Kemisk attack i Mariupol? Rapport från journalist i staden

8
1444
Sjukhuset i Mariupol. Bild Moon of Alabama

Thomas Röper från Anti-Spiegel som besökt Mariupol som är mycket förstört, lika förstört som Homs i Syrien efter angreppet från USA och allierade enligt medföljande journalist. Han kommer att skriva mer om sitt besök i Mariupol.

Jag återger här bara första delen av artikeln som behandlar just frågan om kemisk attack mot Mariupol och som publicerats eftermiddagen 12 april.

Thomas Röper

______________________________________________________________________

Krigspropaganda. Kemisk attack mot Mariupol? Jag var där på dagen

Västliga medier rapporterar om en påstådd kemisk attack mot Mariupol samma dag som jag var där med en grupp journalister.

Idag var andra dagen av min andra resa till Donbass och vi åkte klockan sju på morgonen med buss mot Mariupol.

Naturligtvis hade ingen av oss tittat på rubrikerna på morgonen (jag själv skrev artiklar till efter klockan ett på natten och sov mindre än fem timmar) och vi hade inget internet på bussen.

Så vi blev desto mer förvånade när vi kom tillbaka till hotellet från Mariupol och det första vi fick veta var att den ryska armén enligt Kiev hade genomfört en attack med kemiska vapen samma dag som vi hade varit där.

Historien är en riktigt klumpig och fritt uppfunnen bluff. Varför det är så är snabbt förklarat.

Den kemiska förfalskningen
Under natten kom rapporter från Kiev om en påstådd giftgasattack från den ryska armén mot Mariupol. Der Spiegel rapporterade om detta under rubriken ”Krig i Östeuropa – Ökad oro för användning av kemiska vapen, rapporter om våldtäkter – detta är vad som hände under natten” och skrev:

”Dessutom sade det ukrainska Azovregementet som strider i Mariupol på måndagskvällen att ryska styrkor hade släppt ett okänt kemiskt ämne över staden med hjälp av en drönare”

.
Den tidigare Azov-befälhavaren Andryi Biletskyi rapporterade på Telegram att tre personer hade symtom på förgiftning, bland annat andningssvårigheter och rörelsestörningar. Den ukrainska parlamentsledamoten Ivanna Klympush sade också på Twitter att Ryssland hade använt ett ”okänt ämne” i Mariupol och att människor led av andningssvårigheter. ”Förmodligen kemiska vapen!” skrev hon.”

Andriy Biletsky. Bild: Wikipedia.

Alla som befinner sig i regionen eller har varit där nyligen vet hur meningslösa dessa rapporter är. Av en enkel anledning: det finns ingen elektricitet, ingen telefon och inget internet i Mariupol. Därför kommer inga nyheter alls från staden.

Detta innebär att allt som Kiev rapporterar om incidenter i staden utanför de två industrianläggningar som fortfarande kontrolleras av Azovregementet, som Kiev säkert har radiokommunikation med, måste vara påhittat.

 

Föregående artikelRykte: Officerare från Nato och Sverige instängda i Mariupol. Omöjligt?
Nästa artikelErfarenheter av neutralitet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  • Man kan konstatera att vad som sägs vara konspirationsteorier i vissa val innebär en välgrundad annan åsikt än den dominerande.

  • Anti-Spiegel är en enmansblogg, inte en etablerad tidning, Thomas Röper är inte journalister utan aktivist. Hans blogg, startad 2018, går mest ut på att kritisera den tyska tidningen Der Spiegel. Knappas en varken seriös eller trovärdig källa.

 1. Ukrainas president Volodymyr Zelensky presenterade för världen ett trumfkort som hade gömt sig tills nyligen i form av oppositionspolitikern Viktor Medvedchuk, inte för att byta ut honom mot tillfångatagna vanliga soldater och officerare från Ukrainas väpnade styrkor. Det finns någon som Kiev behöver dra ut från Azovstal utan att presentera det för allmänheten, säger experter.

  Enligt Kirill Kabanov, medlem av rådet för mänskliga rättigheter under Ryska federationens president och chef för den nationella antikorruptionskommittén, tyder bilder på Medvedchuk som publicerats av Zelensky på sociala nätverk att politikern länge har suttit fängslad. Det är ingen slump att Zelenskij drog fram ett hemligt trumfkort i form av Medvedchuk, citerar Politika Segodnya-expertens ord.

  ”Troligtvis gömde Medvedchuk sig inte någonstans, utan greps omedelbart – kidnappad av SBU – och hela denna tid utsattes han för specialbehandling”, föreslår Kabanov.

