20 år efter USA:s och Storbritanniens angrepp på Irak. Mångdubbelt fler döda än i Ukraina.

23
3449

Redaktör Romelsjö: Idag är det 20 år sedan USA folkrättsstridigt och helt oprovocerat anföll Irak. På P1 Nyheter kl. 06.30 intervjuades radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Ödeén. Hon säger helt riktigt att anfallet baserades på en lögn om att Irak höll på att utveckla massförstörelsevapen, att landet är mycket korrupt och att Iran har stort inflytande. I förbifarten säger hon att ”en kvarts miljon dog”. Detta är av allt att döma en grav underskattning. År 2007 publicerade den ledande medicinska tidskriften the Lancet en bedömning av en vetenskaplig institution vid ansedda Johans Hopkins universitet att omkring 650 000 människor dött mellan 2003 och 2006 pga. av kriget. Men betydligt fler dog. Detta framkom vid ett föredrag av Peo Österholm (bland andra föredragshållare) i fullsatta Hartwickska huset igår eftermiddag i Stockholm. Möte på söndag: 20-årsdagen av USA:s och Storbritanniens olagliga angrepp på Irak.Jag återpublicerar nedan en artikel om Irakkriget, med visst fokus på Peo Österholms bok.

_________________________________________________________________

”Den pensionerade journalisten Per-Olov Österholm, i många år medarbetare i Folket i Bild Kulturfront, kom hösten 2021 ut med sin andra bok om Irak. Folkmordet i Irak,

Jag återger texten på boken baksida:

”Oktoberförlaget har nyligen gett ut ”Folkmordet i Irak” av Peo Österholm.
USA har bedrivit krig i Irak i över 40 år. Det är USA:s och ett av världshistoriens längsta krig, mer än dubbelt så långt som kriget i Afghanistan.
Iran-Irakkriget, Kuwaitkriget (som drevs i Irak), 90-talets sanktioner, invasionen 2003-2011, kriget mot IS; alla har de praktiskt taget hela tiden bedrivits på irakiskt territorium. Antalet döda under de flera decennier långa krigen uppgår till flera miljoner. Uppskattningar hamnar mellan 4 och 5 miljoner men det finns siffror som hamnar över 5 miljoner.
De lidanden som irakierna har fått utstå under alla krigen har inte redovisats i västmedierna. USA har inte skytt några medel – massiva bombningar, spridandet av sjukdomar, tiotusentals politiska mord. Användandet av utarmat uran har givit cancerepidemier. Landet har plundrats på sina tillgångar, infrastrukturen raserats. Historiska minnesmärken från Ur och Babylon, mänsklighetens vagga, har förstörts och stulits.
Ibland har USA krigat tillsammans med Iraks regering, ibland emot – ständiga fotbyten men hela tiden med sina egna intressen främst.
Kriget pågår än. Men nu med svenskt deltagande.”

Jan Guillou

Jan Guillou har läst boken och rapporterar i Aftonbladet: Detta är en fruktansvärd historia. Irakierna har fått betala den amerikanska krigföringen med ett utplånat land och mellan 4 och 5 miljoner döda. Till följd av USA:s och Storbritanniens kemiska krigföring har Irak än idag extremt hög barnadödlighet och cancerfrekvens. Donald Trump hävdade på sin tid att Irak dessutom borde betala USA:s krigskostnader som tack för hjälpen att installera demokrati. Jag ska erkänna att pinsamt stora delar av denna nutidshistoria var okända för mig. Men grundlig upplysning finns att inhämta, bekvämt nog på svenska, nämligen i en av de mest olidligt upprörande böcker jag läst, ”Folkmordet i Irak” (Oktober Förlag) av frilansjournalisten Peo Österholm. Om denna nyutgivna och klargörande bok har inte skrivits en rad i den bombliberala pressen. Något säger mig att det kommer att så förbli. Bombliberalerna var högljudda anhängare av folkmordet i Irak en viktig och bra artikel.

