Är Margot Wallström och Teresa May värre för Syriens folk än IS-kvinnorna?

21
2420

* Den provokativa frågan förklaras en liten bit ned i artikeln.

Sveriges Radio rapporterade nyligen ”I det ökända al-Hol-lägret i Syrien har en ung kvinna hittats död. Enligt lägerledningen har hon misshandlats till döds som en bestraffning för att inte ha följt terrorgruppen IS regler. I lägret där tiotusentals IS-kvinnor och deras barn hålls inlåsta har vittnen inte vågat prata. På foton som Ekot fått ta del av, syns en ung kvinnas döda kropp. Bilderna har officiella stämplar från ledningen i al-Hol-lägret och kurdiska röda halvmånen. Den döda har ett stort blå-lila märke på halsen och ett ännu större blåmärke som täcker magen.
Rapporten från sjukhuset i Hasake i Syrien beskriver att kvinnan har dött till följd av slag eller strypning. En erfaren svensk rättsläkare som för Ekots räkning har tittat på bilderna och läst utlåtandet säger att kvinnans skador troligen har orsakats av någon sorts våld mot henne och att det är mer osannolikt att skadorna kan ha uppkommit efter en olycka eller ett fall.”

Kvinna död i al-Hol-lägret – sägs ha brutit mot IS regler.

Jag återpublicerar en artikel om IS-kvinnorna baserat på tidigare intervjuer.

I intervjuer har hustrur till IS-krigare framställt sig som okunniga utan delaktighet i IS grymheter. Men det är nog inte hela bilden!
Lyssna på denna video och läs gärna också den korta texten innan. Rapporten Och Teresa Mays regering?
British Royal Marines seized an oil tanker in Gibraltar on Thursday accused of bringing oil to Syria in violation of EU sanctions, a dramatic step that could escalate confrontation between the West and Iran…In a statement, Britain’s foreign office said “we welcome this firm action by the Gibraltarian authorities, acting to enforce the EU Syria Sanctions regime.” UK Marines seize Iran oil tanker over Syria sanctions.

* Men är inte detta en skendebatt om IS-kvinnor eller IS-män är värst – som jag och andra för och fört? Är inte till exempel Sveriges feministiska utrikesminister Margot Wallström mera brutal då hon gång efter annan stödjer de hårda sanktionerna mot Syrien? Mays regering beslagtar olja till Syriens utsatta befolkning. Dessa åstadkommer större skada än IS-kvinnorna!

EU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.


Intervjun i Al Arabia.net.
Kvinnor i ISIS kan vara farligare och mer aggressiva än män i ISIS – långt bort från det stereotypa ISIS-brudoffret som ofta presenteras i media. Under en serie möten har Al Arabiyas Rola al-Khatib träffat IS-krigare, kvinnor och barn, men hon säger att hennes samtal med kvinnorna var de mest våldsamma, fysiskt och psykologiskt.

Al Arabiyas exklusiva serie ”Face to Face with ISIS” intervjuade kvinnor i lägret i Al-Hol i norra Syrien, som drivs av civila administrationen av USA-stödda kurddominerade SDF. Täckta i svart och stående bakom ett stängsel talade kvinnorna till Al Arabiya om sin ideologi, som civilförvaltningen säger att de fortfarande följer.

 

En av dem sa: ”Den ideologi vi fått här kommer inte att tas bort av någon. Inte av Trump, eller av USA, inte heller av judarna, eller av otrogna – inte av någon”. Hon tillade: ”Denna ideologi finns också planterad i våra barn.” ISIS-kvinnorna kastade sten på filmteamet efter intervjuerna hade genomförts, vilket ledde till att dessa lämnade lägret tidigare än de hade planerat.

Bland dem fanns yazidi-kvinnor, tidigare ISIS-sexslavar, som är rädda för att identifiera sig av rädsla för reaktionerna från ISIS-kvinnorna, enligt SDF. SDF sade också att ISIS-kvinnorna tidigare hade bränt ner tältet på en av dem för att hon visat sitt ansikte. De tre lägerna i området har nästan 13 000 utländska ISIS kvinnor och barn. Andra delar av samma läger är värd för irakiska flyktingar och fördrivna syrier.

Relaterat.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS sedan åratal?
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien.
Fick ISIS betalt för att använda kemiska vapen?
Sveriges politik hjälpte IS att växa.
Hur behandla de svenska återvändarna från Syrien?

