ISIS barn -farligast av alla? Eller inte alls.

25
3701

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Barnen är kvar i norra Syrien i samma miljö som för ett år sedan. Hur påverkas de? I ändrad riktning?

Jag har även publicerat artikeln IS kvinnor värre än männen?

I media beskrivs vanligen barnen till IS-terrorister som offer för föräldrarnas aktivitet, som lett till att en del av dem samlats i läger för någon form av åtal. Men är detta den riktiga bilden, eller hela bilden?

Uppgifter från intervjuer med barnen och separat i en av bloggartikeln av Helena Edlund ger en annan bild. De allra farligaste.

Först intervjun med barnen på Al Arabiya. Face to Face with ISIS – episode 2.


Utbildad för att bära vapen, och hur de lärde sig att döda. I detalj delar ISIS-pojkar med sig av sina erfarenheter under militanternas styre. Nu påbörjar de synbarligen ett nytt liv och avskiljer sig från extremisternas gräsliga praxis mot kvinnor och ”människor som tycker om frihet”. Al Arabiya intervjuade exklusivt fyra pojkar som levde under ISIS, och representanter för ett center som syftar till att rehabilitera dem.

Barnen avslöjade detaljer om livets verklighet under den extremistiska gruppen och hur de kom att ansluta sig till dem. De lyfte fram den militära träningen och ISIS grepp om makten. 16-årige Mohammed säger att livet under ISIS var svårt och han var ständigt rädd.

En annan pojke, Faisal, som var bosatt i Deir El-Zor, säger att hans familj gick med i den extremistiska gruppen eftersom ”ISIS kom till Syrien och de kontrollerade vårt område … vi ville veta vilka de är.” ”Vi lärde oss Koranen, och vi deltog i militära övningar”, säger han och tillägger att han lärde sig att ”döda folket som tycker om frihet”.

När Al Arabiyas Rola al-Khatib frågar hur han skulle ha reagerat på hennes närvaro medan han var en del av den extremistiska gruppen, svarar Faisal: ”Enligt vad de [ISIS] lärde mig, borde du dö.” Han medger att hans tro har förändrats sedan han lämnade gruppen. ”Nu känner jag mig som om du borde vara helt fri och leva ditt liv.” Straffen var hårda under ISIS:s regim. Obaida, som brukade bo i ISIS-kontrollerade Hajin, säger att han anklagades för att stjäla vapen av extremistgruppen. ”De högg av min hand”.

Enligt Obaidah sade man i IS att de som inte ber och fastar är hedningar och ”om en kvinna inte bär hijaben, skulle de [ISIS] stena henne.

För sin del säger 15-årige Mustafa, son till en före detta högt rankad Emir, att hans far hade ansvar för halshuggarna i IS. Han fick hjälpa till att ta bort de huvuden efter halshuggning. Rehabiliteringscenter Hori Center säger att deras mål är att skydda och utbilda barnen, men det har varit utmanande. ”De accepterar inte lärarna och handledarna, särskilt gäller det kvinnorna, vars beteende fortfarande bygger på ISIS’ ideologi” säger Jilan Heme från Hori Center. Många av barnen som kommer är analfabeter. ”Vi börjar med träning för att förbättra deras läskunnighet på arabiska så att de kan lära sig att läsa och skriva,” förklarar hon. ”Sedan lär vi dem de kulturella och beteendemässiga aspekterna av läroplanen.”

Barnen – De allra farligaste

Helena Edlund, präst och med erfarenheter från Försvarsmakten skriver: De allra farligaste.

* Under en av Försvarsmaktens kurser samtalade jag med en veterankollega som tjänstgjort i Afrika. Han berättade att det farligaste de kunde råka ut för under missionen, var barnsoldater.
De var beväpnade och saknade helt mentala spärrar mot att döda, samtidigt som de vuxna soldaterna hade extrema spärrar mot att oskadliggöra dem. Det finns helt enkelt vissa saker en svensk soldat inte gör, och en sådan sak som man inte gör är att skjuta ett barn, även om barnet är berett att döda en.

