Hög dödlighet i Coronavirusinfektion? Hur mycket skrivs om hundratusentals dödsfall i influensa varje år?

33
4056
Modell av Coronavirus. Shutterstock.

Varje dag rapporteras om det ökade antalet insjuknade i Coronavirusinfektion, och den ökade dödligheten. Idag meddelas att 34 000 insjuknat och att 717 (2,1 %) har dött.

Hur illa är det? Nedan bara en inledande diskussion i frågan.

Letaliteten, dvs. andelen döda i viss sjukdom, verkar ligga på omkring 2 %. Letalitet

Washington Post skriver ”About 2 percent of the reported cases have been fatal, but many experts say the death rate could be lower. That’s because early in an outbreak, mild illnesses may not be reported. If only people with severe illness — who are more likely to die — seek care and are confirmed as being sick, the virus will appear much more deadly than it really is, because of all the uncounted people with milder symptoms.” Washington Post (WP): The biggest questions about the new coronavirus and what we know so far.

Notera det korrekta påståendet i artikeln i WP att dödligheten kan ligga under 2 %, eftersom det kan finnas odiagnostiserade sannolikt mildare fall. Samma felkälla kan gälla andra sjukdomar förstås.

Man beräknar att mellan 3 och 5 miljoner människor insjuknar i allvarlig influensa varje år och att 250 000 – 500 000 dör. Wikipedia. Detta innebär en betydligt högre letalitet (minst 5 %) bland dem som insjuknar i ”allvarlig inflensa” än 2 %, men inte generellt i influensa.

Aktade Center of Disease Control (CDC) i Atlanta skriver på hemsidan ”CDC estimates that influenza has resulted in between 9 million – 45 million illnesses, between 140,000 – 810,000 hospitalizations and between 12,000 – 61,000 deaths annually since 2010.” CDC.

Influensaepidemin beräknas ha orsakat 61 000 dödsfall i USA 2017/2018 och 810 000 sjukhusinläggningar.

Ungefär tre gånger per sekel inträffar större variationen av viruset och pandemier. En av dessa var Spanska sjukan 1918-19, med 20-100 miljoner döda av 500 miljoner insjuknade.Dödligheten anges till 2-3 % i Wikipedia men torde ligga på minst 4 %.I Sverige dog 37 000 människor Första världskrigets influensapandemi (”Spanska sjukan”) kan ha skördat 100 miljoner offer

Dödligheten i Corona-virusinfektionen bedöms vara klart lägre än i SARS The coronavirus is less deadly than SARS so far: Here’s why the fatality rate could rise.

Slutsats: Det finns goda skäl att behandla Coronavirus-infektionen seriöst och det verkar verkligen myndigheterna i Kina göra, och myndigheterna göra även i andra länder.
Själv känner jag behov av större kunskap främst om hur man beräknar antalet insjuknade. Med stor sannolikhet efter positiva blodprovssvar. Man missar då infekterade med inga eller lättare symptom där blodprov inte tas. Dödsorsaksklassificeringen ger tydliga regler om vilken sjukdom som ska bedömas vara underliggande dödsorsak.

Föregående artikelNedskjutning av trafikflygplan i Iran inte första gången. USA:s arrogans kontra Irans ursäkt.
Nästa artikel”Konstigt/Konsten att kalla Netanyahu och Trump för skojare?”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

33 KOMMENTARER

 1. Statsepidemiologen Anders Tegnell intervjuas i DN ”Är viruset dödligare än en vanlig influensa?
  Om man tittar på andelen som dör verkar det ligga rätt nära en influensa. De beräkningar som finns ligger på en procent, vilket är ungefär i linje med en vanlig influensa.

  Kan man få långsiktiga komplikationer? – Nej, det finns ingen anledning att tro det. Det finns inget sådant bland de coronavirus man känner till.

  Vad är inkubationstiden?

  – Den rör sig någonstans mellan ett par dagar och upp till tio dagar. Snittet ligger runt fem.

  Hur kan man skydda sig?

  Nu har vi ingen spridning utanför Kina och då finns ingen anledning att skydda sig. Men en allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten före måltid, mathantering och efter toalettbesök. DN 9/2.

