Känd mediapersonlighet tar avstånd från mediehetsen mot Ryssland

18
1822

Jan Scherman var ”affärsområdeschef för Aftonbladet TV och debattör inom massmedia. Han var verkställande direktör för TV4-Gruppen mellan 2001 och 2011. Tidigare har han bland annat varit programledare för samhällsmagasinet Kalla fakta i TV4 och nyhetspresentatör i Östnytt i SVT. Han var politiskt aktiv i Göteborgsavdelningen av De Förenade FNL-grupperna (DFFG).” (Wikipedia).

Jan Scherman publicerade nedanståenden artikel 24/1 i Aftonbladet. Artikeln nedan bör läsas av alla som är intresserade av världsläget och medierapportering. Den som läst andra artiklar här om Ryssland och Ukraina vet att jag inte instämmer i t.ex. första stycket.

Medierna är militärens tjänstvilliga megafoner

Jan Scherman intervjuar Stefan Löfven

_________________________________________________________

Känd mediapersonlighet tar avstånd från mediehetsen

Tvivelsutan – världsläget är mer spänt än på mycket länge. Rysslands militära upptrappning mot Ukraina är avskyvärd. Putins övergrepp mot oliktänkande, som Aleksej Navalnyj, också avskyvärda.

Likväl hade jag inbillat mig att mediernas oberoende granskningsuppgift också gällde i säkerhetspolitiskt känsliga lägen. DN har ju fört fram principen att man ska ge motpartens bästa argument plats. SVT har under Donald Trumps lögner om valfusk låtit konspirationsteoretiker få tala ut i bland annat programmet Agenda med hänvisning till opartiskheten.

Trodde därför, måhända naivt, att uttalanden från både öst och väst skulle synas under kritisk lupp. Fått för mig att oberoende nyhetsförmedling inte ska agera plattform där enskilt intresse ensidigt får förmedla sitt budskap.

Men nu är motparten Ryssland, som per definition i alla lägen ljuger, hotar och bedriver propaganda. Allt som kommer från öster körs genom ett enögt västmilitäriskt filtreringssystem eftersom vi ju vet var vi hör hemma. I salig åminnelse dåvarande försvarsministern Torsten Gustafssons uttalande i samband med Gåsefjärdsdramat 1981 och den strandsatta sovjetiska atomubåten U137: ”Visserligen är vi neutrala, men vi vet var vi hör hemma.”

Sedan har det inte spelat någon roll om ubåtarna varit verkliga, påhittade eller minkar. Ryssen smyger omkring längs våra stränder. Basta.

Varför nyansera något som tycks bli en bra affär för alla inblandade?
Med mediernas hjälp eldas rysskräcken på. Militärmakten myser och vädrar mer pengar. Medierna trappar upp språkbruket till krigsläge, vilket lyfter klickandet. Varför nyansera något som tycks bli en bra affär för alla inblandade?

Chefen på P18, Mattias Ardin, blir rikskändis. Han säger överallt att den svenska militära ”synligheten” handlar om vara ”beredd på olika händelseutvecklingar” och att ha ”en god lägesuppfattning över viktiga platser”. Ardins egna anhöriga är oroliga, vilket han förstår. Men lägger till att risken för väpnad konflikt är låg. Sedan refererar han till ÖB och försvarsminister om att läget är kritiskt. Allt till bilder på stridsvagnar och soldater i full krigsmundering. Vi får också veta att Ryssland har flyttat landstigningsfartyg till Östersjön.

Den militära kryptosvenskan gnager sig in i våra medvetanden. Det går inte att undkomma. Hotet finns där, men lita på vår militär. Samtidigt, var beredd. Rysk invasion… Vad menar du, Ardin? Frågan borde ställts tio gånger, men jag hör den inte ställas en enda gång.

I stället låter samma tidningar och tv-kanaler experter från Försvarsmakten, Försvarshögskolan och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, fördjupa bilden av det ryska hotet mot Sverige. Alltså, inte bara den för alla uppenbara hotbilden mot Ukraina. Den seniora militäranalytikern Johan Norberg på FOI avfärdar i princip alla utspel från Kreml som uttalanden från ryska ”propaganda–sångboken”. Det verkar inte finnas någon annan propagandakör, ingen annan stormakt som spelar spel med taktiska utspel.