Men efter terrorattacken mot New York den 11 september 2001 tappade regimen George Bush II tålamodet. Det räckte inte med krig i Afghanistan och även om terroristerna den 11 september var saudier kunde man inte gärna gå i krig mot det allierade Saudiarabien. Men USA krävde hämnd.

2002 lanserade den amerikanska vicepresidenten Dick Cheney därför den bisarra hypotesen att det sönderslagna Irak hotade hela västvärlden med ”massförstörelsevapen”, varför man måste gå i krig ”för att avsluta jobbet”. Den här gången gick det inte att få FN med på vagnen. Men väl Storbritanniens Tony Blair, Danmark, Polen och den svenske folkpartiledaren Jan Björklund (Göran Persson sa dock nej till svensk krigsinsats).

Efter detta andra krig var Irak ockuperat och demokrati skulle därmed införas med dekret från den amerikanske ståthållaren Paul Brenner. Demokrati innebar att alla irakiska tillgångar, inklusive oljeindustrin, skulle privatiseras och erbjudas amerikanska företag. Men också att alla tjänstemän, lärare och officerare som tillhört maktpartiet Baath (450 000) skulle avskedas eller mördas, mestadels av särskilt upprättade dödsskvadroner enligt latinamerikansk förebild.

Till den amerikanska ockupationsmaktens påstådda förvåning hälsade den irakiska befolkningen inte dessa reformer med jubel. Inte ens när Saddam Hussein infångades och amerikanerna lät hänga honom. Tvärtom stärktes nu motståndsrörelsen. Amerikanska dödspatruller, reguljära styrkor eller privatarméer med legosoldater (146 000 man) fick jobba i skift för att få död på i genomsnitt 15 000 irakier per dygn.

Som ytterligare demokratiåtgärd upprättade US Army hemliga koncentrationsläger….”

Jan Guillou. Bild från artikel i Ryska Posten 200904. (https://www.8dagar.com/2020/09/hyllning-till-jan-guillou.html)

Avslutningsvis (Jan Guillou):

Detta är en fruktansvärd historia. Irakierna har fått betala den amerikanska krigföringen med ett utplånat land och mellan 4 och 5 miljoner döda. Till följd av USA:s och Storbritanniens kemiska krigföring har Irak än idag extremt hög barnadödlighet och cancerfrekvens. Donald Trump hävdade på sin tid att Irak dessutom borde betala USA:s krigskostnader som tack för hjälpen att installera demokrati.

Jag ska erkänna att pinsamt stora delar av denna nutidshistoria var okända för mig. Men grundlig upplysning finns att inhämta, bekvämt nog på svenska, nämligen i en av de mest olidligt upprörande böcker jag läst, ”Folkmordet i Irak” (Oktober Förlag) av frilansjournalisten Peo Österholm.

Om denna nyutgivna och klargörande bok har inte skrivits en rad i den bombliberala pressen. Något säger mig att det kommer att så förbli. Bombliberalerna var högljudda anhängare av folkmordet i Irak. (Slut Jan Guillou).

Peo Österholm har även skrivit denna bok:

Läs mer om Kriget i Irak.

Föregående artikelNej till svenskt Nato-medlemskap! Christer Lundgrens tal 18 mars på Medborgarplatsen i Stockholm
Nästa artikelSe och hör från manifestationen i USA – 20 år efter USA:s oprovocerade, fullskaliga angrepp på Irak!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. En av Guillous bedrifter från den tid då han förrådde sitt land, ansökte om att jobba för KGB och försökte hindra svensk underättelsetjänsts arbete mot palestinsk terror är hans devota hyllningsbok till Saddam. ”Det nya Arabien”

  • Jan Guillou har gjort stora insatser för att påvisa förföljelser och övergrepp mot folkrätt och demokrati. Han har inte ansökt om att få jobba åt KGB, men var nyfiken och hade kontakt en tid. Han avslöjade tidigt Israel terrorhandlingar mot Palestina. I artikeln i Ab tar han kraftigt avstånd från Saddam.

    • Inte landsförrädare alls. Vad ska man beteckna politiker som lierar Sverige med USA och Nato, säger nej till kärnvapenavtal mot befolkningsmajoritet och utsätter Sverige både för ökat beroende och ökad krigsrisk.

