Jeffrey Sachs om ”geopolitiska realiteter”

9
970

 

Föregående artikelGaza görs medvetet obeboeligt
Nästa artikelUtrikesminister Lavrov svarar på frågor om aktuell rysk utrikespolitik. Del 3
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Hur tydligt är det inte att en fredlig multipolär värld håller på väg att växa fram…
  Jeffrey Sachs säger så sant, att Israel inte är ute efter fredsförhandlingar när de har besegrat Hamas, de är ute efter ETT Israel som innefattar Gaza och Västbanken. Inte heller USA vill ha en fredlig tvåstatslösning.
  Någon skrev på nätet ”Om Israel  inte hade funnits, så hade USA varit tvunget att uppfinna ett”.
  USA behöver en aggressiv vakthund i Mellersta Östern, för oljans skull, för sin vapenindustris skull, för att upprätthålla sitt världsherravälde. 
  Och tänk Sverige, vårt land var ett av 10 som röstade MOT ett omedelbart eldupphör i Palestina i FN:s Generalförsamling, trots att ingen enda svensk kan ha undgått att förstå att det pågår ett utrotningskrig där. Bland de 10 fanns USA och Israel, och 7 andra små länder.
  153 av världens länder röstade FÖR ett omedelbart eldupphör. (23 länder, varav 7 mycket små avstod från att rösta).
  På ett annat ställe på nätet kunde man läsa ”palestinierna slåss för hela mänskligheten”. Jag håller med. Ryssland tog det första steget i Ukraina, när de satte stopp för en utvidgning av Nato. Palestinierna följde efter på det enda sätt de förmådde.

  • ….vårt land var ett av 10 som röstade MOT ett omedelbart eldupphör i Palestina i FN:s Generalförsamling,….När D.Trump var USAs president, ville han dra tillbaka alla militära styrkor från Afghanistan. Trump ville avsluta kriget och mördande av människor. Alla svenska politiska partier protesterade mot detta. Till och med Vänsterpartiet. Undrar vilken korrumperat skitstövel måste man vara, för att inte skämmas för sådant beslut? Eller är de svenska politiker ett gäng helt korkade och inkompetenta idioter som inte fattar vad de sysslar med? Likadant är det med ansökan till NATO. Alla politiska partier trycker på, för att Sverige skall bli medlem i den mest kriminella organisation i mänsklighetens historia. Så fort som möjligt. USAs psykopater skapar mer och mer problem och kaos för sina europeiska kolonier. Problem som kan sluta med ett nytt krig och nya flyktingströmmar. Det hade varit skönt med ett litet inbördeskrig i USA. Resten av världen skulle må ganska bra av det

    • Då googlade jag slarvigt och lät mig vilseledas av denna rubrik
     ”Sverige säger nej till vapenvila – skamligt
     Aftonbladet
     https://www.aftonbladet.se › Ledare › Israel
     12 dec. 2023 — Sedan den sjunde oktober har över 7 000 barn dött i Gaza, enligt Al Jazeera. … Storbritannien la ner sin röst och USA röstade – som enda land – …”
     Läser också att den 28 oktober la Sverige ner sin röst om omedelbart eldupphör…för att inte resolutionen fördömde Hamas..då röstade 120 länder FÖR och 14 länder MOT skrev Expressen den 28 oktober.

 2. Sverige röstade i Generalförsamlingen inte säkerhetsrådet! inte lätt att hålla reda på allt, men tur att man kan googla fram uppgifter.
  Om säkerhetsrådet står det:
  Intensiva FN-förhandlingar om Gazaresolution
  ”Intensiva förhandlingar pågår i FN:s säkerhetsråd om en resolution om vapenvila i Gaza. Ord vägs på guldvåg, USA är redo att åter lägga in sitt veto. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att kriget fortsätter till Hamas är ”eliminerat”.” För fyra timmar sedan i Huvudstadsbladet.
  ”Hamas är eliminerat”= Palestina är eliminerat, som Jeffrey Sachs säger.

 3. Vill bara påminna om att världens nuvarande dominerande imperium US/UK sen länge haft fenomenet av sk privata bankirer. Detta tolkar många som att dessa familjer styr världen.
  I min tolkning är det tvärtom så att deras privata karaktär gör dem helt beroende av US/UKs beskydd vilket leder till deras egenintresse av att identifiera sig med imperiet och därför inte alls är privata i någon verklig mening.
  Deras vanligen antagna etnicitet och relation till Israel gör att skapandet av Israel förutom att utgöra imperiets brohuvud även ger en hållhake på finansvärlden samtidigt som föreställningen om deras stora ’privata’ makt är ett sätt för US/UK att vända bort en del av uppmärksamheten från sig själva.
  Det finurliga är att ett antal företrädare för USA då kan spela rollen av sympatiska samveten att se upp till för övriga världen.
  Och de behandlas i realiteten inte som farliga visselblåsare av imperiet och spelar rollen av celebriteter inför omvärlden.
  Imperiet behåller vår uppmärksamhet under tiden som de tömmer västvärldens medelklass på besparingarna med inflationen.
  USA hjälper till med klasskampen genom att krympa medelklassen.
  Sveriges inflation 10% över 2023 och nyss påpekade en svensk (LSE?) ekonom att det ska öka efter nyår.
  USAs mycket lägre påstås det.

  SwebbTVs Wilgert anser att Pål Jonsson bör avgå.
  Men det tar emot hos alla att ta starkt avtånd från USA självt.

  • Men det är precis tvärtom. Du skriver att inflationen tömmer medelklassens besparingar. Det är tvärtom då medelklassen är belånad mer än deras bankkonton. Lånen sjunker i värde i takt med inflationen vilket är bingo för medel och överklassen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here