Skolstrejk mot den föreslagna gruvan i Gallok

22
1172


SKOLSTREJK MOT DEN FÖRESLAGNA GRUVAN I GÀLLOK ✊🔥
Det brittiska gruvbolaget Beowulf vill öppna en gruva i Gállok utanför Jokkmokk – en gruva som skulle bryta mot internationell urfolksrätt genom att hota rennäringen och samisk kultur, skada UNESCO-världsarvet Laponia, förorena vatten och luft i området och öka Sveriges växthusgasutsläpp. Samtidigt säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson som handlägger frågan att han ”älskar gruvor.” På fredag sker därför protester över hela Sverige i solidaritet med de drabbade samebyarna för att kräva att gruvan stoppas. För mer bakgrund, se debattartikeln skriven av bland annat @fridaysforfuture.swe (https://www.aftonbladet.se/…/greta-thunberg-mfl-stoppa…
).
Samma dag lämnas namninsamlingen för ett gruvfritt Jokkmokk över till näringsministern i Stockholm (https://www.mittskifte.org/petitions/stop-the-mine-in-gallok
).
Gör din röst hörd – kom till Mynttorget och strejka med oss kl 12:30-13:30 på fredag! 🌱
Länk till event:
#StandWithSápmi #GruvfrittJokkmokk #NoMineInGállok #FridaysForFuture #Skolstrejk #SchoolStrike #Klimatstrejk #ClimateStrike #ClimateStrikeOnline #FFF #FFFStockholm #Stockholm”

Föregående artikelKänd mediapersonlighet tar avstånd från mediehetsen mot Ryssland
Nästa artikelUSA:s och Natos föråldrade geopolitik
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

  • Förstår dig. Du tycker det är bättre Vänstern håller sig undan till feminism, antirasism, identitetspolitik samt HBTQ frågor?
   Så att de inte är störande när utländska bolag vill hit till oss och profitera på naturtillgångarna som finns här och med sin makt förtrycka vårt minoritetsfolk samerna som varit här sedan urminnes tider?
   Tycker det liknar U-länder där gruvbolag skövlat, förstört, förtryckt och utnyttjat befolkningen.

   Nä, nu börjar jag känna igen radikalvänstern som den var förut.
   Engagera sig mot kapitalets vidrigheter och slå vakt om natur, människor och djur.

   Bra där, det här är en viktig demonstration som jag hoppas många engagerar sig i.
   Som också kan göra att radikalvänstern enas kring något och får nytt liv igen.

  • Så – samernas arbete räknas inte eftersom det inte är ”industriellt” och därmed inte bidrager till oligarkins makt och vinstintressen.

   • Karl W, vore intressant om du kastade ett öga på artikeln ”Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjönk för 99 procent (flera miljarder människor)”, hur ser man i Kina på det här? (Kanske har du skrivit om det redan men jag har missat det?)

    • Vet inte Catarina men Corona-pandemin set ut att vara storpolitik och förmodligen också storaffärer lika mycket som en sjukdom.

     Läste nu på Fria Tider att läkaren i Sydafrika som först upptäckte den (milda) omikronvarianten försökte tystas ned av Europeiska regeringar.
     Man kan verkligen undra varför?

     ”Läkaren som upptäckte omikron: ”De försökte tysta mig”
     Publicerad 10 februari 2022 kl 22.52
     Utrikes. Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee, den första som slog larm om omikron, uppger nu att hon blev pressad av regeringar i Europa att inte nämna att coronavarianten ger milda symtom.”

