Jeffrey Sachs om Nord Stream, kriget i Ukraina, krig mot Ryssland

8
1582

För kännedom.

Föregående artikelNej till Nato – Manifestationen 4 mars på Medborgarplatsen. Första delen
Nästa artikelEn verklighetskontroll för den indiska regeringens G20-ambitioner
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Trots att den har slut på ammunition lyckas ändå Ryssland på något vis slå till Ukrainas fästen och nyckel infrastruktur – gång på gång på gång🤗🤗🤗🤗🤗🤗

  ”In response to the terrorism organized by the Kiev regime on March 2 in Bryansk region, the Armed Forces of the Russian Federation delivered a massive retaliatory strike. High-precision long-range air, sea and land-based precision weapons, including the Kinzhal hypersonic missile system, hit key elements of Ukraine’s military infrastructure, enterprises of the military-industrial complex, as well as energy facilities providing them with power,” MoD spokesman Igor Konashenkov said in a briefing Thursday.”

  Resultat:

  ”the strikes destroyed sites hosting Ukrainian unmanned aerial vehicles, knocked out railway infrastructure involved in the transfer of foreign weapons, and disabled facilities involved in the production of ammunition and the repair of military equipment.”

  Världen säger mera av sådant Ryssland!

 2. ”The Nord stream pipeline destruction was a terrorist act that was orchestrated and planned with the United States, Britain and other countries playing crucial roles. They may have dressed up sailors and divers in Ukrainian uniforms to pretend or rather delude themselves into believing their own lies that somehow this could be used to escape accountability,”

  Scott Bennett, former US Army psychological warfare officer and US State Department counterterrorism analyst.

 3. Den 19e feb 2022 började attacken mot städerna Luhansk och Donetsk, i regionerna med samma namn. (inget såklart, om detta i SMSmedia). Jag vet, för jag har vänner därifrån och som rapporterade om vad som var på väg att ske fr Kievs sida; ett massivt anfall på g mot oskyldiga. Ryssland agerade först och preventivt, snart är det över och Zelensky kommer dumpas av ”väst”. Under tiden kommer vi behöva lyssna på pinsamma bortförklaringar, som alltid

 4. Medvedev tillkännagav lögnerna från den amerikanska ledningen, som hittade ett ”ukrainskt spår” i att undergräva ”Nord Streams”.
  Vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev reagerade på antagandena från amerikanska CIA, enligt vilka den ukrainska sidan påstås vara inblandad i bombningen av Nord Stream.
  Enligt den före detta chefen för den ryska ministerkabinettet är det ökända ”ukrainska spåret” i att begå sabotage vid Nord Stream en cynisk lögn från det amerikanska ledarskapet.
  Här är vad politikern skrev om det på sin Telegram-kanal: För tredje dagen i rad tittar vi på en noga planerad, regisserad produktion i stil med Hollywood. Vi har redan sett ogrundade anklagelser av detta slag från Washington och mot Bagdad, med demonstration av provrör i FN med påstått farliga ämnen i och närvaron av Iraks ”kemiska vapen. Det visar sig att det enligt den nya ”versionen” av den amerikanska underrättelsetjänsten ligger någon sorts ”pro-ukrainsk grupp” bakom sabotage av gasledningar, och det som är mest intressant, helt och hållet (som det kollektiva väst påstår), är inte ”kopplad” vare sig till den kriminella Kievregimen eller med det förödmjukade Europa, varken med Amerika som störtats i vansinne, eller med andra länder som visar anti-rysk hysteri mot oss. De jäkla moskoviterna måste trots allt förstöras för att ”rädda” världen
  Som Medvedev tillade är det mest slående västvärldens hjälplöshet, som fortsätter att följa sin utomeuropeiska väns ledning och främjar vidrig amerikansk propaganda som ingen längre tror på.
  Amerikanerna, tillsammans med sina vasaller från Europa, talar om ett 6-tal sabotörer som tog en enorm mängd sprängämnen ombord på yachten och ”omärkligt” dök ner i havet för att spränga två enorma rör, som är fulla av NATO-fartyg och internationella spårningssystem. Tja, det är bara ren absurditet. – sade ordföranden för ”Förenade Ryssland”.
  Dessutom, tillade den tidigare premiärministern, folk i väst har länge varit väl medvetna om att en så kortsiktig politik från de europeiska myndigheterna leder Europa till en återvändsgränd, medan skattebetalarnas pengar spenderas på vapenleveranser till Ukraina, vilket jämnar ut energikrisen, som orsakade en sänkning av levnadsstandarden i de en gång utvecklade staterna. Författare: Egorenkov Alexander
  ttps://en.topwar.ru/212493-medvedev-zajavil-o-lzhi-rukovodstva-ssha-nashedshego-ukrainskij-sled-v-podryve-severnyh-potokov.html

