Ryssland minskar beroendet av USA-dollar

11
2036

Denna artikel Rysslands fokus på av-dollarisering innebär att internationell handel i allt större utsträckning bedrivs i nationella valutor säger toppminister Volodin av Jonny Tickle har översatts av Rolf Nilsson. Den beskrivning en trend som pågått i några år, och delvis i samarbete med främst Kina. Detta har behandlats tidigare här – se under ”Relaterat.”


Rysslands fokus på av-dollarisering innebär att internationell handel i allt större utsträckning bedrivs i nationella valutor

Efter att i flera år ha pratat om att överge US-dollarn övergår Ryssland äntligen till att bedriva internationell handel med staternas nationella valutor snarare än att förlita sig på att använda utländska valutor som dollar och euro.

Det är enligt statsdumans talman Vyacheslav Volodin, som noterade att handeln gradvis övergår från de traditionellt gynnade reservvalutorna till de inhemska valutorna i de länder som är involverade i bilaterala affärer.

”Ryssland går konsekvent från beroendet av dollarn”, sade han och noterade specifika exempel på att handeln flyttades till den turkiska lira och kinesiska yuan i handeln med Ankara och Peking.

Inom den Eurasiska unionen, bestående av tidigare sovjetrepubliker, Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan, har handeln med utländska valutor som US-dollar och Euro sjunkit till cirka en fjärdedel av transaktionerna.

Han noterade också att Ryssland i slutet av februari ändrade strukturen för den nationella välfärdsfonden och konverterade 5% till japansk yen och 15% till kinesisk yuan. Samtidigt minskade tillgångarna i US-dollar och euron från 45% till 35%, medan andelen engelska pund förblev 10%.

Av-dollarisering har varit en långsiktig politik för Ryssland i många år, med fokus på att förlita sig mindre på världens mest populära reservvaluta. Förra året avslöjades att det första kvartalet 2020 såg dollarandelen i handeln mellan Peking och Moskva för första gången gå under 50%. Bara fyra år tidigare stod denna siffra för över 90% av deras bilaterala valutatransaktioner.

Under tiden därefter har Ryssland fortsatt denna rörelse bort från amerikansk valuta. Tidigare i år kallade vice utrikesminister Sergey Ryabkov dollarn för en ”giftig källa till permanenta fientliga åtgärder och noterade behovet av att ”rida spärr mot det amerikanska finansiella och ekonomiska systemet.”

I februari noterade senatorn Valentina Matviyenko att dollarn inte kommer att tas bort helt från internationell handel, men sade att det är nödvändigt att minska beroendet. ”Processen [avdollarisering] pågår. För vissa kan det verka att gå långsamt, men det går framåt”, sade hon.

Relaterat
Ryssland dumpar dollarn? 28/5 2020
Ryssland, Iran och Kina etablerar banksystem vid sidan av SWIFT. Brytningen med dollarn fortsätter, medan USA:s budgetunderskott växer.
Ryssland hamstrar guld och säljer amerikanska statsobligationer. Varför?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Goodbye Dollar!?
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.

Föregående artikelISIS barn -farligast av alla? Eller inte alls.
Nästa artikelKanske kan Bill Gates rädda planeten?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Det är inte konstigt att parasiterna i USA är så arga på Kina och Ryssland! USA:s fakevaluta är ju helt beroende av att resten av världen använder den så att de kan prångla ut mer av skiten och betala importen via sedelpressen! Sen finns det ju folk som inte verkar begripa att det ligger till på detta viset utan tror att USA har en sund ekonomi…

 2. ”Av-dollarisering” kan nog också vara ett tecken på av-internationalisering och en återverkan på den snabba globalisering som skett de senaste decennierna.
  Både Ryssland och Kina som är stora länder gör nog allt för att skydda sig mot splittringens och söndringens katastrofala konsekvenser.
  USA-dollarn är förmodligen fortfarande väldigt stark men landet bör vara vaksamt och se om sitt hus när omvärldens draghjälp går mot avtagande.

  Appropå Ryssland läste jag nyss om en slottsliknande byggnad med en gång lika prålig trädgård på ön Storholmen, Lidingö, Stockholm.
  Det är kontroverser om vem som har rätt till den förfallna egendomen som nyligen sålts för 22 miljoner kronor till en fastighetsutvecklare.
  Vad där inte stod på SVT Public Service är att det pråliga slottet under Andra Världskriget var sommarnöje åt kommunisten Alexandra Kollontaj som då var Sovjetunionens ambassadör i Sverige.

 3. https://www.rt.com/shows/keiser-report/521926-china-flow-hard-money/
  går på ett bra sätt igenom hur också Kina nu anstränger sig för att koppla loss från dollarn. Men att som arbetarklass kalla det av-internationalisering anser jag vara fel. Det är en bortkopplingspolitik från en stats dominans. Det gynnar alla stater som vill bestämma i sitt eget hus. Det gynnar likvärdig internationell handel.
  Nu kan den danske affärsman som för några år sedan försökte köpa kubanska cigarrer kanske lyckas med det. Sist han prövade försökte han göra affären i dollar. Då blev han av USA:s sanktionspolitik blåst både på pengar och cigarrer.
  I andra programhalvan av keiser- report görs jämförelser med kulturrevolutionen i Kina. De haltar en del men är intressanta.

  • Om du tittar på länken till keiser-report ovan så kan du finna att många analytiker numer verkar anse att Kina lämnar sitt experiment med digitala yuan. För egen del måste jag erkänna att hur mycket jag än försöker hänga med i ekonomiska resonemang går det trögt. Jag tror att jag någorlunda bra förstått vad finansialisering, till skillnad från finansiering betyder, t.ex.

   • Ekonomiska resonemang är bara ”mumbo-jumbo” för att dölja verkligheten! Dollar-skutan kan sänkas av storkapitalisterna och deras anhang när de säkrat upp det de stulit hop i andra typer av värdesäkring dvs guld, markområden, attraktiva fastigheter m.m Bill Gates ”köper” upp landområden för fulla muggar t ex!

   • Kina lämnar sitt experiment med digitala yuan, för det lämnar nu experiment stadiet och blir alltmer reguljär det normala och bruket sprids alltmer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here