Kina rullar ut ”Hälsosilkesvägen” (BRI) mot Coronan

13
3241
Belt and Road initiative.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Blir intressant att se hur BRICS påverkas av den kraftfulla demoniseringen av Kina. Det finns dessvärre alltfler tecken på att USA:s agression mot Kina, och Ryssland ökar. Tänk på mötet nyligen mellan USA:s och Kinas utrikesministrar! Och på Bidens sannolikt medvetna utfall mot Putin som han kallade ”mördare.” En intressant senare artikel av Pepe Escobar har publicerats ganska nyligen. USA/Nato mot Ryssland-Kina i ett hybridkrig ända till slutet


Denna artikel av den geopolitiske analytikern Pepe Escobar har vänligen översatts av Björn Nilsson, mannen bakom den mycket läsvärda bloggen Björnbrum. Den har publiserat av The Saker: China rolls out the Health Silk Road.


Kina rullar ut Hälsosilkesvägen

Inom ramen för Belt and Road Initiative (BRI) (Bältes- och Väginitiativet) – Nya Sidenvägen – förser Kina stora delar av världen, inklusive det virusdrabbade Europa, med medicin och hälso-och sjukvårdsprodukter.

Pepe Escobar

När president Xi Jinping hade ett telefonsamtal i mitten av mars med den italienske premiärministern Giuseppe Conti, före ankomsten av en flyg från China Eastern från Shanghai till Milano full av medicinsk hjälp, var den viktigaste punkten det kinesiska löftet att utveckla en Hälsosilkesväg (Jiankang Sichou Zhilu).

Detta var faktiskt redan inbyggt i planen för Bältes- och Väginitiativet sedan åtminstone 2017, inom ramen för förbättrade pan-eurasiska hälsokopplingar. Pandemin påskyndade bara detta. Hälsosilkesvägen kommer att köras parallellt med de många olika silkesvägskorridorerna på land och den maritima silkesvägen.

I en grafisk demonstration av mjuk makt har Kina hittills erbjudit Covid-19-relaterad utrustning och medicinsk hjälp till inte mindre än 89 nationer – och fler tillkommer.

Detta täcker Afrika (särskilt Sydafrika, Namibia och Kenya, med Alibaba [kinesiskt storbolag] som faktiskt meddelar att man kommer att skicka hjälp till alla Länder i Afrika; Latinamerika (Brasilien, Argentina, Venezuela, Peru); bågen från Östasien till Sydvästasien; och Europa.

De viktigaste mottagarna i Europa inkluderar Italien, Frankrike, Spanien, Belgien, Nederländerna, Serbien och Polen.

Men Italien, först och främst, är ett mycket speciellt fall. Det mesta är donationer. En del är handel – som miljontals masker som säljs till Frankrike (och USA).

För mindre än ett år sedan blev Italien det första G-7-landet som undertecknade ett samförståndsavtal och formellt anslöt sig till BRI – trots mycket missnöje från Washington och den panatlantistiska galaxen i Bryssel och därbortom.

Tidigare i år på Sicilien diskuterade jag dessa komplikationer i detalj med Enrico Fardella, professor i historia vid Pekings universitet och expert på relationer mellan Kina och Medelhavsområdet.

Italien stöds på många fronter – inte bara på högsta politiska nivå utan också via det kinesiska Röda korset, kinesisk-italienska föreningar, kinesiska teknik/logistikföretag och donationer från Alibaba, Huawei, ZTE och Lenovo. Det finns tre kinesiska medicinska team i Italien just nu.

Allt kopplas till den större bilden av Bältet och Vägen (BRI), med investeringar i Genua och Trieste, två viktiga hamnar och framtida Bältes- och Vägnoder, och Kina tillhandahåller nu medicinsk hjälp till Italien som en del av sitt nya Hälsosilkesvägs-system.

Denna kinesiska offensiv av mjuk makt är noggrant kalibrerad för att kompensera för den nuvarande förlamningen av globala leveranskedjor. Kina arbetar nu övertid för att förse många delar av världen med medicin och relaterade hälso- och sjukvårdsprodukter – alltid med tanke på BRI, som om man dubbar till Globalisering 2.0.

Det innebär sammankoppling mellan länder som verkligen behöver utveckling och infrastruktur tillsammans med behovet av goda hälsosystem och metoder.

