Corona-viruset: Alltför mycket väsen?

20
2276
Coronavirus. Vårdpersonal.. Bild: Global Times.

Titeln kanske verkar provocerande. Men den är inte gripen ut luften.

Influensa av varierande svårighetsgrad drabbar många hundra tusen människor varje år och hundratusentals dör. Med vanligt språkbruk menar man med influensa en sjukdom orsakad a en av de tre influensavarianterna A,B och C där A ger de allvarligaste symtomen och C de klart lindrigaste. Med några års mellanrum sker större mutationer, ändringar av arvsmassan, som medför att smittssamheten blir större.

Aktade Center of Disease Control (CDC) i Atlanta skriver på hemsidan ”CDC estimates that influenza has resulted in between 9 million – 45 million illnesses, between 140,000 – 810,000 hospitalizations and between 12,000 – 61,000 deaths annually since 2010.” CDC.

Influensaepidemin beräknas ha orsakat 61 000 dödsfall i USA 2017/2018 och 810 000 sjukhusinläggningar.

Detta är inget som media brukar rapportera.

Nu har vi en sjukdom med influensasymptom orsakat av en variant av coronavirus i främst Kina med över 20 000 insjuknade och över 600 dödsfall fram till 4 februari. Virus uppdatering inifrån Kina 4 februari 2020.

Den får mycket större uppmärksamhet. Varför det?

Man beräknar att mellan 3 och 5 miljoner människor insjuknar i allvarlig influensa varje år och att 250 000 – 500 000 dör.

I ”Asiaten” 1957, som jag själv hade, avled mellan 1 och 2 miljoner.

Hongkong-influensan 1968 som jag också hade dödade mellan 800 000 och 2 000 000 (miljoner) i hela världen.

När jag växten upp talade mina föräldrar och andra om Spanska sjukan, som min far visst hade då han var liten. Första världskrigets influensapandemi (”Spanska sjukan”) kan ha skördat 100 miljoner offer

Jag vill dock gardera mig mot jämförelser. Dels kanske uppgifterna om döda i USA avser de fall där coronoaviruset bedöms ha bidragit till dödsfallet, medan de som avlidit i Kina kanske mera direkt har avlidit just pga av coronoaviruset som dominerande orsak. Vet inte.

Detta med enda, underliggande och multipla dödsorsaker har det skrivits en hel del om. I många fall kan man tala om multipla dödsorsaker, exempelvis Nedsatt lungfunktion+Coronavirusinfektion. I den sedan länge internationellt överenskomna dödsorsaksklassificeringen finns regler för detta, och vilken dödsorsak som ska anges som den viktigaste, ”underliggande” dödsorsaken. Jag har arbetat en del med detta i forskning men avstår här från att diskutera detta vidare.

Vidare kommer sannolikt antalet insjuknade och avlidna med pga coronaviruset öka.
Virusutbrottet i Wuhan skiljer sig mot tidigare utbrott, som sars år 2003 och mers år 2012 – trots att de alla tre är olika typer av så kallade coronavirus.
Redan nu, efter drygt en månad, är det många fler som blivit smittade av coronautbrottet i Kina. SvD: Virolog: ”Corona smittar mer effektivt än sars”

Modell av Coronavirus. Shutterstock.

Icke desto mindre, även med hänsyn till just anförda reservationer är skillnaden i tystnaden i mediarapporteringen av de kanske 1000 gånger fler dödsfallen pga. influensa-virus och den mycket omfattande, närmast högljudda mediarapporteringen av dödsfall pga coronavirus slående.

Förklaras till viss del av att det är något nytt.

Infektionen redan fått ekonomiska konsekvenser. Shanghai-börsen dök igår och Kina pumpade in motsvarande 170 miljarder dollar i det ekonomiska systemet. New York Times 3/2. Oljepriset väntas fall.
Men IMF markerar tillförsikt ”The International Monetary Fund (IMF) supports China’s efforts to tackle the novel coronavirus outbreak, and is confident that China’s economy ”remains resilient,” IMF Managing Director Kristalina Georgieva said Monday.” här.

Jag övergår nu till att rapportera utdrag från en artikel av den geopolitiske analytikern Pepe Escobar Asia Times: China’s virus response has been ‘breathtaking’. Den har vänligen översatts av Björn Nilsson som driver den intressanta bloggen Björnbrum.. Artikeln är något avkortad och något ändrad av mig utan att innehållet påverkats.

