Israel Holmgren – antinazist värd att lyfta fram.

3
3091

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Sveriges regering har donerat över en miljard av svenska skattekronor till regeringen i Ukraina som är nazitolerant och rest statyer över nazistledare under senare år. Och som för ett krig med landets medborgare i östra Ukraina.


Den här artikeln av Ulf Bjerén har publicerats i Sydöstran. Sydöstran. Den handlar om Israel Holmgren, som jag publicerade en artikel om för några år sedan.


Israel Holmgren – antinazist värd att lyfta fram.

I ett inlägg i debatten om den historiska nazismen (Sydöstran 4 juni 2019) nämner jag kommendör Björn Holmgren, en nazistisk marinofficer och riksdagsman i Karlskrona.

Han hade en bror med förnamnet Israel som var antinazist. Israel Holmgren (1871 – 1961) är idag i det närmaste bortglömd, men väl värd att lyfta fram. Till yrket var han läkare och professor vid Karolinska institutet.

Ända sedan ungdomen var han politiskt aktiv. 1906 uppfördes han som kandidat av Stockholms arbetarekommun till stadsfullmäktige men fick avsäga sig på grund av avflyttning till Falun.
Där fick han sparken från sin läkartjänst 1909 då han stött storstrejkskommittén ekonomiskt. Han agiterade för alkoholförbud och, som sin mor, kvinnlig rösträtt.

På 1920-talet blev han riksdagsledamot för Frisinnade Folkpartiet som var ett borgerligt vänsterparti och som således inte hade mycket gemensamt med det nyliberala parti som idag kallar sig Liberalerna.

Tillsammans med Ture Nerman, då kommunistisk riksdagsman, var han med om att bilda den antifascistiska föreningen Kulturfront (varifrån f.ö. Folket i Bild/Kulturfront hämtat en del av sitt namn) och bildningsförbundet Kämpande demokrati.

Båda deltog krigsåren i Tisdagsklubben, en hemlig antinazistisk förening där flera av samtidens intellektuella som Vilhelm Moberg och Pär Lagerkvist var med, och som var en förberedelse till en motståndsrörelse om Sverige blev ockuperat.


Mest känd är Israel Holmgren för pamfletten Nazisthelvetet som han gav ut på Trots Allts förlag 1942. Det var en sammanställning av föredrag på agitationsresor där han sa sanningen om nazismen. För det dömdes han till fängelse i fyra månader.

1940 – 42, i samband med Hitlertysklands aggressiva frammarsch, var yttrandefriheten i Sverige inskränkt. Den som sa sanningen om angreppskrigen och koncentrationslägren betraktades som suspekt. Fast fakta lades fram var det inget som folk kände igen från vanliga media, med få undantag (Torgny Segerstedt i GHT). Och auktoritetstron är styrande.

1940 – 43 beslagtog polisen två hundra vänsterpublikationer som försökte informera om den nazistiska terrorn. Transportförbud tillämpades mot kommunistiska partiets tidningar. Informationen fanns men undertrycktes!

Men så vände krigslyckan med Röda arméns seger vid Stalingrad i februari 1943. Hovrätten halverade fängelsestraffet och sedan benådas Israel Holmgren av kungen. Då gav han ut i princip samma bok igen men nu med titeln Nazistparadiset! Det var nog inte bara ändringen av boktiteln utan fastmer Röda arméns tillbakarullning av Hitlerfascismen som var orsak till att inget mer hände på den juridiska fronten.

Israel Holmgren med sin sanningslidelse och sitt rättspatos är en förebild för oss idag i kampen mot krigspolitiken och de Nato-frälstas yttrandefrihetsfientliga munkorgsdrev.


Kommentar:  Instämmer i Ulf Bjeréns artikel. Jag skrev om Israel Holmgren i en artikel om kritiken mot Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR) i Läkartidningen. Debatt i Läkartidningen om krig och etik.
Nazistparadiset
Föregående artikelKriget mot Afghanistan är förlorat, men USA försöker fortfarande hålla en fot i dörren
Nästa artikelAtt beskylla Ryssland för hackning gör att bristfällig amerikansk cybersäkerhet går fri från ansvar

3 KOMMENTARER

  1. ”…. inte hade mycket gemensamt med det nyliberala parti som idag kallar sig Liberalerna.”

    Hur man värderar partiet Liberalerna beror nog lite på vad man själv har för preferenser. För en kommunist som vill förstatliga i stort sett hela näringslivet kan jag tänka mig partiet Liberalerna kan uppfattas som ett nyliberalt parti därför de betonar den privata äganderätten. Men jag vet att partiet Liberalerna innehåller många socialliberaler som tvärs om lätt kan uppfattas ”vänster”. I USA har jag uppfattat den gruppen som extra stor och som nu även är växande i ren protest mot den sittande konservativa presidenten Donald Trump. Det är viktigt att man har det tydligt klart för sig att liberaler inte är konservativa. I Sverige har tyvärr den skillnaden dolts genom att socialister eftersträvat en dualistisk syn på politiken. En övergripande strid mellan det ”onda och det goda” där vänstern stått som garant för det humana och omtänksamma samhället men som egentligen har mycket gemensamt med socialliberalismen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here