USA fixar valet i Bolivia

0
1338

Den här artikel har upplagts på Svensk-kubanska föreningen. Jag vill bidra med att sprida den på detta sätt. Har skrivits av Dick Emanuelsson.
Svensk-kubanska.

Påminner om att varken Sverige eller EU tagit avstånd från störtandet av Evo Morales efter dennes valseger. Se vidare under ”Relaterat”


USA fixar valet i Bolivia.

USA-företaget som förbereder den bolivianska kuppjuntans val den 3 maj har det före detta språkröret för USA:s Försvarsministeriet som anställd!

Nyheten om att det Washingtonbaserade lobbyföretaget Chlopak, Leonard, Schechter & Associates (CLS Strategies) i december 2019 anlitas av den civila och militära juntan som tog makten den 10 november 2019 i La Paz, är en intressant om ej föga överraskande nyhet. Statskuppen har alla tecken på att vara styrd från Washington.

Det är samma företag som anlitades av den honduranska juntan som genomförde den militära statskuppen den 28 juni 2009 i det centralamerikanska landet.

Det gemensamma mellan Honduras-Bolivia är att bägge ländernas ekonomi och sociala levnadsförhållandena hade förbättrats kraftigt fram till det att statskupperna genomfördes. Innan kupperna hade bägge regeringarna slagit in på en oberoende självständig politik och öppnade landet också ”söderut”, i Bolivias fall också mot väster och öster.

När man går in på Chlopak, Leonard, Schechter & Associates´ hemsida och ser vilka företagets ”Internationella kunder” är slås vi med en gång av devisen: ”URIBE FOR PRESIDENT”! Alltså också den colombianska regeringen, skamfilad för sin statsterrorism, är en av kunderna, som man dessutom skryter med. Och Uribe, en av de värsta mördarna, är/ har varit kund.

David Romley. Bild från CLS hemsida.

I en annan del av CLS Strategies nyheter upptäcker vi en intressant nyhet som kom för ett år sedan: ”CLS Strategies meddelade idag [22 januari 2019] att David Romley, före detta försvarsministeriets talesman och pressattaché till försvarssekreteraren, har anslutit sig till företaget som seniorrådgivare. Romley har decennier av erfarenhet inom försvars- och den nationella säkerhetssektorn som kommer att förbättra CLS Strategies erbjudanden för att ge strategiska råd och kommunikationsstöd till företag, regeringar och politiska ledare runt om i världen”. Meddelandet från CLS.

Företaget har alltså en verklig guldklimp att erbjuda de bolivianska, och andra kommande, kuppmakare i form av denne före detta språkröret för USA:s försvarsdepartement.

Hur valet i Bolivia den 3 maj kommer att gestalta sig är omöjligt att säga. Men juntans beslut att inleda en juridisk och fysisk häxjakt på den störtade president Evo Morales närmaste, nästan 600 av MAS-partiets ledande män och kvinnor, vittnar om att fascistregimen följer en Manual som har sin bakgrund i USA-företagets ”mall för regimbyte”, så som den tillämpades i Honduras. Något ”fritt och transparent” val blir det med stor sannolikhet inte.

Just nu pågår försöken att göra som man gjorde med Ignacio Lula da Silva i Brasilien. Alltså att med påhittade juridiska anklagelser undanröja den mest populäre kandidaten. I Bolivias fall presidentkandidaten för MAS. ”Valexperter” från USA och OAS finns redan på plats för att förbereda valet 3 maj så att det går deras väg. Trots att opinionsundersökningarna visar att MAS är största parti.

Relaterat.
USA-kupper i Latinamerika, (före Bolivia).
Inget valfusk i Bolivia! 98 internationella experter.
DN håller stilen. “Fake news” också om Bolivia.
OAS ljög om valfusk i Bolivia. Surprise?
Bolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp.

Föregående artikelHur mår klimatet idag?
Nästa artikelCorona-viruset: Alltför mycket väsen?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here