Ryssland, Iran och Kina etablerar banksystem vid sidan av SWIFT. Brytningen med dollarn fortsätter, medan USA:s budgetunderskott växer.

9
2727
Kina, Ryssland och Iran tvingas etablera egna betalningssystem. Bild: Shutterstock.

Dessa två artiklar av Pål Steigan har jag översatt Brytningen med dollarn fortsätter. Iran och Ryssland har etablerar ett banksystem vid sidan av SWIFT och USA:s budgetunderskott nu över 1000 000 000 000 dollar.

De behandlar försvagningen av dollarn, USA:s främsta vapen i strävan efter världsherravälde, näst efter militärmakten med 700 militärbaser utomlands, Nato och bundsförvanter som EU-stater, Israel, Saudiarabien och svassande Sverige. Vi har i olika artiklar behandlat andra delar av valutafrågan – se under ”Relaterat”.

Men i början av året hade även EU planer på nytt valutasystem, INSTEX, för att kringgå USA:s sanktioner och kunna handla med IRAN. Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden? Det beskrivs som en modell för att gå förbi sanktioner av USA och väst. här.


Ryssland, Iran och Kina etablerar banksystem vid sidan av SWIFT.

Brytningen med dollarn fortsätter. Iran och Ryssland upprättar ett banksystem utanför SWIFT. Iran, Ryssland och Kina tvingas etablera oberoende alternativ till SWIFT. Shutterstock Det internationella banksystemet förmedlar transaktioner genom ett system som heter SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har sitt huvudkontor i Belgien och därifrån tillkännagavs 2018 att de suspenderar vissa iranska banker. Detta var ett resultat av USA: s olagliga och ensidiga sanktioner mot Iran, och det illustrerar hur USA använder det internationella finansiella systemet som ett politiskt-militärt vapen.Nicolas Véron, en seniorforskare vid Peterson Institute for International Economics, sa 2018 att ett försök att militarisera SWIFT skulle vara ett hot mot hela systemet. här.

SWIFT ägs av 2400 banker och det är detta system som möjliggör effektiva globala betalningssystem. Det används av 11 000 banker världen över dagligen och genomför i genomsnitt över 28 miljoner transaktioner per dag.Ryssland har länge menat att det är nödvändigt för länder som vill behålla sin oberoende att arbeta utanför SWIFT, så landet skapade i 2017: s system för överföring av finansiella meddelanden (SPFS) för detta ändamål. Iran har skapat ett liknande system som heter SEPAM. Och nu har Ryssland och Iran enats om att koppla samman dessa två system så att de två länderna kan genomföra de ekonomiska transaktioner de vill oberoende av det USA-kontrollerade SWIFT-systemet. Financial Tribune.

Kina har för länge sedan insett hur farligt det kan vara att bero på SWIFT, så de har skapat sitt eget system. Det kinesiska systemet CIPS är redan integrerat och är utformat så att det fungerar tillsammans med SWIFT, men också så att det kan fungera lika bra utan SWIFT. De ryska och kinesiska systemen kommunicerar redan med varandra.Återigen ser vi hur USA: s aggressiva sanktionspolitik tvingar dess motståndare och offer att etablera system som undergräver dollarns ställning och därmed USA: s globala hegemoni. Troligtvis kommer nästan hela Shanghai-gruppen SCO att hitta goda skäl för att välja alternativ till SWIFT. SCO omfattar ungefär hälften av världens befolkning och 25 procent av världens BNP, en andel som snabbt ökar.


USA:s enorma budgetunderskott och skuldsättning.

Med en månad kvar av räkenskapsåret överskred det amerikanska budgetunderskottet i augusti 1 000 miljarder dollar. Det har inte varit så stort sedan 2009. Norska tidningen Aftenposten skriver ”Under de första elva budgetmånaderna var underskottet, som i norska kronor uppgår till nära 9000 miljarder norska kronor, 19 procent högre än under samma period förra året.Aftenposten. Det totala underskottet är nästan lika stort som hela den norska oljefonden.”Detta är dock bara toppen av isberget.

