Kina trotsar USA:s Caesar Act och tar in Syrien i Nya Sidenvägen BRI

12
1739
Den äldsta och största moskén i världen, den stora moskén i Damaskus. 11 juni 2020. Infält Xi Jinping och Bashar al Assad. Bild i artikeln i nättidningen.

Denna artikel på Pål Steigans nättidning har vänligen översatts av Rolf Nilsson.

_____________________________________________________________________

Kina trotsar USA:s Caesar Act och tar in Syrien i Nya Sidenvägen BRI

I vad som är ett stort uppsving för förbindelserna mellan Kina och Syrien, anslöt sig Syrien den 12 januari 2022 till Belt and Road Initiative (BRI), ”Silk Road Belt”, Kinas ambitiösa strategi för att utveckla infrastruktur som sträcker sig från Östasien till Europa. Detta skriver The Cradle.

För analytiker med ögonen på Syrien var denna utveckling väntad. I november 2021 diskuterade president Bashar al-Assad medlemskap i BRI med sin motsvarighet i Peking, Xi Jinping, efter möten på hög nivå mellan tjänstemän från båda staterna tidigare under året.

Åtgärden kommer sannolikt att hjälpa Syrien att fördjupa sitt samarbete och ekonomiska band med andra länder i BRI, och göra det möjligt för landet att kringgå effekterna av hårda amerikanska sanktioner mot landet.

Kina försöker uppenbarligen att stärka regeringen i Damaskus.

Ekonomi och det långa spelet

Som Peking ser det representerar Syrien en korridor till Medelhavet, vilken går förbi Suezkanalen och återupplivar gamla handelsvägar, som förbinder Kina med de afrikanska och europeiska kontinenterna.

Införlivandet av kuststaden Tartus och huvudstaden Damaskus i BRI, skulle kunna stärka Pekings ekonomiska fotfäste i Levanten (länderna runt östra Medelhavet, ö.a.) och Medelhavet.

Även om nästan 11 år av krig i Syrien har hindrat kineserna från att utnyttja arabstatens geostrategiska läge för att främja Pekings BRI, har Kinas ledarskap noggrant fokuserat på att spela det långa spelet.

Syrien behöver nu massiva återuppbyggnads- och infrastrukturprojekt och då kommer Kinas BRI att tas i bruk.

Gamla länkar och moderna möjligheter

Som BRI-medlem kommer Syrien att ytterligare försöka integrera sig ekonomiskt i Västasien. I ett desperat behov av utländska investeringar för återuppbyggnadsprocessen, ser den syriska ledningen Kina som en nyckelinvesterare och partner i återuppbyggnaden av den krigshärjade nationen.

Vilket är ännu viktigare har under denna period Kinas goodwill ökat bland syrier, till stor del tack vare Pekings djärva initiativ i FN:s säkerhetsråd och andra institutioner, för att förhindra direkt västerländsk militär intervention.

Uställning baserat på påståenden om övergrepp i Syrien.

Genom att ingå avtalet med Syrien trotsar Kina USA:s Caesar Syria Civilian Protection Act (se Officiell beskrivning i Wikipedia, ö.a.) från 2019 (eller Caesar Act).

Artiklar på Globalpolitics.se om Caesar Act
USA & Sverige skulle svälta ihjäl Syrien med falsk ”Caesar-rapport” – stor skandal. DEL 1.
Falsk ”Caesar-rapport” bakom USA:s dödliga Syrien-sanktioner. Sverige tiger- stor skandal. DEL 2.
”Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier”

 

 

Wang Yi

Under sitt besök i Damaskus 2021 tog Kinas utrikesminister Wang Yi starkt avstånd från främmande makters försök att byta regim i Syrien. Kina är också mycket medvetet om att många jihadister i Syrien har rötter i Xinjiang-provinsen och att det är lätt för USA att flytta dem från Syrien till Centralasien och till och med till Kina. Samarbete med Syrien i kampen mot terrorism ligger därför i hög grad i Kinas intresse. Bashar al Assad har uttryckligen tagit avstånd från försök att använda uigurerna i ett försök att slå in en kil mellan Kina och muslimska länder.

Man kan tryggt anta att Kina, åtminstone i slutändan, kommer att kunna utnyttja sin popularitet bland syrier för att dra nytta av nya ekonomiska möjligheter i landets framtid efter det långa kriget.

Vid ceremonin för Syriens anslutning till BRI, som hölls denna månad i Damaskus, hyllade Fadi Khalil, som leder den syriska kommissionen för planering och internationellt samarbete, detta initiativ. Han åberopade Aleppos och Palmyras historiska roller i den antika sidenvägen och talade om potentialen för framtida kinesisk-syriska relationer inom ramen för ett större bilateralt och multilateralt samarbete.