     https://www.friatider.se/lakaren-som-upptackte-omikron-de-forsokte-tysta-mig

    • Att oligarkerna fördubblade sin rikedom är resultatet av hur oligarkin i främst USA fungerar. Ingen skall kunna göra affärer utan att oligark-maffian tar sin del. Monopol och karteller är metoden. Kina har slagit ner hårt på dessa monopol och karteller. Den mest kända där Jack Ma var involverad. DI skriver.
     ”Pekings tillslag mot det privata näringslivet och häxjakt på teknikmiljardärer har fått antalet
     superrika kineser som söker så kallade ”gyllene visum” till andra länder att öka.”
     https://www.di.se/nyheter/haxjakt-i-kina-da-flockas-de-superrika-kring-gyllene-visum/
     I Kina har frukterna av utvecklingen mycket tydlig hamnat hos den breda allmänheten, vidare.
     ”tillslag mot Kinas teknik- och fastighetssektorer har raderat ut mångmiljardbelopp i marknadsvärde”. I Kina har det direkt motsatta hänt.
     Fastighetsmarknaden producerade inget, det var spekulation, bygg, snacka upp priset, sälj, spring.
     ”Teknikbolagen” var inga teknikbolag, utan digitala spelhålor som likt narkotika skapade ett beroende för att mjölka marknaden på pengar som byggde förmögenheter.
     Bitcoin förbjöds inte, utan man satte bara upp priset på el till marknadsvärde, då blev det olönsamt. Fastighetshajar och spel-hajar, köpte Bitcoin, och flyttade ut pengarna och på så sätt tvättade stora belopp och kringgick valutareglerna.
     ”Kryptokineser lockas av Sverige” Skriver DI
     https://www.di.se/nyheter/kryptokineser-lockas-av-sverige-valdigt-intresserade/
     Dessa Kryptokinesers tekniska kompetens begränsas av att kunna sätt i stickkontakten och trycka på Start knappen när det gäller datorer. Nu vill dom till Sverige för en domstol har just beslutat att dom får nästa gratis skattefinansierad elektricitet i Sverige.
     Så nu får väl Sverige en ny invandringsvåg att göra sällskap till alla brottslingar, bedragare och terrorister som redan gömmer sig i Sverige som ”flyktingar”. Fler serverhallar med andra ord. Dessutom är det en lögn att det kalla klimatet i norr skulle vara en fördel. Vatten kyler bättre, och serverhallar är heller inte bullriga. Lika bullrig som en hemdator.
     Kinas agerande har medfört att nu går pengarna till investeringar i riktiga teknologiföretag som energi, kommunikation, AI, fintech, transport, chips, halvledare, mjukvara, osv istället för att bygga oligarkernas förmögenhet. Oligarkerna gillar det inte.

 1. Svenskarna åtnjuter en hög levnadsstandard. Dess grund är industriella produkter utvecklade ur malmådror och stora skogar. Den sk arbetarrörelsen förstod sambandet, eftersom den uppstod ur verksamheten. Den var en omfördelmningsvänster för hundra år sedan, ofta i allians med liberaler. Även högreståndspartiet ”högern” visste var pengarna kom från, man var bara oeniga i hur de skulle fördelas.

  Dagens totalindoktrinerade klimatprotesterande barn med slogans författade av 50åriga reklamdirektörer är bortskämda med alla de enkla produkter svenskar kan köpa billigt genom att att sälja kvalificerade produkter dyrt utomlands. De protesterar mot en livsstil de inte betalat för själva. De försörjs av relativt få produktiva personer i det förgångna vars innovationer tagits i anspråk och förfinats. Polhem, Linné, Dalén, Lm Eriksson. Några dussin män.

  Samerna lever i ett jägar/samlarekonomi som kör japanska snöskotrar på rysk bensin, det är en slags hobbyekonomi som de värnar intensivt. Det är gott om skog att ha renar i, ännu ett litet hål i marken med byggnader ovanpå är fullständigt marginellt. De små hål vi gräver i jordskorpan för att ta fram tex järn och koppar saknar betydelse för planeten som helhet, men för vår försörjning är de väldigt viktiga. Den som vurmar för samerna hjälper dem mer genom att stoppa vargodlarpolitiken, försnillandet av skattebetalarnas pengar på vänsterhobbies gynnar ingen. Att multinationella bolag söker på svensk mark beror kanske på att deras expertis är större, men ett tänkbart alterntiv är att politiskt styrda statliga bolag är så infesterade av klimataktivister att de inte längre förmår sköta sina egentliga jobb. LKAB är vinstdrivande verksamhet i statens tjänst, och vi är alla vinnare på det.

