15 banker i ”gamla världen” har bötat 20 miljarder dollar för att de ignorerat USA:s olagliga sanktioner mm. Uppror!

10
3091
Ner med blockaden! Ingen är så döv som den som inte vill höra.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan, tidgare och idag” återpubliceras denna artikel.

Den här artikeln har lagts upp på Svensk-kubanska föreningens hemsida av Christine Vaple. Svensk-Kubanska: Italienska UniCredit får böta 1,3 miljarder dollar för brott mot USAs blockad av Kuba. Den är en översättning från spanska av en annan artikel. här.

Nyligen beslöt man i USA att Eriksson ska betala väldiga bötesbelopp där.


Italienska UniCredit får böta 1,3 miljarder dollar för brott mot USAs blockad av Kuba

Italienska bankgruppen Grupo UniCredit betalar 1,3 miljarder dollar för att den påstås ha brutit mot de sanktioner som Washington införde mot Kuba och andra länder, rapporterade Washington idag.

För att lösa detta, nådde tre banker som ingår i företaget (UniCredit Bank AG i Tyskland, UniCredit Bank Austria AG i Österrike och UniCredit SpA, Italien) en överenskommelse om detta belopp med USAs utrikes- och finansdepartement, Manhattans distriktsåklagare och USAs centralbank Federal Reserve i New York.

Finansdepartementet släppte ett uttalande att OFAC (myndighet inom departementet för kontroll av efterlevnad av USAs sanktioner) kräver de nämnda bankerna på 611 miljoner dollar för transaktioner som ska ha ignorerat USAs sanktioner mot Kuba, Iran, Libyen, Sudan, Syrien och Burma.

Department of Financial Services (DFS) i New York sade för sin del i ett uttalande att man bötfäller UniCredit Group på 405 miljoner dollar ”för brott mot lagar om sanktioner som involverar tusentals miljoner dollar i olagliga och tvivelaktiva transaktioner” relaterade till de nämnda länderna.

När det gäller det specifika fallet med Kuba förklarade New York-kontoret att UniCredit S.p.A. gjort ”olagliga betalningar” relaterade till företag i landet.

Nästan 60 procent av de otillåtna transaktionerna från UniCredit S.p.A. bröt mot USAs långvariga sanktioner mot Kuba, och många av dessa involverade betalningar som hänför sig till leverans av produkter till Kuba från olika delar av världen, tillade DFS.

Dessa transaktioner skedde från åtminstone 2003 till 2012, och värdet av utgående betalningar under den tiden översteg 50 miljoner dollar.

Enligt finansinformationsföretaget Bloomberg är UniCredit, Italiens största bank, bara en av flera europeiska finansinstitut som måste lösa liknande fall.

Totalt har 15 banker i den s.k. gamla världen tillsammans betalat mer än 19,5 miljarder dollar i böter till USA.

För mindre än en vecka sedan meddelades att banken Standard Chartered, baserad i Storbritannien, måste betala 1,1 miljarder dollar för påstådda brott mot den snart 60-åriga ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden mot Kuba, och sanktioner mot Iran, Syrien, Sudan och Myanmar.

Den 11 april rapporterades även att brittiska Acteon Group, en leverantör av undervattenstjänster inom olje- och gasindustrin, ska betala 227 500 dollar för brott relaterade till Kuba och Iran.

USA ökar trycket mot Kuba med fler sanktioner inom oljesektorn.
OFAC inkluderade på fredagen ​​i listan över sanktioner fyra företag verksamma inom den venezuelanska oljesektorn, i enlighet med Executive Order 13850 och tillägg. Dessutom namngav OFAC nio fartyg som tillhör de fyra företagen, varav några transporterade olja från Venezuela till Kuba, som blockerad egendom.

Enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet fortsätter USA att vidta stränga åtgärder mot vad de kallar ”före detta president Nicolás Maduros olagliga regim”, genom ”inkluderandet av de personer och enheter som stöder Maduro-regimen”.

”Vi fortsätter att identifiera företag som transporterar venezolansk olja till Kuba”, sa finansminister Steven T. Mnuchin.

Åtgärderna riktas mot den venezolanska oljesektorn, sade meddelandet, som listar de sanktionerade enheterna:

Jennifer Navigation Limited med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till Nedas.
Nedas är ett oljetankfartyg (IMO: 9289166) som transporterade råolja från Venezuela till Kuba mellan januari och mars 2019.
Lima Shopping Corporation med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till New Hellas.
New Hellas
är ett oljetankfartyg (IMO: 9221891) som transporterade råolja från Venezuela till Kuba mellan februari och mars 2019.
Large Range Limited med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till S-Trotter.
S-Trotter är ett transporttankfartyg för petroleumderivat (IMO: 9216547) som transporterade petroleumderivat från Venezuela till Kuba mellan februari och mars 2019.
PB Tankers S.P.A. med huvudkontor i Italien och registrerad ägare till flera fartyg, bland annat Silver Point, Alba Marina, Gold Point, Ice Point, Indian Point och Iron Point.
Silver Point är ett oljetankfartyg och transportör av kemiska produkter (IMO: 9510462) som transporterade petroleumderivat från Venezuela till Kuba i mars 2019.
Alba Marina är ett flytande förvaringsfartyg (IMO: 9151838).
Gold Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9506693).
Ice Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9379337).
Indian Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9379325).
Iron Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9388209).

”Till följd av dagens åtgärd är alla egendomar och intressen i egendomar tillhörande dessa enheter, och i alla enheter som direkt eller indirekt ägs till 50 procent eller mer av namngivna enheter, som är i USA eller i besittning eller kontroll av amerikanska personer, är i blockad och måste rapporteras till OFAC. OFACs föreskrifter förbjuder i allmänhet all hantering av amerikanska personer eller personer inom (eller i transit genom) USA som involverar någon egendom eller intressen i egendom tillhörande blockerade eller namngivna personer.”
(pressmeddelande från OFAC, 12 april 2019)

* Dags för bankuppror!

