Israel anfaller åter Syrien. När ska världen protestera?

27
1648
Israel anfaller Syrien 190121.Nyhetsbyråan SANA

Aftonbladet rapporterar ”Israel har genomfört flera flygangrepp kring Syriens huvudstad Damaskus, med udden mot iranska mål”….”Syriska statliga nyhetsbyrån Sana uppger att Israel genomfört en intensiv attack genom flera vågor av kryssningsrobotar, men att landets luftförsvar skjutit ned de flesta fientliga mål. Närmare bestämt sköts 30 robotar ner tidigt på måndagen.”…”Minst elva soldater varav två syrier dödades i attacken som riktades mot både iranska och syriska mål” Ab

SvT Nyheter berättar i Rapport kl 19.30 att Israel öppet angripit Damaskus. Reportern på plats säger helt riktigt att Israel har anfallit Syrien flera gånger tidigare. En skillnad är att Israel nu öppet anger det. Israel påstår att man angriper iranska mål i Syrien. Israel anfaller åter Syrien

Syriens regering har åter skrivit till ett brev till FN i protest och uppmanar enträget FN att ta avgörande steg för att hejda Israels aggression mot landet. Syrien skriver att detta har som mål att förlänga krisen i Syrien.
PressTV

Då detta skrivs kan jag inte se några internationella reaktioner vid sökning på nyhetssiter.
Detta är givetvis helt i strid med FN-stadga och internationell rätt. Inget hindrar FN, EU och Sverige att skarpt protestera. Vem tror att detta kommer att ske?

I februari 2017 publicerade jag denna artikel: Israel har utfört över 1000 angrepp mot Syrien. al-Qaida-ledare jublar. Uppgiften baseras på en intervju med en israelisk brigadgeneral.

Brigadgeneral Amnon Ein Dar, Israel

al-Qaida-ledare var mycket nöjd efter det aktuella flygangreppet.
Förre ledaren Saleh Al-Hamwi för terroristorganisationen al-Nusra jublar:
«We welcome any Israeli aerial or naval bombardment against the regime and Iran in Syria. We urge them to do more. And we say to Israel: Your silence over Iran’s intervention in Syria will turn against you. It’s inevitable. Act with haste to uproot them». Arutz Sheva

Flera uppgifter finns om att Israel hjälper terrorister i Syrien. Sveriges Radio bekräftar: Israel hjälper terroristerna i Syrien

Newsweek rapporterade för mer än ett år sedan att
”Israel stöder i hemlighet syriska rebeller som är verksamma nära de ockuperade Golan-höjderna och tillhandahåller pengar, mat, bränsle och medicinska förnödenheter, enligt ”fighters” som hävdar att de får hjälp”. Newsweek

Israel har tidigare behandlat sårade syriska rebeller på sina sjukhus. Enligt intervjuer med rebeller av Wall Street Journal stödjer Israel direkt motståndare till den syriska presidenten al-Assad. Wall Street Journal
Israel ser också militärer som tillhör den libanesiska milisen Hizbollah som stöder Assads regimstyrkor som ett hot mot säkerheten på Golan-höjderna och vid gränsen. På morgonnyheterna 11/7 2017 kunde man höra en rapport från en reporter i Israel som berättade att över 1000 människor behandlats på ett av sjukhusen i Israel. En stor andel var ”rebeller”. Enligt rapporten stödjer Israel ”rebellgrupper” som strider mot Assad.
Ekot

I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera bekräftar Efraim Halevy, den förre chefen för Mossad vad många i Mellanöstern och runt om i världen redan anade: att Israel givit ”taktiskt” stöd till Jabhat al-Nusra under hela kriget i Syrien. här
* Detta är ett utdrag ur artikeln

Efraim Halevy, före dettaa chef för Mossad.