Och det förbereder terrängen för att starta om Bältet och Vägen när Covid-19 är mer eller mindre tämjt och den kinesiska ekonomin har återhämtad sig helt, en ofrånkomlig historisk trend baserad på en ny ekonomisk modell som Peking anser vara mer rättvis, och i globala söderns intresse.

”Kinesisk lögn”

En hälsosilkeväg är redan i kraft när vi ser Kina, Ryssland – och Kuba med sitt förstklassiga hälsosystem – som skickar lag av läkare och virologer och flygplan med medicinsk utrustning till Italien, och Kina skickar läkemedel, testutrustning och leveranser till det olagligt sanktionsutsatta Iran.

Kina förstod omedelbart vad som stod på spel när det såg Covid-19 rasera många heta ställen i Italien. Med sitt erbjudande om kvalificerad och billigare tillverkning hade Kina initialt lockat viktiga italienska modehus att lägga ut sin produktion till Kina, och mest av allt till Wuhan.

Anslutningen – som har funnits i årtionden – fungerar åt båda hållen. Kinesiska investerare började anlända till norra Italien i början av 1990-talet. De köpte en rad fabriker, renoverade dem, skapade sina egna, topp Made in Italy-varumärken, och tog in tiotusentals duktiga kinesiska sömmerskor för att arbeta i dessa fabriker.

Det finns gott om direktflyg från Wuhan till Lombardiet för att betjäna minst 300 000 kineser som har flyttat permanent till Italien för att arbeta i kinesiskägda fabriker som tillverkar Made in Italy.

Så det är inte konstigt att doktor Giuseppe Remuzzi, chef för Mario Negri Pharmacology Institute i Milano, blev en superstjärna i Kina.
I en intervju som blev viral talar Remuzzi om sina explosiva fynd i samtal med allmänläkare i Lombardiet.

Här är Dr. Remuzzi, vid 4:19: ”Vet du vad som hände? Vissa familjeläkare, som har de bästa antennerna i territoriet, åtminstone de mest kapabla och uppmärksamma, har nyligen berättat för mig att de såg allvarliga fall av lunginflammation, som vi aldrig hade sett tidigare.

Dessa lunginflammationsfall hade inget att göra med typisk influensapneumoni, de var interstitiell lunginflammation, de var tvungna att göra CT, radiografi [för att diagnostisera det], och detta sågs i oktober, november, december. Så detta virus har cirkulerat länge.”

Det var verkligen samtidigt med eller till och med före de första fallen av coronavirus i Wuhan i mitten av november.
Redaktörens kommentar: Jag undrar om det är bevisat…

Det är redan vetenskapligt fastställt att virusstammarna i Wuhan och i Lombardiet är olika. Vilken som kom först och varifrån, är fortfarande en fråga för het debatt.

Oundvikligen måste Hälsosilkesvägen avfärdas av USA och allierade som ett desinformationsprogram som utnyttjar pandemin för att ”destabilisera” och försvaga Europa. Det är berättelsen en icke-statlig organisation vars personal har till uppgift att baktala Ryssland och Kina.

Så för Bryssel-byråkratin handlar Hälsosilkesvägen inte om att rädda liv; den (Hälsosilkesvägen) handlar om att ”destabilisera” EU och förbättra Xi Jinpings inhemska image efter att Kina ljög, ljög och ljög igen om coronavirusets omfattning och svårighetsgrad. Det råkar vara exakt samma berättelse som från Trump-administrationen, amerikanska företagsmedier och amerikansk underrättelsetjänst.

Spelar det någon roll? Inte för de 89 länder som får välbehövlig hjälp och utrustning. Demoniseringshundarna skäller medan hälsokaravanvägen passerar förbi.

Föregående artikelSvenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa
Nästa artikelVad kan andra länder kanske lära av Kinas coronapolitik?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Jättebra att Kina hjälper övriga världen att bekämpa corpnaviruset men det är ju också det minsta man kan begära då det är Kina som är skyldiga till utbrottet och hade Kina agerat direkt när utbrottet ägde rum, istället för att försöka tysta ner och hota de läkare som rapporterade om problemet, hade smittan förmodligen kunnat stoppas redan i sin linda. Undrar om Kina därmed också kommer och erbjuda ekonomisk ersättning till alla som drabbats globalt.

  • Kina ville förståeligt nog få grepp om den för världen okända infektionen innan man började rapportera. Vilket man verkligen gjort. Och dessutom hjälpt flera andra länder i motsats till t.ex. USA.

