Är (vissa av) Israels rapporter om Hamas övergrepp ”fake”? Uppdaterat

4
1172

Bild: Skärmdump av TV-intervju med
Yasmin Porat, som överlevde blodbadet på kibbutzen Be’eri nära gränsen till Gaza, säger att många civila israeler dödades av israeliska styrkor.

Red: I krig är sanningen första offret och medveten desinformation och propaganda lär förekomma. Troligen har Israel större resurser att nå fram med detta än Hamas och PLO, eller vad tror ni.

Jag återger nedan tre olika uppgifter från en nu (27/10) uppdaterad version https://electronicintifada.net/content/israeli-forces-shot-their-own-civilians-kibbutz-survivor-says/38861 och även andra uppgifter från en annan källa för kritisk begrundan, diskussion och välkomnar information och fakta från andra.

_________________

En israelisk kvinna som överlevde Hamas angrepp på bosättningar nära gränsen till Gaza den 7 oktober säger att israeliska civila ”utan tvekan” dödades av sina egna säkerhetsstyrkor.

Det hände när israeliska styrkor inledde hårda eldstrider med palestinska krigare i Kibbutz Be’eri och sköt urskillningslöst mot både krigarna och deras israeliska fångar.

”De eliminerade alla, inklusive gisslan”, berättade hon för israelisk radio. ”Det var mycket, mycket kraftig korseld” och även beskjutning från stridsvagnar.

Kvinnan, den 44-åriga trebarnsmamman Yasmin Porat, sade att hon och andra civila dessförinnan hade hållits fångna av palestinierna i flera timmar och behandlats ”humant”. Hon hade flytt från det närliggande ”Nova”-ravepartyt.

En inspelning av hennes intervju, från radioprogrammet Haboker Hazeh (”Denna morgon”) som leds av Aryeh Golan på det statliga tv-bolaget Kan, har cirkulerat på sociala medier.

https://electronicintifada.net/content/israeli-forces-shot-their-own-civilians-kibbutz-survivor-says/38861

Intervjun har översatts av The Electronic Intifada. Du kan lyssna på den med engelska undertexter i denna video

Intervjun finns inte med i onlineversionen av Haboker Hazeh för den 15 oktober, det avsnitt där den uppenbarligen sändes.
Den kan mycket väl ha censurerats på grund av sin explosiva karaktär.

Porat, som kommer från Kabri, en bosättning nära den libanesiska gränsen, upplevde utan tvekan fruktansvärda saker och såg många icke-stridande dödas. Hennes egen partner, Tal Katz, finns bland de döda.

Men hennes berättelse undergräver Israels officiella historia om de palestinska krigarnas avsiktliga och hänsynslösa mord.

Även om inspelningen inte längre finns på Kans webbplats, råder det knappast något tvivel om dess äkthet.

Åtminstone ett hebreiskspråkigt konto publicerade en del av intervjun på Twitter, som nu officiellt kallas X, och anklagade Kan för att fungera som ”media i Hamas tjänst”.

תקשורת בשירות החמאס:
ניצולה שמספרת שהמחבלים לא פגעו בה והרבה מאהובינו נהרגו ע”י חיילינו, מופצת כעת ברשתות החמאס:
”השדר הישראלי, אריה גולן, ראיין עדת ראייה שנכחה בקונצרט בהתנחלות בארי. ההתנגדות לא רצתה להרוג אותנו, אלא טיפלה בנו בצורה אתית והרגיעה את מצב הטרור שבו חיינו”
🤬🤬🤬 pic.twitter.com/Gq2pRm5YBW

– Jack Russell 🐶 (@JackRussell2022) 15 oktober 2023
Porat gav också sin redogörelse till den israeliska tidningen Maariv.
I Maariv-artikeln, som publicerades den 9 oktober, nämns dock inte specifikt att civila dödats av israeliska styrkor.

Och i en halvtimmes intervju med Israels Channel 12 på torsdagen talar Porat om intensiv skottlossning efter att de israeliska styrkorna anlänt. Porat fick själv en kula i låret.

Behandlades ”humant”
Porat berättar inte bara för Kan att israeler dödades i den kraftiga motattacken från de israeliska säkerhetsstyrkorna, utan hon säger också att hon och andra civila fångar behandlades väl av de palestinska krigarna.

Porat hade varit på ”Nova”-rave när Hamas började attackera med missiler och motoriserade skärmflygare. Hon och hennes partner Tal Katz flydde i bil till närliggande Kibbutz Be’eri där många av de händelser som hon beskriver i sina intervjuer med media ägde rum.

Enligt Porat, som talade med Maariv, sökte hon och Katz till en början skydd i ett hus som tillhörde ett par vid namn Adi och Hadas Dagan. När de palestinska krigarna hittade dem fördes de alla till ett annat hus, där åtta personer redan hölls fångna och en person var död.

