BRICS skaffar eget betalningssystem

2
2615
BRICS. Möte i november 2018. By Cesar Itiberê/PR - https://www.flickr.com/photos/micheltemer/45635779921/in/album-72157697127664420/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74285115
(Joanesburgo – África do Sul, 26/07/18) Presidente da República, Michel Temer posa para foto de família dos Chefes de Estado e Governo do BRICS. Foto: Cesar Itiberê/PR

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Arbetet har fortsatt med denna inriktning. Här en senare artikeln från hösten 2019. Ryssland, Iran och Kina etablerar banksystem vid sidan av SWIFT. Brytningen med dollarn fortsätter, medan USA:s budgetunderskott växer.

Den här artikeln har skrivits av Pål Steigan och publicerats på hans blogg. BRICS skaffar eget betalningssystem.


Alliansen mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, de så kallade BRICS-länderna, har beslutat att utveckla sitt eget betalningssystem, som för närvarande kallas BRICS Pay. BRICS Pay Systemet kommer att fungera på samma sätt som Apple Pay och Samsung Pay, som är tillgängliga online-system idag. Systemet skall kunna också användas av länder och kunder utanför de fem länderna. Ett pilotprojekt för BRICS Pay kommer att lanseras i Sydafrika i april 2019.Det finns flera intressanta saker om detta. Det mest uppenbara är att detta är ännu ett steg bort från de dollarbaserade och amerikanska kontrollerade betalningssystemen som VISA och Mastercard. Det är viktigt, särskilt för Ryssland, som drabbas av ständigt ökande sanktioner från Förenta staterna, men också för Kina, som klart har en strategi att befria sig från dollarimperialismens kontroll.

Men det är också intressant att se att Brasilien tydligen fortsätter att delta i BRICS-projekten trots att den USA-vänliga högerextrema Jair Bolsonaro har tagit makten i Brasilien. BRICS hade en stigande stjärna när Arbetspartiets Dilma Rousseff var brasiliansk president. här Det har spekulerats att Bolsonaro kommer att dra landet ut ur den lösa alliansen.

Men det har också spekulerats att Brasilien kommer att bli en trojansk häst för USA inom BRICS. Trojansk häst.

Det är till exempel uppenbart att Sydafrika inte har en ekonomi som på något sätt kan jämföras med den i Ryssland eller Indien, för att inte tala om Kinas. Dessutom var Brasiliens roll i gruppen baserad på den brasilianska ekonomins snabba tillväxt för några år sedan. För Kina och Ryssland är Shanghai-koncernen SCO mycket viktigare. Men å andra sidan är Kina Brasiliens största handelspartner. Handel mellan Brasilien och Kina.

Kina investerar fortfarande starkt i Brasilien och de två länderna har tecknat ett stort valutakontrakt i kinesiska yuan och brasilianska real, vilket i praktiken innebär att man drar en stor del av denna handel ur dollarsystemet. Det är inte givet att Brasilien vill eller kan bryta med Kina oavsett om det kan tjäna USA:s intressen.Vi har inte längre en unipolär värld med USA som hegemonisk makt. Det har utvecklats en multipolär värld med ett mycket mer komplext och komplext mönster av samarbete och rivalitet

Valutafrågor

Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Anders Romelsjö: Skulderna galopperar i världen – vad göra?
Kina lanserar ny världsvaluta – knockar ut dollarn?
Petroyuan är nu lanserad i Kina! Hur kommer dollarn att må?
Vill Kina och Ryssland knäcka dollarn med Petroyuan knuten till guld?

Föregående artikelCOVID-19 utbrottet en test på globaliseringen?
Nästa artikelChilenare uppvaktar UD.
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

2 KOMMENTARER

  1. BRICS kan bli en utmanare. Man kan undra varför USA ska ha monopol på betalningar? Jag fick inte välja. Det var det USA-kontrollerade som gällde eller inget alls. Men det fungerar. Idag har jag varit hos tandlägaren och lagat en tand. Privatpraktiserande. De flesta är det idag. Ofta små kliniker. Jag är ny där men lärt känna dem efter några gånger och fått förtroende. Verksamheten känns mycket effektiv. Det är två tandläkarteam som turas om förmiddags och eftermiddags pass. På så sätt kan de börja tidigt men även ha kvällsöppet utan att personalen blir utarbetad. Kontanthanteringen är borttagen så man måste använda betalkort. USA-kontrollerat läste jag i inlägget ovan.

  2. Att det händer något i på den internationelle valutamarknaden är bara att applådera, dock har det sangt så mycket om detta initiativ som BRICS länderna skall genomföra. Jag hoppas ny att det blir verklighet och att dollarn förlora sitt internationella värde och inordna sig i världsekonomin. USA har allt för länge fört sin egen politik inom alla områden, på grund av sin petrodollar makt. Vi kan bara appplodera BRICS länderna att de blir en större anslutning till detta system, vilket skulle även innebära att världshandeln blir mera rättvis, och att länder som USA inte bara kan utöka sitt vålsamma finansunderskott. Jag hoppas att även Europa kan göra sig mera oberoende från US dollarn, men som det ser ut nu så är europernas ledare mycket för rädda att ta steget och frigöra sig från dollar beroendet. Varför skall svenska banker betala böter till US om de har gjort fel. Det våre bättre om det egna landet kan bestraffa dessa banker. Arbetar för att dollarn förlora sitt internationella värde så tjäna hela värden på detta. Dollarn stöds inte längre av goldkvoten, den tiden har varit sedan länge förbi. Vi måste se till att hela världen kan handla med varandra med sina egna valutor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here