Att Halevy valde Al Jazeera för sitt framträdande är intressant med tanke på att Qatar är också en stor finansiär av Jabhat al-Nusra och ISIS i Syrien. Rapporter från FN-observatörer på Golanhöjderna bekräftar regelbunden kontakt mellan israeliska officerare och beväpnade Jabhat al-Nusra och IS-terrorister vid syrisk-israeliska gränsen.
Halevy sa att det var ”humant” för Israel att ge medicinsk hjälp till sårade syriska terrorister men att en sådan ”humanitet” aldrig skulle utvidgas till Hizbollahs soldater från Libanon som har kämpat mot terrorister i Syrien. Israels ”humanitet” visades också för hela världen i Gaza, där Israel mördade hundratals barn, gamla män och kvinnor i oupphörliga bombningar attacker mot tättbefolkade områden.

* Jämför gärna ”Världssamfundets” reaktion på Israels angrepp med reaktioner på Hamas angrepp mot Israel.

Några andra artiklar om detta.

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelÖvervakningskapitalismens tidsålder Del 2
Nästa artikelLär av klimatkämpen Greta Thunberg! Men utnyttjas hon?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

27 KOMMENTARER

 1. Dagens Nyheter hade en artikel idag (21/1) av Nathan Shachar om bombningarna och jag skrev en liten kommentar i kommenteringsfältet IFRÅGASÄTT. Den censurerades och togs bort efter mindre än tio minuter. DN tålde inte detta:

  DN/Shachar refererar saken som om Israel deltar i ett spel där det med full rätt ”svarar på” olika åtgärder från sina motståndare. DN/Shachar undanhåller nogsamt det faktum att Israels bombningar av Syrien utgör brott mot folkrätt och FN-stadga – det är krigsbrott.

  Denna brottslighet från Israels sida har pågått i flera år, med tusentals bombningar av Syrien. Parallellt har Israel stött IS-terroristerna och deras härjningar i Syrien i syfte att störta landet i kaos och fälla den legitima regeringen. Allt ingående i planen att förstöra alla stater i Mellanöstern som vill vara självständiga och inte vill underordna sig USA:s härskaranspråk.

 2. ”dozens of Syrian surface-to-air missiles were launched, despite clear warnings to avoid such fire. In response, we also targeted several of the Syrian Armed Forces’ aerial defense batteries”
  Om ni förvarar er så anfaller vi även ert försvar!!! Ett missilangrepp på en suverän stat, ett uppenbart brott mot allt vad folkrätt heter, men jämför reaktionen på det mot den när Ryssland annekterade Krim.
  Inga protester hörs någonstans i statskontrollerade media eller från vår sk. regering.
  För Sveriges regering och för svenska statskontrollerade media har ordet folkrätt uppenbarligen endast propagandistisk mening.

  • Anders Åberg

   Mycket bra sagt, hyckleriet av Wallström, Löfven, Hultqvist och av svensk media, når nya nivåer hela tiden.
   Varför står dessa personer bakom israels olagliga krig? Är de NATO/USA som säger till dom att de inte FÅR protestera?

 3. Och när ska världen vakna och ta i tu med de ständiga iranska hoten om att utplåna Israel och döda alla judar?

  ”The commander of the Iranian Air Force warned on Monday that Iran was prepared for a decisive war with Israel …”

  ”Our armed forces are prepared for a war that will bring the crushing destruction of Israel,” he said, according to media reports. ”We are ready for the day when we will see the end of Israel.”

   • Vad har du för källor på det? Däremot finns det ju spaltkilometer med iranska uttalanden om att Israel är en cancersvulst som ska elimineras. Det finns bland annat den stora klockan i Teheran som räknar ner till Israels förintelse. Varför ska inte Israel ta dessa hot på allvar?

    • Jo, det lär finnas en sådan klocka. Sök på tehran ”palestine square” israel countdown clock. Den baserar sig på ett tal av Khamenei där han förutspådde israels undergång innan 2040 uppger min källa. Independent

     Vad ligger i begreppet ”destruktion av Israel”? Det kan lika gärna betyda ”självdestruktion”. Israels hämningslösa politik är ökar risken för detta.