     • ”Landsförrädare” eller ”Folkförrädare” tycker jag är bra epitet. Magdalena Andersson och Carl Bildt bör båda fråntas sina medborgarskap.
      Guillou är lite ”feg” i tanken dock, håller med om hans slutsatser gällande Irakkriget men blir lite häpen över att han är så sent på bollen. Lika så med hans otroligt sena ”ställningstagande” för Assange. Han har blivit lite för bekväm kanske…?

 2. Irak var under en period ett av de mest utvecklade och modernaste länderna i Mellanöstern vad beträffar utbildning, vård och annat. Det var inte Saddams förtjänst utan irakiernas. Saddam var länge ”vår skitstövel” som inledde sin karriär med att mörda vänsterkrafter med dödslistor han fått av CIA. Därefter bussade man honom mot Iran som blivit den nya fienden när shahen störtats.

  Varje kupp som USA har organiserat har centrerats kring en demon. Runt demonen kan ett narrativ skapas som man säljer åt hemmapubliken för att få denna att stödja militär intervention. Mossadeg i Iran, ajatollorna i Iran, Saddam i Irak, Qaddafi i Libyen, Assad i Syrien o.s.v.

  Irak har befunnit sig i stormens öga och förstörelsen är obeskrivlig. Och när USA sent omsider vaknar till insikt om att man tappat kontrollen, vad gör man, man jämnar en av de största städerna, Mosul, vid marken för en typisk quick-fix, tillsammans med Raqqa i Syrien.

  Irak hade redan genomlidit åtskilligt 2003 och den cancersjuke Saddam var beredd att gå med på samtliga av USA:s krav, vilket Susan Lindauer som förhandlat med irakierna berättar i sin bok, Extreme Prejudice. Men det räckte inte för USA för de ville ha hela landet i sin kontroll genom krig. Medan utplåningen av människoliv varit konstant blev denna sista fas särdeles förödande för det stora historiska kulturarv som befann sig på irakisk mark och i landets muséer.

  En historia som väntar på att beskrivas är hur irakierna från sitt underläge sakta reste sig och gjorde ockupanternas tillvaro så olidlig att de tvingades att dra sig tillbaka.

  • Det mest sinnessjuka är ju att USA klassar alla som attackerar deras ockupation och militärbaser som terrorister när det i själva verket rör sig om försvar av det egna landet! Ja, så indoktrinerade är folk av USA-propagandan att folk sväljer detta utan att reflektera och MSM förmedlar snällt detta vidare utan protester eller ifrågasättande. Och inte många protesterade i MSM när USA jämnade Mosul med marken och man undrar ju hur USA-nissarna här på forumet kan leva med sig själva och ursäkta allt gangstermaffian i Washington hittar på?

 3. Någonting håller på att hända med bibliotekens inköp. Jag tänkte låna denna bok på Göteborgs stadsbibliotek. Finns inte!
  Jag kollar i Libris. Det finns 3 ex totalt noterade där på svenska bibliotek: KB, Stockholms stadsbibliotek och Göteborgs UB.
  Har även pliktexemplaren nu dragits in och köper alla bibliotek bara ”på eftefrågan”? När jag tänker skicka inköpsförslag till Göteborgs stadsbibliotek och kollar så påstår Adlibris att boken är tillfälligt slut.
  Om den sålt slut men ändå inte finns på mer än tre bibliotek är det något som är frukansvärt fel här.

 4. Det finns många intervjuer med 4-stjärniga general Wesley Clark när han avslöjar det hemliga dokumentet på Pentagon, där man planerar att slå ut 7 länder i MÖ under 5 år, med början i Irak.
  I denna video som är lite längre än de som jag tidigare sett, tar han även upp Iran. Att kongressen i USA beviljat 75 miljoner dollar för regim ändring i Iran. De avlönar terroristgrupper som skall verka i Iran, och påverka på flera andra sätt förmodligen är väl CIA arkitekten,. som de även gjort i kriget mot Irak, Libyen och Syrien, i alla dessa krig ingår även medel till reklambyråer, som massivt skall påverka människor att tro att kriget sker i demokratins namn, medan agendan är helt annorlunda.
  När Wesley Clark frågar: ”Varför??”, så svarar personen på Pentagon: Jag vet inte, vi har bara fått besked att vi skall ut i krig mot dessa länder.