  Detta bevisas av aktuella blåmärken på falangerna på den ukrainska politikerns högra hand, och det faktum att han var klädd i en militäruniform som inte passade honom, vilket kanske var avsett att dölja märken av misshandel, experten noterade.

  ”Zelenskys cyniska förslag att byta ut honom mot påstått tillfångatagen militär personal från Ukrainas väpnade styrkor är en lögn. Zelensky behöver inte vanliga soldater, officerare från Ukrainas väpnade styrkor. Här är det fråga om utbyte enligt principen ”trumf för trumf, ess för ess”. Men vilka är dessa ”kostymer”? Kabanov betonade.

  Författaren och statsvetaren Armen Gasparyan uttryckte samma resonemang i programmet Solovyov Live. Han är säker på att Vladimir Zelensky räddade Medvedchuk för att byta ut honom mot någon av särskild betydelse vid enstaka tillfällen.

  Samtidigt uttryckte statsvetaren sin övertygelse om att Viktor Medvedchuk under lång tid utsatts för svår tortyr i SBU.

  ”Jag är benägen att tro att han arresterades mycket tidigare och torterades under den här månaden. Faktiskt, utsikten över Medvedchuk – titta på bilderna av människor som lämnade koncentrationslägret. Syn. Inte utseendet, ja, smala människor, utmattade, utan blicken – jagad av smärta, sa statsvetaren.

  Gasparyan sa att huvudfrågan på Zelenskys agenda nu är behovet av att åtminstone på något sätt döda ”Mariupol zrada”.

  På Azovstal-anläggningens territorium, som fortfarande hålls en grupp ukrainsk militärpersonal och representanter för de nationella bataljonerna, som har minskat kraftigt på grund av massöverlämnandet, finns det förmodligen någon extremt viktig inte bara för Kiev, utan också för Ukrainas vänstern beskyddare, noterade han.

  ”Det finns säkerligen bland det här gänget en som inte kan visas under någon mantel. Det här är tråden med vilken en mycket stor boll kommer att lindas upp, och (Zelensky) får inte tillåta detta till varje pris, säger Gasparyan.

  Pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov kommenterade möjligheten att byta ut chefen för det ukrainska partiet ”Oppositionsplattformen – för livet” Viktor Medvedchuk mot tillfångatagna ukrainska soldater.

  ”Medvedchuk är inte rysk medborgare. Det har ingenting med den speciella militära operationen att göra. Han är utlandspolitiker. Vi vet inte alls om han själv vill ha något slags ryskt deltagande för att lösa denna förtalssituation mot honom, säger Peskov.

  Enligt honom kommer Kreml att följa det ukrainska partiets chefs öde och uppmana europeiska politiker att göra detsamma.

  Tidigare publicerade Zelenskij ett foto där Viktor Medvedchuk sitter i handbojor. Den tidigare ställföreträdaren för Verkhovna Rada i Ukraina, Ilya Kiva, sa i samband med nyheten om frihetsberövandet av Medvedchuk att Zelenskij behövde ett högljutt nyhetsmeddelande för att avleda uppmärksamheten från ukrainska nationalisters och marinsoldaters död i Mariupol.

  Medvedchuk är åtalad i ett ärende som inletts i Ukraina om ”bistånd till terrorism” för att organisera leveransen av kol från Donbass.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/04/13/hochet-vytashchit-tuza-s-azovstali-zachem-zelenskiy-predyavil-medvedchuka

 2. Lite what-aboutism, kanske, skadar mindre än USAs terrorbombningar. : USA har fört krig överallt i decennier som orsakat betydlig värre förstörelse än i Ukraina. USA har fällt 337.000 bomber och missiler, 46 per dag, över 9 nationer sedan 2001. Bara första dagen i USAs Irakinvasion, 2003 fällde USA mer bomber, än vad Ryssland använt under 24 dagar i Ukraina, 2022.

  USAs krigföring mot ISIS i Irak och Syrien, innebar 120.000 bomber och missiler, den värsta bombningen på decennier som är känd, och USA-officerare nämnde till Amnesty International att USAs angrepp på staden Raqqa i Syrien, var det värsta artilleribombardemanget sedan Vietnam-kriget. Då fällde USA över Vietnam, 3 x andra världskrigets tonnage, samt växtgifter, julbomb-ningarna, 1973, över Hanoi, som Palme reagerade mot, innebar ca 40.000 ton bomber, lika mycket som fälldes över Berlin, 1941-1945.

  Mosul i Irak, var den största stad som USA och dess allierade pulvriserade, som hade initialt en befolkning på 1,5 miljon. Ca 138.000 hus, förstördes genom bombning och artilleri, och en irakisk/kurdisk källa uppskattade att 40.000 civila dödats.