Det blir nästan parodiskt att en av de få kritiska rösterna mot den monumentala ensidigheten är en krönikör på DN:s kultursida, Johan Croneman. Han skriver att ”rapporteringen är oanständigt ensidig”. Men Croneman glömmer så klart att nämna DN i sammanhanget. Chefredaktör Peter Wolodarski jämförde i sin kolumn Putin med maffian i filmtrilogin Gudfadern. Vem vill vakna upp med ett hästhuvud i sin säng, frågar sig Wolodarski efter en utläggning om den ryska diktaturens övergrepp. Inte ett negativt ord om stormakten USA.

Vi glömmer uppenbarligen ensidigt både nutid och dåtid.

Det finns inte ens en liten fotnot om USA:s interventioner i Syd– och Mellanamerika när politiska förändringar ogillats av Vita Huset.

I de senaste opinionsmätningarna minskar stödet för den svenska alliansfriheten
Vietnamkriget bortglömt. Liksom det senaste debaclet i Afganistan. En lång rad presidenter hela vägen fram till Trump har använt lögn och militärt våld för att försvara USA:s intressen. Men få eller ingen i medierna minns.

DN:s Wolodarski spär på med nya analyser där han beskriver Ryssland som ”världens största land”. Den infama formuleringen avser Rysslands geografiska yta. Kanada skulle därmed vara den andra stormakten. Inget om att Ryssland ligger på sämre än tionde plats i världens BNP-ranking. Eller att Rysslands militära budget är en tolftedel av USA:s, enligt SIPRI:s beräkning för 2020.

Stenhård kritik mot Ryssland är i högsta grad giltig. Det är inte det saken gäller.

Det handlar i stället om den totala avsaknaden av kritik mot USA i kombination med naiv tilltro till svensk militär, försvarspolitiker, experter och NATO. Obalansen blir närmast manipulerande.

Snurren i orosspiralen går så i spinn att till och med Försvarsmakten i SR-programmet Medierna tycker att rapporteringen om Gotland gått för långt. Nyhetspropagandan blev för bra! Och som i en eftertankens kranka blekhet dyker några reportage upp med syfte att försöka förklara varför Ryssland agerar som de gör.

Medierna som militärmaktens megafon får konsekvenser. I de senaste opinionsmätningarna minskar stödet för den svenska alliansfriheten. Rysskräcken når rekordhöjder. Minst 60 procent av befolkningen säger sig vara rädd för ryssen.

SD-politikern Per Söderlund, som sitter i riksdagens Försvarsutskott, twittrar förnöjsamt vidare. ”Nu är en tid att som ett enat folk sluta upp bakom Försvarsmakten. Tillsammans är vi starka”, skriver han. I den styrkan kan Söderlund tydligen räkna in den tjänstvilliga megafonjournalistiken.

Föregående artikelViktigast i Sverige – läs om den nya skandalen! Victoria och Daniel ska skiljas! (Eller är det bara COVID19?)
Nästa artikelSkolstrejk mot den föreslagna gruvan i Gallok
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Media är sinnessjuka med sin krigspropaganda mot Ryssland! De flesta normalt funtade förstår att Ryssland inte är intresserade krig om de inte måste försvara sig själva mot angripare! Fulmedia borde i stället upplysa folk i Sverige om det verkligt farliga med att släppa in IS-sympatisörer och andra terrorister men där är det locket på! Det senaste stora nyheten är annars den iranska mannen som poserar med sin hustrus, som var kusin, avhuggna huvud i Iran. Man undrar ju i sitt stilla sinne hur dessa människor är funtade? Är det inavel, islam och kusingifte i många led som leder till denna avtrubbning?

 2. Jag läser nu på högertabloiden Fria Tider att det uppstått tumult i Slovakiens parlament då regeringen där vill tillåta amerikanska styrkor att operera på slovakisk mark.

  Jag vet inte vad det är för regering i Slovakien men den verkar vilja att landet sluter sig till USA istället för Ryssland.

  Men de flesta i Slovakien tycker att USA är hotet och inte Ryssland som deras regering vill göra gällande och skydda landet mot.
  Stora folkliga demonstrationer utanför parlamentet har det också varit.

  https://www.friatider.se/brak-i-parlamentet-om-amerikanska-trupper

 3. Scherman undviker förmodligen medvetet ägarförhållanden och banden till det militärindustriella komplexet och propagandamaskinerna som ägs av samma intressenter styr innehållet. Annars skulle han nog inte få publicera i den Norska NATO-tidningen Aftonbladet alls.

