA. Förmodligen för att de för länge sedan ”motade Olle i grind”(*). Men för Östlings del hade det inte så stor betydelse därför han hade uppnått en ålder där han utan vidare kunde lämna karriären bakom sig.

  Men den borgerliga ömsintheten kommer fungera så länge bilarna inte brinner i de välbärgades områden. Samt att en mer välbärgad medelklass inte behöver ha ”nyanlända” eller ”ensamkommande” i eller omkring sina hem.

  Det är arbetarklassen som får bära upp den mångkulturella samhället precis på samma sätt som arbetarklassen genom tiderna tvingats bära upp det borgerliga samhället.

  (*)
  Kommunismen

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here