 5. 09.03.2023 Politik
  Washingtons löjliga ursäkter för Nord Stream-attackerna vittnar om den amerikanska ledningens rädsla. Det är möjligt att den redan har fått en entydig varning. Statsvetaren Dmitrij Kulikov delade denna åsikt.
  USA hävdar att arrangörerna och förövarna av sabotage i Östersjön är ”pro-ukrainska grupper”. Material om detta ämne publicerades den 7 mars av The New York Times.

  Ganska snabbt plockades denna version upp av de ledande västerländska tabloiderna, inklusive tyska medier. Detta tillstånd är överraskande, med tanke på att flera veckor har gått sedan publiceringen av en uppmärksammad artikel av Pulitzerpristagaren Seymour Hersh som fördömer USA. – Något har uppenbarligen hänt. Vår huvudfiende var för första gången väldigt rädd och började kaotiskt rättfärdiga sig för Nord Streams. Paradox. Kanske fick Biden, eller vem det nu tycker för honom, att den transatlantiska kabeln snart skulle gå sönder eller att amerikanska tankfartyg med olja och LNG skulle börja sjunka i massor? frågar statsvetaren Dmitrij Kulikov.
  Den amerikanska sidan har faktiskt inte setts i en sådan förskjutning av skulden tidigare. Även i samma situation med explosionerna vid Nord Streams, ”skulpterade de en puckelrygg” så vilt på nästan ett halvår och började plötsligt komma med så löjliga ursäkter. Statsvetaren utesluter inte att Washington fick en artig varning, tillsammans med vilken sådana argument gavs att han var tvungen att reagera brådskande för att förhindra en katastrof.
  Det som är intressant i den här situationen är hur länge USA kommer att stödja Kievregimen innan de slutligen kapitulerar. Och det faktum att starten på denna process redan har givits är ganska uppenbart.
  https://politpuzzle.ru/?p=6390

 6. Om Donbass-staden Bakhmut faller för ryssarna kan USA behöva rädda ansiktet för att vända kursen i Ukraina.
  The New York Times artikel i går, ”Intelligence Suggests Pro-Ukrainian Group Sabotaged Pipelines, US Officials Say,” verkar avsedd att befria både USA:s och ukrainska regeringar från all inblandning i förstörelsen av Nord Stream-gasen i september förra året. rörledningar mellan Ryssland och Tyskland.
  Tyngdpunkten i artikeln i Times är att ukrainare utan anknytning till Kievs regering var de som gjorde det, enligt de ofta citerade tidningarna, namnlösa ”amerikanska tjänstemän”.
  Men en närmare granskning av verket avslöjar lager av nyanser som inte avfärdar att den ukrainska regeringen trots allt kan ha haft något med sabotaget att göra.
  Berättelsen citerar anonyma europeiska tjänstemän som säger att en stat måste vara inblandad i den sofistikerade undervattensoperationen. The Times går ut för att säga mer än en gång att den staten inte var USA. Och medan det andra stycket i berättelsen kategoriskt säger att staten inte är Ukraina heller, lämnar artikeln dörren öppen för eventuell ukrainsk regeringsinblandning:
  ”Amerikanska tjänstemän vägrade att avslöja arten av underrättelser, hur de erhölls eller några detaljer om styrkan på bevisen den innehåller. De har sagt att det inte finns några säkra slutsatser om det, vilket lämnar möjligheten öppen att operationen kan ha genomförts utanför böckerna av en proxystyrka med kopplingar till den ukrainska regeringen eller dess säkerhetstjänster. [Betoning min.]