Björn skriver i en kommentar till kig att det verkar som att Kina använder tillfället till att genomföra vad som ser ut som en stor civilförsvarsövning. Tankeväckande.


Pepe Escobars artikel: Hur Kina (och USA) hanterat Corona-virusepidemin.


President Xi Jinping sade formellt till WHO: s chef Tedros Ghebreyesus, vid deras möte i Beijing tidigare i veckan, att koronavirusepidemin ”är en djävul och att vi inte kan låta djävulen gömma sig.”

Ghebreyesus för sin del kunde inte annat än att berömma Peking för dess extremt snabba, samordnade svarstrategi – som inkluderar snabb identifiering av genomsekvensen. Kinesiska forskare har redan överlämnat virusgenomet till ryska kolleger med snabbtester som kan identifiera det i en mänsklig kropp inom två timmar. Ett rysk-kinesiskt vaccin är under utveckling.

Djävulen finns naturligtvis alltid i detaljerna. Under några dagar, mitt under den mest överbelastade reseperioden på året, lyckades Kina sätta en stadsmiljö med över 56 miljoner människor i karantän, inklusive megastaden Wuhan och tre närliggande städer.

Detta är absolut världsrekord i sitt slag.

Wuhan, med en BNP-tillväxt på 8,5% per år, är ett betydande affärscentrum för Kina. Det ligger vid den strategiska korsningen mellan floderna Yangtze och Han samt vid en järnvägskorsning – mellan den nord-sydliga axeln som kopplar Guangzhou till Peking och den öst-västliga axeln som länkar Shanghai till Chengdu.

Medan premiärminister Li Keqiang skickades till Wuhan besökte president Xi den strategiska södra provinsen Yunnan, där han prisade den enorma regeringsapparaten för dess insatser med att öka kontrollen och sanitära förebyggande mekanismer för att begränsa spridningen av viruset.

Coronavirus drabbar Kina vid en extremt känslig tidpunkt – efter den (misslyckade) hybridkrigstaktiken i Hong Kong; en amerikansk pro-Taiwan-offensiv; handelskriget långt ifrån löst, med bara en ”fas 1″uppgörelse, medan fler sanktioner planeras mot Huawei; och till och med mordet på generalmajor Qasem Soleimani, som i slutändan handlar om en inriktning på att hindra utvidgningen av Belt and Road Initiative (BRI) i Sydvästasien (Iran-Irak-Syrien).

Den stora bilden beskriver Totalt Informationskrig och oavbruten upprustning [weaponization] mot det kinesiska ”hotet” – nu till och med med rasistiska övertoner metastaserat som ett biohot.

Så hur sårbart är Kina?

Ett folkkrig

Under nästan fem år har ett biolab med maximal säkerhet verkat i Wuhan för att studera mycket patogena [sjukdomsalstrande] mikroorganismer – inrättat i partnerskap med Frankrike efter SARS-epidemin. 2017 varnade den mycket ansedda vetenskapliga tidskriften Nature om riskerna för spridning av patogena ämnen från detta labb. Ändå finns det inga bevis för att detta kan ha hänt.

När det gäller krishantering har president Xi säkerställt att Kina kämpar mot coronavirusinfektionen med nästan total öppenhet (trots allt är internetmuren kvar på plats). Peking har otvetydigt informerat hela regeringsapparaten att inte försöka dölja något.

Ett inlägg som blev viralt över hela fastlandet förra söndagen säger: ”Vi i Wuhan har verkligen gått in i stadiet av folkkrig mot den nya virala lunginflammationen”; och många människor, ”främst kommunistpartiets medlemmar” har framträtt som ”frivilliga och observatörer.”