* Att använda barn är inte unikt för Afrika. När jag tjänstgjorde i Afghanistan använde insurgenterna (talibanerna) sig ofta av barn när sprängladdningar skulle grävas ner vid vägarna.

* Det är dessa erfarenheter som gör sig påminda när jag med stigande fascination och oro har tagit del av kampanjerna för att de så kallade IS-barnen (och deras föräldrar) ska välkomnas tillbaka till Sverige. Utrikesdepartementet har inlett ett arbete för att förbereda mottagandet och var och varannan dag publiceras debattartiklar och ledare som likställer tveksamhet inför att välkomna terrorister med högerextrem rasism.

* Jag delar Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattssons åsikter så till vida att barnen inte bär skuld för föräldrarnas brott och att även jag av hela mitt hjärta beklagar att dessa barn blir lidande.

* När jag lyfter blicken och ser den större bild Mattsson efterlyser, stärks jag i min övertygelse att dessa familjer inte på några villkor ska släppas in i landet.

Låt mig förklara mitt ställningstagande.

1. Dessa barn bör, undantaget barn under tre års ålder, liknas vid barnsoldater. Människan föds med förmågan att lära sig känna empati (ett fåtal individer saknar denna förmåga och utvecklar därför psykopatiska eller sociopatiska drag). Det viktiga här är att empati inte är en medfödd egenskap, utan att förmågan att känna empati måste förvärvas genom socialisering. Det barn som inte möter empati och inte får lära sig empati i mycket tidig ålder – utvecklingspsykologin talar om en gräns som går vid tre års ålder – kommer inte heller att bli empatiskt.

De så kallade IS-barnen är uppväxta i familjer som socialiserat dem in i en ideologi som är så djävulsk att de flesta av oss inte kan föreställa oss det. Barnen har socialiserats till att normalisera slaveri, mord och bestialiska övergrepp. I vissa fall har barnen uppmuntrats att själva mörda…. De har utsatts för extrema krigshandlingar och de är, i våra västerländska ögon, enormt traumatiserade.

Låt mig vara tydlig: barnen är både förövare och offer, och situationen blir ännu mer tragisk eftersom det är barnens egna föräldrar som med berått mod har utsatt dem för detta djävulska.
Barnsoldat. Bild från Helena Edlunds blogg
2. Sverige saknar helt erfarenhet av rehabilitering av barnsoldater. De länder som har en sådan erfarenhet, som exempelvis Frankrike, har varit kategoriskt negativa till att barnen ska tillåtas resa till Europa. Det handlar självklart inte om att dessa länder vill dessa barn något ont, utan helt enkelt om att ländernas regeringar vet vilka enorma insatser barnen kräver och att även omfattande rehabiliteringsinsatser ofta slutar i katastrof.” (Slut på utdraget ur artikeln)

Hon skriver avslutningsvis ”Det är föräldrarna som aktivt valt att lämna det svenska samhället för att ansluta sig till en bestialisk mördarsekt med en ideologi som har inneburit att offra de egna barnen, bildligt och bokstavligt. Att barnen blir lidande av föräldrarnas beslut, ändrar ingenting i sak. Barn som från tidig ålder har socialiserats in i denna ondska måste betraktas som säkerhetsrisker, hur motbjudande det än känns för oss. De är inte bara farliga – de är de allra farligaste.”

Du kan läsa de återstående fyra punkterna och hela artikeln. De allra farligaste.

Kommentar: Sveriges regering måste ta sitt ansvar för att inte lämna kvar dessa svenska barn i de länder där deras föräldrar och ibland de själva som terrorister brutalt dödat människor och förstört. Och Sveriges regering har gjort det lätt för svenskar att ansluta sig till IS och andra USA-stödda terroristorganisationer i sin blinda uppslutning bakom USA:s brutala och odemokratiska utrikespolitik.

Föregående artikelTeamet bakom Rysslands Sputnik V Covid-19-vaccin kritiserar EU-kommissionär för  partiskhet som drabbar allmänheten
Nästa artikelRyssland minskar beroendet av USA-dollar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Tre kommentarer i samma frågeområde har sammanförts till en.