   Ska man bestraffa ett land där sjukdomen börjar? ”Spanska sjukan”? ”Engelska sjukan”? ”Asiaten”? Drogepidemier från läkemedelsbolag i USA?

   Bättre bestraffa länder för statskupper och folkrättsvidriga krig… USA är helt världsledande här.

   • ”Kina ville förståeligt nog få grepp om den för världen okända infektionen innan man började rapportera.”

    Det är tydligt att Kina medvetet försökte dölja sjukdomen och därav kunde den spridas över världen. Precis samma sak som landet gjorde när SARS bröt ut 2003.

    Man skall naturligtvis inte bestraffa ett land bara för att sjukdomen börjar så länge landet ifråga inte agerar underlåtet och därmed möjligör att sjukdomen kan spridas.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7399224

    • Kina gjorde kanske en del felbedömningar i den unika situationen och spred snabbt information av stort värde i andra länder. Kina, Ryssland och Kuba framträder som viktiga hjäparländer nu.

     • Bra att vi är överens om att Kina gjorde fel som försökte mörka situationen och därför inte är mer än rätt att de nu försöker hjälpa till och ordna upp de problem de har skapat.

     • Nej, uppgifter saknas som tillåter en bedömning att Kina försökte mörka situationen. De ville förstås ha tillräcklig information innan de gick ut med information. Vi kan inte utifrån bestämt hävda att de skulle gått ut ett par veckor tidigare, med säkerligen osäker, diffus information om en virusinfektion. Väckt många fler frågetecken.
      Vi kan närmast spekulerera vilken tidigare tidpunkt som hade varit optimal. Tydligen fanns kritik om hur Wuhan handlagt det hela.

      Sedan har de informerat utförligt liksom de allra flesta länder efter vad det verkar. Se https://www.worldometers.info/coronavirus/

  • Idag vet vi mer. Covid började inte i Kina, och började inte i Wuhan. Det finns ett flertal möjligheter hur viruset kom dit, men det kan även finnas smittvägar vi inte upptäckt ännu. Vi vet ännu inte ursprunget, men största sannolikheten är ett amerikanskt viruslaboratorium, och viruset muterade sedan och spreds vidare.

   Kina reagerade inom timmar på upptäckten av viruset. Jag var personligen inne på webben och sociala media och följde med.

   Ingen försökte tysta ner någon doktor. Läkarna rapporterade precis som som skulle. Problemet var att omkring sex läkare diskuterade viruset på en öppen tråd, där även jag var inne, och på ett sådant sätt att det kunde skapa panik och att patienter kunde identifieras. Då hade man redan avslutat rapporteringen. Det var problemet, inte att någon tystades.

   Sedan har USA och Trump propagandan friserat om alltihopa till något annat.

   Så här ser tidslinjen ut. Kina reagerade blixtsnabbt. USA propagandan ljuger.

   —December 27 rapporterades första tre fallen.
   —December 28 Allmänheten uppmanas till distansering och att använda munskydd
   —December 29 var dessa fall utreda efter labbtester.
   —December 30 Wuhan kommunala hälsokommission utfärdade en brådskande anmälan till medicinska institutioner under deras jurisdiktion och beställde en utredning att på lämpligt sätt behandla patienter med lunginflammation av okänd orsak
   —December 31 skickade Nationella Hälsokommissionen (NHC) i Peking brådskande experter till Wuhan för att utreda, mitt i natten.

 2. I söndagens SvD skriver Teresa Küchler, Tomas Lundin och Jesper Sundén en tvåsidesartikel under rubriken ”Så vill Kina bli coronavirusets vinnare – och pressa bort USA”. Verkligheten pressar MSM mycket hårt dessa dagar. Hela artikeln andas irritation över att till exempel Serbiens president jämfört EU:s icke-hjälp med de kinesiska hjälpsändningarna. Trion skriver också att Kina vill ha stabilitet i Mellanöstern. Varför? Jo, för att kunna öka sitt inflytande, och det är suspekt. USA som vill ha krig är alltså mindre suspekt kan man anta att författarna menar.

  Det är inte dumt att med glädje kunna läsa Pepe Escobars slutord i artikeln ovan ”Demoniseringshundarna skäller medan hälsokaravanvägen passerar förbi”.