Föregående artikelVad sa Rysslands utrikesminister som ordförande i FN:s säkerhetsråd?
Nästa artikel”Av-dollarisering” sker i en ”överväldigande takt”, säger finansexpert 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. EU visar sin överstatliga styrka genom att kontrollera EU-ländernas medborgare in i minsta pyttesmå detaljer. Våra kaffebryggare får numera bara stå 40 min påslagna, vi kan inte själva programmera våra bilar för att passa våra körvanor. Varje gång bilen startas måste EU:s preferenser först raderas varefter färden kan inledas.
  Detta maffiga EU kan inte stå upp för sina egna industrier och företag. När dessa körs över av USA:s anspråk på global ”rättskipning” hörs inte ett pip från Bryssel, Berlin eller Paris. Vasallerna böjer sina huvuden i ynkedom. EU:s självständighet är möjlig först efter att NATO upplöses och de amerikanska baserna i Tyskland, Italien o.s.v. tvingas stänga.

  • Makten sitter hos folket, inte hos EU. Folk måste förstå att det är de själva som måste skapa, finna och stödja nya valsamverkande partier med ryggrad.

   ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
   / George Orwell Källa: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

   När folket slutar vara medbrottslingar, genom stödet av korrupta eller icke-samverkande partier, så kan folket ta tag i upplösningen av krigsförbrytelsernas unioner, ”missioner” och ”insatser”., men naturligtvis inte en sekund innan dess.

  • Att man infört timer på kaffebryggare har jag hört om tidigare, men det finns möjlighet för tillverkare att låta konsumenten välja att stänga av timern eller att välja andra tider.
   Däremot undrar jag vad du menar med att ”varje gång bilen startas måste EU:s preferenser först raderas”. Vad är detta för inställningar eller preferenser du avser?

 2. Det venezolanska folket är missnöjda med socialistregeringen Maduro och tror heller inte sanktionerna har så stor betydelse. Jag är beredd att hålla med där och menar problemen främst är inom nationen. Jag tror de valde Maduro därför det inte fanns något annat rimligt alternativ. Men i Ukraina var missnöjet så stort över den sittande presidenten att vad som helst annat var bätte. Den första meningen ovan läste jag på en inte alldeles okänd vänstersajt.

  • På grund av USAs utpressning och hotelser. USA hotar att vägra låtsa dom använda USA dollarn om dom inte betalar. Om det sker kan banken inte längre göra internationella affärer för dom gjordes alltid i USD. Just nu förlorar USA dollarn sin ställning i dollardominansen, alltsom alltfler går ifrån USA dollarn till egna valutor, Ryssland och Kina till exempel. De som tidigare ville dumpa USA dollarn, som Gaddafi i Libyen eller Irak, förstörde USA militärt. USA förlorar alltså sin ekonomiska maktställning, vilket är en anledning till USAs ökande aggressivitet globalt, expansionen av NATO till exempel.

 3. Om alla länder som är emot USA:s världshegemoni, att självrättfärdigt tukta världens alla stater med sanktioner och hot, bestämmer sig för att gå samman mot dessa påfund, vad skulle USA göra då?
  Varför finner sig länderna i denna underdog situation utan uppror? Utan att straffa tillbaka. Är det inte dags ändra attityd i stater och bankväsendet. Om det är dollarn som styr, så kanske man skulle börja med andra valutatransaktioner för att sätta stopp för polisimperiet over there.

  • Sverige har den möjligheten just nu genom att stoppa anslutningen till NATO. Dessutom kan Sverige lägga om sin handel bort från USA mot Asien. Anledningen till att det inte sker är USAs allt intensivare hotelser och utpressning där veka svenska politiker viker sig underdånigt för USAs hotelser och utpressning. Sedan har vi USAs massiva påverkan kampanjer, propaganda, i svenska media. DN och Bonniers är massivt den ledande amerikanska propagandakanalen, med ett flertal rasistiska och demoniserande artiklar riktade mot både Ryssland och Kina, vilka är rena kopior ur Tredje Rikets propaganda manualer. Vill svenskarna se en ändring måste dom göra en ändring. En bra början vore att i valet rösta bort alla USA lakejerna ur riksdagen. Tror du det kommer att hända?

 4. Man lär sej mycket nytt här på Global Politics. Hur ska man ens kommentera detta gangster fasoner. Håller med Ronnies insändare det kortfattar allt

 5. Ser min gamla insändare från förra året. Jag menade de jag sa, visste EJ detta då ens. Tills läste detta här på Global Politics. De EJ min starka ämne detta. Men snälla hör se bara hur det är/låter detta. Vilka i helvete tror dessa dom är?,Och hur i skogen kan det vara så. Men hur ska man kommentera detta ens? Detta har heller EJ ändrats 1år senare nu. FYFAN vad pantade man är. Betala miljarder till usa för att man brutit mot vidriga ensidiga sanktioner. Vad i skogen är detta. Herregud vilka renodlade nollor och åsnor. Hur kan detta tillåtas? Betala inte så enkelt är det. Detta måste få ett slut ju. Vafan är detta för vidriga ekonomiska utpressningar. Äh man slutar ju ALDRIG förvånas över dessa terrorister och plundrare. Ändra systemet GENAST. Handla med andra valutor. Dessutom är dessa ensidiga vidriga sanktioner. Det ska EJ finnas jävla lag på att tvingas följa denna ekonomiska utpressningen

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here