 2. Hur vi än resonerar kan jag inte se varningarna för Coronaviruset överdrivna.
  Upplysningarna behövs verkligen för att hålla smittan under kontroll.
  Ibland kan jag tycka det pratas för mycket om saker och ting men absolut inte det här.
  Kommunikation är förmodligen det viktigaste för att hålla virus infektioner borta.

  (Jag har så smått börjat frångå svenska traditionen med hopskrivna ord och börjar särskriva.
  Tycker inte alla hopskrivna ord är bra. Det riskerar bli otydligt. En särskrivning kan förtydliga vad man menar.)

 3. Anders,
  Jag får känslan av du vill förminska riskerna med det här Coronaviruset.
  För det kommer från ett kommunistland?
  Jag tycker det mindre viktigt vart viruset kommer ifrån. Det viktiga är att alla resurser sätts in.
  En spridning till Mellanöstern är rena skräckscenariot med tanke på vad som skulle kunna hända då. Glöm inte heller vilka länkar som öppnats upp mellan Sverige och Mellanöstern.
  Jag är orolig över den här ”öppenheten” och vad den kan ställa till med.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/professorn-minst-ett-ar-innan-vi-ser-slutet-pa-det-har

 4. ”I Sverige fortsätter dock direktflyg från Peking anlända till Arlanda två gånger per vecka utan några kontroll- eller karantänåtgärder mot passagerarna. Samhällsnytt har tidigare kunnat avslöja att Folkhälsomyndighetens främsta expert i frågan, statsepidemiologen Anders Tegnell, är ovetande om några direktflyg från Kina till Sverige.”
  https://samnytt.se/lanssjukhuset-ryhov-vagrar-uppdatera-om-svenska-coronapatientens-tillstand/

  Jag tror man i Sverige hade hanterat de här smittspridningsriskerna bättre för 30-40 år sedan än vad man gör idag.
  Vad har hänt med Sverige egentligen?
  Varför ska den sociala säkerheten och tryggheten falla sönder på punkt efter punkt?
  Senast nu den eskalerande hemlösheten.
  Vi har regeringspartier med stora sociala patos men under deras ledning blir det bara smulor av den respekterade sociala sektorn.
  Ryssland bygger upp sin sociala trygghet och välfärd men hos oss blir det bara sämre.
  Ändå förkastar regering och stat allt som har med Ryssland att göra.
  Jag tror det handlar om ett grundläggande systemfel men vill inte sia om det här.

 5. Det jag funderat på, nu när man set hur stor ekonomisk skada viruset åstadkommit, är en tänkbar koppling mellan Corona och biologisk krigföring. Jag har förstått att det pågått och förmodligen pågår forskning om att kunna framställa ett virus som angriper en specifik folkgrupp, i likhet med att kunna slå ut ett specifikt ogräs eller en specifik skadeinsekt i odlingar. Men om detta skrivs det inte mycket, frågan är väl tabu. Men det verkar som att kineser eller asiater är specifikt drabbade och de som dött i andra länder har varit kineser. Vore absolut en tråd att ta upp här!

  • Karls Wang skriver ”Coronaviruset, ett amerikanskt krigsvirus?
   Posted on February 4, 2020by mychinaway
   Frågan har väckts, inga bevis har presenterats men de finns mycket besvärande indicier som pekar mot att det i verkligheten var ett USA utvecklat virus som avsiktligt planterades i Kina och avsett att ge USA fördelar.
   Vi vet med säkerhet att USA har arbetat med att utveckla biologisk krigföring. Det har inte Kina utan man forskar i hur man skall kunna försvara sig mot ett amerikansk biologiskt angrepp.

   Det amerikanska aggressiva handelskriget mot Kina är välkänt, liksom andra aggressioner med propaganda, falska ”läckor”, falska ”vittnen” [1] och militära provokationer i Sydkinesiska Havet. USA fick snöpligt till slut backa och skriva på ett del-avtal för handeln även om deras propagandaapparat gått på högvarv för att ge ett förfalskat intryck att det inte var så. [2,3]

   USA har tidigare påkommits med att illegalt samla in DNA från folk i Kina, vilket man tror har varit en förberedelse för att utveckla ett DNA specifikt virus, alltså en sjukdom som främst drabbar kineser. Etniska kineser och asiater tycks drabbas hårdare än västerlänningar av viruset.