Av avgörande betydelse var att regeringen beordrade alla att installera en ”Wuhan Grannar” -app som laddats ner från WeChat. Den bestämmer ”vårt hems karantänadress genom satellitpositionering och ansluter sedan till vår samhällsorganisation och volontärer. Därefter kommer våra sociala aktiviteter och informationsmeddelanden vara anslutna till systemet. ”

Teoretiskt betyder detta att ”alla som utvecklar feber kommer att rapportera sitt tillstånd genom nätverket så snart som möjligt. Systemet kommer omedelbart att tillhandahålla en online-diagnos och lokalisera och registrera din karantänadress. Om du behöver träffa en läkare ordnar ditt samhälle en bil som skickar dig till sjukhuset genom frivilliga. Samtidigt kommer systemet att följa hur det utvecklas: sjukhusvård, behandling hemma, utskrivning, död etc. ”

Så här har vi miljontals kinesiska medborgare som mobiliserats totalt i det som rutinmässigt beskrivs som ett ”folkkrig” och använder ”högteknologi för att bekämpa sjukdom.” Miljoner drar också sina egna slutsatser när de jämför detta med användningen av program-appar för att bekämpa polisen i Hong Kong.

Den biogenetiska gåtan

Förutom krishantering har hastigheten på det kinesiska vetenskapliga svaret varit hisnande – och uppenbarligen inte helt uppskattat i en miljö av Totalt Informationskrig.

Jämför det kinesiska resultatet med amerikanska CDC, utan tvekan den bäst ansedda myndigheten för infektionssjukdomar i världen, med en årlig budget på 11 miljarder dollar och 11 000 anställda.

* Under Ebola-epidemin i Västafrika 2014 – som betraktades som maximalt brådskande, och inför ett virus med 90% dödlighet, tog det CDC inte mindre än två månader från att ha fått det första patientprovet till att identifiera den kompletta genomsekvensen. Kineserna gjorde det på några dagar.

* Under svininfluensan i USA 2009 – 55 miljoner infekterade amerikaner, 11 000 döda – tog det CDC över en och en halv månad att komma med identifieringssatser.

* För kineserna tog det bara en vecka från det första patientprovet till fullständig, vital identifiering och sekvensering av coronaviruset. Den publicerades omedelbart och deponerades i genombiblioteket för omedelbar tillgång för hela världen. Baserat på denna sekvens producerade kinesiska bioteknikföretag validerade uppsatser inom en vecka – också ett rekord.

* Och vi pratar inte ens om det nu ryktbara bygget på rekordtid av ett helt nytt toppmodernt sjukhus i Wuhan bara för att behandla offer för coronavirus. Inga offer betalar för sin behandling. Dessutom kommer Healthy China 2030, reformen av hälso- och utvecklingssystemet, att förstärkas.

Coronavirus öppnar en riktig Pandoras ask för biogenetik. Allvarliga frågor återstår om experiment in vivo [på levande personer] där ”patienters” medgivande inte kommer att krävas – med tanke på den kollektiva psykosen som ursprungligen utvecklats av västerländska företagsmedier och till och med WHO omkring coronaviruset. Coronavirus kan mycket väl bli ett ursäkt för genetiska experiment via vacciner.

Under tiden är det alltid upplysande att komma ihåg ”den Store Rorsmannen”, Mao Zedong.

För Mao var de två främsta politiska variablerna ”oberoende” och ”utveckling.” Det innefattar full suveränitet. Eftersom Xi verkar vara fast besluten att bevisa att en suverän civilisationsstat kan vinna ett vetenskapligt ”folkkrig” verkar inte detta precis uttrycka ”sårbarhet.”

Föregående artikelUSA fixar valet i Bolivia
Nästa artikelPresident Trump är bra för – gissa vem… Manifestation!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Kinas respons till corona viruset har varit fenomenal menar Pepe Escobar. T ex att bygga ett helt nytt sjuk för 1000 patienter på mindre än två veckor. Jämför detta med USAs sengångare aktioner. ”Apart from crisis management, the speed of the Chinese scientific response has been breathtaking – and obviously not fully appreciated in an environment of Total Information War. Compare the Chinese performance with the American CDC, arguably the top infectious disease research agency in the world, with an $11 billion annual budget and 11,000 employees.

  During the Ebola epidemic in West Africa in 2014 – considered a maximum urgency, and facing a virus with a 90% fatality rate – the CDC took no less than two months from getting the first patient sample to identifying the complete genomic sequence. The Chinese did it in a few days.”