Föregående artikelFrån solidaritetsmanifestationen till stöd för Julian Assange 3 juli.
Nästa artikelKapitalets och USA:s kvinnor tar över i EU? En av dem dömd för omfattande korruption.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Du nämner att kvinnan har sagt: ’Den här ideologin finns också planterad i våra barn’.
  Jag vet definitivt att vi inte får våra åsikter – eller ideologier – genom modersmjölken. Jag är ett bra exempel på detta.
  Hur vi får åsikter – eller ideologier – är baserad huvudsakligen på vilket samhälle vi växer upp i, och inget annat. Vilken förälder som helst vet att alla barn någon gång kommer att vända sig mot sina föräldrar (den rebelliska, upproriska perioden) och vad de står för – oavsett vad det än är.
  Varför är då så många som idag röstar på SD? Har dessa människor haft föräldrar som var/är högerextrema, att de har blivit manipulerade av föräldrarna att få en högerextrem åsikt? Nej, det tror jag inte på.

 2. ”Jag vet definitivt att vi inte får våra åsikter – eller ideologier – genom modersmjölken. Jag är ett bra exempel på detta.”

  Mycket intressant. Kan du utveckla? Du behöver så klart inte vända ut och in på dig själv men åtminstone ge någon begriplig förklaring. För att gå till mig själv kan jag säja jag var upprorisk tidigare men med mognad blivit ungefär som mina föräldrar. Ibland har jag hört säjas vi inte alltid gör som våra föräldrar säjer utan vi gör som de gör. Rökar t.ex. föräldrar är det stor risk att barnen kommer göra det också.

  • Jag har en stor släkt, och jag är den enda av dom som är socialist/kommunist.

   Att missbruka något – oavsett vad – ligger sannolikt mer i generna än i valet av åsikter. Ingen vet vad som gör att vissa fastna medan andra gör det inte. Men det kan nog Romelsjö redogöra mer för.

   Det är ganska ovanligt att barn väljer samma yrkesbana som t ex föräldrarna.

  • ”Jag har en stor släkt, och jag är den enda av dom som är socialist/kommunist.”

   Om du varit hängiven socialist/kommunist oavbrutet genom hela livet är det nog inte så vanligt. Jag har uppfattat akademisk socialism som ett uppror mot det borgerliga livet, något vederbörande tyckte var fel och stött på alternativ ex vis genom studier. Socialism är en högst borgerlig idé. Jag har svårt och släppa sagan om Karl-Bertil Jonson som gjorde uppror mot sin borgerliga uppväxt. Kanske situationen känns bekant?

   Jag är inte läsbarn men min nära släkt är det. En vars farfar var chef för en Konsumbutik, fadern banktjänsteman och socialdemokrat till vänster och sonen tidig kommunist senare lärare. Vi har aldrig haft någon kontakt även om vi träffats men det har bättrat sig på senaste tid. Vet ej om han är kommunist längre men kanske innerst inne. Ideologier brukar sitta djupt men ett borgerligt liv och miljö kan förändra läget något. Jag har fler exempel och jag tror på något vis föräldrars politiska ställningstaganden går i arv. Inte minst kan man märka det inom socialismen där socialister gärna försöker få sina avkommor att efterträda dem deras politiska ställningar och meriter inom byråkratin. Det här har varit ett problem i Polen där rester av kommunisterna bitit sig fast i rättsväsendet genom att låta sina barn ta över deras tjänster så den konservativa regeringen inte haft riktig kontroll över rättsväsendet.

   Det kan vara flera orsaker till man blir kommunist. En viktig av dem tror jag är att man har ett speciellt patos som inte så många människor har. En lidelse. Man tål inte att någon annan har mer (vilket brukar jämna ut sig med åldern). En stark empatisk känsla. Och inte minst ett stort intresse för människor. irl är jag empatisk men inte speciellt avundsjuk. Jag har heller inte något större intresse för människor även om jag är social vilket gör att vi kan umgås här. Jag har mött de socialistiska idéerna men för mig blev de ytliga och miljön kan förändra. Den massiva invandringen blev droppen. Det kristna livet och arvet sitter djupare. Min mor var också kristen. Ofta var det så på landsbygden förr i tiden.
   Så klart har jag politiska åsikter men mest är jag här för att prata politik, munhuggas lite, men kanske mest för att studera. Oavsett vad man tycker får man lära sig mycket här. Många händelser hamnar här som kanske inte uppmärksammas så mycket i annan media.