  Dagens vänster är reaktionärt romantiskt antiindustriell. Den kämpar med näbbar och klor mot välstånd och romantiserar fattigdom. Den feministiskt manshatande, den kväver det offentliga samtalet med sin nedlående och uppgivna dynga, presenterat varje dag i Rapport, Aftonbladet och DN. Den hittar på fiktiva konflikter mellan ändlösa fiktiva kön, den sprider undergångsstämning med massiva fultolkningar vetenskap den inte alls är intresserad av. Denna ”vänster” är egentligen arbetslös, den behövs inte, den lever på överskottet av en industri byggd av män. Mängder av administrativt textsorteringsjobb med oändliga sammanträden på kontor är bortkastade skattepengar med negativ avkastning. Den gigantiska politiska överbyggnaden sysselsätter väldigt många fler än gruv- och skogsindustrin med utlöpare som försörjer dem. När barn försöker styra den, påhejade av infantila vuxna, närmar sig sanningens minut. Kanske dags att dra in försörjningen till politikens lekstuga? Det kommer inte att hända. De tärande intressenterna är fullständigt överrepresenterade i alla politiska sammanhang. Efter hand säljer de ut de produktiva verksamheterna, de förstår inte själva vem som betalar. De säger att de satsar på ditten och datten. Det är fel. De bestämmer att vi satsar, stödda av sitt informationsmonopol. Vi betalar. Politiker betalar ingenting.

  • Med modern teknologisk fix behöver ingen vara törstig eller hungrig, frysa eller försmäkta av värmeböljor.
   Volymen av de kemiska ämnen som utgör jorden är omkring 1.000.000.000.000 kubikkilometer.
   Den totala mängden ämnen som tagits ut under två århundraden av stark ekonomisk tillväxt utgör omkring 100 kubikkilometer. Med den takten tar det 100.000.000 år innan mänskligheten i anspråk tagit 1% av jordens fysiska resurser.
   Det råder heller inte någon brist på vatten.
   Med modern teknologisk fix behöver ingen vara törstig eller hungrig, frysa eller försmäkta av värmeböljor.
   https://water.usgs.gov/edu/watercycleswedish.html
   https://www.usgs.gov/special-topic/water-science-school/science/vattnets-kretslopp-natural-water-cycle-swedish?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykel
   För övrigt.. Satsa på kärnkraft!
   Med modern teknologisk fix behöver ingen vara törstig eller hungrig, frysa eller försmäkta av värmeböljor.

   • Ivan,
    Som det ser ut nu skapar kärnkraften en massa farligt avfall som människor inte vet vad dom ska göra av mer än gömma i jorden.
    Precis som man gjorde förr. Man grävde ned skräp och avfall. Till och med begagnade motoroljor från bilverkstäder grävdes ned i hålor på kommunala soptippar.
    Jag kan inte se det som någon hållbar lösning.
    Sedan måste man tänka på att kärnkraftverk kan totalhaverera och orsaka skador lång tid framöver.
    Belarus är ett jordbruksland och där finns stora arealer som fortfarande inte går att odla sedan kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina exploderade rakt upp i luften för cirka trettiofem år sedan.

    Ytterligare en risk med kärnkraftverk är att de ger ämnen som går att utnyttja till att tillverka kärnvapen.
    Så hur bra är kärnkraft egentligen?
    Ett kärnkraftverk håller heller inte i evigheter och de är väldigt dyra att skrota ned.
    Skulle man ge ett ärligt pris på kärnkraftselen så borde också återvinningskostnaden räknas in och hur prisbillig blir kärnkraften då?