   USA:s handelsminister Wilbur Ross, har hävdat att viruset var till USAs fördel och betyder att fler jobb kommer att flyttas från Kina till USA. Han kan knappast komma närmare till att säga att en amerikans virusattack var en framgång.

   USA har vägrat att på något sätt bistå i att bekämpa viruset och spridningen av smittan. Coronaviruset, ett amerikanskt krigsvirus?

   • Det typiska för Karl Wang är att han under alla förhållanden tagit Kina i försvar. Åtminstone det jag läst.
    En passande person för din blogg?

    • Lika väl som t.ex. du själv, som företräder en variant av försvar för USA:s krigspolitik. Karl Wang framför en del åsikter som jag inte känner till som officiella kinesiska. Ej sällan har en del fakta som underlag för sin bedömning.

    • Jaha, en USA-Nisse som du arbetarklass ska nog inte snacka om att försvara någon, i ditt fall USA, oavsett vilka skurkstreck de än hittar på! Har du NÅGONSIN funderat på hur många människor detta mordiska ”land” har på sitt samvete? Börja med ca 14 miljoner indianer och fortsätt med alla krig och övergrepp under deras krigiska historia! En skrämmande läsning..Det som är mest frapperande är att i USA anser sig vara de ”goda” när de i själva verket är en av historiens mörkaste och värsta skurkstater..Visst finns det andra länder med mörk historia men de utger sig inte för att vara något förmer än andra heller till skillnad från gangsterpacket som styr USA. Din överslätande attityd mot allt jävelskap USA hittar på måste bero på okunskap eller ren dumhet!

 6. Konstruerade virus som endast angriper specifik folkgrupp har jag svårt att tro på.
  Bara tanken är rasism.
  Coronaviruset gör ingen skillnad på etnicitet men utbrottet har skett i Kina.
  Vad jag förstått är det inte första gången virusutbrott börjar i Asien.
  Men jag håller det inte för otroligt att virusutbrottet har orsakats av läckage från något laboratorium.
  Man kan få rysningar av blotta tanken vad som kan försigå där.
  Det räcker med att tänka doktor Mengele så finns fakta på bordet.

  • Vi vet nog inte om virus kan ha olika effekter på olika folkgrupper generellt. Det är inte omöjligt att någon markör för etnicitet påverkar mottaglighet och förlopp a priori.

  • ”Bara tanken är rasism” skriver du. Jo, men det var länge sedan jag slutade tro på att ett imperium skulle ha sådana dubier när det gäller att på ett billigt sätt bekämpa sina fiender. Inget vi vet, men jag menar att frågan måste kunna ställas och fakta komma fram om vad forskningen sysslar med och vad den kan åstadkomma. Kunde man försöka att slå ut Kubas svinproduktion med svinpest på 60-talet så finns det iallafall inga moraliska hinder. Men gärna mer fakta om vad man kan åstadkomma i labben. Högsäkerhetslabb finns också i Kina, alla stormakter har skulle jag tro.

     • Så det är USA som håller på och smitta världen genom Kina?

      Nu har det kinesiska Coronaviruset nått Mellanöstern.
      Utbrott har skett i Iran och grannländerna stänger sina gränser.
      Bra jobbat. Det jag kallar handlingskraft.
      Men de ömkliga som styr det här landet är jag rädd för inte törs göra något annat än vänta tills det dessvärre är försent.
      Och vad ska dom göra då när det blivit kaos inom sjukvården?
      Riktiga nationer har gränser.
      Naiva drömmare river alla gränser tror att allt ordnar sig genom att alla människor är lika samt goda innerst inne.
      Jag tror jag förstår det här. Utan att läsa några böcker.
      Man får inte ha någon övertro till författare och samhällslitteraturen.
      Jag är övertygad det är precis lika mycket propaganda och förvillare.
      Författare är inga övermänniskor. Det är i grund och botten samma människor som du och jag.
      Men de har en speciell färdighet på att kunna berätta.