 

Kinas strategiska partnerskap med Iran gör det lättare

Kina och Iran har undertecknat ett ekonomiskt samarbetsavtal på 400 miljarder dollar. Läs Partnerskapet mellan Iran och Kina är redan igång.

Iran har visat sig vara en lojal allierad med Syrien under det långa kriget, och de goda relationerna mellan Iran och Kina kommer att vara en tillgång i Syrien. Kina är också mycket osäkert på Turkiets roll. Även om de förknippas med BRI är de också imperialister, med ambitioner från Svarta havet, genom Centralasien och långt in i Kina.

Syrien kommer å andra sidan att kunna återta sin roll som porten mellan öst och väst.

Föregående artikelIntar Vänsterpartiet fortfarande en avvisande hållning gentemot Julian Assange?
Nästa artikelDN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tävlar i (o)saklighet om Ryssland Vem vinner?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Bra och rätt av Kina. Kort och gott så är detta bra och rätt av Kina. Det är inte MINSTA svårt att se och räkna ut det ju. Skulle man följa alla VIDRIGA sanktioner och andra blockader av parasiten Usa,då skulle det fan knappt finnas länder kvar att göra affärer med, utbyta handel osv. Jag kan inte ens räkna hur många länder det är på sanktions listan,menar det. Alla som inte håller med världens största och vidrigaste krigsindustri har ju sanktioner mot sej. Kina går inte att rucka på,detta är bra. Tycker att monster stora affären med Iran också, på ca 400miljarder dollar också var mycket bra. Bra av Kina, affärer och handels utbytet måste fortsätta utan att en svartsjuk och girig parasit (Usa) Går emellan utan MINSTA lilla rätt till det

 2. Vi ska komma ihåg att USAs sanktioner är ILLEGALA. Endast sanktioner som godkänts av FNs säkerhetsrådet är giltiga. USAs och västs unilaterala sanktioner är krigsförklaringar och därmed ett brott mot FN stadgan eftersom Syrien i det här fallet inte attackerat eller handlat fientligt mot USA eller västländer. Vilket betyder att Kina är i sin fulla rätt att strunta i vad USAs så kallade kongress lagstiftade eller inte. USAs sanktioner är ogiltiga enligt internationell rätt. Kör på bara. Strunta i de exceptionella dumhuvuden som styr USA/väst säger eller kommer att säga. Tiden då dessa dumhuvud tvingade världen att lida deras diktat är ÖVER. Varje BRI projekt är ett spik i västimperiets kista vilket välkomnas av världen. Sakta men säkert håller väst Asien att bli fritt från det Anglo-sionistiska imperiets grepp. Det dröjer inte längre innan alla marktjuvar tvingas lämna Palestina och fara dit de kröp ifrån. Världen ser fram emot den dagen🤗

 3. Anledningen och slutsatsen alla statsledningar drar av situationen är: med amerikanarna får vi klassisk kaosisering och inbördeskrig, med Kina handel och om möjligt sakta stigande stabilitet och samhällsnytta. Valet är enkelt. Vill man ha ruiner i sitt lands städer väljer man den amerikanska vägen.

  Det amerikanska totalhaverierna i just Irak och Afghanistan är exakt levande bevis på vilket slags land man inte vill ha inuti sitt land och INTE lyda under.

  Om -eller rättare sagt inom- ett decennium kommer nämligen Europa att måsta dra precis samma slutsats: att avvisa amerikansk kaosisering; för nu har vi fått in den i östra Centraleuropa, och den kommer också att misslyckas, som vi ser redan nu i det ukrainska fallet.

  Ni kanske hörde vad den tyske flottchefen uttryckte i helgen: ”Ryssland är en stabil partner vi behöver i framtiden och Krim kommer självklart att förbli ryskt”. För det fick han sparken; men vi märker vad så höga kunniga yrkesmän i europeisk militär har dragit för slutsatser och analyserar till kunskap. De förstår självklart att de verklighetsfrämmande amerikanska recepten och metoderna redan har slutat fungera; i Europa och i Asien.

  • När han talade om att de behöver Ryssland i framtiden, vet du om han talade om Kina samtidigt? Att man behöver Ryssland på sin sida som ett försvar mot Kina. Det var någon som påstod att han dragit in Kina i diskussionen, gjorde han verkligen det??

   • Ja, det är helt riktigt. Den tyske amiralen talade om att ”Ryssland behövs just mot Kina”.

    Politiskt är det obegripligt. Den europeisk-kinesiska ekonomiska axeln är den viktigaste i världen och livsavgörande för just Europa: den går inte att stänga av.