  The Times gör sedan klart vilka konsekvenserna skulle bli för den pro-ukrainska ”koalition” som Washington har byggt upp i det kombinerade väst om det fanns ukrainsk regeringsinblandning.
  ”Tjänstemän sa att det fortfarande fanns enorma luckor i vad amerikanska spionbyråer och deras europeiska partner visste om vad som hände. Men tjänstemän sa att det kan utgöra den första betydande ledningen som kommer fram från flera noggrant bevakade utredningar, vars slutsatser kan ha djupgående konsekvenser för koalitionen som stöder Ukraina.
  Varje antydan om ukrainskt engagemang, vare sig det är direkt eller indirekt, kan rubba det ömtåliga förhållandet mellan Ukraina och Tyskland och försämra stödet bland en tysk allmänhet som har svalt höga energipriser i solidaritetens namn.”
  The Times vidareutvecklar temat att den ukrainska regeringens engagemang skulle kunna förstöra det internationella stödet för Kiev som USA har byggt upp, såväl som det enorma offentliga stöd för Ukraina som det USA-ledda informationskriget har utvecklat.
  Washington Post , som i går körde en liknande historia , rapporterade att den ukrainska regeringen förnekade all inblandning i attacken. ”Ukraina deltog absolut inte i attacken mot Nord Stream 2,” sade Mykhailo Podolyak, Zelenskys högsta rådgivare, och ifrågasatte varför hans land skulle genomföra en operation som ”destabiliserar regionen och kommer att avleda uppmärksamheten från kriget, vilket kategoriskt inte är fördelaktigt för oss.”

  Distansering börjar: Tidningen här tillåter amerikanska tjänstemän att börja distansera USA från Ukraina, och hävdar att Washington har begränsat inflytande på Kiev, trots år av bevis på motsatsen. Stycket verkar förbereda den västerländska allmänheten för ett abrupt ansikte i Ukraina på grund av en litani av ukrainska operationer som USA säger att de motsatte sig. Det är värt att citera Times utförligt här:
  ”Alla fynd som lägger skulden på Kiev eller ukrainska ombud kan orsaka en motreaktion i Europa och göra det svårare för väst att upprätthålla en enad front till stöd för Ukraina.
  Amerikanska tjänstemän och underrättelsetjänster erkänner att de har begränsad insyn i det ukrainska beslutsfattandet.

  Trots Ukrainas djupa beroende av USA för militärt, underrättelsetjänst och diplomatiskt stöd, är ukrainska tjänstemän inte alltid transparenta med sina amerikanska motsvarigheter om sina militära operationer, särskilt de mot ryska mål bakom fiendens linjer. Dessa operationer har frustrerat amerikanska tjänstemän, som anser att de inte har förbättrat Ukrainas position på slagfältet mätbart, utan har riskerat att alienera europeiska allierade och utvidga kriget.
  De operationer som har irriterat USA inkluderar en attack i början av augusti på Rysslands flygbas Saki på Krims västkust, en lastbilsbombning i oktober som förstörde en del av Kerchsundsbron, som förbinder Ryssland med Krim, och drönarangrepp i December riktad mot ryska militärbaser i Ryazan och Engels , cirka 300 mil bortom den ukrainska gränsen.

  Men det har förekommit andra sabotage- och våldshandlingar av mer tvetydig härkomst som amerikanska underrättelsetjänster har haft svårare att tillskriva ukrainska säkerhetstjänster.
  En av dessa var en bilbomb nära Moskva i augusti som dödade Daria Dugina , dotter till en framstående rysk nationalist.
  Kiev förnekade all inblandning men amerikanska underrättelsetjänster kom så småningom att tro att mordet godkändes av vad tjänstemän kallade ”element” av den ukrainska regeringen. Som svar på upptäckten tillrättavisade Biden-administrationen privat ukrainarna och varnade dem för att vidta liknande åtgärder.