   ”Att missbruka något – oavsett vad – ligger sannolikt mer i generna än i valet av åsikter. Ingen vet vad som gör att vissa fastna medan andra gör det inte. Men det kan nog Romelsjö redogöra mer för.”

   Missbruk (främst droger av olika slag) ligger säkert i generna i form av olika faktorer. Karaktär kan vara olika. Stimulansbegär också. Likaså behovet av verklighetsflykt. Missbruksproblem och är också könsrelaterat. ”Varför super Jeppe?” är en klassiker som jag minns var en allmän social fråga när jag var yngre. Och visst är det väl så även om kvinnlig alkoholism existerar. Men miljoner försupna sovjetiska män och miljoner helnyktra ryska kvinnor kan vittna om saken. Redaktören som arbetat med drogrelaterade problem kan säkert vittna om det inte är en alldeles enkel uppgift att lösa.

   • Min släkt är inte borgerlig, arbetarklass. Min mor jobbade som butiksbiträde och min far var lastbilschaufför., f d Volvoarbetare i Olofström. Både farmor, farfar, mormor och morfar kommer var s k torpare med små jordbruk. Morfar jobbade inom stenbrottet vid sidan om hans jordbruk.

    • Då har vi ungefär samma bakgrund. Högst vanliga svenskar skulle jag kunna kalla det. Tyvärr tycker jag ordet ”svenskar” blivit ett högst värdeladdat ord. Så var det definitivt inte för några decennier sedan. Din uppväxt och historia är den tiden före kvinnornas definitiva övertagande av vänstern och socialismen. Men du är ändå barn av din tid så jag förstår du inte alltid är helt överens med redaktören trots ni företräder samma politiska ideologi. Hoppas du haft det bra i Påsk. Förmodligen kunnat avnjuta samma fina väder som jag 🙂

 3. Men att kvinnorna kastade sten på filmteamet kan väl knappast jämföras med halshuggningar och angrepp med automatvapen?
  Jag kan tänka mig att det finns åtskilliga hjärntvättade kvinnor i IS, men dom som utför terrorismen i Allahs namn är männen.

  Det här visar dock tydligt på vikten av att få hem barnen från dessa läger.

 4. Det är många det är synd om i Mellanöstern. Varför inte bjuda hit allihop och ge dem försörjningsstöd och sociala förmåner? ”Sverige har råd” fick jag veta när jag var medlem i Vänsterpartiet. Kommer det sen med en och annan upprorsmakare kanske inte vänstern säjer nej till? Det kanske skulle kunna göra 1:a maj levande igen? Ett första maj i solidaritet med alla förtryckta och upp till kamp mot USA, kapitalismen, imperialismen och deras vasaller i svenska regeringen. Nej förresten, det stora regeringspartiet är ju socialister och ledare för det största manifestationerna. Aj, fanken också.. Jag fick ju inte ihop det här alls 🙁

  • ”Jag fick ju inte ihop det här alls” äntligen sade du något vettigt!
   Frågan handlar om barn som är svenska medborgare och lever i misär skapad av deras deras lågpannade föräldrar.
   Jag upprepar. Tänk innan du skriver! Du gör ju dig till allmänt åtlöje annars.

 5. Hur kan vi ha krigare för Islamska Staten som svenska medborgare? Vem har tillåtit det?
  Den här så kallade ”flyktinginvandringen” och hjälpen är ju urspårad totalt. Sveriges internationella engagemang har blivit till en betydelsefull del av den globala maktpolitiken pga politikers maktbegär. Det är sannerligen inte mitt önskemål och inte heller något tvång. Det är bara svenska politikers begär till den globala makten. De vill sitta på en tron och vara med om och bestämma över världen. Jag förstår inte att politikerna bara vågar när det kan dyka upp en lågkonjunktur när som helst och inga resurser längre finns sparade. De offentliga finanserna är i princip ur hand i mun. Munnarna ökar i antal samtidigt som det ur handen blir allt mindre. Privatpersoner och kommuner är överbelånade för att statsbudgeten ska se anständig ut. En sådan ekonomi håller inte i längden. Race to the bottom!