Wall Street-företaget AB Bernstein har sammanfattat alla amerikanska skulder inklusive ekonomiska åtaganden, framtida sociala utgifter, pensionsgarantier och liknande och har kommit fram till att den totala skulden kan vara svindlande 1832 procent av BNP, skriver CNBC.CNBC. Den federala skulden är 22,5 biljoner dollar och det är 106 procent av BNP. Här är AB Bernsteins beräkningar. Något får oss att känna att imperiet inte är helt som det var och att det kan möta vissa problem på kort sikt.

USA:s skuld. Källa: AB Bernstein.

Relaterat.
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Goodbye dollar, av förre CIA-agenten P Giraldi.
Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Anders Romelsjö: Skulderna galopperar i världen – vad göra?
Kina lanserar ny världsvaluta – knockar ut dollarn?
Petroyuan är nu lanserad i Kina! Hur kommer dollarn att må?
Vill Kina och Ryssland knäcka dollarn med Petroyuan knuten till guld?Politik

Föregående artikelLabour tar elitens parti mot arbetarklassen!?
Nästa artikel11000 personer, däribland forskare, varnar för akut klimatkris.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Som vanligt mörkar svenska media, förlåt – USA/svenska media. Det är väldigt mycket som pågår. Kina har nu dumpat en stor del av sina dollar investeringar, Ryssland har gjort av med dom.
  –-Kinas inköp av Guld är otroliga.
  –-Det finns nu ett tiotal politiska och handelsavtal om samarbete mellan länder i Asien. USA finns inte med.
  — BRI, Sidenvägen, går framåt. Notera det franska statsbesöket och hur USA motarbetar Brexit, UK kunde ju vända sig mot Kina, vilket dom redan har gett en vink om.
  – USAs statsskuld motsvarar nu omkring 20,000 dollars för varenda levande människa och ökar lavinartat.
  — Kinas 5G har redan 40,000 basstationer, i Sverige bråkar man med sig själva.
  — Utveckling av 6G har redan börjat i Kina.
  — Större delen av USAs atlantflotta ligger i hamn för ”underhåll”. ”ur funktion”.
  Dollarn har fungerat som världens referensvaluta, men Kina har länge velat ha en neutral internationell basvaluta. Den börjar vi nu se utvecklas i form av en kryptovaluta. Medan man i USA slåss över Facebooks Libra, som USA regimen förstås ser med yttersta fasa för den kan inte kontrolleras om den släpps fri, så utvecklar Kina just en referensvaluta kom kan komma att bli hela världens referensvaluta. Just denna vecka etablerades en blockchain allians i Shanghai mellan regeringsdepartement och finansiella institutioner för att främja handel.

  Det verkar som om Hong Kong kommer att bli världen krytovalutacenter. Där pågår en intensiv utveckling med flera initiativ. http://www.globaltimes.cn/content/1169210.shtml Bland annat:
  –- The Hong Kong Blockchain Society
  –- Blockchain Association of Hong Kong
  –- Blockchain Summit Hong Kong 2019
  –- Hong Kong Blockchain Week 2020
  –- Hong Kong Blockchain Industry Association (HKBIA)
  Man kan förstå att Peking inte kommer att släppa greppet om Hong Kong, och varför USA är så angelägna att skapa kaos där och förstöra. Man kan redan nu skymta att Hong Kong kommer att bli hela världens primära finansiella centrum.

  • När västmedia varnar för kinesisk inblandning är det hyckleri. Kina har ingen historia av att invadera andra länder. Kina söker en fredlig och jämlik utveckling av handel, vetenskap och främst mänskligt välbefinnande – en Tao-tradition av icke-aggression.
   Västern har koloniserat, utnyttjat, förhärjat och mördat folken i den globala södern i hundratals år. Ännu vid mitten av 1900-talet ockuperade Europa Afrika och stora delar av Asien.
   Även om mycket av den latinamerikanska delkontinenten ”befriades” från Spanien och Portugal under 1800-talet följde en ny typ av kolonisering genom USA:s nya imperium. Under den så kallade Monroedoktrinen, uppkallad efter presidenten James Monroe (1817-1825), förbjöds européer att blanda sig i ”amerikanskt territorium”. Latinamerika var då och betraktas återigen i dag som Washingtons bakgård.