     • Oj då – du tror att ”det är USA som håller på och smitta världen genom Kina?”? Akta så att du inte blit kallade uSA-hatare? Vad har du förkälla till detta något konspiratoriska uttalande?

      Du skriver ”de ömkliga som styr det här landet ”. Förslag på andra att styra landet?

 7. Utbrottet av Coronaviruset verkar sprida sig okontrollerat i Iran.
  Vad jag kunnat utläsa av nyhetsraderna beror det på religiösa pilgrimsresor inom landet där människor blandas i mängder.
  Nu är jag orolig för att Corona viruset ska sprida sig till Sverige och jag är nog inte ensam om att frukta det. Konsensus bland experter och sakkunniga tycks vara som bortblåst.
  Jag tror faktiskt regeringen är väldigt oroliga dom också men försöker vara samlade utåt för att inte skapa panik och ge sken att vara trovärdiga in i det sista.
  Det som gör mig orolig är alla s.k. flyktingresor till och från Iran.
  Mest flyktingar från Afghanistan.
  Vad jag förstår reser de här emellan t.ex. för att hälsa på släktingar där borta i Iran.
  Det är just sådant här resande som sprider virussmittor.
  Det var likadant med digerdöden på medeltiden.
  De som kom på besök hade smittan med sig.

  För flera hundra år sedan skyddades ofta städerna av murar för olika hot utifrån.
  Sedan kom nationsgränserna som också utgjorde ett visst skydd genom passkontroller och liknande.
  Efter det kom en hastigt påkommen samarbetsiver och alla murar, gränser och hinder betraktas som en styggelse som tillhörde en mörk dåtid. Men var den verkligen så mörk?
  Socialister, liberaler, företagare, näringsliv, tillsammans har de vurmat för något de kallar det ”öppna samhället”.
  Motsatsen till det ”öppna samhället” måste vara det slutna samhället. Innanför gränser och murar.
  Vad jag vet är det bara nutidens konservativa som försvarat den sortens samhälle.
  Men jag vet inte riktigt vad skulle vara för fel att sätta upp staket och låsa sin dörr?
  Jag har aldrig sett så mycket låsta dörrar och staket som det blivit de senaste decennierna.
  På villkor av det ”öppna samhället”
  Det här är något helt sjukt. Sjukt samhälle.
  Ska jag nu behöva riskera lämna det här livet bara för det här öppna samhällets skull?
  Jag som trots ålder och samhällstånd faktiskt är levnadsglad och ser framåt vad jag ska kunna uträtta och göra nästa morgondag.

 8. ”Du skriver “de ömkliga som styr det här landet “. Förslag på andra att styra landet?”

  Vänsterregeringen har söndrat och utsätter både Sverige och svenskarna för icke acceptabla risker i sin frenetiska jakt och strävan efter jämställdhet, samarbeten och kollektivism.
  ”Mitt Europa bygger inga murar” (statsminister Löfven)
  Allt i socialistisk ideologisk anda.
  Jag vill inte ge några förslag till ersättare bara att den här regimen måste bort annars riskerar vi förlora vårt säkra och trygga Sverige med förut stabila välfärdssystem uppbyggt genom arbete, flit och slit.
  Och inte minst genom innovation och företagsamhet.
  Om du sedan inte publicerar mina inlägg förstår jag.
  Den samhällskritiken passar inte dig.
  Och det moderna svenska fattigsamhället med stigande korruption och eskalerande brottslighet passar inte mig.
  Ska det fortsätta på det här sättet kan Sverige snart börja jämföras med godtyckligt land på USA:s bakgård.
  Jag kan faktiskt sitta här och känn hur kommunisternas samhällsbygge närmar sig med lögner och censur. ”Vi såg det aldrig komma” (samma statsminister)
  Men folk fortsätter ändå rödrösta både efter ”jamen dom tänker i alla fall på mej” och ”jamen vi måste tänka på dom”.
  Aldrig numera nåt om vi måste tänka på vårt.
  Hur f-n kunde det bli så här?

