Svenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa

7
1744

Svenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa.

Jag återger nedan utdrag ur en mycket intressant artikeln om den etablerade uppfattningen om Kina som också berör pressetiken i Sverige. Den har publicerats på Alliansfriheten.se: Svenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa.och är skriven av Johanna Deinum.


Svenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa

Den 11 februari skrev Håkan Lindgren i en understreckare i Svenska Dagbladet om Clive Hamiltons och Mareike Ohlbergs bok Den dolda handen. Lindgren uppger där att ”Kina äger helt eller delvis flera av Europas största hamnar bland dem Rotterdam och Antwerpen”.

Den dolda handen. Bild: Twitter.

Jag tog kontakt med ansvariga i både Rotterdam och Antwerpen och fick som svar att deras hamnar inte till någon del ägs av Kina: Rotterdams stad äger 70 procent av hamnen i Rotterdam och 30 procent ägs av den holländska staten. Antwerpens stad äger 100 procent av hamnen där. Båda hyr ut kajplats till olika företag.

Därför mailade jag SvD den 15 februari och skrev att det behövs en rättelse. Håkan Lindgren tackade och frågade om han fick vidarebefordra mitt mail till förlaget Daidalos, som har gett ut Ohlbergs & Hamiltons bok.

SvD ändrade texten i det digitala ”under strecket” enbart genom att det felaktiga tagits bort och med samma publiceringsdatum 11/2. Efter mitt påpekade med hänvisning till pressens etiska regler kom längst ned på sidan följande rättelse:” (slut utdraget)

Ja vilken rättelse? Läs vidare på Alliansfriheten.se. Alliansfriheten.se: Svenska Dagbladet vilseleder om Kinas uppköp i Europa.

Föregående artikelAbelmord och dagens problem
Nästa artikelKina rullar ut ”Hälsosilkesvägen” (BRI) mot Coronan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. SvD:s ägare har helt klart rekryterat fel. Jag är arbetslös och expert på att skilja sanslösa lögner från evident sanning. Människor gillar inte lurendrejeri. Anställ mig som chefredaktör så kommer det bli ordning, balans, mer evident sanning och sannolikt fler läsare!

 2. Sri Lanka känner jag till utan att ha läst boken.

  Hmmm… hur blir man expert på att skilja lögner från sanning? Är det ett yrke eller en högskolekurs som man går? Psykolog?

  När jag läser din blogg Martin har du ju helt missat att ”Joseph Seed” (The Father) är en fiktiv karaktär i spelet Far Cry 5 (Jo, jag erkänner att jag är en Far Cry-nerd). Så expert säger du?

 3. Dock har kinesiska företag delägarskap i Pireus hamn.
  Det kan man då delvis beskylla EU och de stora internationella bankerna för som tvingade fram stora privatiseringar i Grekland efter finanskrisen vilket var ett krav för lånen som landet var i behov av.

 4. Fake news eller ej. En snabb sökning visar att Hutchison Port Holdings tycks vara fjärde största ägaren i Port of Rotterdam. Företaget finns i Hongkong och det tillhör Kina.
  https://www.researchgate.net/figure/5-Largest-shareholders-in-the-port-of-Rotterdam_tbl20_254804228
  Enligt Wiki ”Hutchison Port Holdings (HPH) operates across Europe, the Americas, Asia, the Middle East and Africa. It operates in five of the seven busiest container ports in the world, handling 13% of the world’s container traffic. Hutchison Whampoa operates container terminals in Panama, as well as Mexico and other parts of the Americas”
  Vem vet kan ju vara fake information också. Jag har inte brytt mig att söka vidare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here