Porat sade att den döde mannens fru ”berättade för oss att när de [Hamas-krigarna] försökte ta sig in, försökte killen hindra dem från att komma in och tog tag i dörren. De sköt mot dörren och han dödades. De avrättade dem inte.”

”De misshandlade oss inte. De behandlade oss mycket humant”, förklarade Porat för en förvånad Golan i Kan-radiointervjun.

”Med det menar jag att de vaktar oss”, sa hon. ”De ger oss något att dricka här och där. När de ser att vi är nervösa lugnar de ner oss. Det var mycket skrämmande men ingen behandlade oss våldsamt. Lyckligtvis hände inget mig som jag hört i media.”

”De var mycket humana mot oss”, sade Porat i sin intervju med Channel 12. Hon minns att en palestinsk kämpe som talade hebreiska ”sa till mig: ’Se på mig, vi kommer inte att döda dig. Vi vill ta dig till Gaza. Vi kommer inte att döda dig. Så var lugn, du kommer inte att dö’. Det var vad han sa till mig, med de orden.”

”Jag var lugn eftersom jag visste att inget skulle hända mig”, tillade hon.

II. Vi har fått veta att ”260 festivalbesökare mördades av Hamasterrorister”

“There isn’t a single video or photo suggesting that 250 people were killed (by Hamas) at a concert or that a mass shooting took place” on Oct. 7 in Israel.

Källa: https://www.politifact.com/factchecks/2023/oct/13/instagram-posts/reports-of-260-deaths-at-israeli-music-fest-are-no/

III.
Washington Report on Middle East Affairs skriver

”VITA HUSET bekräftade på kvällen den 11 oktober att president Joe Bidens påstående om att han sett bilder på israeliska barn som halshuggits av Hamas-krigare är falskt.

”Jag har gjort det här länge. Jag trodde aldrig att jag skulle se, ha bekräftade bilder av terrorister som halshugger barn”, sade Biden till ledare för amerikanska judiska organisationer i Vita huset den 11 oktober.

Presidenten upprepade den israeliska regeringens lögnaktiga påståenden om att kvinnor och barn hade halshuggits av Hamas-krigare som under de senaste dagarna tagit över en israelisk bosättning på andra sidan gränsen från Gaza.

Men administrationen backade snabbt från presidentens till synes bekräftelse av en historia som Israel har använt för att rättfärdiga sin pågående masslakt av palestinier i Gaza.

”En talesperson för Vita huset klargjorde senare att amerikanska tjänstemän och presidenten inte har sett bilder eller bekräftat sådana rapporter oberoende”, rapporterade The Washington Post. ”Presidenten baserade sina kommentarer om de påstådda grymheterna på påståenden från Netanyahus talesman och medierapporter från Israel, enligt Vita huset.”

JOURNALISTER SPRIDER OVERIFIERADE PÅSTÅENDEN
När Israel fortsätter sitt urskillningslösa bombardemang av Gaza utnyttjar man overifierade påståenden om grymheter för att rättfärdiga sin kampanj av massförstörelse och svält av 2,3 miljoner människor – hälften av dem barn – som är avskurna från mat, vatten och elektricitet.

I avsaknad av en fullständig, oberoende undersökning av vad som hände sedan Hamas inledde sin offensiv över gränsen den 7 oktober, har Israels militära och politiska ledning försett världsledare och media med chockerande påståenden som inte har verifierats av någon oberoende part.

Påståendena om att Hamas hade halshuggit 40 barn i den israeliska bosättningen Kfar Aza nära gränsen till Gaza spreds över hela förstasidan i brittiska tidningar, israeliska medier och fick stor spridning i sociala medier.

Det förstärktes av en talesman för Israels premiärminister Binyamin Netanyahu, som hävdade att kvinnor, barn, småbarn och äldre människor ”slaktades brutalt i ett ISIS-handlingssätt”.

Men även den israeliska armén – som normalt inte är sen att anklaga palestinier för något brott – vägrade att bekräfta rapporten.

https://www.wrmea.org/israel-palestine/biden-lied-about-seeing-photos-of-beheaded-israeli-children.html

Föregående artikelSka Kapitalet bestämma matutbud och kvalitet?
Nästa artikelGoda nyheter från israelisk ambassadör – ingen humanitär kris i Gaza
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Fantastisk kvinna, denna israeliska. En äkta människa, och hon får akta sig, troligen oberoende den sektlära som dominerar israel och det utsatta folket där. Inte bara palestinier är i fara, men de är de särklassigt mest utsatta då de mördas på daglig basis. Nu massmord. Öst måste göra något, väst är för tillfället förlorat

  2. […] ”En talesperson för Vita huset klargjorde senare att amerikanska tjänstemän och presidenten inte har sett bilder eller bekräftat sådana rapporter oberoende”, rapporterade The Washington Post. ”Presidenten baserade sina kommentarer om de påstådda grymheterna på påståenden från Netanyahus talesman och medierapporter från Israel, enligt Vita huset.” Är (vissa av) Israels rapporter om Hamas övergrepp ”fake”? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here