    Naturgas som energikälla låter bra för mig. Den energikällan är totalren frånsett ökat koldioxidutsläpp hur farligt det nu kan vara?
    Alla kanske inte är riktigt överens om den saken.
    Naturgasen ger också en säker förbindelse mellan Europa och Ryssland.
    Med rysk naturgas får den transatlantiska länken en välförtjänt konkurrent som kan göra stor nytta för avspänningen mellan öst och väst.

    Hellre rysk naturgas som ger människor värme än militära NATO-baser från USA som ger människor iskalla kårar i ryggen om man spetsar till det.

    Det är något som jag garanterat vet att Ryssland är helt med på.
    Varför vi ska försörja USA:s militärindustriella komplex kan jag inte se någon anledning till.
    Men med sin excellenta övertalningsförmåga kan den svenska Arbetarrörelsen åstadkomma mycket, inte minst EU-medlemsskapet, så snart är väl Sverige också medlemmar i NATO?
    Socialdemokrater har jag svårt att lita på. Med sin vokabulär kan de säga en sak och göra en helt annan.
    Kanske har jag redan hunnit flytta till Ryssland eller Belarus då, vi får se.

    Jag ger gärna kommunister lite rätt därför de vill bort från högkonsumtionssamhället.
    Det är just den ändlösa och ibland hänsynslösa exploateringen som är det stora problemet.
    Är verkligen det viktigaste att vi har allt och gärna lite till?
    Jag har lyssnat på flera äldre i Ryssland som talar om Sovjetunionen.
    Det många av dem saknar mest idag är den kärlek som rådde mellan människorna i Sovjetunionen. Jag menar hur de mötte varandra i vardagen.
    Människor verkligen umgicks och pratade med varandra.
    Utanför järnridån och i västerlandet talades det mycket om sex och sådant.
    Jag minns också den här sexuella frigörelsen med filmer och sådant samt begrepp jag inte vill ta upp här.
    Men mellan öst och väst fanns som sagt en järnridå och öster om den så talades det fortfarande bara om just kärlek.
    Idag är ryssar kända för att vara ”pryda” så jag tror mycket av det här lever kvar.
    Och något HBTQ som vänstermänniskor så mycket vurmar för här i Sverige och övrigt i väst vill ryssarna inte alls ha.
    Givetvis finns sådant där också men inte öppet skyltande i samhället.
    Och varför det måste skyltas kan jag inte riktigt förstå.
    Idag läste jag i Fria Tider eller om det var Samhällsnytt? om en kvinnlig lärare i Sverige som vägrat tilltala en elev med ”hen”.
    Föräldrarna tog saken till diskrimineringsombudsmannen och det slutade med rättegång där skolan tvingades betala 150.000 kronor i skadestånd till eleven.
    Så i Sverige kan det verkligen löna sig att skylta som HBTQ.
    Någon som tror att motsvarande skadestånd hade kunnat utdömas till skola i Ryssland?

    • Det vi kallar kärnavfall är i verkligheten ett utmärkt bränsle för framtiden. Bara en ytterst liten del av energin ät utvunnen. Det var heller inte kärnkraftverket i Tjernobyl som varken havererade eller exploderade, tvärt om fungerade det utmärkt. Det var ångsystemet som exploderade, och orsaken var att man hade stängt av de reglersystem som var designade att förhindra vad som hände, därför att man ville köra tester. Nu kommer torium baserade kärnkraftverk, dels går det inte att tillverka kärnvapen med dom, dels är dom självreglerande och stänger av sig själva, dels har dom inte problemen med radioaktivitet, dels kan dom byggas så små att du kan ha ett i badrummet. Sedan har man i Kina lyckats köra fusionsenergin i 20 minuter. Det mörkar media och hyllar istället västs framgångar, där man har kört det i 300 miljard dels sekunder. Köp tio ficklampsbatterier så har du mer energi. Naturgas är inte total-ren, men det bästa fossila alternativet. Naturgas sägs vara 102 gånger mer växthusdrivande än koldioxid, så att bränna upp den och konvertera den till koldioxid är nog en bra idé. Det gynnar växter och matproduktion. När det gäller människorna i Sovjetunionen har du rätt, jag var där, jag upplevde det. Hur det är i Ryssland idag vet jag inte, men det som gällde i Sovjet då när det kommer till människor gäller idag i Kina.