 6. ”Arbetarklass” är helt ute och cyklar när det gäller svensk ekonomi. Vårt lands ekonomi är mycket god. Problemet är att de ekonomiska resurserna samlas på fel ställe, där de minst av allt behövs. Vi har en omvänd Robin Hood-politik, resurserna tas från de fattiga och samlas hos de rika. Stefan de Vylder skriver i en debattartikel i SvD 18 nov 2017 (citerar här eftersom artikeln är låst på hemsidan):
  ”Sverige är ett skatteparadis – för de rika
  Det är svårt att bli rik på arbete i Sverige, men det är gratis att vara rik. Jag tror inte att någon karibisk ö i dag kan konkurrera med Sverige när det gäller förmånliga villkor för rika människor, skriver nationalekonomen Stefan de Vylder.
  I spåren av avslöjandena i Uppdrag Granskning har fördömanden haglat över rika människors skatteplanering. Och Leif Östlings omdömeslösa försvar för att inte betala skatt vevas i repris på bästa sändningstid. Magdalena Andersson är upprörd, och betonar att Sverige arbetar aktivt inom EU för att sätta stopp för all skatteflykt. Så gott som varje inslag på radio och tv jag har hört om ”Paradisläckan” har handlat om hur vissa personer försöker undvika att betala skatt i högskattelandet Sverige.

  Detta har varit själva utgångspunkten. Men vad varken journalister eller politiker brukar påpeka är att Sverige har gått i spetsen när det gäller att göra vårt land till ett skatteparadis för de rika.
  Sverige är, så vitt jag vet, det enda industriland som har avskaffat såväl arvsskatt (2005), förmögenhetsskatt (2007) som fastighetsskatt (2007). För företag har bolagsskatten sänkts från 52 procent på 1980-talet till 22 procent i dag, och arbetsgivaravgifterna har sänkts med 8 procentenheter.

  Även skatten på avkastning på kapital har i praktiken nästan avskaffats. Den som öppnar ett investeringssparkonto (ISK) där alla slags kapitaltillgångar – aktier, obligationer, fonder med mera buntas ihop – betalar i dag ingen skatt på räntor och utdelningar, endast en närmast symbolisk avgift till staten.
  Inte ens i det konservativa USA har man (ännu) avskaffat förmögenhetsskatt, arvsskatt, fastighetsskatt och skatt på aktievinster…”

  Så långt Stefan de Vylder. I andra änden nedmonteras vår gemensamma skattefinansierade välfärd steg för steg, i smyg, samtidigt som politikerna talar om ”satsningar” och ”reformer” och skyller resursbristen på invandringen (som idag är mycket låg). Läs om snygbesparingarna i Flamman nr 25, skribent Per Björklund: http://flamman.se/a/systemkollapsen-sker-i-slow-motion.

  Samtidigt ligger staten på ett stort överskott i finanserna, som med den unikt låga räntan skulle kunna användas till viktiga investeringar i den länge misskötta infrastrukturen, t ex järnvägar, offentliga kommunikationer, bostadsbyggen, skolor, sjukhus, äldreboenden…

  Och bankerna är ett mäktigt särintresse med frihet att skapa nya pengar genom frikostiga lån till privatpersoner som utnyttjar den låga räntan är ett hot mot stabiliteten i ekonomin, en frihet som bör begränsas.
  Instämmer helt med Anders Åberg om att svenska barn till svenska IS-föräldrar naturligtvis ska hem till Sverige. Barnen är vårt gemensamma ansvar och har ingen skuld till sina föräldrars livsval.

  Frågan om IS-kvinnor är brutalare än IS-män är enbart dum.

 7. En frågeställning som denna måste nog ses som en avledningsmanöver. Folk med medborgarskap bör ju kunna komma hem – till rättslig prövning om så behövs. Den stora uppståndelsen kring IS-barn och -kvinnor kan nog ses som ett bekvämt stridsäpple för Europas politiker som öppet uppmanade till konflikt i Syrien och media runt om i Europa som direkt uppmuntrade till ditresa för jihadisterna.

  EU:s regeringar och jihadisterna hade samma mål: Assad måste störtas. I går visade finsk TV ett Main Stream reportage om hur Europa producerade vapnen som beställdes och betalades av Saudiarabien och därefter skeppades till Syrien via Jordanien och Turkiet. Det som alternativa medier sagt hela tiden medges redan öppet av MS-medier. Programmet baserades i huvudasak på uppgifter och intervjuer av personer från västlig underrättelsetjänst. Vapnen producerades i huvudsak i Östeuropa i mycket stor skala och beställdes av Saudiarabien. Alla visste hur det hängde ihop för Saudiarabien självt använder endast amerikanska vapen. Det var en manöver för att komma runt exportförbuden. Europas politiker har känt till allt detta. Det fanns överhuvudtaget inga moderata upprorsmän, endast jihadister av varierande sort. Dessa har våra politiker beväpnat för att bedriva slakt mot en suverän stat som inte hotat dem på minsta sätt.