  Explosionerna som sprängde Nord Streams rörledningar ägde rum fem veckor efter Duginas dödande. Efter Nord Stream-operationen var det tysta spekulationer – och oro – i Washington om att delar av den ukrainska regeringen kan ha varit inblandad i den operationen också. ”
  Allt detta är naturligtvis inte att säga att USA inte genomförde Nord Stream-sabotage precis som Seymour Hersh har rapporterat och ändå cyniskt skyller på Ukraina. (Hersh förlöjligade Times -berättelsen i ett e-postmeddelande till Consortium News , som sökte hans kommentar.)
  Genom att rikta uppmärksamheten mot den ukrainska regeringens möjliga skuld, får den amerikanska underrättelsetjänsten en tvång: den avleder skulden från USA och förbereder allmänheten för att USA ska rättfärdiga att överge Ukraina efter att allt USA har investerat i dess äventyr för att försvaga Ryssland och störta dess regering genom ett ekonomiskt, informations- och proxykrig, som alla har misslyckats .
  En konsensus håller på att bildas bland västerländska ledare om att kriget mot Ryssland i Ukraina är förlorat. Således skulle Washington behöva rädda ansiktet för att få till stånd en sådan omkastning av politiken. Att insinuera att Ukraina sprängde sin allierade Tysklands pipelines skulle kunna hjälpa USA att klättra ner från sin hårda position till stöd för Ukraina.

  Tyska medier skyller också på Ukraina samma dag: Scholz och Biden poserar för foton i Oval Office i fredags innan ett privat möte på en timme utan medhjälpare. (Vita huset)
  Samma dag som The New York Times berättelse igår rapporterade en gemensam undersökning av en stor tysk tidning, Die Zeit , och ARD-sändningsnätverket, att pipelineattacken var kopplad till Ukraina. Die Zeit rapporterar, enligt en maskinöversättning:

  ”De tyska utredningsmyndigheterna har tydligen gjort ett genombrott för att lösa attacken mot Nord Stream 1- och 2-rörledningarna. Efter gemensam forskning av ARD capital studio, den politiska tidskriften ARD Kontraste , SWR och ZEIT, var det möjligt att till stor del rekonstruera hur och när sprängattacken förbereddes under utredningens gång. Följaktligen leder spår i riktning mot Ukraina.”
  Precis som Times -rapporten, skyddar Die Zeit också sin rapportering och säger att ” utredarna ännu inte har hittat några bevis för vem som beordrade förstörelsen.” Det kanske inte är trovärdigt att omedelbart skylla på Ukraina. Källorna till dessa artiklar kan använda en taktik för att gradvis förbereda allmänheten för mer definitiv skuld senare. Die Zeit ger dock en detaljnivå som saknas i Times- rapporten. Undersökningen ”lyckades identifiera båten som påstås ha använts för den hemliga operationen. Det sägs vara en yacht som hyrs av ett företag baserat i Polen, som tydligen ägs av två ukrainare. Enligt utredningen utfördes den hemliga operationen till sjöss av ett team på sex personer. Det ska ha varit fem män och en kvinna. Följaktligen bestod gruppen av en kapten, två dykare, två dykassistenter och en läkare, som ska ha transporterat sprängämnena till brottsplatserna och placerat dem där. Gärningsmännens nationalitet är tydligen oklart. De skyldiga använde yrkesmässigt förfalskade pass, som bland annat ska ha använts för att hyra båten.”

  Att båda artiklarna dök upp samma dag i stora amerikanska och tyska publikationer (inklusive The Washington Post ) kan tyda på en viss samordning mellan amerikansk och tysk underrättelsetjänst. I fredags, bara fyra dagar innan artiklarna dök upp, gjorde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz en ovanlig resa från Berlin till Washington, där han omedelbart åkte till Vita huset för ett möte med president Joe Biden.
  Inga medhjälpare var närvarande i det ovala kontoret tillsammans med de två männen. Mötet varade i drygt en timme. Det blev ingen presskonferens efteråt och Scholz tillät inte press på sitt plan. Han återvände till flygplatsen efter mötet för att flyga tillbaka till Berlin. Uppenbarligen ville de två männen inte diskutera en känslig fråga via telefon eller i en videolänk.

