Inget valfusk i Bolivia! 98 internationella experter

4
1457

Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson skriver på basis av uppgifter i video nedtill.


 

Tidigare har bland andra jag rapporterat att stöd saknas för OAS:s påståenden om valfusk. Se under ”Relaterat.”

Experterna, som kommer från de främsta universiteten i USA men även Latinamerika uppmanar OAS att dra tillbaka sina påståenden om valfusk.

Samtidigt uppmanar de USA-kongressen att utreda OAS´ agerande i Bolivia som ledde fram till militärkuppen den 10 november.

De kräver också att allt stöd från USA till kuppregimen i La Paz upphör.

Som en parallell till valet i Bolivia exemplifierar de 98 experterna guvernörsvalet i Lousiana i USA. Där vann den demokratiske kandidaten John Bel Edwards med 2,6 procent över sin republikanske motkandidat efter att ha legat under nästan hela valnatten.
Men när rösterna från Orleans kom in vände trenden eftersom 90 procent av invånarna i den regionen röstade på demokraten.

NÄSTAN IDENTISKA FÖRHÅLLANDEN råder på stora delar av Bolivias landsbygd där MAS och Evo har ett bedövande stöd som i vissa valkretsar uppgår till 95 procent. Inget märkligt eftersom det är dessa befolkningsgrupper av bönder och ursprungsbefolkning som tidigare exkluderats politiskt, ekonomiskt och socialt av de nyliberala högerregeringarna. I Evo och MAS fann de sin representant.

I valet den 20 oktober ansåg OAS att de 17 procent av rösterna som återstod från landsbygden, som alltid kommer in sent och som när de räknades ökade Evo Morales försprång till tvåan Carlos Mesa med mer än de nödvändiga 10%-en att denna vändning var anmärkningsvärd och ”drastisk”.

Men när oppositionskandidaten i Honduras´ val november 2017 ledde med fem procent (5%) och Valtribunalen stoppade räkningen, formaterade om serverns hårddisk som stod still i 36 timmar och därefter körde igång, visade det sig att ”USA:s man i Honduras” ledde med 1,3 procent. För USA-ambasadören och State Departement var det signalen för att erkänna Juan Orlando Hernandez som vinnare i presidentvalet.

OAS:s delegation i Honduras bestående av observatörer, tekniker och ingenjörer sa inte ett smack. Men det är klart, delegationen leddes av JORGE QUIROGA, en av de främsta kuppmakarna i Bolivia, före detta vicepresident i den blodbesudlade general Hugo Banzers regering.

Det är detta klientel av ”experter” som OAS utser när de ska ”granska” val i Latinamerika och Karibien.

Relaterat.
DN håller stilen. “Fake news” också om Bolivia.
OAS ljög om valfusk i Bolivia. Surprise?
Bolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp.

Föregående artikelKom med i Gretas gamlingar! Idag, fredag kl 12!
Nästa artikelSka ”Vänstern” bygga ett bättre EU?

4 KOMMENTARER

 1. Om bankirvampyr maffian har sagd att det varit fusk, så är det så även om alla vet att det inte skett några valfusk. I bankirvampyr väldet så är det som maffian säger som gäller. Natt är dag och svart är vitt om maffian säger det. Bankirvampyr maffian säger att Morales är en diktator via sina medier, så är det det som gäller. Det är detta som kallas demoNkratin och yttrandefrihet.

 2. Det är väl väl klarlagt att det rör sig om ytterligare en USA arrangerad kupp och färgrevolution. Vad som är intressant är att politiker bekämpar elektronisk röstning så intensivt och sprider propaganda att den är otillförlitlig. Det motsatta är sant. Med dagens blockchain teknik, tillsamman med den moderna ID kontroll som redan är införd när det gäller pass, och som lika bra fungerar på mobiler, går det att skapa röst system som är nästan omöjlig att förfalska. Därför hatar politikerna sådana system.

 3. Noterar att ”Aktuellt Fokus” skriver USA-sponsrade valobservatörer erkänner: “Morales vann presidentvalet” ”I dagarna kom OAS extremt försenade slutrapport och den konstaterar att Evo Morales vann presidentvalet redan i första omgången.​ Rapporten visar visserligen att valfusk har begåtts – men att omfattningen av valfusket var så pass litet att det omöjligt kunde ha påverkat valutgången. Även om om man hade räknat bort de vallokaler där valfusk påvisats, eller räknat dessa till högerkandidaten Mesas fördel, så hade Evo Morales ändå vunnit första valomgången med klar majoritet.

  Evo Morales, som alltså är Bolivias demokratiskt valda president, beskriver OAS tidigare beteende som ett bedrägeri. ​

  “Det enda bedrägeriet var det av OAS (…) Kuppmakarnas har rånat oss på valet den 20e oktober.​”, skriver Evo Morales på Twitter.

  Grundades av USA​
  Organization of American States; OAS grundades 1948 i ett möte där USA och ytterligare 20 konservativa stater deltog i Bogota. Mötet leddes av USA:s utrikesminister George C Marshall och resulterade i att OAS uttalade målsättning blev att “bekämpa kommunismen” i Sydamerika. OAS har sedan grundandet sitt kontor i Washington D.C.​

  Idag utmålas OAS ofta som en “neutral” källa och citeras flitigt i västerländsk media och europeiska politiker. Men så sent som 2018 nämns OAS i USA:s statsbudget där landets bidrag till organisationen motiverar med att OAS “främjar USA:s politiska och ekonomiska intressen”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here