 9. Ja, NATO är faktiskt också ett samarbete. Som jag tror hägrar för regeringen.
  En maktfaktor som den svenska regeringen behöver när de ska rätta världen med sina pekpinnar för att slippa framstå likt musen som röt.
  Givna platser vid världens tribuner är så mycket behagligare för maktens kvinnor och män.
  Där kan de vara med och förändra världen ”på riktigt”.
  Det är det jag reagerar så kraftigt mot.
  Hur den svenska regeringen exponerar landet mot omvärlden på bekostnad av det egna folkets säkerhet, väl och ve.
  Ju större omvärlden blir i Sverige desto mindre blir det egna folket.
  Jag är säker på det är så dom ömsinta kallhamrat planerat.
  För att kunna hantera genomförandet.
  Med hjälp av de rätta orden och fraserna.
  För att slippa onödigt folkligt motstånd.

  Varför kunde vi inte fortsätta vara den självständiga alliansfria staten åtminstone så långt det var möjligt?
  Varför så viktigt att ta ställning?
  Varför så viktigt att lägga näsan i blöt?
  Så viktigt att hjälpa nästan att peta stickan ur ögat att man inte ser bjälken i sitt egna?

  • Om inte västvärlden med USA i spetsen lagt sin näsa i blöt i Mellanöstern så kanske det kunde varit så mycket bättre där idag?

 10. Coronaviruset sätter sig djupt ned i lungorna. Det är skillnad mot en ”vanlig” infektion som stannar i den övre luftvägarna.
  Nu är jag ingen läkare men det här känns inte bra.
  För mig för det tankarna till dödlig lunginflammation.
  Kusligt tyst i den här bloggen om den här hotande epidemin.

  https://www.svt.se/nyheter/det-hander-i-kroppen-om-du-skulle-smittas-av-coronaviruset

  Det är stor skillnad till ”klimathotet” mot mänskligheten som blåstes upp här med hur många inlägg som helst.
  Men när Coronaviruset dök upp försvann både klimathotet och Greta från rubrikerna.
  Jag vet inte men det ser ut som man själv i möjlig mån tvingas försöka sortera ut sanningen bland alla dimridåer och falskspel.

 11. Flera nya fall med Coronavirussmittade personer i Sverige
  Munskydden är slutsålda på Biltemas varuhus i Stockholmsområdet
  Jag har precis kollat. Men finns kvar hos ett fåtal andra varuhus i Sverige.
  Smittspridningen eskalerar allt snabbare.
  Men på Global Politics är det knäpptyst om saken.
  Alla här känner sig trygga eller vill inte prata om saken?
  ”Det händer inte mig?”

  Jag har några nya munskyddsmasker kvar i en påse eftersom jag ibland sysslar med arbeten i dammig miljö. Frågan är bara hur länge de räcker?

  Jag bryr mig inte om fallet Gui Min-Hai just nu.
  Det har uppstått ett annat problem som jag ser så mycket viktigare.
  För hela mänskligheten ser det ut som.
  För dem med mycket makt såväl för den maktlöse.
  Samma för den som äger allt och den som inget har.
  Coronaviruset är ingen klassfråga.
  Jag misstänker det är huvudsaken till att den socialistiska bloggen Global Politics fjärmar sig från problemet.
  Socialism saknar lösning till jämlika problem.

  Det kan vara en tidsfråga tills folk går omkring med munskydd på gatorna kanske framförallt i Stockholm och andra större städer där det är mycket folk från när och fjärran.
  Kan tystnaden här fortsätta då?

 12. ”Det har i alla fall hjälpt mej i många år.”
  Gunnar Andersson.
  Människors mottaglighet för virus och infektioner är inte jämlik.
  En del klarar sig bättre, somliga sämre.
  Om dina extradoser hjälpt dig kan du inte veta om du inte har något underlag att jämföra mot.
  Vilket du tydligen inte har.
  C-vitaminintag är viktigt och ska tillföras regelbundet i kosten. Titta på en kostcirkel.
  En sista fråga bara, är du socialist eller kommunist?