   Under de senaste tio åren har Washington lanserat Monroedoktrinen version 2.0. Den här gången har den utvidgat USA:s rätt att intervenera – till hela världen. Demokratiska och självständiga regeringar i Latinamerika som fritt kan välja sina politiska och ekonomiska allianser i världen tolereras inte. Kina, som ingår partnerskapsavtal med länder i Latinamerika, avtal som är eftertraktade av de senare – fördöms av USA och väst, särskilt av USA:s vasaller i Europa.
   Därför måste demokratiskt valda center-vänsterregeringar avlägsnas genom ”regimskiften” – Honduras, Argentina, Chile, Ecuador, Brasilien, Peru, Paraguay. Hittills har dock Venezuela, Kuba, Nicaragua – och kanske Mexiko kunnat stå emot.
   Venezuela och Kuba håller på att kvävas till döds ekonomiskt. Men de står fast i sitt försvar av den latinamerikanska kontinenten – med ekonomiskt bistånd och militära råd från Kina och Ryssland.

   Latinamerika vaknar – liksom Afrika.
   I Latinamerika rasar gatuprotester mot USA/IMF:s skuldfällor och åtföljande åtstramningsprogram, program som gör de rika rikare och de fattiga fattigare, protester skakar Honduras, Nicaragua, Ecuador, Chile, Argentina och till och med Brasilien. I Argentina avsatte folket i ett demokratiskt val den 27 oktober den nyliberale presidenten Macri. Han blev president genom ett av Washington ”fixade” valet 2015. Macri har förstört det välmående landet under sina fyra år. Han privatiserade offentliga tjänster liksom infrastruktur, utbildning, hälsa, transporter – och mer, vilket ledde till stora tullhöjningar, avskedanden, arbetslöshet och fattigdom. De fattiga, 2015 när Macri tillträdde cirka 15% av befolkningen, har blivit över 40% i oktober 2019.

   https://www.nyhetsbanken.se/2019/11/kina-bryter-vasts-strupgrepp-pa-varlden.html#more
   https://journal-neo.org/2019/11/02/china-breaks-the-western-debt-stranglehold-on-the-world/

 2. Dessa system undergräver bankirvampyrernas globala finansiella makt: rollen som enda mellanhanden i globala finansiella transaktioner. Ju fler transaktioner där bankirvampyren utesluts, desto svagar bankirvampyr imperiet blir, desto högljudda dess ”fria” medier blir, desto mer ”regim change” fotsoldater mobiliseras, desto mer frenetisk propaganda just mot de länder, stater. regeringar, som använder andra system än det som påbjuds av bankirvampyrerna. Med andra ord, City of Londons som hjärtat för de globala finansiella flöden är räknade. Den kommer inte att ge sig så lätt. Denna finansiella maffian är t om beredd att starta en tredje världs krig än att förlora makten. Ironisk nog blir ett inbördeskrig i bankirvampyrens torped USA, det bästa som kan hända för att slippa tredje världskriget

  • Det finns bara tre länder i världen utan en Rothschild-ägd centralbank: Kuba, Nordkorea och Iran.
   Kontrollerar familjen Rothschild världens centralbank?
   US Federal Reserve är ett privatägt företag (kontrollerat av Rothschilds, Rockefellers och Morgans) och skriver ut pengarna för den amerikanska regeringen. Rothschilds verkliga makt går långt bortom bankimperiet: de står också bakom alla krig sedan Napoleon.
   Enligt Rothschilds webbplats är de verkligen ett globalt företag, representerat över hela världen. De säger öppet: ”Ingen annan rådgivare har djupare insikt eller bredd i förbindelserna i Storbritannien än Rothschild. Rothschild har mer än 40 års erfarenhet i Sydostasien. Vi har oöverträffad erfarenhet av att ge råd till afrikanska suveräner om kreditvärdighet och skuldhöjning, koppla Afrika till internationella kapitalmarknader. Rothschild har ett oöverträffat djup av insikt i regionen [Central- och Östeuropa], och en lång historia av verksamhet som går tillbaka till 1800-talet. Och så fortsätter det för alla regioner i världen.
   Under hela 1800-talet fyllde NM Rothschild och Sons i London den roll som Internationella valutafonden nu innehar och stabiliserade valutorna för de stora världsregeringarna.
   Det råder ingen tvekan om att familjen genom sina omfattande bankintressen måste utöva en enorm makt bakom kulisserna. Det skulle vara naivt att tänka på annat sätt.
   https://ideapod.com/rothschild-family-control-worlds-money-supply-heres-truth/
   https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=8NBSwDEf8a8&feature=emb_logo

