Intar Vänsterpartiet fortfarande en avvisande hållning gentemot Julian Assange?

18
4422
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Tyvärr finns ingen uppgift om ändrad inställning av Vänsterpartiet. Jag har kollat på Vänsterpartiets hemsida, men fåt ingen träff på Assange eller Julian Assange. här.

Däremot publicerade Flamman en bra artikel i oktober 2020 av Gösta Hultén. Vi har lurats att glömma varför Assange riskerar att fängslas

 

Från januari 2021 Jag har tidigare sett Anna Ardin framträda i Carina Bergfeldts program. Hennes berättelse om påstådda övergrepp av Assange uppfattar jag som mycket tunn. Han fick trots ”dessa övergrepp” bo kvar i hennes lägenhet. Förstår mycket väl att ingen åklagare väckte åtal.
Bra att Anna Adrin även nu menar att Julian Assange och Wikileaks gjort en viktig insats för att avslöja krigsbrott.


Detta inlägg har skrivits av läsaren Rolf Nilsson på hemsidan för Vänsterpartiet i Kristianstad. Det innefattar ett svar från Vänsterpartiets politiske sekreteraren Olle Svahn.
Publiceras med tillåtelse av Rolf Nilsson.


Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange

Julian Assange sitter i ett brittiskt högriskfängelse (Belmarsh) i väntan på att utlämnas till USA, där han riskerar 30 års fängelse för att Wikileaks publicerat bevis på USA:s krigsbrott via information från Chelsea Manning, som sitter fängslad i USA för att hon inte vill medverka i en process mot Assange.

Enligt uppgift är han isolerad, har inte tillgång till dator och internet och har stark begränsning av besök. Detta kan liknas vid psykisk tortyr, vilket också har vidimerats av Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör för tortyr:

• Fara för livet: Den 1 november 2019 upprepade FNs särskilda rapportör för tortyr Nils Melzer sin oro över Julian Assanges fortsatt försämrade hälsa sedan hans arrestering och internering tidigare i år och sade att hans liv nu var i fara. Melzer sa: “Det vi har sett från den brittiska regeringens sida är totalt förakt för Assanges rättigheter och integritet”, och “trots den medicinska nödsituationen i min vädjan och allvarligheten i de påstådda överträdelserna har Storbritannien inte vidtagit några åtgärder för utredning, förebyggande och rättelse som krävs enligt internationell rätt.” Melzer drog slutsatsen: “Om inte Storbritannien snabbt ändrar kurs och lindrar hans omänskliga situation, kan Assanges fortsatta exponering för godtycklighet och missbruk snart komma att kosta honom livet.” (källa Global Politics).

Jag har tillskrivit Vänsterpartiet om deras syn på hur fallet Assange hanteras och fått följande svar av politiske sekreteraren Olle Svahn:

”Vänsterpartiet har inte tagit något initiativ motsvarande brevet du länkar till och vad jag vet så finns inga förslag om att göra det. Vi ser inga anledningar i att tvivla på att det brittiska rättssystemet hanterar frågan korrekt och vi förutsätter att det kommer att agera enligt folkrätten och med respekt för Assanges mänskliga rättigheter.” (min kursivering).

Jag tycker att svaret är anmärkningsvärt för att komma från Vänsterpartiet.
Det visar en sida av partiet som jag inte hade väntat mig att finna! Inte hedersamt!
Att USA vill tysta och skrämma alla visselblåsare som kan avslöja krigsbrott är vi medvetna om, att Vänsterpartiet indirekt stöder detta är skamligt!

Läs mer här på Global Politics om vad som hänt Assange!

Journalister höjer rösten för Assange!

Artiklar om Assange på MintPress!

”Assange told him he is kept in solitary confinement 23 hours per day and is often sedated.”

Se också aktuell manifestation i Stockholm!

Rolf Nilsson

Föregående artikelOrsaker till och konsekvenser av Ukraina-krisen. Ledande USA-professor tror att Ryssland går över i ”Väst”-lägret
Nästa artikelKina trotsar USA:s Caesar Act och tar in Syrien i Nya Sidenvägen BRI
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Var befinner sig Sverige 2020 ? Baywatchstjärnan Pamela Anderson har inte bara ett varmare hjärta utan även ett klarare förnuft än snart sagt hela den samlade skara som fortsätter att beteckna sig som ”vänster” för att lura väljarna och värna om sina privilegier.

  Apropå visselblåsare har OPCW -inspektören Ian Henderson vittnat inför säkerhetsrådet om hur inspektörernas utredning av påstådd gasförgiftning i Syrien förfalskats av organisationens ledning på order av USA. Men Henderson som är sydafrikan fick inte inresevisum till USA, utan måste höras via videolänk. Ett i raden av tecken på hur FN och dess underorgan kapats av USA. Om FN skall behålla en gnutta av sin trovärdighet bör dess lokaler förläggas till annan världsdel och dess organisation bör få en grundlig översyn.