  Jag kräver skydd mot smittspridningen.
  De migrationspolitiskt relaterade resorna till och från Iran bör stoppas omgående.
  Och min åsikt är att de resorna skulle stoppats omedelbart när Corona virusets hejdlösa spridning i Iran upptäcktes.
  Likaså ska alla andra icke absolut nödvändiga resor till osäkra områden stoppas.
  Gränskontroller runt Sverige upprättas så ingen obemärkt kan passerar in och ut.
  Vår stora granne Ryssland har det ordnat på det sättet. Bra!!!!

  När digerdöden härjade på medeltiden var de som isolerade sig också de som klarade sig bäst.
  Men då gällde det isolera sig på riktigt.
  Ett skepp i en hamn där inte besättningen får stiga iland räckte inte.
  Råttorna på skeppet förde smittan med sig till fastlandsbefolkningen där de öppna gränserna bestod av fartygens förtöjningstrossar där råttorna kunde springa av och an skeppet som de ville.

  • Arbetarklass, du ställde en fråga;
   På morgonen, när jag vaknar är jag konservativ, dvs jag har samma åsikter som när jag somnade.
   Efter frukost är jag liberal och är öppen för förändringar, alltså både reaktionära och revolutionära, allteftersom omgivning och kunskaper ändras.
   Efter sista kaffekoppen och till sömnen inträder är jag återigen konservativ.
   Hälsopolitiskt är jag dock en övertygad, rabiat C-vitaminist(r).

 13. Okej, Gunnar jag har förståelse för humor 🙂
  Men nu är jag orolig och då ökar avståndet till det som är roligt.

  Svenska myndigheter har inte gett mig det stödet jag förväntat mig.
  För mig har regering, stat och myndigheter framstått som passiva och låtit tiden rinna iväg istället för aktivt bygga upp motstånd och beredskap mot den farliga smittan.

  Tidigare ikväll lyssnade jag på Henrik Jönssons lördagsvideo på Youtube.
  Aldrig någon gång tidigare har jag lyssnat så intresserat och aktivt som nu.
  Nu upplevde jag att jag verkligen fick informationen hur läget ser ut samt lite bakgrunder.

  Generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten säger att information och kunskap är viktigare än t.ex. stoppa flyg.
  Där delar jag inte generaldirektörens uppfattning. Av en myndighet kräver jag både kunskap och handlingskraft annars är inte myndigheten värd sitt namn.
  Det är väldigt tyst om Corona viruset spridning i Ryssland. Jag vet ingenting, men jag inser att en auktoritär regim både har förmåga och handlingskraft att hålla smittan från landet.
  Ryssland har framgångsrikt stått emot den missionerande liberalismens förslappade samhällen och just det är något jag personligen och verkligen högaktar men samtidigt saknar i Sverige.

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/folkhalsomyndigheten-inte-varit-tillrackligt-tydliga

  Om jag skulle jag få bestämma i det här landet skulle genast generaldirektör Johan Carlson bytas ut mot Henrik Jönsson.
  Den senare uppfattar jag åtminstone trovärdig i frågan och kan dessutom både informera och kommunicera på ett sådant sätt som inte väcker allmän kritik.

  Lyssna själva och bilda er en uppfattning.

  https://www.youtube.com/watch?v=jYx6E4b1de4

 14. Det ”öppna samhället” förmår inte stänga i förebyggande syfte.
  Det ”öppna samhället” förmår endast stänga innan det blir försent eller kanske redan blivit det?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/folkhalsomyndigheten-vill-fa-iranskt-flygbolag-provat

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/coronaviruset-risken-hojs-fran-lag-till-mattlig

  Tänk att det ska behöva gå så här långt innan den vänsterliberala makten visar handlingskraft.
  Jag (den privata personen bakom sign. arbetarklass) är inte kritisk till gemenskaper och stora samarbeten utan anledning.
  Hen får gärna kalla mig både rasist och nazist. Eller varför inte SD-are?
  Motviljan till de påtvingade samhällsomvälvningarna står jag för i vilket fall som helst.

  Vad är det med alla vänstermänniskor egentligen, går socialismens drömmar om stora gemenskaper före deras egna liv??

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here