Ligger Kamala Harris till höger om Biden då det gäller Israel?

18
2164

Detta är ett utdrag ur en artikel i Times of Israel, som är en stor ”oberoende” israelisk tidning. Wikipedia..

Jag publicerade av misstag först bara länken till artikeln, men har nu skyndsamt översatt. Den ger en ganska detaljerad bild av den sannolikt inflytelserika kommande vicepresidentens åsikter. Någon större ändring av Trumps politik verkar inte sannolik.

Noterar att Philip Giraldi påvisar Israels inflytande på valet i USA nyligen. En inblandning av USA:s val på en helt annan nivå än vad Ryssland anklagades för – utan bevis som det visade sig


Ligger Kamala Harris till höger om Biden då det gäller Israel?

Tillhör blivande vicepresidenten Kamala Harris det progressiva lägret? Men Harris kanske ligger till höger om Biden då det gäller Israel.

I synen på Israel kan kommande vicepresidenten Harris vara till höger om Biden. Senator Harris stödde effektivt Obamas kritiserade nedlagda röst vid en omröstning om FN: s resolution mot Israels bosättningar.

Då Kamala Harris introducerades som vicepresidentkandidat för Demokratiska partiet i augusti, inledde USA: s president Donald Trump och det republikanska partiet en kampanj för att försöka markera henne som en ”radikal” politiker som skulle dra Joe Biden till längst ut till vänster.

När Trump valde Harris sa Trump till sina anhängare vid ett möte i september att Biden hade slagit en ”ohelig allians med de mest extrema och farliga delarna av den radikala vänstern” och jämförde Harris med senator Bernie Sanders. Den 77-årige Biden, vald till USA: s 46: e president efter fyra dagars rösträkning har beskrivit sig själv som en ”övergångs” -kandidat, och när han valde Harris placerade han henne i fronten för att fungera som hans efterträdare.

Harris har bara varit på den nationella scenen sedan 2017, men de ståndpunkter som hon har intagit under sina tre år som senator placerar henne helt i det traditionella proisraeliska lägret i hennes parti.

Den första resolutionen som hon var med och stödde som senator var en som effektivt fördömde Obama-Biden-regeringens beslut att avstå från en resolution från FN: s säkerhetsråd som fördömde israeliska bosättningar på Västbanken. Harris sa i ett tal 2017 vid AIPAC: s politikpolitiska konferens och sa att detta skulle hjälpa till att ”bekämpa anti-israelisk partiskhet vid FN och bekräfta att USA söker en rättvis, säker och hållbar tvåstatslösning.”

Detta var en av tre gånger som Harris talade på AIPAC, medan ett växande antal demokrater tenderar att föredra den progressiva lobbyn J Street, som anser att det är nödvändigt att pressa båda parter till att inleda fredsförhandlingar. Mer än hälften av demokraterna i senaten får stöd från J Street. Harris är inte bland dem.

Biden har å andra sidan talat vid J Street-konferenser flera gånger och talat till gruppen vid en insamling i september. Medan han betraktade Benjamin Netanyahu som en nära vän, har han inte låtit bli att kritisera premiärminister. Harris har ännu inte offentligt kritiserat Netanyahu, som flera demokratiska kandidater kallat ”rasist”.

På frågan om premiärministerns planer tidigare i år att annektera stora delar av Västbanken berättade Harris för Pod Saves America förra året att hon är ”helt emot” detta och skulle ”uttrycka den oppositionen,” men hon undvek att ropa Netanyahu vid namn. Pressad på vilken typ av diplomatiskt tryck hon skulle stödja för att få Israel för att främja fredsförhandlingar vägrade Harris att ge några detaljer.

Harris har dock sagt att en Biden-Harris-administration åter skulle öppna PLO:s kontor tillsammans med USA: s konsulat i östra Jerusalem förutom att vidta ”omedelbara åtgärder för att återställa ekonomiskt och humanitärt bistånd till palestinierna människor och ta itu med den pågående humanitära krisen i Gaza.”  Fortfarande har hon inte betecknat Israel som ansvarigt på något sätt för den humanitära situationen.