  Frågan är ju varför folk läser, prenumererar och länkar till eländet? Får de betalt för att tanka ned Aftonbladets ”Javaskript-trap” fylld med spionerande programkod och vidrig reklam?

  ”Militären”, d.v.s. soldaten, som kommer döda och dö i krigsförbrytelser i utlandet, istället för att öva, träna och bygga totalförsvar av den egna nationen, är allra oftast grundlurad. ögre i topparna är de snärjda eller mutade. I fall militärer har förstånd och karaktär så lämnar de imperialismens invasionstrupper i öppen protest, tills den dag Sverige börjar bygga ett modernt folkförsvar!

  • Alla hets- och krigshot kan spåras till City of Lönndom. City of Lönndom låg bakom första och andra världskrigen. Liksom den hetsar för krig i Ukraina nu (2022). Precisions anfall på den lilla ytan som utgör City of Lönndom skulle begrava mycken av världsfreds problemen för gott.

 4. Bättre sent än aldrig,och bättre lite ärlig än total kvacksalvare. Det lär nog dröja ca 24tim tills han blir påhoppad för sin ärliga åsikt just där. Men som övriga som vågar säga eller ifrågasätta den falska linjen,så lär de inte dröja mer än ett dygn tills han får skit för det

 5. Vem bryr sig om opinionsundersökningar och opinionsinstitut ? De är i själva verket” opinionsbildare” i högsta grad och kan köpas av vem som helst. De är privata företag och fungerar som entreprenörer på beställning.
  Gör undersökningar på uppdrag av någon intressent, som vill få ut ett budskap i offentligheten och alla beställare har INTE ”rent mjöl i påsen”. Används gärna av partier och tidningsredaktioner för just ”opinionsbildning och propaganda”., genom att medvetandegöra siffror som enkelt kan förfalskas för att påverka den allmänna opinionen i en bestämd riktning. Det är huvudinriktningen

  Hur relevant blir resultatet av en opinionsundersökning om man först medvetet hat-propagerar och målar upp skräckbilder i medierna och sedan mäter propaganda-effekten av det i en undersökning och därefter publicerar siffrorna i procent. Då mäter man ju bara vad propagandan har åstadkommit med folks hjärnor. Alltså ska det då bedömas som uppmätt effekt av ” Hjärntvätt ” hos befolkningen. De borde aldrig tillåtas publiceras i politiska sammanhang alls..

 6. Bra sann korrekt inlägg av Benny. Ska inte tillägga något där,då det nog kan missuppfattas och bli fel också,men håller med där helt

 7. Vilka matar medierna med hat mot Ryssland, det gör våra politiker i hela EU.
  Nyligen var engelska utrikesministern Truss i Moskva och mopsade upp sig mot Lavrov, och skulle visa honom vem som hade makten över Ryssland.
  Hon var odrägligt tuff och försökte sätta honom på plats, medan det var hon som fick smyga ut ur rummet, och nu kan hela världen se vilken otroligt okunnig utrikesminister England har, som inte har en aning om geografi eller vad som egentligen händer med de olika militära trupperna på båda sidor i konflikten och vad de egentligen befinner sig. Vilket hon borde läst på innan mötet med Lavrov, oförskämt att inte sätta sig in i sakförhållanden innan hon åker till Moskva.
  Följande dialog mellan dem går nu viralt på nätet:

  Lavrov: Erkänner ni Rysslands suveränitet över Rostov och Voronezh regionerna?

  Truss: UK kommer aldrig att erkänna Rysslands suveränitet över dessa två regioner.

  Där fick brittiska ambassadören avbryta, för att tala om för Truss att dessa ligger faktiskt i Ryssland.

  • Stöter man på kretiner och/eller dryga men ignoranta typer skulle denna citat komma väl till pass

   “Mrs. Truss, your knowledge of history is nothing compared to your knowledge of geography,” Zakharova wrote on her Telegram channel. She added that the world needs to be saved from the “stupidity and uneducatedness of Anglo-Saxon politicians.”

   Mari Zakharova, Talesperson, Rysslands utrikeministeriet

   • Maria Zakharova är också en begåvad kvinna som kan ge svar till som hon säger korkade och obildade personer.
    Truss är stöddig, försöker sätta Lavrov på plats, att om inte Ryssland gör som hon säger kommer det bli allvarliga konsekvenser. Är allmänt otrevlig, så kommer pinsamheterna då hon inte vet var gränsen mellan Ryssland och Ukraina är, och vad områdena inom dessa landsgränser heter.
    Hennes idioti vänder engelska pressen istället mot Ryssland och skriver: Lavrov hånar Truss.

