Lyckad fredsmanifestation på Stortorget på USA:s nationaldag 4 juli med många tal! Återges här.

3
1220

Åter arrangerades ett protestmöte på USAs nationaldag mot USAs krigspolitik mot stater och folk som vill ha självständighet och frihet och lyda under USA:s intressen och hot.
Dessa fredsinriktade manifestationer startade efter USA:s nederlag i krigen i Sydostasien 1975.

I regnet kunde åhörare och förbipasserande ta del av ett omfattande program med ett tiotal appelltal om 5 minuter, samt sång och musik av olika slag.

Här en rapport av Eva Björklund, Sveriges fredsråd och Svensk-kubanska föreningen, som hade ett övergripande ansvaret för arrangemanget, liksom tidigare:

Som vanligt använde vi USAs nationaldag för att påminna om och mana till motstånd mot USAs världsomfattande brott mot sin egen grundlag om alla människors rätt till frihet och demokrati, mot FN-stadgans mänskliga rättigheter, folkens självbestämmande och förbud mot krig, och mot USAs hot mot mänsklighetens överlevnad.

I år regnade det, visserligen duggregn, men ändå tillräckligt mycket för att de vanliga turistströmmarna över torget och på uteserveringarna skulle utebli, men ett tjugotal tappra aktivister höll upp våra banderoller i en stor imponerande ring över torget och tillräckligt många andra passerade för ta emot våra över 200 flygblad.

Anita Persson hälsade välkommen, och sedan kom våra 10 talare om som fördömde USAs Krigshets, och Nordens användning som plattform för krig mot Ryssland, och om det nödvändiga NATO-motståndet i Sverige.

Och talade till stöd för om Kubas folkliga kamp mot USA-Trumps skärpta utsvältningsblockad,

Venezuelas folkliga kamp mot USAs upptrappade försök att störta den folkvalda regeringen och Sveriges skändliga stöd för USAs brottsliga inblandning i flera av FNs medlemsländers inre angelägenheter, som Venezuela och Nicaragua i det Latinamerika som USA betraktas som sin egen bakgård.

USAs, Turkiets och Kurdistans roll i det krigshärjade Mellanöstern fördömdes också, liksom krigsbrotten i Irak.

Det blev många viktiga, skarpa tal, och de avlöstes av våra latinamerikanska trubadurer, som kom på 70-talet, på flykt från USAs terrorkrigföring i förbund ländernas militärdiktaturer. Kampsångernas dansante rytmer piggade upp i duggregnet, och avslutade vårt möte med en kubansk klassiker till Che Guevaras ära.


 

Program

• 18.10 Anita Persson hälsar välkommen
• 18.20 USAs Krigshets, Norden plattform för krig mot Ryssland, Agneta Norberg, SFR
• 18.25 Nej till Nato, Claes Engelbrand
• 18.30 Trubadur Xavier Castro
• 18.40 Trump försöker svälta ut Kuba, Eva Björklund, Svensk-Kubanska
• 18.45 Venezuela Solidaritet, Martin Lööf, Hands off Venezuela
• 18.50 Latinamerika är inte längre USAs bakgård, Hugo Garcia, Resocal

• 18.55 Kärnvapenkrig av misstag- oundviklig eller möjlig att förhindra? Marilyn Barden, Svenska Fredskommittén

• 19.00 Pepe & Mary
• 19.05 Frige Assange och Manning, Anders Romelsjö, Stödkommittén för Julian Assange
• 19.10 Ställ krigsförbrytarna inför rätta! Hans Öhrn, föreningen Syriensolidaritet
• 19.15 Pepe & Mary
• 19.25 Turkiet, Kurdistan och USA roll i Mellanöstern, Kemal Görgü, Artister för Fred
• 19.30 Irak: Krigsbrott och yttrandefrihet. Sigyn Meder, Irak Solidaritet,
• 19.35 Trubadur Xavier Castro
• 19.45 Slut, tack för idag, Anita Persson:

En presentation av evenemanget och av årets flygblad finns publicerad: Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Stortorget!

Även bloggaren Anders Romelsjö höll tal på Stortorget.

Jag återger nedan ett tal av Sigyn Meder, sedan länge ordförande i Iraksolidaritet och en av landets främsta experter på Irak:


Irak: krigsbrott och yttrandefrihet

USA/Storbritanniens olagliga angrepp på Irak 2003 med fortsatta terrorbombningar och förstörelse. Missbildade och cancersjuka barn föds efter USA:s användning av uranvapen!
IS´fruktansvärda välde över delar av Irak och Syrien gav USA förevändningen för fortsatta massiva bombningar av irakiska städer: Mosul, Falluja, Ramadi, Tikrit lades i ruiner under 3 års USA-bombningar från 2014-17. Mosul ligger fortfarande i ruiner.

