På färskt besök i Syrien. Hur var det? Vad kan Sverige göra?

6
1643

Jag har publicerat många artiklar av Gunnar Olofsson som är en av landets främsta experter på Israel-Palestina. Nyligen har han varit i Syrien och berättar om detta i Ring P1 och hur Sverige kan förbättra sin Syrienpolitik. Mötes på en ganska oförstående programledare som undrar om man inte bör kräva att Assad byts ut…

Gunnar Olofsson

Lyssna på inslaget från omkring 16.20-22 i Ring P1.

Ring Pa

Föregående artikelLyssna på Syrian Girl hos George Galloway!
Nästa artikelLabour tar elitens parti mot arbetarklassen!?
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

6 KOMMENTARER

 1. Mainstreammedia som SR, SVT, osv har oftast bara en åsikt och det är i regel samma åsikt som regeringen har. Att vara neutral och objektiv är ingenting som dessa människor får lära sig på Journalisthögskolan verkar det som.

 2. Det syriska folket och staten har segrat över det terroristiska kriget organiserat, finansierat och lett av USA, Saudi och israel som drabbade landet i åtta år. Sionisternas dröm om att balkanisera Syrien har gått om intet. Det antisionistiska motståndet har vuxit starkt. USA är på randen till ett inbördeskrig. Halshuggar- enheten Saudi befinner sig i djup kris. Terrorismens barnkammare israel likaså är i trängt läge. T o m USAs politiker har börjat resa sig mot israel. Marktjuvar enheten redo för implosion? Självaste sionisten Kissinger menade att apartheid israel hade högst ett decenniums livslängd. Kollapsen sker kanske blir tidigare än så.

  https://www.globalresearch.ca/syria-opcw-whistleblowers-confirm-what-we-already-knew-the-opcw-suppressed-evidence-regarding-alleged-chemical-weapons-attack/5694146

 3. Jag hörde inlaget med Gunnar Olofsson och jag förfärades över programledarens svar, ett klart ställningstagande för att få bort Assad. Det är mycket man kan säga om det och jag borde ha ringt in men var för lat. FN-stadgan borde ha lyfts fram: att Assad har rätt till självförsvar men att de utländska makter som finansierade och understödde motståndet inte har det. Att kravet från Väst och NATO att Assad skulle bort har lett till denna ohyggliga katastrof är en sak. En annan är: Vad finns för alternativ till Assad? De väpnade motståndsgrupperna har gått att räkna i tusental (! jag har svårt att tro att det är sant), många av och till i samarbete med IS. Det är sant som Hans Corell nyligen sa i radion att det saknas statsmannaskap. Ett annat svårt problem är att media, som nämnts här, glömt av kravet på opartiskhet. Okunskapen är monstruös.
  Låt det syriska folket bestämma och själva utveckla sin demokrati! Det finns andra medel än militärt våld och hot att lösa problem. Som vi sett löses inte problem på det sättet. Resultatet är ofattbart lidande och flyktingströmmar. Vi måste tänka om från våldsanvändning till dialog, samarbete och diplomati. Konstruktiv konflikthantering helt enkelt, Kunskapen finns.

  • Jag var inte ”för lat” (Du är inte alls lat, Karin). Ringde in idag strax efter kl 9, väl förberedd med nedskrivna kommentarer. Men släpptes inte fram. I slussen frågar hem vad man har tänkt säga etc. Jag talade i ganska allämänna ordalga,. I morgon ska jag för en gångs skulle spela tennis kl 10, men försöker påp fredag,

 4. https://www.checkpointasia.net/scott-ritter-russia-isnt-getting-the-recognition-it-deserves-on-syria/

  Jag återgäldar med länken ovan Kerstins länkade artikel som bör vara en av de bästa veteranjournalisten Robert Fisk skrivit på länge. Fisks artikel är en frän uppgörelse med de illusioner som västpolitker och -medier satte i omlopp för att marknadsföra Syrienkriget. Det nya i sammanhanget är avslutningen där Fisk hävdar att flera arabstater gjort en helomvändning i sin Syrienpolitik och nu närmast börjat tävla om vem som kommer först med stöd för återuppbyggnaden. UAE har redan öppnat sin ambassad i Damaskus och saudier och qatarier står och väntar. En delförklaring är att man vill vinna inflytande för att hindra Iran från att dominera. Om Fisk är välunderrättad på denna punkt är det en välkommen nyhet för Syrien som behöver göra ofantliga satsningar på återuppbyggnad där visserligen Kina kan komma att satsa mycket men där behovet är enormt. I USA har kongressen redan signalerat att inte en cent kommer därifrån och man får väl utgå ifrån att EU följer husses anvisningar.

  Min länk kompletterar Kerstins och är en hyllning till Rysslands insats från ingen mindre än amerikanen Scott Ritter, FN:s chefsinspektör i Irak före kriget. Ritter är en person med hedern i behåll. I god tid före kriget gav han ut sin lilla bok där han tydligt argumenterade för att Irak saknade massförstörelsevapen.

  Scott Ritter beskriver Rysslands insats utförligt och säger att blir det fred i Syrien kan vi tacka Ryssland. Han är nästan lyrisk i sin beskrivning av den ryska diplomatin och säger att vi inför oss har ett skolexempel för framtida studenter i diplomatins konst. En enhet vars insats han särskilt berömmer är den ryska militärpolisen som i Syrien gjort det jobb som normalt borde tillfalla FN:s blåhjälmar. – Och tillägger han som avslutning – ryssarna har räddat oss (USA) från oss själva. Därmed avser han att hade USA kunnat agera ostört hade Syrien upphört att existera som fungerande stat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here