COVID-19 utbrottet en test på globaliseringen?

20
1769
Bild från Global Times.

Bertil Carlman har översatt denna artikel i kinesiska Global Times. COVID-19 outbreak a test globalization needs.(COVID-19 utbrottet som globaliseringen behöver)
Den publicerades innan president Trump in förde flygförbund från Schengenländer i Europa och manar till ökat internationellt samarbete och kan i dagarna jämföras med uttalanden från president Trump om Europas skuld för Coronafallen i USA. Jag uppfattar att termen ”globalisering” används synonymt med ”globalt samarbete” eller ”internationellt samarbete”.</


COVID-19 utbrottet som globaliseringen behöver

Paniken, rädslan och hysterin kring det nu skenande coronaviruset saknar motstycke. Och i en värld som drivs av globalisering, har utbrottet nyss väckt debatt om hur det kommer att förändra den globala politiken.

Den världsvida epidemin har avslöjat bristerna i globaliseringen. Konspirationer går snabbt på internet och länder spelar ”skyll på andraspelet” för att smita från ansvar för sin sena reaktion på utbrottet. Den globala försörjningskedjan riskerar att störas på grund av produktionsstoppet i Kina – en global bas i leveranskedjan – där utbrottet av coronavirus först ägde rum. Vi ser också svårigheterna med att utplåna viruset eftersom världen är så sammanlänkad och flöde av människor över gränserna är så vanligt.

Den politiska effekten håller på att ta form. Eftersom coronaviruset muterat till en global kris, finns det en konflikt mellan det kinesiska systemet och det västerländska systemet och förståsigpåare har börjat diskutera vilket system som bäst kan hantera en sådan kris – en centraliserad regering som kan mobilisera sitt folk och vidta stränga och effektiva åtgärder, eller de västliga liberala system som är tveksamma till att införa restriktioner för människor, och vars karantänsåtgärder är mindre effektiva?

I Europa finns det många frågor om EU:s enighet, eftersom flera medlemsstater är förbryllade över virussituationen i sitt eget land och knappast kan ge de andra länderna en hjälpande hand. EU är nu oroat över ett hot mot Schengenavtalet med gränsfria resezoner, ett avtal som redan har ansträngts av kontinentens flyktingkris.

Samtidigt kan man undra över, hur sårbar president Donald Trump i USA kommer att vara inför utbrottet av coronaviruset, och hur det kommer att påverka USA:s politik och kommande presidentval.

Men, i kölvattnet av den förändrade globala politiken är frågan, vad ska länderna göra? Eftersom globaliseringsprocessen inbegrep många oåterkalleliga aspekter såsom ökad handel, större rörlighet för arbetskraft och kapital, och det ökade ömsesidiga beroendet av ekonomier, är ett återtåg från globalisering inte ett genomförbart alternativ.

Kanske är den enda lösningen samarbete, även om vissa länder, särskilt USA, inte föregått med gott exempel. USA:s tillbakadragande från många världsorganisationer och landets frikopplingspolitik gentemot Kina har stört den internationella viljan till samarbete.

Men i alla framtida fall liknande den nu av coronavirus initierade folkhälsokrisen, är inget land ensamt. Att skapa förtroende och samarbete internationellt mellan regeringar och mellan medborgare är viktigt innan en kris slår till. Ebolautbrottet har varit ett mycket övertygande argument för globalt samarbete. Tyvärr har många länder inte lärt sig läxan.

Kina har antagit en samarbetsinriktad strategi i den globala kampen mot viruset. Samtidigt som Kina sköter sina egna affärer, har landet erbjudit medicinsk utrustning till andra virusdrabbade länder som Sydkorea och Iran.
Kina har också skickat en grupp specialister och gett humanitärt bistånd till Italien i kampen mot viruset.

Förhoppningsvis kan utbrottet av coronavirus vara den nya katalysatorn för internationellt samarbete. Den känsla av minskad globalisering som vi har känt i och med utbrottet är bara ett test som globaliseringen måste genomgå innan den blir mer omfattande och djupgående.

