Khashoggi och maktkampen mellan Turkiet och Saudiarabien.

0
893

Rapporteringen om den försvunne saudiske journalisten Khashoggi är omfattande på alla slags medier. På radionyheterna sägs att turkisk polis sökt igenom ambassaden utan resultat, att den suadiske kungen förnekat oegentligheter nyligen och att senare man väntar sig en rapport från Saudiarabien att Khashoggi dog under ett förhör som gick snett. Jag utgår nu från en artikel av Moon of Alabama Moon of Alabamasom Pål Steigan återger förkortad, Khasghoggi och maktkampen mellan Saudiarabien och Turkiet  och  adderar uppgifter från en artikel i Consortium News. Consortiumnews


Det kommer att bli mycket svårt att lösa Khashoggi-fallet skriver den kände bloggaren Moon of Alabama den makabra händelsen där den saudiska journalisten Jamal Khashoggi sägs ha torterats, dödats och slutligen styckats på det saudiska konsulatet i Istanbul. Han skriver vidare:

 

Jamal Khashoggi. By POMED – Mohammed bin Salman’s Saudi Arabia: A Deeper Look, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73635027

Farliga människor
Huvudpersonerna är högmodiga och farliga människor. Problemet kan lätt eskalera. Det osmanska riket styrde över mycket i arabvärlden. Den neo-ottomanske Wannabe-sultanen Recep Tayyip Erdogan vill återvinna Turkiets historiska position. Hans huvudkonkurrent här är saduierna. De har mycket mer pengar och har strategiskt bra relation till Israel och Förenta staterna, medan Turkiet under Erdogan är mer eller mindre isolerat. Det religiösa-politiska inslaget utgörs på den ena sidan av det muslimska brödraskapet, ”demokratiska” islamister som Erdogan tillhör och wahhabitiska extremister på andra sidan.
Det finns flera taktiska aspekter på denna historiska konflikt. När saudierna klippte banden till Qatar skickade Turkiet  militär för att förhindra en saudisk invasion av det lilla men extremt rika landet. Detta gav Erdogan det ekonomiska stöd han behövde omedelbart. Som svar på detta erbjöd saudierna flera hundra miljoner dollar för att stödja YPK/PKK-proxystyrkan, som USA använder för att ockupera nordöstra Syrien. Dessa kurdiska grupper för ett gerillakrig i Turkiet och utgör ett hot mot Turkiet.
Den faktiske härskaren i Saudiarabien kronprinsen Mohammad bin Salman (MBS) gjorde ett stort misstag när han beordrade bortförande (eller mord) på den saudiska journalisten Khashoggi i Istanbul. Den misslyckade operationen gav Erdogan ett verktyg som bankade saudierna ner i sandalerna.
Farliga människor
Huvudpersonerna är högmodiga och farliga människor. Problemet kan lätt eskalera. Det osmanska riket styrde över mycket i arabvärlden. Den neo-ottomanske Wannabe-sultanen Recep Tayyip Erdogan vill återvinna Turkiets historiska position. Hans huvudkonkurrent här är saduierna. De har mycket mer pengar och har strategiskt bra relation till Israel och Förenta staterna, medan Turkiet under Erdogan är mer eller mindre isolerat. Det religiösa-politiska inslaget utgörs på den ena sidan av det muslimska brödraskapet, ”demokratiska” islamister som Erdogan tillhör och wahhabitiska extremister på andra sidan.
Men han behöver amerikanskt stöd för att uppnå det. Frigivningen av den amerikanska pastorn (och CIA-agenten) Andrew Brunson kommer att ge honom good-will hos president Donald Trump. Men Trump bygger sin Mellanösternpolitik på sina relationer med Saudiarabien. en eller annan  lösning måste hittas.
Det muslimska brödraskapet och CIA
Khashoggi var en ganska tvivelaktig figur. En ”journalist” som också var agent för underrättelsetjänst i Saudiarabien och i USA.
Khashoggis intellektuella intressen formades vid tjugo års ålder när han studerade i USA. Han var en passionerad medlem av Muslimska Brödraskapet. Brödraskapet var ett hemligt underjordiskt sällskap som ville rensa arabvärldne från korruption och autokratisk styre, som det såg ut som ett arv från  västerländsk kolonialism.