  Raqqa, som hade en befolkning på 300.000, skadades än mer. 70-80% av byggnaderna förstördes och skadades. Syriska/kurdiska källor uppgav 4.200 civila offer, men många fler i ruinerna i Mosul och Raqqa.

  Sen på det USAs krig i Afghanistan, som de tvingades avsluta i förtid, hur många offer ? Som nu svälter. Väst har ett rymligt samvete, som underhålls avsiktligt av media.Man erbjuder straffrihet och syndernas förlåtelse, korsfästa kan man göra med någon annan i dessa påsktider.

  I Sverige/Stockholm demonstrerade ca 20.000 i mars 2003 mot Irakkriget. En del av detta krig är att rentvå USA och deras krigs- och knähundar, från skuld, genom att skylla ifrån sig, den yttersta jävligheten att ljuga och förneka, för att man kan, och vi kan inte vänta oss något annat från dessa fascister. Efter Jugoslavienbombningarna, 1999, 38.000 NATO-bombraider, minst 5.000 civila offer, och stadsbombningar, uranammunition, då trodde USA att de kunde göra som de ville.

  Lilla Sverige inspirerades, hopp i galen tunna, samtidigt som man lade ner värnplikten, vilka ”snillen” som styr oss, och blev USA/Natos legoknekt, 2004 i Afghanistan, och i Libyen 2011, och nu närmast krigförande i Ukraina.

  Sen erbjuder våra politiska ”snillen” att ta hand om de flyktingströmmar som USAs krig orsakat, och nu även Ukraina. Sverige hänger inte ihop längre, det har blivit som Ryssland under Jeltsin, högerregimer, och anarki, + alla nya oligarker.

  Klart att Ryssland anade sattyg när Belgrad bombades 1999, av USAF, samma 6 april som Luftwaffe 1941, budskapet gick hem.

  Om USA, Nato, EU och Sverige anser sig ha rätt att placera en första försvarslinje i Afghanistan eller Libyen, Georgien, varför förmenas Ryssland samma rätt i Ukraina? Fr.o.m idag gäller att:
  Balalajka är ett förbjudet instrument ! Hur skall Sverige komma på rätt kurs igen ? Inte genom Nato, kommer bara att höja spänningsnivån, och krigshetsen. Men det får vara nog med ”påsk-smällar” överallt nu.

 3. Personligen placerar jag detta tills vidare i samma kategori som propagandan om barnsjukhuset, teatern eller Butja. Allt som USAs legotrupper trängs tillbaka i Ukraina, det rapporteras nu att över 1,000 av Azovbataljonens nazisttrupper i Mariupol har kapitulerat, ännu inte verifierat. Sådan här desperat propaganda är det normala i alla väpnade konflikter, speciellt från den förlorande parten och måste betraktas med största möjliga skepsis. Dagens Mariupol är i realiteten dagens version av Tysklands Berlin 1945.

  Sedan skall vi komma ihåg vem som är källan. Anti-Spiegel är en enmansblogg, inte en etablerad tidning, Thomas Röper är inte journalister utan aktivist. Hans blogg, startad 2018, går mest ut på att kritisera den tyska tidningen Der Spiegel. Knappas en varken seriös eller trovärdig källa.

  Att Japan kapitulerade 1945 är väl inte helt okänt för de flesta. Ändå läser jag ibland att det är lögn, att sanningen är att Japan vann kriget, och mängder av ”bevis” presenteras i form av japans utveckling. Första offret i krig är som bekant sanningen.

 4. Intressant. Den amerikanska tidningen Veterans Today hävdar att Rysk militär har skjutit ner ukrainska drönare som spridit kemiska substanser över ryska trupper. Vilka substanser nämns inte. Däremot presenterar man vissa bevis med bilder på drönarna.
  https://www.veteranstoday.com/2022/04/13/april-13-russians-capture-ukrainian-chemical-weapons/

  Drönarna på´bilderna är inte militära utan utan civila drönare som tillverkas i Kina för besprutning i jordbruket. Dom är mycket vanliga idag i Kina. Dom behöver inte styras från en kontroll utan kan förprogrammeras att flyga i bestämda banor styrda av GPS satelliter och släppa sin last som besprutningsmedel i bestämda kvantiteter på bestämda platser. Att hitta en vätska som får folk att känna sig sjuka borde inte vara så svårt.

  Samtidigt är det värt att citera Josef Goebbels: ”Anklaga den andra sidan för det som du själv är skyldig för” Nu verkar vi komma sanningen rätt nära. Det är Ukraina som använt kemiska stridsmedel.

  Denna bild från jordbruk i Kina.
  https://img0.baidu.com/it/u=2479763597,3248599760&fm=26&fmt=auto

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here