  Läs mer här
  http://thesaker.is/chinas-virus-response-has-been-breathtaking/

 2. Jag minns hysterin kring svininfluensan 2009,en sk pandemi,som blåstes upp så mkt att västländer köpte in mängder av vaccinet Tamiflu.Läkemdelsfirman Gilead Science Inc som tillverkade vaccinet ägdes delvis av Donald Rumfeldt(bara det) som senare sålde det till Roche.Med rekommendationer från WHO sålde man åtskilliga miljoner doser till västvärlden och Sverige köpte över 1milj.Denna enorma förtjänst som bolaget gjorde visade sig vara ett m.el.m bedrägeri enligt Peter Götzsche,chef för nordiska Cochrane Centert.Doserna visade sig inte göra någon större skillnad och våra 1 milj.doser kom aldrig till ngn användning.

  • Jag minns också svininfluensan 2009 och tyvärr tog jag sprutan efter påtryckningar från stat och läkare. Jag gav efter för auktoritetstron trots jag läste ett flertal kritiska kommentarer på nätet.
   Svininfluensan kom från Mexico.
   Asiaten, Hong Kong influensan, Sars m.fl. har den gemensamma nämnaren att de uppstått i Asien. Oftast just i Kina. Jag blir inte förvånad om de vanliga ”säsongsinfluensorna” kommer därifrån också.
   Det nya är att med ett ”öppnare” Kina kommit förklaringar.
   Corona-viruset har uppstått genom slarvig livsmedelshantering. Levande och slaktade djur har blandats på marknader och virus bildats.
   Slutna länder med obskyra regimer kan dölja misstag för omvärlden.
   Minns bara Tjernobyl olyckan där myndigheterna in i det längsta höll inne med vad som egentligen hade skett trots det direkt påverkade ett antal utomstående länder.

   Dessbättre verkar nu Kina ändrat attityd. Informerar omvärlden på ett bättre sätt samtidigt som de på allvar verkar ta tag i de egentliga problemen som ju faktiskt är sociala.
   Gamla traditioner som med ökad folkmängd och kommunikation gjort dem ohållbara.

 3. https://i.postimg.cc/qBbVRJjR/Snecker-2.jpg

  Varför har man då sjukhus?

  Thoralf är en fena på statistik. Utifrån nyhetsartiklar har han gjort en uppskattning av grov våldskriminalitet under januari. För landet som helhet fick han fram resultatet:
  21 knivattacker
  12 sprängningar
  21 skjutningar
  32 skadade
  samt
  23 döda

  https://thoralfsblogg.com/2020/02/04/brottslighet-januari/

  Tycker nästan det påminner lite om en krigssituation. ”Vi såg det inte komma” försvarar sig ansvariga politiker. Fredsskadade?

  I frågor rörande lag och ordning har vänsterpolitiker dåligt förtroende bland väljarna.
  När ska politiker inom vänstern och på vänsterkanten lära sig det är en allvarlig brist?
  För mig ter det sig som vänsterpolitikerna skjuter de här problemen framför sig.
  Till dess det är för sent?
  Mitt förnuft säger det är bättre att förekomma än att låta sig förekommas.

 4. Utan ha följt temat noga stötte jag över flera ickeverifierade påståenden på olika håll, oftast i kommentarfält:

  – Tencent verkar ha publicerat tal som är minst tio gånger större än de officiella.
  Här finns en parallell med Tjernobylolyckan, när de svenska myndigheterna publicerade grovt falska strålningskartor ”för att undvika panik”. Detta bekräftades många år senare helt officiellt, fast ifrågasättandet av falsariet hade stämplats som konspirationsteori när det begav sig.
  I Frankrike hade den ansvarige fåntratten – WHO-expert – låtsats som om det radioaktiva molnet hade gjort halt vid gränsen (blank karta). Världen skrattade åt SCPRIs chef, medicinprofessor Pierre Pellerin, men den franska befolkningen blev förbannad, vilket ledde till dels bildandet av oberoende föreningar som https://fr.wikipedia.org/wiki/Commission_de_recherche_et_d%27information_ind%C3%A9pendantes_sur_la_radioactivit%C3%A9 CRIIRAD och https://fr.wikipedia.org/wiki/Association_pour_le_contr%C3%B4le_de_la_radioactivit%C3%A9_dans_l%27Ouest ACRO, dels till nedläggningen av SCPRI och ombildningen av övervakningsmyndigheterna avseende kärnkraft och strålning.
  För att förstå Pellerins roll bör man känna till att allt som hade med radioaktivitet att göra var då försvarshemligheter ty regeringen ansåg att exempelvis mätning av radioaktiviteten i Rhône skulle ge indikationer på storleken av kärnvapenprogrammet. Vid start sysslade CRIIRAD därför med ”brottslig” verksamhet.
  På samma sätt hade läkare som hade velat göra epidemiologiska studier som följd av en oroande frekvens av cancer och leukemier i Rhône-dalens omgivning nekats åtgång till källmaterialet. Det finns för övrigt fortfarande inget offentligt epidemiologiskt riksomfattande register i Frankrike.