  Det var så söndringen och kriget i Syrien också började med kriget i Irak. Issa Touma, konstnär från Aleppo, berättade att radikaliseringen av den grupp av islamister i Syrien som ex. muslimska brödraskapet, ökade kraftigt efter USA:s krig i Irak. Han märkte det då han reste runt i Syrien. Detta tillsammans med att Saudiarabien har haft infiltratörer i Syrien för att verka för regim ändring och en islamisk stat.
  Vi kan ju bara se vad Saudiarabien gjort i Sverige. Säpo har pekat ut de moskéer som är bekostade av Saudiarabien där radikaliseringen av Sveriges muslimer skett, som sedan åkte ned till Syrien för att kriga. Helt groteskt att man låter främmande makt som Saudiarabien bygga moskéer på svensk mark. Dessa moskéer kan även hjälpa till att skydda personer som deltagit i terrorverksamhet utomlands. Dessa religiösa byggnader i Sverige har också skuldbelagt och hindrat kvinnor som velat eller har anmält en misshandel i hemmet till polisen.
  Det är förbjudet i Norge för främmande makt att bygga religiösa byggnader..

  https://www.youtube.com/watch?v=6Knt3rKTqCk

 5. Jan Guillou berättade i något sammanhang att han skrev sina böcker på en vanlig skrivmaskin och att han, innan såna försvann från marknaden köpte in ett antal nya för att ha i reserv som sitt arbetsredskap vid författandet.
  Jag har ingen aning om han fortfarande arbetar så eller om han använder datorbaserad ordbehandling.
  Men det faktum att han här alltså säger sig vara obekant med peo’s uppgifter får mig att undra över Guillou’s internetvanor.
  Följer han de mång imperiekritiska bloggarna och altmediesidorna på nätet som vi andra?
  Jag misstänker starkt att så inte är fallet.
  Och frågan är hur det är med det övriga etablissemanget.
  Guillou är nog inte rädd av sig men en hel del av etablissemanget påverkas nog av tex Edwards Snowden’s avslöjanden och andra som berättat om övervakning.
  Är dom kanske rädda för att överhuvudtaget utnyttja ovannämnda typ av källor?

 6. Roligt att min bok uppmärksammas på denna sajt. En enda tidning har recenserat boken – Folket i Bild. I dagspressen är det lockat på. Inga vågar recensera boken, innehållet är alldeles för komprometterande för USA och hela västvärlden.
  Men visst finns boken att köpa. I Röda Stjärnanbokandlarna på en del håll i landet, Göteborg, Malmö, Örebro, Umeå. Och direkt av mig förstås.
  Peo Österholm

 7. Hej Peo!

  Jag kan berätta att jag bad mitt hemmabibliotek Kristinehamn köpa hem boken, och det gjorde de.

  Vill också berätta att jag i onsdags var till min farmors födelseplats Gustavsfors i Hagfors kommun, där en bygdeförening tog över biblioteket, då kommunen ville lägga ner. Såg att boken fanns hemma även där.

  Ingrid Erlingson, Kristinehamn

 8. Toxic US Military Burn Pits in Iraq Caused Cancer, Other Illnesses
  https://www.globalresearch.ca/toxic-us-military-burn-pits-iraq-caused-cancer-other-illnesses/5812738

  For 20 Years, Team Bush Has Escaped Prosecution for Their War Crimes in Iraq
  https://www.globalresearch.ca/for-20-years-team-bush-escaped-prosecution-their-war-crimes-iraq/5812799

  20 Years After the Invasion of Iraq, Will the Media’s Complicity be Flushed Down the Memory Hole?
  https://www.globalresearch.ca/20-years-after-invasion-iraq-media-complicity-flushed-down-memory-hole/5812734

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here