  • Det intressanta är att Ryssland utvecklat mini-kärnkraftverk på pråmar som kan bogseras varhelst det behövs elenergi men även för avsaltning! Det är väldigt tyst inom den s k miljörörelsen om denna teknik och även globalisterna gör allt för att folk inget ska veta! Bolund gick så långt att han ljög om att denna teknik inte finns, vilket snabbt motbevisades av mer insatta, men fulmedia ville inte rätta Bolunds lögner i vanlig ordning! Man kan ju även undra om inte de 100 miljarder som Sverige hade i utsläppsrättigheter hade varit bättre att sälja än fimpa som regimen i Sverige gjorde vilket ju blev 0 kr i statskassan? Då hade man inte behövt höja skatterna på diesel och bensin och dessutom kunnat ge pensionärerna ett ordentligt lyft…Men icke då, de ”gröna” talibanerna ser hellre att Sverige blir bankrutt. Reinfeldt på sin tid skänkte väl de svenska utsläppsrättigheterna till en bank i USA som senare ”anställde” honom som konsult! Då blev i alla fall en pensionär rik i stället för ingen!

   • Det sägs att ormar är lömska men jag tror inte det.
    Djur är inte lömska. Djur har inte den möjligheten.
    Däremot såg jag en elefant i går kväll på Youtube som med färg och pensel kunde rita upp en annan elefant på ett staffli.
    Ganska häpnadsväckande faktiskt.
    Men djur går att lära göra saker.
    Det vet varenda hundägare.
    Människor kan däremot vara lömska.
    När Fredrik Reinfeldt seglade upp som statsminister tyckte jag först han verkade högst beskedlig.
    Men skenet bedrog verkligen.
    Kanske Fredrik Reinfeldt är den lömskaste statsminister vi någonsin haft här i Sverige?

   • Ryssland flytande kärnkraftverk är inga mini-kärnkraftverk.

    Väger 21,500 ton, 144.4 m långt, 30 m brett, 10 m högt, går 5.6 m djupt, besättning 69 man.
    en.wikipedia.org/wiki/Russian_floating_nuclear_power_station

    • Nja, det är mycket mindre än vanliga kärnkraftverk på land och har inte den effekten heller! Själva aggregatet är faktiskt liten om man jämför med landbaserade också så visst är det ett stort ”mini-kärnkraftkraftverk”! Mini-kärnkraftverk har funnits sedan 1958 men Bolund hade som vanligt ingen koll!

  • Torda Regner skriver: ”Samerna lever i ett jägar/samlarekonomi som kör japanska snöskotrar på rysk bensin, det är en slags hobbyekonomi som de värnar intensivt.” Hur det är med den ryska bensinen vet jag inte men att samerna lever i ett jägar/samlarekonomi är sakligt fel. De samer som lever på renskötseln är en minoritet av samerna och den ekonomin är varenen en jägar- samlarekonomi utan en köttproduktion som bedrivs i kapitalistisk form där marknaden och vinsten är det som styr. De samiska samhället är ett klassamhälle med renägarna som kapitalister. Samerna som folk är förtryckta av de kolonialistiska staterna Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Hur samerna som folk ska överleva om de bara fokuserar på renskötseln förstår jag inte, då allt fler av samerna står utanför renskötseln. Men Sverige borde skriva ILO-konventionen (ILO 169) och reda ut hur markrättigheter som finns skall erkännas och respekteras och hur alla samer i varierande grad ska kunna få del av dessa rättigheter och att samerna ges bestämmanderätt hur deras områden ska förvaltas.