Som svar från en fråga från New York Times 2019 om Israel uppfyller internationella normer för mänskliga rättigheter svarade Harris ”väsentligen ja” och tillade: ”Jag tror att Israel som land är hängivet till att vara en demokrati och är en av våra närmaste vänner i den regionen, och att vi bör förstå de gemensamma värderingar och prioriteringar som vi har som demokrati och bedriva utrikespolitik på ett sätt som överensstämmer med intressena för folken i USA och i Israel. ”

Hon gav ett lite mer kritiskt svar när hon talade till American Jewish Committee. ”Låt mig vara tydlig: Jag stöder Israels folk men det betyder inte att jag stödjer den som råkar vara vald” sade Harris och avstod från att nämnaNetanyahu vid namn.” Och så, mitt stöd för Israel är starkt och det är uppriktigt. Det är heller ingen tvekan om att vi måste tala ut när kränkningar av de mänskliga rättigheterna inträffar. Vi måste samarbeta med vår vän, som är Israel, för att göra de saker som vi tillsammans vet är i det bästa av mänskliga rättigheter och demokrati, eftersom det är det delade engagemanget för demokrati som förhållandet föddes och så vi måste hålla fast till det, tillade hon.

I juni 2017 röstade Harris för en enhälligt antagen resolution som markerade 50-årsjubileet för sexdagarskriget 1967 och som uttryckte stöd för lagstiftningen från 1995 som betraktar Jerusalem som ”Israels odelade huvudstad”. Palestinier ser Östra Jerusalem som huvudstad i deras framtida stat.

Harris röstade hon mot Israel Anti-Boycott Act som skulle ha kriminaliserat bojkott av Israel. Hon har stött kärnkraftsavtal med Iran och har lagt sig nära till Bidens ståndpunkt om det multilaterala avtalet, som Netanyahu-regeringen aggressivt har motsatt sig.

Föregående artikelStöd Julian Assange och tryckfriheten lördag 14 november kl 12-13.
Nästa artikelDet är dags för Svexit – låt oss rösta igen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Den nya amerikanska presidentens politik gentemot Ryssland kommer inte att förändras och Washington kommer att fortsätta sin anti-ryska kurs runt om i världen.
  Detta meddelades av befälhavaren för den amerikanska armén i Europa Ben Hodges under Lvivs säkerhetsforum, rapporterar PolitNavigator-korrespondenten.
  ”Jag vill tro att USA och Storbritannien arbetar tillsammans i samband med hur vi kan stödja vår partner och vän som Ukraina, som har skickat soldater till både Irak och Afghanistan genom åren när det gäller konflikten med ryska styrkor.
  Det handlar också om respekt – du stoppade ryska styrkor i Donbass, så jag skulle vilja se en samordnad politik. Men problemet här är att USA:s politik gentemot Ukraina har varit inkonsekvent de senaste åren. Därför bör en politik för hur vi beter oss med våra vänner i Ukraina vara en del av vår större strategi för Ryssland och stabilitet i Europa. Detta måste hanteras.
  Jag tror att den nya administrationen kommer att se detta och att det inte kommer att startas om. Vi måste och måste tala från en stark position, och det betyder att vi kommer att stödja våra vänner i Ukraina och Georgien.
  Och vi kommer att leta efter sätt att stärka vårt säkerhetssamarbete, säger Hodges. Han tillade också att USA borde fördjupa Berlin med Moskva och skapa ett antiryskt flaggskepp från Tyskland.
  Men vi behöver också Tyskland för att göra mer. Tyskland är en viktig amerikansk allierad eftersom jag tror att det är det enda landet som kan ändra Kremls beteende. Det verkar som om Kreml är mycket orolig för om Tyskland kan övertyga, om Tyskland kan övertyga EU om påtryckningar på Ryssland eller om de kommer att använda sina diplomatiska befogenheter.
  Därför borde USA, i stället för att gräla med tyskarna, arbeta med Tyskland så att Tyskland blir ledande i denna process och att göra Ryssland ansvarigt för alla kränkningar, avslutade generalen.