Relaterat.
DN Åsikt. ”Hysterin kan vara värre än viruset”. 2500 dog i influensa förra året. Hur många fler än en blir det i Corona?
Har jag och andra underskattat coronavirusepidemin?
Kinas förmåga att hantera Corona-epidemin är mycket större än hos regeringar i Väst?
Hur farlig är coronavirusepidemin jämfört med influensa? Tjänar någon på masshysteri?
Hög dödlighet i Coronavirusinfektion? Hur mycket skrivs om hundratusentals dödsfall i influensa varje år?
4/2. Corona-viruset: Alltför mycket väsen?

Föregående artikelÄnnu en framgång för terroristerna i Syrien
Nästa artikelBRICS skaffar eget betalningssystem
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

    • I USA tycks det just nu vara den yngre delen av befolkningen som drabbas. Vem som drabbas tycks ha mer att göra med sociala umgängesformer än ålder.

    • Hej Q
      Jag kan inte engelska men jag förutsätter här är någon som förutspår USA:s undergång pga Corona viruset.
      Jag är inte lika övertygad. I USA är folk uppfostrade till personligt ansvar och därför har det uppstått en omfattande ”prepper” rörelse i USA. Prepper = Förbereda sig för överlevnad. Något som totalt saknas i Sverige där vi är invaggade i en tro att kollektivet och staten är vår beskyddare i alla lägen.
      Men det finns så klart en stor skillnad landsort-storstad vilket även gäller i USA.
      Vi får se hur det här utvecklar sig men jag tror USA är en av de sista länderna som sträcker ut handen och ropar på HJÄLP!
      I USA är man uppfostrad att klara sig själv.
      Däremot Sverige som satt sin tillit till omvärlden och samarbeten kan råka mycket illa ut när övriga länder i en krissituation sluter sig och ser till sitt eget bästa.

      • Kinas exempel är bevis på att det är kollektivet inte individen som är räddningen. Kolla hur man tog hand om Corona-problemet snabbt och effektivt. Man må preppa hur mycket som helst, i slutändan häller den bara så länge. Och vad hände när de som inte preppat ordentlig börjar leta efter förnödenheter? Inbördeskrig ….

        • Du har helt fel där. Kinas räddning var den auktoritära staten.
          Som hade förmågan att agera. Snabbt och effektivt.
          Kollektivet till sin natur är vilset och handlingsförlamat. Jämför nedan där det saknas skyddsmateriel inom svensk sjukvård därför samarbeten förhalar hela processen. Har du aldrig hört talas om byråkrati??

          https://samtiden.nu/2020/03/vardpersonal-larmar-skyddsutrustning-saknas/

          Kan berätta för dig jag har en positiv inställning till staten.
          Under förutsättning staten är fri från virus som gör den dysfunktionell.

          Jämför flockdjur i naturen där flocken jagar bort en dålig ledare.

          • Kina är ingen autoritär stat som till exempel Sverige. Varför Kina lyckades så spektakulärt var att ledningen och de många olika folkgrupper så harmoniskt samarbetade mot samma mål med samma metoder. Kinas ledning består av kompetent och erfaret folk som är valda och har allmänhetens förtroende. Allmänheten kan tänka och agera själv, mot samma mål. Ingen central auktoritet behövs och inga påbud kopplade till massövervakning, kontroller och straff för olydnad. Lyssna inte på lögnerna i propagandan. I Kina är kollektivet till sin natur varken vilset eller handlingsförlamat utan intelligent och handlingskraftigt. Det var det som avgjorde. När skyddsutrustning
            saknades eller läkare saknades flög man in det inom timmar från andra delar av Kina. När sjukhus saknades byggde man ett på fem dagar och det behandlade patienter efter ytterligare tre. När det gäller Nya Karolinska tog det tio år för att åstadkomma samma sak.

      • Problemet i USA är att alla dessa individer som är ”uppfostrade till personligt ansvar” inte samarbetar ut bekämpar varandra. Även i Kina i mycket hög grad är folk ”uppfostrade till personligt ansvar”, men man har en enorm förmåga att samarbeta och dra i samma riktning när det gäller.