  Dags för tribunal – först mot EU:s ledare, därefter mot jihadisterna.

  • Tack för viktiga synpunkter. Kan medge att titeln/frågeställningen är litet styltat och ”sensationsskapande” (?). Tillkom för några månader sedan faktiskt.

  • ”Dags för tribunal – först mot EU:s ledare, därefter mot jihadisterna.”

   EU uppnår styrka genom samarbetet. Själv tror jag att just samarbete går att ändra EU. Jihadister har inte i Sverige att göra överhuvudtaget. Jag förstår inte varför de är här. Jag tycker också det är och har varit alldeles för stor invandring till Sverige de senaste decenniet. Natten till torsdagen mördades en asylaktivist i Kil av en tjugoårig man. Händelsen fick en undanskymd plats på SVT Public Service. Asylaktivisten var en 69 årig kvinna. Hennes motto på Facebook hade varit: ”Är det olagligt att gömma flyktingar så göm två”. Jag skulle aldrig kunna tänka mig gömma flyktingar. Jag vill inte ha med sådant att göra överhuvudtaget. Så kallad flyktinginvandring är något som politikerna hittat på. Med facit i hand ser jag det är fel för det svenska samhället. Det är inte den sortens samhällsvision jag vill se.
   ”Ensamkommande barn” vad är det egentligen? Nu har den rödgröna regeringen med stöd av den liberala delen oppositionen beslutat att medge anhöriginvandring. Sverige kommer fyllas på ytterligare av folk från främmande kulturer och de flesta bidragförsörjas av skattebetalarna. Vladimir Putin påstår den liberala demokratin är på väg bort från Europa. Hoppas han har rätt. Både Vladimir Putin och Donald Trump är världsledare jag tror på. De har mycket gemensamt och egentligen inga fiender alls. I grunden tror jag där finns ett samtycke som kan leda till ett avspänt förhållande mellan de två stormakterna. De är båda mäktiga. Den ena politiskt och den andra ekonomiskt.

 8. I Gustaf II Adolfs anda har Sverige återupplivat underkuvandet av främmande folk. Sverige har hoppat på tåget som var tänkt att krossa Syrien. ”Assad måste gå” skallade ropen i regeringsmakternas korridorer över hela EU. Efter tre veckor kommer han att vara störtad hette det. Franske utrikesministern Roland Dumas sade flera år före angreppet att han blivit tillfrågad om att vara med. Och alla slöt upp. Har inte lagt märke till några nämnvärda protester från något EU-land.

  När Barack Obama mot förväntan upptäckte att krigsviljan bland väljarna var svag fixade han till en pressintervju där den preparerade journalisten ställde frågan om det fanns en röd linje. ”Ja, det finns det, det är användningen av kemiska vapen”, svarade Obama. Och som brevet på posten började rapporter om användningen av kemiska vapen dugga in. Givetvis använda av Assad som var så urbota korkad att han utmanade den amerikanske presidenten genom att använda ineffektiva kemvapen som inte gjorde någon nytta i striderna. Ack, dessa enfaldiga arabledare !

  Kriget mot Syrien har finansierats till mångmiljardbelopp av Saudiarabien, USA och EU. Vapnen har tillverkats i Östeuropa och USA och levererats till jihadister från hundratalet länder via Turkiet och Jordanien. Genom sanktioner som skulle strypa den syriska ekonomin skulle folket ges incitamentet att lämna landet. Speciellt de välutbildade som skulle bli ett gratis tillskott till den europeiska arbetsmarknaden.

  Alla regeringschefer och ministrar som medverkat borde åtalas. Inom EU har de värsta varit de tyska, brittiska och franska. Angela Merkel går till historien som den mest krigiska förbundskanslern i Tysklands historia sedan Adolf Hitler.

 9. Att styra ett folk.
  Ett exempel på hur åsikter implementeras över tid är utbildningssystemet och media. Ett färskt exempel finns att skåda vad gäller franska folkets uppfattning omkring vilket land som var den viktigaste faktorn till andra världskrigets avslut. ( tyvärr en twitterlänk )
  https://twitter.com/wschrover/status/1134079391510728705
  Människans förbannelse (och räddning i bland ) är att den är så lätt att forma. Pressen kan vara den värsta av ’lågintensiva’ tortyrmetoder som existerar – man formas kollektivt i en och samma form.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here