 2. USA kommer att ge Ryssland problem i ytterligare fyra år.
  Donald Trump har upprepade gånger sagt att han vill förbättra förbindelserna med Ryssland, men istället avslutade han strategiskt viktiga avtal.
  Joe Biden jämförde för många år sedan Vladimir Putin med Peter den store, men förespråkade sedan hans avlägsnande. Mot denna bakgrund gör Ryssland sin egen satsning och förväntar sig åtminstone ytterligare 4 års geopolitisk konfrontation med USA.
  Som framgår av materialet i den amerikanska publikationen ”The National Interest”, är det för Kreml inte meningsfullt att stödja en eller annan kandidat för USA:s presidentskap, eftersom ingen av dem kommer att förbättra förbindelserna med Ryska federationen. Dessutom blir Washingtons utrikespolitik alltmer ”giftig” på grund av interna stridigheter.
  För fyra år sedan uppskattade Moskva verkligen Trumps seger, men illusioner skingrades mycket snabbt, skriver NI. Försök från USA:s president att förbättra förbindelserna mötte motstånd från kongressen. Dessutom var det Trump-administrationen som utmärkte sig genom att säga upp viktiga internationella överenskommelser om beväpning, införa hårda sanktioner och leverera dödliga vapen till Ukraina.

  Idag är det omöjligt att säga att Trumps andra period kommer att vara annorlunda. Utsikterna för Joe Bidens ordförandeskap kommer också att göra liten nytta för relationerna mellan USA och Ryssland. Han hotar redan att öka trycket på Ryska federationen, även om han i början av sin karriär jämförde Putin med Peter den store. Även efter att ha blivit vice president, påminner publikationen om, sympatiserade Biden med den ryska ledaren, men redan 2011 berättade han för den ryska oppositionen att USA inte ville se Putin som president.

  Med tanke på denna politiska anpassning har Ryssland gjort en egen satsning som kommer att hjälpa till att klara amerikanskt tryck de närmaste fyra åren. I synnerhet kommer det att fortsätta att stärka sitt samarbete med Kina. Sedan 2014 har länderna ökat handelsvolymen till 110 miljarder dollar, samtidigt som de minskat deras beroende av den amerikanska valutan.
  I slutändan, skriver National Interest, har Ryssland de senaste åren blivit övertygad om att det amerikanska trycket är obehagligt, men inte heller dödligt. Washington måste acceptera den moderna verkligheten, där det tillsammans med USA finns andra mäktiga makter.

 3. Personligen tror jag att Trump väljs in den 20 Januari.
  Nätet är fyllt av folk som postar diverse röstfusk, dominion demokraternas eget valräkningsprogram är i själva verket ett valfuskprogram.
  Vad Harris beträffar behöver vi inte analysera djupare.

 4. Nu får du ge dig ändå…
  En USA vicepresident som går omkring i palestinasjal likt svensk radikalvänster som vill göra uppvisningar i solidaritet med Palestina?
  Hur naiv får man vara?
  Nä, glöm bara det.
  I Nordamerikansk toppolitik är man pro-israel.
  Som anti-israel har man inte där att göra.
  Kan funka hjälpligt i vänsterlandet Sverige med socialist-tradition men aldrig i det frihetliga USA.
  Kamela Harris gör bara vad hon har att göra.
  Absolut inget märkvärdigt med det.

  • Har man där att göra som motståndare till apartheid, till olagliga bosättningar på ockuperad mark och till brutalt våld mot de som protesterar mot våldet?

   • Det verkar inte så.
    Inte nu längre i alla fall.
    Jag har ju följt 1 maj demonstrationerna där jag bor ett antal år nu.
    I varje fall ett tiotal samtidigt som min politiska medvetenhet ökat efterhand från i princip omedveten.
    Något jag lagt märke till är att palestina-aktivismen som var så typisk tidigare har börjar avta.
    Jag minns höger-Thoralf fick gehör för att han på någon av de här demonstrationerna uppmärksammat och dokumenterat uppmaning till våld vilket inte var så bra för det fredsvurmande partiet Socialdemokraterna på vänstersidan.
    Den växande vågen av terrorism som de senaste decennierna hemsökt Europa och västvärlden tror jag försvårar för palestinavänstern och samtidigt underlättar för israelhögern vilket jag tycker du själv borde upptäckt som radikal vänsteraktivist.
    Så för Kamala Harris kanske inte de här ställningstagandena är så svåra ändå.