     Att stödja BDS-rörelsen har också som mål att förstöra Israel som illegal ockupantstat. Alla som förespråkar en en-stats lösning går ju också in för destruktionen av Israel i sin nuvarande form. Innebär ökad demokrati och att en stat som gång på gång brutalt bryter mot humanitet och folkrätt får annan form och annat styre.

     I det sammanhanget kan det ju vara av intresse den största judiska befolkningen i Mellanöstern utanför Israel är bosatt i Iran.

     När det gäller Israels handlingar i Syrien är det inte fråga om ”försvar” utan om angrepp.

     Det samma gäller israeliska attacker direkt riktade mot Iran, som t.ex. Mossads mördande av iranska vetenskapsmän (och i flera fall också deras anhöriga) på öppen gata i Teheran, samt genomförande av världens första cyberangrepp (Stuxnet) där såväl angripare som måltavla var stater.

    • Här är en källa som du kommer att gilla @åkerblad. Denna detaljerar hur progressiva krafter i USA ej längre räds för att kritisera den kriminella Israels förbrytelser. I klar språk Det har vänt. Världens dom har fallit och hädanefter är det bra utför mot avgrunden för sionismen. Läs och njut!

     https://www.moonofalabama.org

  • Thomas kommentar säger mycket vad som är fel med flera vänstermänniskor idag, stödjer krig och använder israelisk högerextrem propaganda mot offren i deras krig, i detta fall Iran. Skäms säger jag bara. Det är Jonas Sjöstedts utrikespolitik, han kan ju inte heller protestera mot israeliska attackerna tydligen.

   • Meddelades på Rapport ca 19.40 igår. IDF offentliggjorde för ovanligheten att de angripit iranska mål i Syrien, därför att dessa skickat raket in över Israels gräns.

    Israels anfall i Syrien är riktade mot iranska styrkor, som är där för att öppna shiamuslimsk front mot Israel. Iran försöker konkurrerar med Saudi om ledartröjan inom islam, och gör det genom det saudi inte gör, att angripa den judiska arvsfienden.

    Israel för inte krig mot Syrien, Iran för krig med Israel från syriskt territorium

    • Iran för inte krig mot Israel, men mot av bland annat Israel stödda terrorister (enligt bl.a. förre chefen för Mossad).

   • Officiellt, vilken svensk dagstidning som helst.

    ”Förra veckan bekräftade premiärminister Benjamin Netanyahu att man genomfört ”hundratals” attacker i Syrien de senaste åren, riktade mot Iran och Hizbollahs positioner.”

    • Vem som skickade den första raketen just den här gången är nog svårt att veta, men det kan väl ändå inte råda något som helst tvivel om vem som är den mest aggressiva parten? Ett snabbt ögonkast på den historiska kartan över dom palestinska områdenas utbredning ger oss svaret direkt. Israel har också så länge vi minns nu varit allierad med den den största massmördarnationen i världen sedan WWII, nämligen USA och varit deras förlängda arm i oljeland.
     Om det nu inte var en provokation och Iran verkligen skickade en missil på Israel från Syriskt territorium, så kan jag tycka att Syrien borde sätta stopp för sådant, men oavsett det så var Israels massiva attack mot Syrien ett brott mot folkrätten.
     Om det dessutom är som du själv skriver, att Israel redan genomfört hundratals attacker i Syrien så blir ju detta helt otroligt. Ingen annan nation skulle komma undan med något sådant. USA:s stöd sätter alla normala moraliska och internationella regler ur spel. Israel kan bomba hur dom vill, aktivt stödja terrorister och bedriva apartheidpolitik mot palestinierna utan att någon av patentdemokraterna i väst reagerar.
     Det låter som om även du försvarar denna gangsternation Tintin.

  • Tintin är ytterligare en av propaganda användarna som påstår att när israel attackerar Syrien och Iran är dem angriparna, inte den riktiga angriparen – Israel.

   Blockera dessa troll Anders.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here