  – En internationell biologisk civilförsvarsövning skall ha ägt rum i samband med Davos-mötet, alltså strax innan, precis som andra övningar utfördes strax före eller i samband med ett otal ”misstänkta” falskt flaggade operationer.

  – Det skall finnas 2 (två) p4-laboratorier i Wuhan, och säkerhetsnivån skall ha förklarats som otillräcklig vid inspektion.
  Det påpekas annars att staden vore därmed idealisk för ett falskt flaggat angrepp.

  – Ett australiskt lab skall ha varit först med att komma med någonting viktigt i sammanhanget, vilket vissa tar som anledning till att misstänka biologisk krigföring.

  – Den läkare som först konstaterade sjukdomen fick i början munkavle av myndigheterna. Sak samma med de andra läkare som också larmade. Den först larmande doktorn (Ling?) dog själv av smittan, som han fick av en ögonpatient.
  Där förlorade Kina et par veckor i kampen mot virusspridningen.

  Detta påminner om det välkända fenomenet som fick Ibsen att skriva https://sv.wikipedia.org/wiki/En_folkefiende ”En folkefiende” och Thomas Mann att skriva https://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6den_i_Venedig ”Döden i Venedig”.
  Att angripa budbäraren av dåliga nyheter är ju gammalt som gatan… och mycket äldre än Sovjetunionen (tänk Tjernobyl).
  Därför borde visselblåsare ha grundlagsskydd i hela världen, samt automatisk och ovillkorlig snabb asylrätt, i väntan på verifikationer.

  – Den årlig kinesisk oljeförbrukningen hade sjunkit med 20% FÖRE virusutbrottet, främst genom övergång till naturgas, bland annat som följd av att en ny rörledning från Ryssland har tagits i bruk. Samtidigt har en rad åtgärder effektiviserat energianvändningen, och satsningen på biogas, sol och vind gav utdelning. Detta plus investerarnas påbörjad flykt från fossila bränslen skakar om oljemarknaden och oilprice.com konstaterar att antalet konkurser i den nordamerikanska oljebranschen ökar. Viruskrisens priseffekt kommer bara ovanpå trenden.

 5. Världsomfattande civilförsvarsövning eller månne bara ett sätt att flytta nyhetsfokuset på olika håll i världen?
  Planeras det för mer omfattande handelskrig framöver? Eller för diktatur?
  Detta går att spekulera om med tanke på den oproportionlig kalabaliken.

  WHO dödförklarade ögonläkaren Li Wenliang före sjukhuset där han vårdades!

  Chinese Doctor Who Blew the Whistle on New Coronavirus is Alive, in Critical Condition
  19:02 GMT 06.02.2020 https://sptnkne.ws/BryX
  20:47 GMT 06.02.2020 https://sptnkne.ws/Br2E
  Chinese Doctor Who Raised Alarm on Coronavirus Dies in Hospital
  Ophthalmologist Li Wenliang was among the first medics in Wuhan, the epicentre of the novel coronavirus outbreak, to warn the public about the spreading infection in December.
  …/…
  16:43 GMT 07.02.2020 https://sptnkne.ws/BrUP
  China Says Whistle-Blower Doctor in Wuhan Dies of ‘Work Injury’ – Reports
  MOSCOW (Sputnik) – The Chinese authorities confirmed the death of Li Wenliang, the doctor in the city of Wuhan who first tried to warn the public about the possible outbreak caused by the new coronavirus, but said that he died of ”work injury”, the local broadcaster, Hubei Voice, said, citing the authorities. …/…

  10:27 GMT 07.02.2020 https://sptnkne.ws/BrFC
  Pangolins Suspected as Potential Host of Coronavirus Spread – Reports
  …/…
  Pangolins can be intermediate hosts for new pneumonia, scientists at South China Agricultural University and Guangdong Modern Agriculture Laboratory said.
  …/…
  However, it is possible that there may be several intermediate hosts of the virus, according to the China Daily.