    Titta på bilden ovan som du själv publicerat.
    Blivande vicepresident Kamala Harris ser ju faktiskt riktigt glad ut tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

    Jag har tidigare studerat bilder med vår statsminister Stefan Löfven tillsammans med president Donald Trump.
    Inte såg Löfven så där avslappnat glad ut.
    Snarare pressad, bestämd och sammanbiten.
    Bara att svälja och gå vidare.

  • Det enda man behöver veta om Harris är vem hon är gift med. Resten följer därav inklusive hennes vurm för apartheid israel.

   • Hennes man Doug Emhoff är jurist, av judisk börd. Han kommer att lämna sitt arbete innan Kamala Harris svärs in. Kommer att kallas ”Second Gentleman” som make till vicepresidenten. Deras förmögenehet uppgår till c:a 5,8 miljoner dollar enligt Wikipedia. (Biden förmögenhet lär uppgår officiellt till 9 miljoner dollar).

  • Kamala är ju gift med rätt sort (dessutom en marktjuv bosättare) så det skulle funka utmärkt om senilen Biden avlägsnades innan 20 januari och Kamala Harris “kröns” till första kvinnliga presidenten i USA. Oavsett utgången i “president valet” val” i USA är det absolut inte sionisterna som förlorar. Egentligen är det ett icke-val kan man väl säga i o m att det är en tävlan mellan sionist lakejer.

 5. Sann eller falsk information?
  Det verkar som om den demokratiska kandidaten i förtid har utropat sig till den nya chefen för Vita huset. Den amerikanska presidentloppet har tagit en oväntad vändning.
  Förra lördagen tillkännagav den demokratiska kandidaten Joe Biden sin seger i presidentvalet i USA. Hans rival, den nuvarande USA: s president Donald Trump, uppmanade honom att inte skynda sig och meddelade sin avsikt att utmana resultaten.
  Trump och hans team, liksom andra GOP-tjänstemän, pekar på ett flertal episoder av röstning i ett antal ”osäkra” stater. Dessa inkluderar Pennsylvania, Arizona, Alaska, Georgia och North Carolina. Med republikanerna i spetsen i slutet av omröstningen hade Biden plötsligt tusentals, om inte tiotusentals röster att vinna.
  Detta väckte ett antal frågor även från anhängare av demokraten. Många videor har dykt upp på webben som visar hur medlemmar i valkommissioner oberoende undertecknar tomma röstsedlar till stöd för Biden och slänger dem i valurnorna.
  På onsdagen rapporterade politiska omröstningsaggregat RealClearPolitics att Joe Biden nu bara har 259 rösträtter, istället för deklarerade 273. För att vinna valet måste du få 270 röster.
  Tabellen på aggregatorns webbplats indikerar att Biden har förlorat 20 röstval i den mest ”vacklande” staten – Pennsylvania. Dessutom, i detta tillstånd pågår räkningen av röster fortfarande, så Donald Trump har alla chanser att köra över sin motståndare. Han har för närvarande 214 rösträtter.
  https://quicker-news.com/214793-pobeda-otmenyaetsya-u-baidena-otobrali-nechestnye-golosa-full.html

 6. Läs artikeln på ryska så förstår ni bättre.
  Det hela är egentligen sant, Biden har 259 klara elektorer eftersom resten inte är färdigräknat.
  Utropandet av President i USA sker när sannolikheten för ett ändrat resultat är så litet att en förändring är i princip otänkbar.
  Så jo Biden har 259 och Trump 214 Säkra elektorer, men Biden har så många fler elektorer som är ”i princip vunna” att enda chansen för Trump är att vinna i domstol.
  Men visst Biden har 259 helt säkra och Trump 214.
  Jag blir för övrigt irriterad på att Trump hävdar valfusk och att han vill ha ett ärligt val.
  Varför överklagar han då bara resultat där han vann, enligt mig tyder det på att han vill vinna inte på att han vill ha ett ärligt val.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here