        • Då vet du nog inte så mycket om USA eller vill inte veta.
          Jag minns den stora översvämningen av Missisippifloden för något femtontal år sedan. Det var en stor katastrof i USA. Men man hjälptes åt. Alla ställde upp tillsammans, både det vi kallar stat, kommuner samt alla privatpersoner. Och inte minst media där som gjorde ett jättejobb med att rapportera.
          Jag tycker inte det är rättvisande att förminska USA i alla lägen. Det är inte fakta, det är propaganda. Men kanske passar bra här?
          Kan i det här läget berätta jag har absolut inget emot Kina där du kommer från. Inte Ryssland heller.
          Det är i princip samma människor överallt. Med reservation för diverse traditionella och kulturella skillnader. Som i sig kan göra stor skillnad.
          Det jag har synpunkter på är ideologier och deras verkan.
          Mitt stora bekymmer är att mitt land Sverige är käpprätt på väg åt fel väg av den orsaken vilket inte minst visat sig i den här Corona-epidemikrisen. Det tråkiga är bara att människor i alltför liten utsträckning inser det. Folket blir liksom införlivat i ideologin. Du kan förstå det av filmen nedan.

          I lördags morse då jag skulle titta på Henrik J och hans senaste avsnitt om Corona epidemin fick jag förslag på en annan Corona film i högermarginalen. Jag klickade på den filmen och tittade. Det var någon komiker, från Stockholm tror jag för det lät så på dialekten, och när jag tittat klart förstod jag att det var mig han hånade och gjorde narr av. Och dom äldre dör, ja vaddå?? Till råga på allt hade han en publik som satt och skrattade. Hur dana är folk egentligen? Man kan verkligen undra.
          Men köpa veden på bensinmackar gör jag inte. Då skulle jag vara en idiot. Och inte är jag någon dieselgubbe heller. Men motorer kan jag.

          https://www.youtube.com/watch?v=3pxjHqnqz6Q

          • men snälla arbetaren vilken planet bor du på,,,, googla på americas sordid legacy on race and disaster recovery mors

          • Det är mycket du inte känner till när det gäller USA herr @arbetarklass.

            Hugo Chavez skickade hjälp till de drabbade av flodvågen Katrina år 2005. Majoriteten Afro-Amerikaner. De fick bensin nästan gratis av Venezuela. Kuba erbjöd sig att hjälpa dess ärkefiende USA med medicin, katastrof hjälp och läkare samt vårdpersonal. USA avvisade hjälpen.

            Det var då USA blev världens åtlöje. Alla såg hur USA kunde inte ta hand om sina medborgare. Medan lilla Kuba som ofta drabbas av liknande orkaner och dylikt har alltid tagit hand om de sina.

          • @Q
            Tack, herr stämmer bra!
            Hade du använt h*n hade jag inte svarat 🙂

            Det du påstår har jag inget minne av men TV var då min enda informationskanal. Jag följde den här händelsen ganska väl för jag blev av någon anledning intresserad. Liksom andra större katastrofer som t.ex. tsunamikatastrofen i Thailand.

            Jag vet i alla fall Venezuela avvisat hjälp från USA för inte så länge sedan. Något år sedan tror jag och det var stora diskussioner här om den saken.
            Sedan vet jag inte vad USA skulle med extra bensin till. Den varan har de nog tillräckligt ordnad ändå. Sedan tror jag inte heller Venezuela har så stor förädlingsindustri för olja. Det är mest råolja de säljer till omvärlden.
            De som skyddar Kuba bäst från orkaner är nog Kubas spartanska livsstil.
            Den livsstil ni kommunister drömmer om men inte så gärna berättar. (Då de flesta skulle få göra avkall)

          • Det var individerna som ställde upp, inte samhället. Det är skillnaden. Individerna i USA ställer upp, det har dom även gjort för Kina, men individerna kan inte bygga sjukhus på 5 dagar, vara läkare som vårdar sjuka, eller vara respiratorer, eller implementera karantän. USA spenderar över 50% av skatterna på rustningar och krig. Om dom istället använde det att utveckla företag och sjukvård vore det bättre. Nu går pengarna istället ner i fickorna på en lite grupp vi kallar den djupa staten. Alltså BigBusiness, BigFood, BigPharma, krigsindustrin osv och att försöka bygga en global militärdiktatur. Resten far illa.

