Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange

2
704
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

Detta inlägg har skrivits av läsaren Rolf Nilsson på hemsidan för Vänsterpartiet i Kristianstad. Det innefattar ett svar från Vänsterpartiets politiske sekreteraren Olle Svahn.
Publiceras med tillåtelse av Rolf Nilsson. Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange.


Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange

Julian Assange sitter i ett brittiskt högriskfängelse (Belmarsh) i väntan på att utlämnas till USA, där han riskerar 30 års fängelse för att Wikileaks publicerat bevis på USA:s krigsbrott via information från Chelsea Manning, som sitter fängslad i USA för att hon inte vill medverka i en process mot Assange.

Enligt uppgift är han isolerad, har inte tillgång till dator och internet och har stark begränsning av besök. Detta kan liknas vid psykisk tortyr, vilket också har vidimerats av Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör för tortyr:

• Fara för livet: Den 1 november 2019 upprepade FNs särskilda rapportör för tortyr Nils Melzer sin oro över Julian Assanges fortsatt försämrade hälsa sedan hans arrestering och internering tidigare i år och sade att hans liv nu var i fara. Melzer sa: “Det vi har sett från den brittiska regeringens sida är totalt förakt för Assanges rättigheter och integritet”, och “trots den medicinska nödsituationen i min vädjan och allvarligheten i de påstådda överträdelserna har Storbritannien inte vidtagit några åtgärder för utredning, förebyggande och rättelse som krävs enligt internationell rätt.” Melzer drog slutsatsen: “Om inte Storbritannien snabbt ändrar kurs och lindrar hans omänskliga situation, kan Assanges fortsatta exponering för godtycklighet och missbruk snart komma att kosta honom livet.” (källa Global Politics).

Jag har tillskrivit Vänsterpartiet om deras syn på hur fallet Assange hanteras och fått följande svar av politiske sekreteraren Olle Svahn:

”Vänsterpartiet har inte tagit något initiativ motsvarande brevet du länkar till och vad jag vet så finns inga förslag om att göra det. Vi ser inga anledningar i att tvivla på att det brittiska rättssystemet hanterar frågan korrekt och vi förutsätter att det kommer att agera enligt folkrätten och med respekt för Assanges mänskliga rättigheter.” (min kursivering).

Jag tycker att svaret är anmärkningsvärt för att komma från Vänsterpartiet.
Det visar en sida av partiet som jag inte hade väntat mig att finna! Inte hedersamt!
Att USA vill tysta och skrämma alla visselblåsare som kan avslöja krigsbrott är vi medvetna om, att Vänsterpartiet indirekt stöder detta är skamligt!

Läs mer här på Global Politics om vad som hänt Assange!

Journalister höjer rösten för Assange!

Artiklar om Assange på MintPress!

”Assange told him he is kept in solitary confinement 23 hours per day and is often sedated.”

Se också aktuell manifestation i Stockholm!

Rolf Nilsson

2 COMMENTS

  1. Var befinner sig Sverige 2020 ? Baywatchstjärnan Pamela Anderson har inte bara ett varmare hjärta utan även ett klarare förnuft än snart sagt hela den samlade skara som fortsätter att beteckna sig som “vänster” för att lura väljarna och värna om sina privilegier.

    Apropå visselblåsare har OPCW -inspektören Ian Henderson vittnat inför säkerhetsrådet om hur inspektörernas utredning av påstådd gasförgiftning i Syrien förfalskats av organisationens ledning på order av USA. Men Henderson som är sydafrikan fick inte inresevisum till USA, utan måste höras via videolänk. Ett i raden av tecken på hur FN och dess underorgan kapats av USA. Om FN skall behålla en gnutta av sin trovärdighet bör dess lokaler förläggas till annan världsdel och dess organisation bör få en grundlig översyn.

    USA:s kommentar till Hendersons vittnesmål: Ryssland (vem annars ?) försöker bringa OPCW i vanrykte ! Och det skulle således ske genom att avslöja hur ledningen ljuger på kommando från USA – tala om att ställa verkligheten på huvudet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here