Khashoggi hjälpte till att destabilisera Afghanistan i ett projekt av USA, / Saudiarabien och Pakistan. Han intervjuade Osama Bin Laden i Afghanistan och Sudan.
Slutar som agent åt Saudiarabien.
Khashoggi blev en skyddsling år den långvariga ledaren för den saudiska underrättelsetjänsten, Turki Faisal Al-Saud. Han var inblandad i flera ”projekt” i Afghanistan, Sudan och Algeriet. Khashoggi följde Turki som mediarådgivare när han blev ambassadör i London och senare i Washington.
Han stödde det Muslimska Brödraskapet under den ”arabiska våren”. Detta var i linje med Hillary Clintons och Barack Obamas regimsregimförändringspolitik i större delen av Mellanöstern. Efter president Mubaraks fall i Egypten och Brödraskapets valseger fruktade de saudiska härskarna att de stod på tur. De började finansiera motorrevolutioner i Egypten och på andra ställen. Under kung Salman och hans son förstärkte Saudiarabien nedtryckning av brödraskapets inflytande. Därför beslöt Khashoggi att lämna Saudiarabien. Vänner hjälpte honom med visum som gjorde att han kunde stanna i USA som fast bosatt.
Fred Hiatt, den neo-konservativa redaktören för Washington Post, hyrde honom. Washington Post publicerade kritiska artiklar mot  Saudiarabien på engelska och arabiska. Nyligen lanserade Khashoggi en serie projekt som förberedde sig för en CIA-kontrollerad färgrevolution i Saudiarabien. …
Mäktiga vänner i Washington
Khashoggi har ett stort antal vänner i Washington. Vanliga journalister ser honom som en av sina egna. De känner att han inte förtjänar ett sådant hemskt öde. De neoliberala och de neo-konservativa gillade hans linje för regimskifte och stöd för ”Arabiska våren” och hans insats mot Saudiarabien. Många personer i kongressen känner honom personligen. De initierade förfaranden som skulle leda till sanktioner mot Saudis ledning. Medier, banker och kända personligheter drog sig tillbaka från en tre dagars finanskonferens i Riyadh som heter ”Davos in the Desert”.
Trumps dilemma.
Trump är under tryck för att ”göra någonting” för att straffa Saudiarabien och särskilt MbS. Men Trumps Mellanösternpolitik är beroende av Saudiarabien och av Mohammad bin Salman personligen. MbS finansierar den amerikanska ockupationen i Syrien. Trumps svärson, Jared Kushner, bygger sin ”fredsplan” för Netanyahu med Saudis godkännande. Sanktioner mot Iran kan bara upprätthållas om Saudiarabien ersätter förlusten av iransk produktion. Trumps ’Make America Great Again ”-program förutsätter saudisk efterfrågan på amerikanska vapen. Han behöver också saudierna för att undvika ett fullständigt nederlag i Afghanistan. Sist men inte minst kommer Trump att uppleva Khashoggi-frågan som en del av anti-Trump-kampanjen.

Läs gärna hela artikeln Där säger Moon of Alabama att han tidigare trodde att det här fallet skulle lösas snabbt. När han nu ser hur många konsekvenser det har och hur många motstridiga intressen som är inblandade tror han att det kommer att pågå länge och att det också kan eskalera till något större om det inte kommer under kontroll.

As`ad AbuKhalil påConsortium News diskuterar mediabilden av Khashoggi . Han beskrivs av vissa media som en självstånd, modig demokratiskt inriktad journalist. Consortium News skriver ”David Hirst in The Guardian claimed Khashoggi merely cared about absolutes such as “truth, democracy, and freedom”. Human Rights Watch’s director described him as representing “outspoken and critical journalism.” Consortium skribent skriver ”Khashoggi was a loyal member of the Saudi propaganda apparatus.” Han menar att Khashoggi gjorde ett stor misstag då han närmade sig Qatar, som är Saudiarabiens huvudfiende nr 1, till och med före Saudiarabien. Menar As`ad AbuKhalil.

Föregående artikelBellingcat – Bluffmakare eller skickliga detektiver?
Nästa artikelHundratals miljoner från Sverige till Ukraina där man marscherar för att hedra nazister
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here