   • Tycker du har rätt där.
    Allt som glimmar är inte guld.
    Och brister kan döljas med hjälp av kulisser och vackra fasader.
    Högst märkligt det sker i ett så pass minoritetsvurmande land som Sverige.
    Men samerna i Sverige är svenskar också sedan gammalt och kanske just där är problemet?
    Ett stort problem jag ser med senare regeringar här är att de tycks tänka först på allt annat än just oss svenskar sedan generationer.
    Men dom skapade i alla fall ett nytt parti som nu ser ut att vara Sveriges näst största.

 2. Ja, Satsa på kärnkraft så att energindustrin kan få så mycket socialbidrag som möjligt! Och sälj av vattenfall och ta bort prisregleringarna, så att elpriserna rakar i höjden så att endast den rika % har råd att betala!
  Och varför skall utländska bolag överhuvudtaget behöva betala för att exploatera våra naturtillgångar. Nej bort med skatter och regleringar och lagar så att vi så snabbt som möjligt blir likt ett Afrikanskt U-land!

  • Ingemar….
   Du kan aldrig få ihop allt du nämner ovan om du inte inser att alltsammans beror på en politisk vilja för internationalisering samt en dogmatisk tro på samarbetens förträfflighet.
   Problemet är bara kartan inte överensstämmer med verkligheten men vi ska ändå följa kartan.
   Det är här ”verklighetens folk” föds och börjar göra sig gällande och predika om mer sunt förnuft än utopiska drömmar och fantasier.

   Idag är jag inte så säker att att den gamla slogan ”proletärer i alla länder förena eder” var så där väldigt lyckad.
   Jag inser faktiskt att det finns barriärer som språk, kulturer, etnicitet, religion m.m. som aldrig kommer låta sig förenas frivilligt.
   ”Klassbegreppet” är inte naturligt utan en av några få människor skapad och påstådd social konstruktion.
   Möjligtvis under någon hård diktatur som kan visa upp en vacker fasad men förtrycka i det fördolda.
   Det finns dem som haft det så och de verkar inte vilja ha det igen, åtminstone inte som förtryckta.
   Problemet för dig Ingemar kanske är du haft det för bra och aldrig drabbats av någon förtryckande makt?

   Varför inte erkänna att klassbegreppet tappat greppet och är ur tiden?
   Vill du ha nostalgiska vibbar så sök dig SKP, Proletären eller liknande sajter på Internet.
   Där finns förmodligen precis allt du vill ha.

   Du hittar det även här men här vill jag också påstå vi är lite bredare och inte alla ha samma begränsade dogmatiska perspektiv.

 3. Löfven som är delansvarig för att utländska gruvbolag får härja fritt i Sverige belönas nu med ”jobb” inom FN…Nå, detta var ju väntat efter alla skattemiljarder han slösat bort av våra pengar på denna korrupta organisation för avdankade odugliga ex-politiker. Reinfeldt smörjde utländska banker med våra pengar för egen vinning och Löfven smörjde FN med våra pengar för egen vinning! När ska det ”sovande” folket vakna? Sverige är ett av de mest korrupta länderna i EU, det är nog ingen tvekan om den saken!

 4. Problemet är inte att utländska gruvbolag får ”härja fritt”, utan att det politiska regementet i toppen på svensk statlig infrastrukturindustri numera har miljöpartiets dogmer som rättesnöre. Det sitter mängder av byråkrater i institutionerna som lägger krokben för varje projekt som inte leder till energibrist och utbyggnad av icke uthållig elproduktion. Den första uppgiften för en ny regering är att rensa ut miljöpartisterna ur de statliga företagens administration, och eliminera rent destruktiva arbetsuppgifter, som tex vargodling på skattebetalarnas bekostnad.

  • Nja, visst har utländska gruvbolag haft ganska fria händer att prospektera men visst är det så att miljöpartiet satt stopp för många av dessa projekt! Vindsnurror däremot som verkligen är ett verkligt hot mot miljön får man smälla upp lite hur som helst för miljöpartiet, då gäller inga restriktioner!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here