  Mycket märkligt för en socialist att publicera en hel och lång artikel från en som är medlem i Medborgerlig Samling, ett höger, invandrafientligt och konservativt parti. Det skulle vara som att publicera en artikel från Ebba Bush Thor.
  Allt medan du med några rader nedantill skriver din egen åsikt som är motsatt till Edlund. Varför inte tvärtom? Varför inte försvara din egen åsikt med en lång artikel mot Helena Edlund där du endast kunde länka till hennes artikel? Det brukar du göra …

  Det hade varit mycket bättre om du hade refererat och rapporterat vad Ryssland beslutat för att göra – och inte gett Edlund utrymme mer än en länk till hennes sida.

  Romelsjö.
  Du har nu i två påföljande artiklar haft videor som har kommit från Al Arabya. Så jag misstänksam och undrade om det var en syrisk kanal. Men till min häpnad fann jag att Al Arabya kontrolleras av den saudiska kungafamiljen. Så du förmedlar alltså saudisk (och amerikansk) information om IS-kvinnor och barn, samma land som dödar barn i Jemen?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Arabiya

  • Både intervjun och Edlund hävdar att barn i IS-familjer kan vara farliga terrorister, och att de, kanske inte alla, kan vara påverkade av IS ideologi. Edlund anför skäl för det. En viktig aspekt som inte lyfts fram i diskussionen.

   Även denna site kan nog förmedla relevant information, liksom våra etablerade media. Återkom gärna med intervjuer eller fakta som återger en annan uppfattning.

   • Så … du är alltså tveksam till vad du själv anser? Det har alltid funnits barn till extremister – nazister, Jehovas vittne, sekter, etc – som aldrig skulle kunna tänkas begå terrordåd eller som har gått ut organisationen.
    Barn till kriminella blir inte per automatik själva kriminella.
    Man ska inte döma människor för vad deras föräldrar var och är.

    Och om – av en händelse – barn till IS-familjer skulle kunna vara farliga – vad anser du att vi bör göra? Spärra in dom för alltid i koncentrationsläger för att de KAN vara påverkade av IS ideologi? Då kan socialen lika gärna ta ifrån barnen till kriminella eller nazistiska familjer för att de KAN vara påverkade av föräldrarnas ideologier.

    • Man bör utreda större barns aktiviteter och lägga upp program för information/utbildning av barnen.

     • Varför skulle personer som gillar vad Lenin har skrivit tillhöra en sekt? Det finns en del texter som jag inte håller med honom om. Han var en människa som alla andra.

      Och jag har besökt Leninmausoleet …

   • Jag har tagit mig friheten att föra samman 4 kommentarer på morgonen:

    ’Vissa barn anses helt enkelt inte vara lika viktiga’.
    http://flamman.se/a/nu-diskuterar-vi-om-det-ar-fel-att-lata-barn-do

    Är du för att socialen skall ta ifrån barn till eventuella svenska terrorister, som t ex nazister, och utreda deras större barns aktiviteter och lägga upp program för information/utbildning av barnen.

    IRA var en terroristorganisation. I den organisationen fanns det medlemmar som hade barn. Men bara ett fåtal av deras barn blev terrorister, och det utan att regeringen har behövt lägga upp program för information/utbildning av barnen. T ex blev Martin McGuinness – känd IRA ledare – barn INTE terrorister.

    * Den här artikeln kan kanske vara intressant för dig att läsa.
    https://cain.ulster.ac.uk/issues/children/brocklehurst/brocklehurst99.htm

    * Och om du tror att IS är ensamma om att lära barn begå terrorhandlingar så har du fel. IRA och Sinn Féin har (fortfarande) barn som går militärklädda i deras demonstrationer. Men det har även den protestantiska sidan.
    https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/children-pose-as-ira-terrorists-at-eu-funded-centre-2254169.html