 3. Nedkortat utdrag ur lång artikel.
  International Finance’s Anti-China Crusade
  ERIC STRIKER • 6 APRIL 2020 • 2 900 ORD
  https://www.unz.com/estriker/international-finances-anti-china-crusade/

  Det finns en stark anti-Kina ström som främjas i högerkretsar och några nyliberala i ljuset av coronavirusepidemin.
  Dessa styrkor försöker omdirigera verklig kritik av globaliseringen – deindustrialisering, stulna immateriella rättigheter och handelsunderskott – och utnyttjar dem för att stödja regimförändringsoperationer och eventuellt till och med krig mot Kina för ekonomiska egenintressen för några amerikanska oligarker. Det är ungefär som hur antimigrationsmedvetenheten rördes till oro över islams illiberalism i hopp om att främja israeliska intressen i Europa och främja nykonservativa krig i Amerika.
  På den andra sidan av debatten finns det figurer som George Soros, Peter Thiel, och oskadade och förvisade miljardärkriminella Guo Wengui som ser det kinesiska pseudo-nationella socialistiska systemet som antifragile inför den passiva liberala subversionen som hjälpte till att ta ner Sovjetunionen.
  Varken Soros, Thiel, Trump eller Wengui är intresserade av att bekämpa globaliseringen, men bara för att förstöra det de uppfattar som en barriär mot den. För Soros hyler han sitt personliga ekonomiska intresse som den kinesiska staten störtade på språket ”mänskliga rättigheter” som den vänster-vänstra känner till. Thiel har tappat på ett antal ”alt” högerpersoner och falska populister för att försöka konstruera en civiliserad och till och med underförstått rasistisk konfliktberättelse för att stödja hans affärsintressen i Indien och Amerika. Wenguis vapen har varit Steve Bannon, som har vädjat till den som kommer att ha honom som neo-con jingo, och återuppliva dumt språk om att ”befria” det kinesiska folket även om vi amerikaner inte har någon frihet själva.
  Det är lätt att misstaga diskussionen mellan kinesiska hökar om uppriktig patriotism. Medan Donald Trump sprang på en plattform för att föra hem den amerikanska industrin, har Trump-administrationens faktiska politik under de senaste åren inte uppnått detta.
  Den kinesiska regeringens internationella budskap, att dess nationalistiska kommandoekonomi tillhandahåller överlägsen utveckling i jämförelse med liberal kapitalism, verkar självklart sant. Detta är ett problem för amerikansk plutokrati, som säger sina egna medborgare och de andra nationernas att faktiskt fri handel och liberalisering är vägen till välstånd.

  I Asien är ekonomiskt välstånd och stabil tillväxt mer övertygande än militärmakt, och USA: s eliter har börjat göra övergångar mot Indien i hopp om att skapa en motvikt för Kina
  Förra året meddelade US-India Strategic and Partnership Forum att 200 amerikanska tillverkare var intresserade av att flytta sina leveranskedjor från Kina till Indien , inte Amerika . Den stora barriären verkar vara Indiens infrastruktur med låg kvalitet och bristen på ett befintligt frihandelsavtal med USA.
  Enligt rapporter i hinduisk press från två månader sedan har Trump-administrationen gått in i samtal med Modi-regeringen för att utveckla ett nytt frihandelsavtal som kommer att producera 500 miljarder dollar i handel mellan USA och Indien. När alla dessa delar är sammansatta kommer slutresultatet att USA: s ekonomiskt katastrofala handelsunderskott med Kina helt enkelt kommer att flyttas för att gynna Indien.
  Indiens Modi är angelägen om att förvandla Indien till en fullblåst satellit i USA. Landets massprivatisering efter Sovjetunionens fall har inte avsevärt förbättrat indiernas genomsnittliga liv och hans nation är instabil och dysfunktionell. Belt-och-väginitiativet hotar att sprida den kinesiska korporatistiska utvecklingsmodellen runt om i länder indiska oligarker ser som rivaler eller ämnen: Pakistan, Myanmar, Bangladesh, Nepal, etc.

  Belt-och-väginitiativet är också ett existensiellt hot mot internationella judiska finanser. Nationer i hela Asien, Afrika, Ryssland och Europa har undertecknat eller uttryckt intresse för BRI på grund av dess exklusiva fokus på reala tillgångar och Keynesian infrastrukturledd tillväxt , i motsats till nyliberala modeller som innebär övergripande finansiella ”tillgångar” och säljer ditt land till internationella företag.
  Indien har vägrat att gå med i BRI, men nationerna runt det är alla ombord. Om det lyckas kommer Belt and Road Initiative att skapa en motvikt till Manhattan högfinansiering, och därmed en potentiell ekonomisk partner för länder som är obekväma med de kosmopolitiska, hedonistiska judiska värderingarna Washington kräver att dess undersökningar tar upp i namnet ”demokrati”.

