Iran-rättegången – Spektakel i svensk domstol?

5
1117
Medlemmar i MEK som bl.a. beskrivs som en terroristorganisation.

Stefan Lindgren har på ”8 dagar” publicerat en mycket bra och tankeväckande artikel om den stora rättegången mot en Iran man, som ska inledas i Stockholms tingsrätt.Spektakel i svensk domstol

Jag publicerar här början av artikeln och hänvisar alla till den fullständiga artikeln.

MEK, som nämns i artikeln beskrivs bl.a. som en terroristorganisation. Den var terroriststämplad av USA i ungefär 25 år, varefter terroriststämpeln togs bort av Hillary Clinton utan att dess politik ändrades. Mujahedin-e Khalq: America’s protected terrorists gearing up against Iran (Op-Ed)


Spektakel i svensk domstol

”Iraniern Hamid Noury, 60 år, sitter sedan två år häktad i Sverige för påstådda folkrättsbrott. Nu inleds en rättegång som ska pågå till april 2022.
Det finns flera skäl att ställa sig skeptisk till åtalet.

Av åklagarens åtalsframställning framgår att det handlar om de massavrättningar som inträffade i Iran i samband med kriget Iran-Irak 1980-88.

Konkret ska Noury ha varit ansvarig för tusentals avrättningar 30 juli till 16 augusti 1988 i Gohardasht-fängelset i Karaj. Noury själv hävdar att man gripit fel person. Men även om han skulle vara ”rätt” person finns många frågetecken.

Åklagaren inser att svensk domstol inte kan överpröva iransk lagstiftning och rättstillämpning. Därför har de båda kammaråklagarna Kristina Lindhoff Carleson och Martina Winslow valt att beskriva gärningen som ett internationellt brott.

”Enligt åtalet var Mujahedin delaktig i den internationella väpnade konflikten mellan Iran och Irak. Mujahedins attacker utgick från irakiskt territorium och skedde i samarbete med den irakiska armén. Åklagarna menar också att det fanns ett samband mellan den väpnade konflikten och massavrättningarnas varför denna gärning bedömts utgöra folkrättsbrott, grovt brott.”

Mujahedin e-Khalq (MEK) skulle alltså enligt åklagarna ha varit irakiska kombattanter när de greps och dömdes till döden.

Det är en orimlig uppfattning. Det skulle ge varje landsförrädare i pågående krig status av utländsk kombattant och skydd av folkrätten. MEK upprättade sin bas i Irak först 1986 och den kom aldrig att spela någon betydande roll i krigföringen. ”

Föregående artikelSveriges terrorlänkar med Syrien
Nästa artikelKrisen i Tunisien förvärras av IMF:s krav
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. https://www.unz.com/pgiraldi/washingtons-terrorist-friends-prominent-americans-continue-to-support-a-murderous-cult/

  Om åtalet är ett utslag av inställsamhet mot USA kunde Sverige bidra med så mycket mer. Terroristklassade MEK har blivit USA:s käraste vän trots att de har mord på amerikaner på sitt samvete. En bagatell för USA som generöst även stöder al Qaida. MEK bör välsignas och beskyddas enligt förre utrikesministern Mike Pompeo, som CIA-veteranen Philip Giraldi säger i den länkade artikeln. MEK har sitt PR-kontor i Paris och det kan knappast överträffas av Stockholm. Men deras träningsläger är förlagt till fattiga och spartanska Albanien. Här skulle Sveriges regering verkligen kunna plocka poäng både hos USA, Israel och Saudi-Arabien som samtliga sponsrar MEK genom att erbjuda dem bättre och lyxigare omständigheter för sitt värv än det torftiga Albanien.

  Men om Sveriges rättsväsen mot förmodan skulle vara intresserat av att börja reda ut i träsket av Mellanösternkrigen sedan 80-talets början kunde man börja med att som EU-medlem kräva utlämning av alla de tyskar som bidrog till att Saddam Hussein kunde utveckla sitt stridsgasvapen som sattes in mot Iran och som skördade stort antal offer eller se till att de åtalades i Haag.

 2. Moon of Alabama skrev för en tid sedan om bakgrunden till kritiken mot Irans nyvalde president och hans förflutna, som också berör rättegången i Sverige.
  https://www.moonofalabama.org/2021/07/leaving-out-context-to-vilify-irans-new-president.html
  Det är väl något som hänger samman med människans psyke, att hämnas. De som samarbetade med nazisterna i bl.a. Frankrike och Norge (Quisling t.ex.) fängslades och en del avrättades. De som samarbetat med en invasionsmakt som sedan besegrats – Vietnam, Iran, Afghanistan och säkert på fler håll i världen, löper den risken. En del lyckas fly, en del fängslas, en del avrättas. Det vore ju önskvärt med en försonande inställning från de som segrar, men hämndkänslor är tyvärr starka.

 3. Jaha, en figur i folkrättsbrott från Iran ska tydligen visas upp för menigheten i Sverige! Den humanitära ”stormakten” ska visa handlingskraft mot internationella brottslingar som ligger bakom massmord. Tja, tanken är intressant men man hade ju en riktigt ful fisk i sammanhanget på besök nämligen Obama som omedelbart borde arresterats och åtalats för samma sak. Lika med Hillary Clinton som också borde ställas inför rätta för sina brott i konsekvensens namn. Men som vanligt så gäller lagarna bara skurkar som EU/USA utser inga andra och de riktigt stora skurkarna kommer alltid undan! Är en annan vidrig skurk aktuell för att besöka Sverige som Biden borde man ju i konsekvensens namn testa att arrestera och åtala kräket för hans handlande under bombandet av Libyen etc!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here