          • arbetarklass ”Hjälpen” från USA visade sig vara materiel till stöd för en gerilla rörelse och terrorism med avsikt att åstadkomma ett ”regimbyte”. Därför stoppade Venezuela den. USA hade ju redan lagt beslag på oljeinkomsterna och gjort dom tillgängliga för ”oppositionen”.

  1. Nu ser det som regering och svenska myndigheter kapitulerat inför Corona smittan.
    En tidsaxel från regimen ser ut ungefär så här (eller kan säkert beskrivas värre)
    (1) För någon månad sedan.
    1 Det är inget att oroa sig över Sverige kommer inte drabbas.
    2 Sverige har drabbats av Corona smittan men ingen oro vi smittspårar varje enskilt fall.
    3 Smittan eskalerar. Vi ska införa allmänna tester för Covid-19 viruset.
    4 Vi slutar med allmänna tester. (tappat kontrollen)
    5 Endast skjukvårdspersonal och riskgrupper intagna på sjukhus ska testas.
    6 Övriga får vårda sig själva i hemmet.
    7 Vi stänger inte någonting men förbjuder sammankomster över 500 personer.
    8 Vi slutar offentliggöra alla kända smittfall.
    9 Isolering hjälper inte. (det är för sent)
    10 Stat och myndigheter kapitulerar för Coronasmittan och låter så många som möjligt smittas för att frigöra de knappa resurser som finns inom sjuk- och hälsovård åt riskgrupperna.

    Sveriges beredskap är god?

  2. Utbrottet ägde rum i Kina, men vi vet nu med stor sannolikhet att viruset kom till Kina från USA, förmodligen med en militär USA delegation. På våren 2019 inträffade i USA ett antal mystiska lunginflammationer som inte kunde förklaras. Det var uppenbart coronaviruset. Om det skapades i USA eller kom till USA från någon annat ställe vet vi inte. Det är väst som har det stränga centraliserade systemet, åtminstone i Sverige, Kinas system är distribuerat och flexibelt. Däremot är Kina mycket välorganiserat, det fanns inga ”stränga åtgärder”. Däremot effektiva. Man helt enkelt förklarade vad som borde göras, och kineserna är intelligenta och självdisciplinerade och genomförde det, utan att tvångs förordningar behöver införas med hot och bestraffningar.

    Att Global Times ”står den kinesiska regeringen nära” är en felaktighet. Det är China Daily (中国日报, Zhōngguó Rìbào) som står regeringen nära, vilken i tur ägs av Kinas officiella PR avdelning. Tidningen Global Times är oberoende och ägs av The People’s Daily, vilket är Kinas största mediagrupp och motsvarar svenska statliga media som SVT, SR och UR, och har en liknande oberoende ägarstruktur, men det finns viktiga skillnader.

    Italien får hjälp av Kina, även Iran. Sju experter från Kinas Röda Kors har rest till Iran med medicinska förnödenheter. 25,000 ansiktsskydd donerade till Korea. Sedan skall vi inte glömma andra sidan av myntet. När Kina hade problem, Myanmar-regeringen försåg Kina med ris, Sri Lanka donerade svart te, Mongoliet gav 30,000 får till Kina och Pakistan donerade masker från sjukhusen i hela landet. Det är kanske inte mycket skrev donatorerna, men vi ger vad vi har.

    Nu har Kina organiserat sig. Nu hjälper en provins ett land, Jiangsu hjälper Pakistan, Shanghai Iran, Guangdong Irak och Sichuan Italien. Nu åter går allt till det vanliga i Kina, utbrottet är över.

  3. Det är skillnad på att hjälpa varann solidariskt och på att bygga ett globalistiskt system där varje land, samt ett växande prekariat i dessa länder, INTE har råd med beredskap bara för att fåtalet banker och finanskapitalister sitter på alla tillgångar OCH det är det som EU och krigsförbrytare-Nato står för. Valsamverkan för fred och Svexit!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here