Bombningar fortsätter i Irak där USA utökar sin militära styrka och fler militärbaser tas i anspråk.

Dessa USA-koalitionens styrkor kan med svenskt stöd angripa även Syrien enligt de av Sveriges riksdag antagna propositionerna om Irakkriget. Inget parti har motsatt sig.

Ett angrepp mot Iran vore mycket olyckligt även för Irak som riskerar att bli krigsskådeplats.

Det ”globala kriget” mot terrorismen fortsätter i ”eviga krig”. Krig gynnar bolag och krigsprofitörer! Nu sprider sig terrorn i Asien, i Afrika där USA starkt bygger ut sin militära närvaro. Terrorn är inte heller över i Irak även om seger utropades juli 2017. Ju fler bomber desto fler terrorister.

USA skapar dem med sin aggressiva imperiepolitik vars kännemärke är terrorbombningar, kaos och förstörelse medan folken betalar med sinande välfärd.

Den budget USA nu lägger på krig utgör nästan 60% av USA:s totala budget och ökar varje år.
Även NATO:s direkta närvaro ökar
och från maj 2017 är NATO som organisation medlem i USA:s globala koalition. Kanada har utsetts till lokal NATO-chef i Irak även under 2019.

Hur mycket USA/NATO än tränar de irakiska styrkorna blir de aldrig färdigtränade.
Den irakiska regeringen har bett Nato om detta stöd.

Den de-facto-regering FN erkänner har inte full kontroll över landet och är djupt korrumperad
I senaste parlamentsvalet deltog officiellt drygt 40 %, i praktiken mellan 20 och 30%.
FN:s rapporter om tortyr och övergrepp i Irak, kollas av såväl regeringen och USA-ambassaden innan de publiceras.

Dragkampen i Irak mellan USA och Iran skadar landet. Oron för att bli krigsskådeplats är stor, även hos den korrupta regeringen.
Misär, fattigdom och arbetslöshet ökar.

I Basra och Dhiqar fortsätter förra sommarens demonstrationer med både dödsfall och skadade som följd. Inga regeringslöften har infriats!
Ilskan är stor i hela landet.

I Mosul köps förstörda hus upp av rika intressenter. Här pågår medvetna försök till demografiska förändringar.

Miliser utgör en stat i staten. 1 juli påbjöd premiärministern att miliserna Hashd al-Shabi, skulle integreras i säkerhetsstyrkorna.
Det är inte första gången, men dessa har ändå fortsatt med egna ledare, tagit över ekonomiska tillgångar, bemannar checkpoints och har makt i det irakiska samhället.

Regeringen har klara svårigheter att manövrera mellan USA och Iran. Båda har anhängare i partierna och agerade medvetet under valet. Irak är en kollapsad stat.

Trots den oklara situationen i Irak, har Sverige fortfarande 70 militärer där med huvuduppgiften att träna de irakiska säkerhetsstyrkorna mot terroristorganisationer.

Sverige har länge hyllat FN och folkrätten, men i praktiken sker nu tvärtom. Vi uttalar stöd för förövarna till angreppskrig, det ”värsta av alla brott” och sänder soldater till USA-koalitionens hjälp.

Förövarna av krigsbrott av alla slag som tortyr, bombningar av skolor, sjukhus och förstörelse av Iraks väl fungerande sjukvård och utbildning, går fria.

Istället sitter vår tids stora visselblåsare Julian Assange och Chelsea Manning orättfärdigt fängslade för att de haft modet att avslöja vår tids största krigsförbrytare för deras brott i främst Irak och Afghanistan.

Anne Ramberg, advokat och generalsekreterare för Advokatförbundet i nästan 20 år, försvarade Assange och Manning i Sommarprogrammet 2 juli.
Hon ska ha all heder för detta! Media och politiker tiger trots FN- rapportören Melzers stöd för Assange och uppmaning till media att skriva.

Det är en skamlig situation för Sverige när sanning och yttrandefrihet har så litet värde!

Försvara ett verkligt nationellt oberoende Irak!

Ställ ansvariga för angreppskrig och andra krigsbrott inför rätta!

Stöd yttrandefriheten!

USA ut ur Irak! Nej till utländsk inblandning!

Dra hem alla svenska militärer!

Inget krig mot Iran!

Föregående artikelKapitalets och USA:s kvinnor tar över i EU? En av dem dömd för omfattande korruption.
Nästa artikelDet sekulära Syrien bekämpas av Väst som favoriserar intoleranta diktaturer i Mellanöstern.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Oscar Wilde beskrev USA bäst: ”America is the only country that went from barbarism to decadence with no civilisation in between”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here