  • Jag tycker all kritik i Kina mot behandlingen av ögonläkaren Li Wenliang tyder på viss yttrandefrihet och oräddhet.

   Karl Wang skriver följande ”Den nu avlidne läkaren Li Wenliang, som först upptäckte coronaviruset, följde inte regelverket. Han skulle ha kontaktat motsvarande svenska Medicinalstyrelsen och rapporterat sina iakttagelser. Nu försökte han istället kontakta lokala byråkrater, som i sann byråkratisk anda, precis som i Sverige, ville dessa ”utreda”. Då började han sprida rykten på webben, vilket är olagligt i Kina, polisen hade inget val annat än att ingripa. Att det är förbjudet i Kina att sprida rykten har sina rötter i historien. Miljoner människor har dött till följd av falsk ryktesspridning, och CIA är mycket aktiv i Kina med sådan ryktesspridning för att skapa social oro.” Karl Wang: Lögnarnas marknad.

   Precis som nazisterna gjorde upprepar svenska jour

   • Karl hävdar biologisk krigföring, vilket är sannolikt men inte bevisat, än. Det kan fortfarande vara fråga en världsomfattande civilförsvarsövning, med tanke på virusets lindrighet. Pangolin-spåret kan annars sluta med en naturlig orsak, så man bör vänta med att behöriga instanser är färdiga med spårningen.

    Att Li Wenliang avled är märkligt. Han såg ganska ung ut på den bild som Sputnik publicerade, och han hade nära till vård (koll anger 33 år https://eo.wikipedia.org/wiki/Li_Wenliang ). Han kan förstås ha lidit av någon underliggande sjukdom, som många andra offer…

    Att Li Wenliang inte tycks ha känt till den rätta rutinen för anmälan är ännu märkligare.
    Kan i själva verket överläkaren (eller vem det nu var i den behöriga anmälningskedjan som Li skulle rapportera till enligt reglerna) ha varit någon lika ”smart” och ”öppensinnad” som den labchef i USA som stängde av en blivande nobelpristagare?

    Att WHO påstås ha publicerat Lis död flera dagar före dennes officiellt frånfälle väcker frågor.

   • Vad Karl W beskriver är en klar censur. Att förbjuda ryktesspridning I ett land är en gummiparagraf som myndigheterna kan tolka som allt utanför den officiella versionen. Exempelvis skulle denna blogg inte få existera I Kina

    • Hur det tolkas är viktigt. Uppenbart kan tämligen skarp kritik mot myndigheter framföras gällande den avlidne läkaren.

 6. Det har registrerats höga utsläpp av svaveldioxid över staden Wuhan i Kina där Corona viruset har sitt ”epicentrum”.
  Det kan tyda på storskalig kremering av människor men även djur.
  Jag undrar, får vi verkligen veta allt som händer där borta?
  Landet Kina beskrivs ofta som den diktatur och som sådan blir den då maktfullkomlig.
  Jag föreställer mig ingen kines vågar tala öppet om det här utan riskera mycket hårda straff från regimen?
  Landet Kina styrs av ett kommunistparti.

  • Svavelutsläpp kan ha flera orsaker. Många kineser har öppet klagat på brist på information om en läkares död.

 7. Nu börjar människor återgå till sina arbeten i Kina.
  Det kan jag betrakta ur två perspektiv.
  a. Faran över
  b. Ekonomi går före hälsa

  Själv tror jag inte faran är över men hoppas förstås det.
  Jag hoppas också den kinesiska regimen och myndigheterna tar sitt ansvar för folket och inte bara för landets ekonomi och ekonomiska tillväxt. Jag förstår många klagar och hotar om konkurs men ibland måste man lida pin för att bli fin. Människors liv och hälsa måste ändå gå först.

