Tal 4 juli: Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!

0
951

Åter arrangerades ett protestmöte på USAs nationaldag mot USAs krigspolitik mot stater och folk som vill ha självständighet och frihet och inte lyda under USA:s intressen och hot.
Dessa fredsinriktade manifestationer startade efter USA:s nederlag i krigen i Sydostasien 1975.

I regnet kunde åhörare och förbipasserande ta del av ett omfattande program med ett tiotal appelltal om 5 minuter, samt sång och musik av olika slag.

En presentation av evenemanget och av årets flygblad finns publicerad: Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Stortorget!

Jag återger nedan mitt tal som medlem i Stödkommittén för Julian Assange.


Frige visselblåsarna Julian Assange & Chelsea Manning.

Yttrande-och pressfriheten är i fara!
Under hot: Journalisters & publicisters egentliga uppdrag, att sanningsenligt beskriva vad som händer.

Journalisten Julian Assange har de senaste 10 åren fått över 15 utmärkelser för sin journalistiska insats, bl.a. från EU, och senast förra veckan. Han är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, och även andra brottsliga eller brottsmisstänkta handlingar.

 

En utflykt till Iran, en aktuell stat med 80 miljoner invånare som USA:s president då och då säger att USA kan utplåna. Nyligen har USA anklagat Iran för attacker på ett japanskt skepp samtidigt som Japans premiärminister var i Iran för vänligt besök dvs. för orimligt självskadebeteende. Fakta pekar i stället på en ”false flag”-operation av USA och allierade. Jag kan här och nu inte utveckla detta vidare men nämna att Wikileaks redan för mer än 10 år sedan rapporterat om undermineringsarbete av USA mot Iran, men också kritiserat Irans regering.

Chelsea Manning, försvarsanalytiker i USAs armé, försåg Assange och Wikileaks med dokumenten om krigsbrott – i demokratins namn. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse, benådades, men har åter fängslats då hon vägrat vittna mot Assange.
Vid ett besök i Sverige 2010, åtalades Julian Assange för sexuellt ofredande. Målet lades ned och han reste till
London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap. Han väntade i 5 år på förhör från Sverige sedan målet åter tagits upp. Målet lades åter ned efter förhöret.

När Ecuador valde ny president 2017, fråntogs Assange sitt skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden 10 april och uppgav att han ”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” och för ett mindre ”borgensbrott”. Han sitter nu i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, med mycket dålig. FN:s tortyrexpert menar att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan åratal utsätter Assange för psykisk tortyr. USA åtalar honom på 17 punkter som kan ge 185 års fängelse enligt en lag från 1917 som aldrig använts tidigare. Risk för dödsdom finns. Storbritanniens inrikesminister har godkänt att Assange får utlämnas till USA. Det påverkar kommande domstolsbeslut.

Han fruktar även utlämning till Sverige där han också riskerar att utlämnas vidare till USA. I Stockholm har nytt åtal väckts för sexuellt ofredande, fast målet två gånger lagts ned. Påverkan från USA? Igår meddelade åklagaren att man inte går vidare nu då man saknar bevis.

Sverige lät Assange vänta i 5 år på förhör, och har utsatt Assange för utdragen tortyr enligt FN:s expert, vilket sätter frågetecken för Sverige som rättsstat. Skandalöst är ordet!

Detta drar uppmärksamhet bort främst från ansvariga ledande politiker och militär i USA för krigsbrott som Assange och Manning bidragit till att avslöja.
USA vill också straffa Edward Snowden som avslöjat NSA:s massiva övervakning av medborgare.
Allt detta ska ses i ljuset av de censurprogram som under senaste åren lanserats av jättar som Facebook, Google och Youtube.

Solidaritet med Assange och Manning innebär stöd för yttrandefrihet och demokrati som är i fara!

Frihet för Julian Assange & Chelsea Manning
Hindra Julian Assanges utlämning till USA!
Försvara yttrandefriheten!
Åtala de ansvariga för oerhörda krigs- brott: Bush, Blair, Obama och Trump
!

Föregående artikelVad händer med klimatet? En bok för aktivister och skeptiker.
Nästa artikelAlliansfria rörelsen stödjer Maduro i FN
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here