    * Dacedes later, the Troubles “are so burned into our lives that they are part of our lives DNA.” said Monica McWilliams, a former civil rights marchar, Peace aktivist and feminist leader. “They are with us every day – especially those of us who were bereaved. It´s a festering sore. becouse it´s never been dealt with.”
    https://www.nytimes.com/2018/10/04/world/europe/northern-ireland-troubles.html

 2. Jan Guillou skriver i sin senaste kolumn om IS-barnen som han anser att bör tas hem fortast möjligt. Däri har han rätt, om de är svenska medborgare hör de hemma i Sverige, var annars.
  Det intressanta i Guillous kolumn är inte det han säger utan allt det som lämnas osagt. Det är förmodligen inskrivet i hans kontrakt eller i hans inre självcensur. Han talar bara om barnen. Inte ett ord om att deras familjer rest ner med svenska regeringens goda minne, eftersom krigarna liksom regeringen hade samma gemensamma fiende: den onde diktatorn Assad som skulle störtas. Krigarna var det redskap som skulle verkställa Obamas politik eftersom denne inte var beredd att offra egna soldater. Och hela EU hängde på både ivrigt och underdånigast. För allmänheten förklarades legoarmén bestå av moderata rebeller ute i ett lovvärt ärende. Pressen hyllade dessa halshuggare som hjältar och sponsrade deras täckmantel, de Vita hjälmarna.
  Nu när endast Idlib-povinsen återstår under terroristkontroll drabbas man av panik och plötsligt börjar man kalla krigarna vid deras rätta namn, terrorister, som framledes utgör ett hot mot de länder de kommer ifrån. Dessa galenskaper kommer att fortsätta så länge herrar och fruar ministrar inte behöver ta ansvar för sin politik, vars laglösa karaktär var tydlig från första början.

 3. Klart att barnen ska tas om hand, men var någonstans och vem ska stå för kostnaden är rimligen frågan, INGET annat käbbel. Ska svenska pensionärer som grundlurats att rösta för bombliberaler i Sverige stå för notan? – Nej. Detta är fulmedias fel och de ägs av fåtalet girigbukar som bara ska skämmas.

  Jag anser personligen att kostnaden bör hamna på de länder som är ansvariga för existensen av IS och andra krigsförbrytelser i Syrien, d.v.s. av girigbukar i Israel, USA, Saudiarabien och Qatar.

  För barnens bästa, svenska medborgares barn inräknat, så bör placeringen av barnen rimligen ske i nationer som påminner om IS-kulturen, d.v.s. typ Saudiarabien. Då antar jag att kulturschocken för barnen kommer bli som minst.

  Vi kan bistå med psykologer och expertis, men vi börr INTE betala eller skinna våra gamla, sjuka eller riskera svenska medborgares barn i processen, allt medan svenska politiker höjer sina arvoden och sänker förmögenhetsskatten för de allra rikaste!

  Om någon tycker det, så anser jag att denne individ är mycket klandervärd. Man ska självklart hjälpa barn, men man ska också trygga sina egna barn OCH utkräva ansvar för kostnaderna från de skyldiga!

  Något annat beslut är att betrakta som folkförräderi och är olagligt enligt brottsbalken.

  • Plakatpolitik Martin! Barnen behöver hem direkt och notan kommer att få betalas av svenska myndigheter.
   Om Sverige skall frigöra sig från USA, sluta stödja Israel och bygga en demokratiskt folkrörelse som är det som behövs för att lägga om skattesystemet, innan vi tar hand om barnen, så blir det nog deras barnbarn vi får ta hand om.

   • Var kommer ”barnen” känna sig mest ”hemma”, efter den uppfostran, tror du? Saudiarabien eller Sverige?

    Om du tror att stödet för SD kommer minska, när några av IS-barnen flippar ur i IS-stil på svenska medborgres ”otrogna” barn, av olika bakgrund, så tror jag att du har fel. Massvis med muslimer kommer också rösta på SD. Jag lovar dig!

    SD kommer behöva några plakat alls för att nå 43%-51%. Varför du vill ge SD den draghjälpen är dock ett stort mysterium för mig. Vem arbetar du för?