 4. Webbpublikationen Samhällsnytt avslöjar:
  ”Högsta chefen för Världshälsoorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har en bakgrund som revolutionär kommunist i den terrorstämplade etiopiska milisen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Han uppmärksammades för några år sedan i samband med ett försök att få Zimbabwes kommunistiska diktator Robert Mugabe utnämnd till WHO:s världsambassadör.”

  https://samnytt.se/whos-generaldirektor-medlem-i-kommunistisk-terrororganisation/

  Inte så konstigt då generaldirektörens välvilliga hållning till Kina och dess kommunistregim i samband med den nu rådande globala Coronakrisen?
  Lika barn leka bäst?

  • Kina har ingen ”kommunistregim”, utan en som för en kapitalistisk politik.

   Ja Kina klarar Coronoepidemin mycket bra jämförelsevis trots att de var först och därmed hade sämst utgångsläge. Finns lärdomar för andra länder rentav?

   Tedros Adhanom Ghebreyesus (ge’ez: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ), född 3 mars 1965 i Asmara, Kejsardömet Etiopien (numera Eritrea), är en etiopisk mikrobiolog, malariaforskare och politiker. Sedan 2017 är han generaldirektör för Världshälsoorganisationen. Mellan 2005 och 2012 var han hälsominister i Etiopien och mellan 2012 och 2016 var han landets utrikesminister.

   Han har tidigare lett den globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria.[2][3] (Wikipedia)

   • Kina för faktiskt ingen traditionell kapitalistisk politik, utan man har utvecklat en helt egen, där både kapitalism och socialism finns med, vilken man kallar socialism med kinesiska förtecken. Å ena sidan är äganderätten på familj, och särskilt när det gäller hemmet, och individnivå mycket starkt skyddad. Å andra sidan fick Jack Ma med ett flertal andra nyligen känna på att storkapitalismen med en vidhängande Djup Stat som kan fungera som en överordnad stat i staten till regeringen inte kommer att tillåtas att utvecklas.

 5. Kina har tagit ett enormt ledarskap mot Coronapandemin först genom sitt resoluta ingripande för att hejda den i Wuhan och Kina, sedan med medicinsk hjälp till 120 länder och 4 internationella organisationer. Det är den enda livlinan till många av dessa länder i mot COVID-19. Hälsosidenvägen utvidgar denna enorma satsning till att på djupet bekämpa motståndskraften mot liknande pandemier genom att samordna en global internationell hjälpinsats för att bygga en modern hälsovård i alla länder. Det är ett gigantiskt projekt som Kina inbjuder alla att vara med på, ett projekt som Kina tagit initiativ till men inte äger, eftersom alla länder kan ta sina egna initiativ i detta och ta egna kontakter med olika länder. Detta betyder att allt som görs nu mot Coronapandemin i varje land bör fortsätta med hjälp till andra länder när vi har tillräckligt för att klara våra sjuka.
  Det finns en fördel med Coronan i all olycka, och det är att den förenar alla människor. Den angriper alla oavsett från vilken världsdel man kommer eller om man är rik eller fattig. Om inte detta virus, och andra som vi kanske inte ens känner till, hejdas hos de fattigaste, så kommer det tillbaka och hotar alla. Därför är Hälsosidenvägen rätt väg att gå och sätta in vår produktionskapacitet att delta i bygget av det som behövs för en modern sjukvård och hälsostandard i även de fattiga länderna. Detta håller helt på att köra över geopolitikens försök att hålla världen delad och har vållat enorm ilska mot Kina från sanslösa krigshökar. Som sagt av Escobar: ”hälsokaravanen passerar”!
  https://www.brixsweden.org/kina-bygger-halsosidenvagen-mot-coronapandemin/ är en artikel som internationellt sammanfattar de enorma perspektiven med Hälsosidenvägen av Hussein Askary, på Belt & Road Institute in Sweden – BRIX. Han har även beskrivit hur arbetet nu fortsätter med nya initiativ och samarbeten i Coroankrisen i uppdateringar av nyheterna (fast på engelska): https://www.brixsweden.org/health-silk-road-updates/?lang=en och https://www.brixsweden.org/health-silk-road-updates-2/?lang=en

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here