  Här är två intressanta länkar. Länken till Thoralf handlar bara om corona viruset och du kan läsa utan att bli provocerad. Thoralf har förvandlat uppgifter till stapel och linjediagram och då framträder en tydlig bild från en siffra som för sig själv kanske inte säger så mycket.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/over-tusen-doda-av-coronaviruset-i-kina

  https://thoralfsblogg.com/2020/02/10/coronaviruset/

  Intressant kommentar av Sven d.ä.
  ”Luften filtreras så luften är inte problemet.
  Problemet är att du (och vi andra) pillar sig i ansiktet – öron, näsa mun etc ca 20 ggr i timmen. Där kommer skiten in i din kropp. Dina händer har varit överallt. Ett ansiktsskydd fungerar som skydd för dina händer.”

  Det kan säkert vara så men jag tror virus kommer in i kroppen via luftvägarna mun och näsa.
  Jag är själv ”halsbarn” så för mig är det tämligen givet.

 8. ”WHO: Viruset bör bekämpas aggressivt”
  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/who-viruset-bor-bekampas-aggressivt

  Håller med. Men vill byta bör mot ska.
  Här har politikerna huvudansvaret. Det är deras uppgift att styra upp det här.
  Politikerna som maktens företrädare måste intala folk och kapitalägare att ekonomisk tillväxt kommer i andra hand.
  Döda människor kan vare sig producera eller konsumera. Även kapitalvinsterna uteblir.
  Alltså går livet före även om det råkar röra sig om marknadsekonomi eller något åt det hållet.
  (Kina)

 9. MorgonEkot, SR P1: viruset kan ha börjat sprida sig för upp till sju månader sedan. Spårningsverksamheten fortsätter och källan kan visa sig vara ännu äldre.

  Min slutsats: ta det lugnt med slutsatser, främst politiska sådana.

 10. Återvändande turister sätts i karantän i USA men i Sverige är det ”öppna gränser”.
  Jag är då rakt ingen vän av världen som en enda stor gemenskap.
  Därför det blir som en stor gemenskap även för virus och bakteriesmittor.
  Vägglöss och kackerlackor har på sina håll kommit tillbaka till Sverige med alla människor som kommer hit helt okontrollerat.
  Nej, nationella gränser ska det vara med nogsamma kontroller av både människors och varors flöde in så väl som ut.
  Som en det ser ut idag kan ett lastbilsekipage lastat med fem nya traktorer för miljontals kronor och utan frakthandlingar passera ut ur landet utan att tullen har rätt att göra någonting mer än titta på.
  Det är dagens verklighet i Sverige som man vid blotta tanken tror är helt overklig.
  Så kan det gå när politiker får en övertro på internationella samarbeten.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-karantan-vantar-evakuerade-amerikaner

 11. Anders Romelsjö (red) 10 februari, 2020 at 15:10
  ”Många kineser har öppet klagat på brist på information om en läkares död.”

  Anders,
  Litar du på regimen i Kina?
  Jag prata med en idag och sa att smittan kom från en marknad, precis som jag läst på nyheterna.
  Säger dom ja, sa mannen och menade att det också kan ha varit något laboratorium som läckt ut smittan av misstag. Inte otänkbart ett militärlaboratorium som sysslar med såna här saker.

  Det kan låta som en konspirationstanke men jag tycker inte det är osannolikt. I synnerhet inte när regimen och myndigheterna håller bl.a. läkare under kontroll och bevakning som är personer med kunskaper att nysta i det här.

  Mannen menade också att smittan är allvarlig och pekade på en stor lyxkryssare som legat i karantän utanför Japan. Men helt plötsligt uppstod smittan och folk insjuknade på fartyget.
  Hur kan man undra? Det måste i så fall vara något som sprids i luften med vinden eller att människor blivit smittade långt innan den här smittan konstaterats.
  Vad vet myndigheterna i Kina egentligen om det här?

 12. https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/ryssland-infor-inreseforbud-for-kineser

  Gillar Ryssland. Resoluta tag när situationen kräver.
  I den jämförelsen framstår den svenska rödgröna regeringen som en samling mähän och mesar.
  I stort sett handlingsförlamade och måste fråga vad andra, EU, FN etc. tycker först.
  Men jag ser ett ljus i den mörka tunneln.
  Statsminister Löfven ifrågasätts i det tysta. Men själv vill han vara kvar.
  Vänsterpartiet har nog lättare att hitta efterträdare till Sjöstedt.
  Sammantaget kan man undra vilken framtid den här regeringen har?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here