  • Du ställer en svag, fattig grupp mot en annan svag, fattig grupp, Martin. Det är precis det som kapitalet och borgarna vill att vi ska göra. Kan du inte förstå att de här barnen är barn till svenska medborgare?

   • Precis Kerstin. Jag är fattigpensionär, 9000 i månaden att leva på, men jag godkänner utan vidare att vi tar hand om dom här ungarna INNAN myndigheterna höjer min pension.

   • ”Du ställer en svag, fattig grupp mot en annan svag, fattig grupp, Martin.”

    Ja, jo… jag såg det nu på terrordådet i Sri Lanka. Alla attentatsmännen + en kvinna samtliga högt utbildade och från ekonomiskt välbeställda familjer. Jag tycker det här påminner om kommunister. Samhällsomstörtare drivna av ideologier. Tråkigt bara att inte Sri Lankas myndigheter tog underrättelserna från Indien och USA på allvar. Men nu har visst Sri Lanka fått hjälp av USA:s federala polis FBI för att få bukt med terrorismen. Bra så. Och jag vill inte ha dem hit till mitt, åtminstone förut, trygga fosterland Sverige. USA:s krig mot terrorismen kanske inte är så felaktigt trots allt. För vad får vi annars?

    • Så du jämför kommunister med jihadistiska terrorister?
     Det finns massvis med människor inom alla grupper i samhället som är högt utbildade och är från ekonomiskt välbeställda familjer. Dessa begår inga terrorhandlingar, arbetarklass.
     ISIS kan jämföras med nazisterna. Precis som svenskar som är kristna så har den muslimska religionen våldsamma extremister

     Du säger ’Och jag vill inte ha dem hit till mitt, åtminstone förut, trygga fosterland Sverige’. Vill du inte att den svenska regeringen skall ta hem barn till svenska medborgare? Vill du hellre att de svälter ihjäl i Syrien? Vad är det då som gör dig bättre än ISIS-terroristerna?

 4. Norge har förklarat att deras IS-barn skall komma hem. Norge lär vara det nordiska land som satsat mest pengar och rena fantasibelopp på störtandet av Assad. Eva Thomassen nämnde siffran 10 miljarder norska kronor, där varje krona gått till de moderata halshuggarna. Norrmännen kallar terroristhjälpen för ”humanitärt bistånd” i sin bokföring.
  Såtillvida är Norge åtminstone konsekvent i sin politik. Sin egen Quisling har Norge glömt och vill nu etablera nya Quisling-regimer överallt där Jens Stoltenberg och hans NATO finner det lämpligt. Och Jens lista är lång och nya länder tillkommer med jämna mellanrum. Stoltenberg är maktelitens egen Breivik, tusenfalt destruktivare.

 5. En sådan här diskussion får mej att må illa! Hur kan man över huvud taget fundera mer en två sekunder om man ska ta hem barn som är svenska medborgare? Som hamnat i en situation som dom har noll ansvar för?
  Tycker det är oerhört avslöjande med den svenska statens beslut! Bara ynkligt!

  • Enligt de mänskliga rättigheterna har Sverige skyldighet att ta emot alla som är svenska medborgare. Enligt de mänskliga rättigheterna har en medborgare rätt att lämna sitt land och rätt att återvända. Bara att Sverige respekterar inte mänskliga rättigheter som avsett var. Igen, dags att lära sig från Kina. Kina respekterar de mänskliga rättigheterna, alla medborgare har rätt att återvända. Vid återvändandet efter att ha deltagit i en krigs- och terroristområde intervjuas alla för att fastslå om dom kan vara farliga i samhället. Beroende på resultatet får dom genomgå avradikalisering i någon form, i öppna eller slutna institutioner. Rehabiliterings institutioner är slutna, de som USA propagandan kallar koncentrationsläger och folkmord. I Kina är mänskliga rättigheter att skydda allmänheten mot terroristdåd. I länder som Sverige skyddar man istället terroristerna, som får gå fria att göra upp på gatorna med skjutvapen, bomber, eller knivar, och mörda andra. I Sverige anses återvändande terrorister var flyktingar som skall skyddas mot rättvisan i sina hemländer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here