    Jag påminner om vad Kinas högste militäre överbefälhavare uttalade i slutet på 2021: De ryska och kinesiska beväpnade styrkorna är närmare varandra och MER än bara allierade.

    En rysk-kinesisk-iransk flottövning skall strax hållas i Indiska oceanen en bit in på detta året 2022.

    Jag måste säga att jag har väldigt svårt att se varför de europeiska länderna (enskilt utan Washingtons syn) skulle se det geografiskt avlägsna Kina som ett militärt hot: man delar vare sig hav eller ens grannländer.

    Det enda vis Europa kan komma i kläm med Kina är just på grund av Washingtons numera väldigt både utsatta och försvagade position i Euroasien. Den kan komma att bli farligt desperat, eftersom Washington idag är i princip utkört ut hela Kontinentalasien.

    Ukraina spelar en viktig amerikansk roll där – det ligger i rätt säkert flygavstånd och raketavskjutningsavstånd mot Iran, när Washingtons militäretablissemang kastats ut ur Centralasien och Irak förvandlats till en numera nära allierad till just Iran.

    Förenta staterna kommer kämpa mycket hårt för att sitta kvar militärt i Ukraina: att man nu lyckats få Nato i Ukraina (men inte Ukraina i Nato) är säkert sedan länge välplanerat.

    Den amerikanska infiltrationen av östligaste Europa avgör den amerikanska stormaktens framtid -Ryssland kan, om man så vill, i tid kapa av detta faktum i tid. Och det vet Kreml: här kan man slå två eller tre flugor i en smäll;
    – knäcka Ukrainas inre fascistiska fiender;
    – köra ut det amerikanska Nato ur ostligaste Europa;
    – försvaga Washington som stormakt och ännu låta ett amerikanskt debacle äga rum inför hela världens ögon efter Afghanistankollapsen.

 4. Jag håller med ovanstående. Såg också att tyska flott kaptenen fick sparken idag,för sina helt korrekta uttalande om både Krim och Ryssland. Kände direkt på mej att stackaren kommer råka illa ut,för att bara sagt sin ärliga analys och tankar. Det var på Youtube hos Indiska Wion där jag såg det tidigare idag. Såg även direkta videon hos samma indiska Wion, där han sitter och uttalade sej med övriga kollegor i bordet,med kameran påslagen.Han är inte första,som tvingats avgå,och hade han stannat,då hade ett ”media drev”satts igång utan dess like tills han hade gett upp

 5. Förhoppningsvis så är inte alla röster i USA totalt överkörda, de som inte tror på att USAs intressen tjänas bäst genom cowboy-mentalitet utan genom förhandlingar om gemensam säkerhet. Att Kissinger denne veteran-diplomat (som vi som var med under Vietnamkriget lärt oss hata) förespråkar helt andra relationer inom triangeln USA-Kina-Ryssland är intressant. Kissinger har dessutom flera gånger rekommenderat att man överser med Krim-händelserna.
  https://nationalinterest.org/feature/what-kissinger-teaches-us-about-negotiating-russia-107761?amp

  • Inte en chans att disciplinära och ordnade länder som Kina och Ryssland skulle acceptera amerikanska strukturer och fasoner inom sin stora euroasiatiska sfär.

   De som yttrar dessa idéer i främst Amerika gör detta för att ”få med” det geopolitiskt döende Washington i ett reformerat sammanhang i ett post-amerikanskt Asien och Europa som inom något decennium är ett ofrånkomligt faktum.

   Inga asiatiska och högstrukturella europeiska stater och samhällsmodeller behöver objektivt heller den dessutom ALLTMER tilltagande dysfunktionella och stökiga amerikanska samhällsmodellen.

   De amerikanska Förenta staterna kommer att bli ungefär som dagens Brasilien, Kanada, Sydafrika, Australien eller Nigeria: jätteländer men som spelar en mycket liten, nästan obefintlig roll för Euroasiens inre politiska och militära liv.

   För dagens maktstrukturer i Washington är det naturligtvis horror vacui (skräcken för tomrummet) – men det går att vänja sig allt, även i Amerika.

   De får väl gå på ett nytt specialstartat Disneyland där man som amerikan får ta med sig egna tunga vapen och hota och skjuta på dockor eller ha VR-hjälmar på sig, de lär väl hitta på något.

 6. Både Ryssland och Kina agerar idag utifrån en styrkeposition dom inte haft tidigare. Även om man inte gillar bomber och missiler så är antagligen deras samlade styrka det enda som kan förhindra att det amerikanska imperiet drar med sig hela världen i sin pågående kollaps.

  Folk här i Sverige och i västvärlden i allmänhet är oorganiserade, matade med och akut fördummade av amerikansk krigspropaganda och dessutom helt upptagna av att upprätthålla sin egen ohållbara konsumtionsnivå.
  Ingenting tyder på att några folkliga rörelser av tillräcklig styrka skall uppstå som kan stoppa krigshetsarnas vansinne.