   • Kina då? Jag tror inte Rothschilds har så mycket kontroll över Kinas centralbank. Däremot härskar dom i finans centra som New York, London och Hong Kong, vilket är just det underliggande problemet i Hong Kong varför USA/ UK gör allt för att behålla det under nuvarande regim. Det är Kina som är det verkliga hotet mot det USA/UK/Rothschild finansiella imperiet. Läste just idag att Kina dumpar dollarn, och Ryssland är nästan färdiga med det projektet. Samtidigt skuldsätter sig USA allt mer, och i hemlighet köper upp sina egna skuldsedlar efter som både Kina och Ryssland inte längre köper. Det brakar mot ett finansiellt stup för USA.

 3. Så här handskas man med bankir kabalen – ”this small group of highly placed financiers, controlling the very springs of economic activity, holds more real power than any similar group in the United States.””

  En hel del lärdomar från den stora finansiella kraschen och perioden efter, borde tillämpas inför den åstundande kraschen

  https://www.strategic-culture.org/news/2019/11/08/how-to-crush-bankers-dictatorship-lesson-from-1933/

  • Intressant, men artikeln går faktiskt inte in på hur man krossar dem, men det gör svensk soldathandbok i kapitlet om psykologisk krigföring.

   Svaret är att människorna kommunicerar med varann och upplyser varann med källhänvisningar och anstränger sig för att vara sanningsenliga.

   Jag vill tillägga att vi idag även bör bojkotta monopolist-medier och bankirmaffians sociala media-plattformar där det ljugs och vilseleds dygnet runt. Detta är essentiellt psykologiskt försvar som kan krossa bankirmaffian, tror jag.

   • Jag tror mer på en pragmatisk handgriplig lösning och jag tror det är på gång. Först, Som bekant arbetar staten intensivt på att tysta alla regimkritiska media och röster. Vad vi behöver är en ”förstasida”, precis som på vilken dagstidning som helst, men artiklarna kommer från oberoende media, alternativmedia, och bloggare. Bara en kort ingress och en länk, precis som på vilken dagstidnings förstasida som helst. Det fanns en sådan sida men den las ner. https://www.sverigeidag.com Hotelser? Trakasserier? Kanske en framtida sida kunde drivas av oss utlandssvenskar som är svåra att hota och trakassera.

    När det gäller bankmaffian, Kina har satt in stora resurser för att utveckla en kryptovaluta. Troligtvis blir Hong Kong centrum. Som bekant går det inte att kontrollera en kryptovaluta för den är distribuerad. Kina har länge förespråkat att dollarn skall ersättas av en referensvaluta som inte har nationell tillhörighet, utan alla nationella valutor skall flyta mot den som dom flyter mot dollarn nu. Lyckas man skapa en stabil sådan, och det är möjligt, betyder det att ett företag eller person i Sverige eller Kina kan ansluta sig direkt, utan en bank som mellanhand, och sedan göra transaktioner direkt, utan bankernas medverkan eller kontroll. Ingen stat kan kontrollera den som USA nu kontrollerar dollarn och därmed försöker kontrollera både världshandeln och andras politik. Om Sverige blockerar den eller gör den olaglig utesluts även landet ur handelsgemenskapen, och det blir svårt att handla och får svåra negativa konsekvenser. Man tvingas alltså följa med.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here