Kapitalets och USA:s kvinnor tar över i EU? En av dem dömd för omfattande korruption.

9
1929

General Graziano och försvarsminister Ursula von der Leyen

Det har sedan länge sagts att politiken blir ”mänskligare med kvinnliga politiker”, om än något tystare efter Hillary Clintons och USA:s synnerligen krigiska kvinnliga FN-ambassadörer.
Det som nu sker inom EU lär tysta talet om ”mänskligare kvinnliga politiker”.

I EU föreslås Tysklands nuvarande försvarsminister Ursula von der Leyen ta över den viktigaste posten som ordförande i EU-kommissionen. Det är en högerpolitiker, som vill utveckla EU i riktning mot Europas förenta stater, och i praktiken bort från nationellt självbestämmande och demokratiskt inflytande. ”Hon har sagt att hon vill ha en variant av de amerikanska förenta staterna i Europa.” Pia Gripenberg: Slugt spel av Merkel ledde fram till Ursula von der Leyen.

Pia Gripenberg skriver i DN ”Kritiken är hård från Europaparlamentet mot EU:s stats- och regeringschefer hur de i det fördolda gjort upp om Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande.

Gröna gruppen planerar att rösta emot henne.” DN: Hård kritik i parlamentet mot EU-ledarnas paketlösning.

Sveriges Radio rapporterar att Nomineringen av Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen till ny chef för EU-kommissionen välkomnas av EU:s högste militärchef.
Det är en garanti för fördjupat försvarssamarbete i Europa, säger general Claudio Graziano just nu på besök i Sverige i en exklusiv intervju med Ekot.
De senaste åren har försvarssamarbetet inom EU tagit stora kliv framåt.

Men en stridsfråga som ännu inte är löst är om även företag i länder utanför EU, som till exempel USA, ska få delta i EU-finansierade försvarsprojekt.
Mäktiga länder som Frankrike och Tyskland säger nej, medan Sverige säger ja. Och den svenska regeringen får nu medhåll av EU:s högste militärchef.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen som nominerats till posten som ny Kommissionsordförande förespråkar en gemensam EU-armé. EU:s högste militärchef välkomnar von der Leyen.

Christine Lagarde föreslås bli chef för Europeiska Centralbanken, ECB. Hon är sedan några chef för Internationella Valutafonden, IMF, som arbetar i USA:s ekonomiska intressen, och där USA som enda stat har vetorätt. Aktuellt i Fokus rapporterar: Aktuellt i Fokus.

Före detta IMF-chefen dömdes för tjänstefel och fifflat bort över fyra miljarder kronor skattekronor till en kapitalist. Nu kan hon bli nästa chef för Europeiska centralbanken, ECB.
Brottshärvan kring Christine Lagarde inleddes när hon i egenskap av Frankrikes finansminister, beviljade statlig ersättning på över fyra miljarder kronor till ökända kapitalisten Bernard Tapie. Lagarde nekade till brottsanklagelserna och hävdade att hon handlade på uppdrag av dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy, vilket Sarkozy bestämt förnekade. 2016 förklarade fransk domstol att Christine Lagarde gjort sig skyldig till missbruk av statliga medel och tjänstefel under tiden som finansminister.

Domen mot Lagarde blev hårt kritiserad i Frankrike, inte för att hon förklarades skyldig utan för att hon slapp undan fängelsestraff. (Slut Aktuellt i Fokus).

Ja, gott folk – ökar detta entusiasmen för EU? Hos vem i så fall?
Varför tror Du att Sverige säger Ja till att USA skulle kunna delta i EU-finansierade försvarsprojekt?

Föregående artikelÄr Margot Wallström och Teresa May värre för Syriens folk än IS-kvinnorna?
Nästa artikelLyckad fredsmanifestation på Stortorget på USA:s nationaldag 4 juli med många tal! Återges här.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Man binder ihop EU och USA i den militära delen där EU som mest kan tänkas behöva ett samarbete om man utgår ifrån att det finns ett reelt hot som inte EUs medlemsländer i samarbete själva kan motstå eller avvärja.

  Det är en genial åtgärd som sedan lätt åtföljs av andra delar för att göra EU och USA till en federation med ett styre. Ex vis FN som ju skräckinjagande nog styrs av en I-landsmajoritet med starka inslag av muslimska länder.

 2. Christine Lagarde har i strid mot IMF:s egna regler slussat miljarder dollar till Ukraina. Detta var inte tillåtet eftersom Ukraina hade underlåtit att återbetala tidigare statliga krediter. Som grädde på moset bör hon ha känt till att oligarken Kolomoisky, mannen bakom komikerpresidenten, via sin PrivatBank försnillade IMF-pengar och placerade dem i egna bolag utomlands. Lagarde tillsammans med Merkel såg till att Greklands kris permanentades för att rädda de tyska och franska bankerna. En aparatchikernas drottning tjänande den globala finansindustrin.
  Ursula von der Leyen sägs ha misskött den tyska försvarsmakten. Det känner jag inte till närmare men klart är att hon är en interventionist av renaste märke som likt Merkel ställer sig bakom alla interventionskrig som USA bedriver och de som planeras. Tyskland är den centrala basen för USA:s krig mot Mellanöstern och Afrika – ett ockuperat land vars ockupation hon gillar.
  Den som kan tyska skall lyssna på tal av Willy Wimmer, Helmut Kohls rådgivare, för att begripa hur lågt Tyskland sjunkit under Merkels ledning – som föregicks av en vacklande Gerhard Schröder som visserligen inte gick med i Irakkriget men som hade kunnat lägga in veto mot Jugoslavienkriget, men som valde att i stället medverka till bombning i strid mot den tyska grundlagen.

 3. Internationellt.
  I morgon söndag är det visst parlamentsval i Grekland. Både jag och framförallt bloggen Jinge.se följde parlamentsvalet i Grekland noga för fyra år sedan när det (då) radikala vänsterpartiet Syriza röstades till regeringsmakten. Förhoppningarna var stora men grusades tämligen omgående.

  I morgon kan makten i Grekland bytas till ett traditionellt högerparti. Svt Public Service beskriver skillnaderna så här:

  ”Ny demokrati går till val på sänkta skatter, minskad offentlig sektor och fler poliser. Syrizas vallöften är att anställa fler läkare och lärare och att öka minimilönerna.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/grekland-kan-fa-ny-regering

  Ett nog så spännande val tycker jag. Kan känna det pirrar lite i magen redan nu 🙂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here