  Västerländska ledare säger redan att Ukraina inte kan vinna: The Times fick den här biten från USA:s underrättelsetjänst när det fortsätter att läcka berättelser som visar att västerländska ledare inte tror att Ukraina kan vinna kriget, trots deras offentliga uttalanden, och att Kiev måste minska sina förluster och söka en uppgörelse med Ryssland . Wall Street Journal rapporterade för 11 dagar sedan:
  ”Den offentliga retoriken döljer fördjupade privata tvivel bland politiker i Storbritannien, Frankrike och Tyskland om att Ukraina kommer att kunna utvisa ryssarna från östra Ukraina och Krim, som Ryssland har kontrollerat sedan 2014, och en övertygelse om att västvärlden bara kan hjälpa till att upprätthålla krigsinsatser under så lång tid, särskilt om konflikten hamnar i ett dödläge, säger tjänstemän från de tre länderna.
  ’Vi upprepar hela tiden att Ryssland inte får vinna, men vad betyder det? Om kriget pågår tillräckligt länge med denna intensitet kommer Ukrainas förluster att bli outhärdliga, säger en hög fransk tjänsteman. ”Och ingen tror att de kommer att kunna hämta Krim.”

  Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sa till Zelensky vid en middag på Élysée-palatset förra månaden att han måste överväga fredssamtal med Moskva, rapporterade tidskriften .
  Enligt dess källa citerade tidningen Macron som berättade för Zelensky att ” till och med dödliga fiender som Frankrike och Tyskland var tvungna att sluta fred efter andra världskriget.”
  Macron sa till Zelensky ”han hade varit en stor krigsledare, men att han så småningom skulle behöva övergå till politiskt statsmannaskap och fatta svåra beslut”, rapporterade tidningen.

  Bakhmut: en vändpunkt. En byggnad brinner i Bakhmut City, 15 september 2022. (Ukrainas försvarsministerium)
  En stor vändpunkt i kriget som skulle tvinga fram ett enormt beslut för Washington kan komma om Ryssland kan slutföra sitt militära övertagande av Bakhmut.
  Kampen om staden i Donbass har rasat sedan i somras och har intensifierats under de senaste veckorna. Ryssland har nästan omringat hela staden och fångat uppskattningsvis 10 000 ukrainska soldater inuti.
  Ukraina har upprepade gånger tonat ner Bakhmuts betydelse, men har ändå ständigt skickat i massor av soldater i döden. Bakhmut är ett viktigt nav i Ukrainas försvar av Donbass.

  I en intervju med CNN igår erkände Zelensky äntligen Bakhmuts avgörande betydelse för Ukraina. ”Vi förstår att efter Bakhmut kunde de gå längre. De kunde åka till Kramatorsk, de kunde åka till Sloviansk, det skulle vara en öppen väg för ryssarna efter Bakhmut till andra städer i Ukraina, i Donetsk-riktningen”, sa han till CNN:s Wolf Blitzer. ”Det är därför våra killar står där.”

  Bakhmuts fall till Ryssland skulle vara en stor förödmjukelse för Zelenskij och Ukraina, såväl som för USA och Europa. USA skulle ha ett stort val att göra: fortsätta att eskalera kriget med faran att det kan leda till en NATO-Ryssland-konfrontation som kan bli kärnvapen, eller pressa Ukraina att absorbera sina förluster och söka en lösning.

  Ryssland skulle emellertid då vara i stånd att diktera villkor: möjligen erkännande av fyra östra ukrainska oblaster som en del av Ryssland efter folkomröstningar där röstade för att gå med i Ryska federationen; Ukraina går med på att vara en neutral nation som inte kommer att gå med i NATO; demilitarisering av Ukraina och upplösning av nynazistiska enheter.
  Att framställa Ukraina som en ovärdig partner som sprängde tyska rörledningar kan hjälpa till att minimera förödmjukelsen mot väst om detta skulle hända. Återigen kan neokonservativa i Washington och i europeiska huvudstäder vinna i kampen mot realister och fortsätta att pressa på kriget, även om realisterna i detta skede verkar ha övertaget.

  Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för T he Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar, inklusive The Montreal Gazette och The Star of Johannesburg. Han var undersökande reporter för Sunday Times i London, finansreporter för Bloomberg News och började sitt professionella arbete som 19-årig stringer för The New York Times. Han kan nås på och följs på Twitter @unjoe
  https://consortiumnews.com/2023/03/08/as-bakhmut-falls-us-may-turn-from-ukraine-starting-with-pipeline-story/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here