Labour tar elitens parti mot arbetarklassen!?

6
1431

Denna aktuella artikel har skrivits av Ulf Nilsson och publicerats i tidningen Proletären. Labour tar elitens parti mot arbetarklassen.

Ett utdrag av mig nedan. Läs helst hela artikeln!


Labour tar elitens parti mot arbetarklassen

Alltfler i den europeiska vänstern blir EU-anhängare som dillar om att påverka EU inifrån.

Ännu en förlängning. Brexit-följetongen verkar aldrig komma till punkt.

Den senaste holmgången i det brittiska parlamentet mynnade dessutom ut i ett beslut om nyval på Toryledaren Boris Johnsons initiativ.

Jeremy Corbyn – Wikimedia Commons – Photo: David Hunt

Även om Labour och Jeremy Corbyn nu blåser upp sig och hotar de superrika med höga skatter om de vinner valet, handlar allt återigen om Brexit. Om Brexit eller en ny folkomröstning.

* Nu hotar en ny folkomröstning som stöds av Labour om nyvalet går deras och EU-anhängare som Liberaldemokraternas väg.

Om folkomröstningen blir verklighet är sveket mot folket enormt och demokratin den största förloraren.

Ända sedan majoriteten i Storbritannien röstade för att lämna EU 2016 har etablissemanget jobbat dygnet runt för att sätta käppar i hjulet på processen. ”Detta får inte ske”, var beskedet från dem som ser på arbetare med förakt, och på Brexit som en kollaps för mänskligheten.

Labour lever därför särskilt farligt i sina traditionella kärnområden. I de flesta av dessa valdistrikt röstade en majoritet för Brexit.

Brexit var förvisso klassöverskridande och både borgare och småborgare röstade för utträdet. Men arbetarklassen spelade den avgörande rollen för utgången. Faktum är att ju längre ner på inkomstskalan, desto högre andel röstade för Brexit.

Det bottnar i vanligt folks önskan att återfå en smula förutsägbarhet och känsla av kontroll i sina liv.

Man röstade för bostäder, jobb och mot nedrustning och avindustrialisering. Äntligen uppstod en möjlighet att kämpa tillbaka mot ett system som till och med har lagar mot återförstatligande av vitala samhällsfunktioner. Och man gjorde det.

Om folkomröstningen blir verklighet är sveket mot folket enormt och demokratin den största förloraren.

Ändå verkar nästan hela den Europeiska vänstern föredra detta. Allteftersom deras väljar- och medlemsbas förändrats blir alltfler av dem EU-anhängare som dillar om att påverka EU inifrån.

Tidigare var det självklart att erkänna att EU var anti-socialistiskt, omöjligt att förändra och en intresseklubb för banker och storföretag. Nu vill man reformera kolossen. Alla som är emot EU är plötsligt misstänkta, nostalgiska figurer som står långt till höger.

Fotboll och politik i Brexitland
Precis som vid en strejk kan det bli kostsamt, rent av innebära förluster idag. Men chansen att vinna imorgon blir större. Omröstningen blottade motsättningen mellan en kosmopolitisk överhet och en nationellt rotad arbetarklass som är beroende av att samhället fungerar och hur villkoren i landet utvecklas.

Frågor om tullar, den irländska gränsen, eller om EU-lagar som varit positiva för arbetsvillkor, miljö och hälsa är inte oviktiga. Det finns risker att vissa saker försämras. Men det är ändå underordnat frågan om att kunna slå mot eliten och deras öppna gränser-projekt och återskapa respekten för hårt arbetande människor.

Brexit leder inte framåt i sig. Men det skapar bättre förutsättningar för arbetarpolitik om den brittiska arbetarklassen står upp för sin rätt.

Föregående artikelPå färskt besök i Syrien. Hur var det? Vad kan Sverige göra?
Nästa artikelRyssland, Iran och Kina etablerar banksystem vid sidan av SWIFT. Brytningen med dollarn fortsätter, medan USA:s budgetunderskott växer.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Vänsterns förvirring är påtaglig i dessa dagar. Många verkar ha mycket svårt att skilja på vänster och höger. Kanske beroende på att inget vänsterparti drivs av vanligt folk underifrån. Alla har blivit parlamentaristiska räckmackeseglare.

 2. Bra skrivet av min namne! Speciellt viktigt med orden: ”en kosmopolitisk överhet och en nationellt rotad arbetarklass”. Visst måste vi ha en vision av en klasslös värld utan gränser men för överskådlig framtid är kampen för nationen mot imperialismen en uppgift för arbetarklassen.

 3. Labour bildades ursprungligen som en front för Fabian society. Eliternas socialister.
  Hur det påverkar politikens innehåll vet jag inte men England har fört en imperialistisk politik oavsett parlamentarisk majoritet. Det förefaller troligt att Englands finanssektor har en del planer som nödvändiggör frikoppling från Europas bankregler.
  Labour och Tories är nog inte så olika i det fallet.

 4. Trots att nu Labour/Corbyn kanske ”tar elitens parti mot arbetarklassen!?” så kan man på sputniknews läsa:
  ”Britain’s intelligence services and the Foreign Office are worried that Labour Party leader Jeremy Corbyn could put national security at risk if he wins the December general elections and becomes the next prime minister, The Times reported citing sources within Whitehall. Senior Whitehall insiders told the outlet the inflow of information that Britain receives from the “Five Eyes” intelligence alliance, which includes the United States, Australia, Canada, New Zealand, and Great Britain, could be jeopardised due to these countries’ mistrust of the Labour leader. In particular, former UK Foreign Secretary Jack Straw under Labour leaders told the media that other countries could “lessen intelligence cooperation with us” if Corbyn becomes the next prime minister.”
  https://sputniknews.com/europe/201911061077237225-uk-intelligence-and-foreign-office-fear-corbyn-would-risk-national-security-if-becomes-pm–reports/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here