    Den engelska pressen som annars brukar klaga över sina politiker, går nu samman och skyddar dem. För att deras dumheter skall bli nedtystade kanaliserar man istället uppmärksamheten till att
    klaga över Lavrov.

    TV4 visar bilder som skall föreställa mormödrar med automatvapen i händerna och så står det att de skall ut och möta Putins soldater Var har de gömt alla nazisterna som skall gå i främsta ledet? Det hela blir löjligt, nu har den stora media propagandan börjat då alla länder skall tycka synd om Ukraina där t.o.m. mormödrar måste gå ut för att skydda sig och lära sig hantera vapen, för nu skall de bli invaderade av de otäcka ryssarna.

    De borde visa bilder från Donbass istället 14000 personer döda och antalet fortsätter stiga. Det är 252 barn som blivit dödade av ukrainska drönare, var är de bilderna? Politiker som åker till Kiev borde göra ett besök i Donbass och se alla förstörda och sönderbombade hus, och hur människor försöker ta skydd i källarvåningar.

    • Tänk om vi hade en politiker av hennes kaliber i Sverige. Tyvärr är det öken landskap i det avseende, i hela väst. Det vi har istället är en slags dumskallarnas sammansvärjning. Mediokra politiker av Tuss snitt är cirkusartister om dirigeras av de egentliga makthavarna i väst.

     Vi vet att de verkliga makthavarna som styr väst vill ha ett krig. Därför är de i begrepp att iscensätta falsk flag attacker i Ukraina för att tända på krigsgnistan. Risken är överhängande stor.

     Eftersom de egentliga makthavare som styr väst också äger västmedier är det självklart att vi få absolut inte veta om folkmordet i Donbas.

 8. Och när ska Gotland invaderas? Det blir väl först efter Paris är tagen, eller hur? Den krassa geostrategiska verkligheten gör sig till känna här. Real politik dikterar att Gotland ligger sist i Ryssens anfallsplaner. Gotland kan trösta sig i vetskapen om att Ryssen kommer också att strunta invadera lill-Britannien – en ö som historien har lämnat därhän (menar Rysslands strateger, och pekar på senaste klavertrampen från dam Tuss lilla öns ”utrikesminister”: https://www.moonofalabama.org/2022/02/the-mediocracy-of-global-britain.html#more

  City of Lönndom däremot – det är en annan femma! Därför ligger den ligger högst på invasionsplanerna. City of Lönndom är jo den egentliga källan till allt hat, krigshets och propaganda mot Ryssland, inte bara enbart nu utan även historisk ända sedan Napoleons anfallskrig mot Ryssland. Icke att förglömma att senare tids historia förtäljer att självaste Hitler var en bundsförvant för City of Lönndom. Han fick i uppgift att förinta Ryssland. Han försökte men ack, det gick åt pipan! Och nu försöker City of Lönndom igen. Den här gången är det en hologram som fick i uppgift att starta krig mot Ryssland. Det lär bli sista utspelet för City of Lönndom. Varken sanktioner från helvete eller mediepropagandan kan rädda City of Lönndom från att brinna meddelar djävulen efter samtal med sin käresta Zbig (Zbigniew Kazimierz Brzeziński).

  Men än är Ukraina inte invaderat – så tålamod Ryss-fober utlösningen kommer 😝

 9. Tulsi Gabbard talar om hyckleriet i media, när de skriver att vi måste försvara Ukraina för att det är en demokrati. Hon säger att det är en lögn, då de stängde ned tre tv-stationer som kritiserade Ukrainas president och fängslade ledare till oppositionen, detta har Putin blivit anklagad för att ha gjort, men presidenten i Ukraina gjorde det med stöd av USA. Redan på några dagar har 160000 personer sett henne och jag hoppas att många tusen fler ser henne, det är ett enkelt budskap hon för fram, tydligt och bestämt.

  https://twitter.com/TulsiGabbard/status/1491713163133276164?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 10. Ukraina har en postsovjetisk kultur, det är helt klart. Men Ukraina kan vara en buffertstat mellan Nato och resterna av röda armén. Det vore bäst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here