  Det låter inte jättebra när man säger det, men sannolikt är Rysslands och Kinas militära och ekonomiska styrka det enda återstående hoppet för att undvika total fascistisering eller rentav atomvinter och civilisationens undergång.

 7. Mycket fint av Kina. Såg också att Kina, Ryssland och Iran ska hålla övning(är nu osäker på exakta tidpunkten)var det nu direkt,eller efter vintern,går kolla upp och återkomma om det. Är lite snurrig denna morgon på väg till jobbet nu.Men det är närtid.Någon behöver finnas som motvikt till Usa som är mobbare och fifflare utan dess like i hela våran planet.OCH ALDRIG har man stått till svars för alla sina VIDRIGA handlingar och brott, sedan 50talet. Man kommit undan med ALLT sedan dess,på riktigt med ALLT. Europa varit svagt,och har inte velat vakta egna huset heller. Man gett bort kontrollen till dom krigsindustrin. Det är uppenbart att Kina agerar utifrån styrkeposition som är ostoppbar, antingen följer EU med,eller så ses vi senare oavsett. Kina-Ryssland alliansen,som det blivit på sistone gillar jag skarpt. Något 3e världskriget tror jag på aldrig, och hoppas heller på aldrig. Men även om Usa är KORKADE som helvete,tror jag aldrig att dom medvetet skulle gå in i direkt krig mot vare sej, Kina eller Ryssland. Det vore självmord,dom vet det. Om par veckor är det OS i Kina,dit väst med Usa och britterna är ICKE inbjudna. Men ryska presidenten är direkt inbjuden av Kinas president, som är den stora hedersgästen,så det är uppenbart att dessa två jättar har stärkt banden mycket.Vilket är bra tycker jag personligen

 8. Bilden i artikeln, som föreställer påstådda övergrepp i Syrien, men kan mycket väl vara misshandlade av terroristerna där. När syriska armen befriade en stad som hölls av terrorister hittade man en tortyrkammare. De vill få oss att tro, och de är bevisligen skickliga på att ljuga, att alla bilder på övergrepp i Syrien har skett av syriska armen.
  Max Blumenthal som skrivit om bluffen med de Vita Hjälmarna i sin bok ”The Management of Savagery”, har blivit utfryst p.g.a. detta av stora bokhandlare där han först varit inbjuden för att tala om sin bok, och sedan har de avbokat honom. Detta för att han avslöjat Vita hjälmarna i boken. Ledaren för Vita Hjälmarna hade gått till en bokaffär där Max skulle tala och påverkat dem till att avboka mötet med honom, Jag har köpt boken men inte orkat mig på att läsa den mer än strövis, mycket fakta på över 300 sidor.
  Max berättar att år 2013 marscherade de USA-stödda terroristerna från stad till stad dominerade av alawiter och massakrerade hundratals människor, genom att skära upp deras halsar, och små spädbarn hängdes dinglande i träd i operationen ”Rensa kusten”. Terroristerna är ute efter religiösa minoriteter. Terroristerna brände ofta sina offer, på detta sättet undanröjde de sina spår, vilket USA säkert applåderade, inga spår tillbaka till USA.
  Detta borde blivit förstasidesstoff i svensk media, men inte, det berättades inte heller i SVT.
  När en USAstödd terroristgrupp tog ut en liten palestinsk pojke från sjukhuset, skar av hans huvud och viftade med det i luften, så blev det pinsamt för USA, men de hämtade sig snabbt och sa att de är fantastiska krigare och vi måste få smuts på händerna..
  Max säger när man slår sönder en stabil sekulära stat som man gjort i Libyen, med bra välfärdssystem, så skapar man det motsatta mot en demokrati. Islamisterna som tog över i Libyen gav sig på homosexuella på gatorna och misshandlade dem svårt. Nu pågår fortfarande denna dag slavmarknad i Libyen.
  Enligt Max vet man
  vilka knappar man skall trycka på för att få medelklassen med sig i USA, och man använder sig av barn ”save the children”.
  Max menar att man hela tiden använt al-Qaida i alla dessa regim ändring krig i MÖ.
  Det finns bara en medlem i kongressen som arbetade för att USA skulle sluta med att stödja terrorister, Tulsi Gabbard som ville ha en lag ”stop arming the terrorist act”
  Kongressen har 535 personer och bara 13 st gav henne stöd. Max var på en pressvisning när hon skulle berätta om detta, det kom bara 5 personer från pressen.
  Det finns alltså inget stöd bland Amerikas politiker att sluta beväpna terrorister,

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here