  USA:s kommentar till Hendersons vittnesmål: Ryssland (vem annars ?) försöker bringa OPCW i vanrykte ! Och det skulle således ske genom att avslöja hur ledningen ljuger på kommando från USA – tala om att ställa verkligheten på huvudet.

 2. Tråkigt att V intar en sådan slätstruken hållning i fallet Assange trots hetstoff av falska anklagelser, förfalskade bevis, ett Svenskt Rättssystem på glid med Åklagare pp kälke utför. Fast vad kunde inte en ”Kier Starmer” orsaka på sin post som Chef för Crown Procecutor Service iom att mer eller mindre beodra Svenskt Rättsväsende att undvika förhör i London. Det kunde pågå till HD konstaterade att sådana monumentala långbänkar har aldrig setts i Åklagarämbetets räjonger. De var så långa att HD hotade Marianne Ny med att hon inte skötte sitt jobb som alla andra åklagare och slutförde FU skulle anhållan falla.

  Fd Kammaråklagare Rolf Hillegren är en stjärna på Ett kanske brokigt himlavalv. Skräder inte orden om Åklagare Ny och hennes posering flr malströmsmedia, fågelholkarna i utvalda politiska partier.

  https://www.dagensjuridik.se/nyheter/fel-avskrivningsgrund-om-julian-assange-aklagaren-vill-dolja-sina-tillkortakommanden/

  https://www.dagensjuridik.se/nyheter/aklagaren-i-assange-fallet/

  Tilläggas kan att Ny ville ju aldrig dra målet inför domstol. Hillegren är tydlig med att det fanns aldrig skäl eller grund för ett åtal. Utom om Claes Borgström hade varit hans försvarare. Få har den expertisen att sätta dit sin klient. Nåväl, med ett hemligt utlämningsavtal till US visste Ny att hon skulle slippa dras med målet inför domstol. Särskilt som göra Wikileaks och särskilt Assange mest skadade passade alla krigsförbrytare mycket bättre.

  Google cache har f.ö. tagit bort fröken Ardins Hämndlista.

 3. De är tydligen en hel del som mystiskt har försvunnit från webben. Speciellt allt det som skulle motsäga Ardens versioner av händelserna. Assange, eller någon som representerar honom, får inte framträda alls med balanserande eller motsägande information. Vi vet att Arden är, eller var, kopplad till CIA, och att material med viss information helt enkelt försvinner styrker nog den kopplingen och att det är USA som agerar bakom kulisserna. USA är ju helt öppet desperata att stoppa Assange och samtidigt skapa en stark varning till andra, ”don’t mess with us”. Dessutom är det ju tydligt att Arden (CIA?) nu helt oemotsagt får gå ut i mediadrev for att misstänkliggöra Assange. Man (CIA?) bäddar och förbereder alltså att med propaganda att forma opinionen till att stödja en eventuell utlämning till USA. Vad som saknas är alltid mer intressant än det som finns. Detta är uppenbart ett politisk motiverat media drev för att sätta agendan. Att drevet främst ligger på Bonniers DN, vilken helt öppet sysslar med ”agendasättande journalistik” är även det intressant.

  • Ja det har rensats från nätet. Men sådant man ex.vis själv skärmdumpade från Ardins twitter (2013 tror jag det står på den tweeten om jag inte minns fel), så som att hon slänger ur sig ”Nej jag har inte blivit våldtagen så chilla” vilket sedan togs ner fortare än blixten, som man förvarat väl i hårddiskar efter att man vidarebefordrat det till Mrs Assange (J.A,s mor), kan de inte radera. Därför tweetades ju sånt offentligt direkt till åklagareSE med orden ”Jag har vital information till er. Ert ”offer” har inte blivit våldtaget” när de fjollade och ”övervägde om de skulle begära hit honom efter UK slet ut människan från ambassaden.
   Det finns saker de inte klarar att radera oavsett vad de gör.

   • Rekommenderar metoden att spara materialet på egna hårddiskar varmt. CIA sägs idag har flera hundra personer anställda på heltid för att ”korrigera” och ”uppdatera” webbsajter som Wikipedia. Bra addons till Firefox är ”Page Saver WE”, eller ”Lightshot”, vilka spara en image. ”Lightshot.exe” sparar vilken sida som helst som en image. Bäst är att spara i PDF form, Firefox addons ”PDF Mage” och ”Print Edit WE”. Man kan kopiera texten till ”Libre Office Writer”, och sedan ”Export as PDF”. Filerna blir väldigt små. Ett program som ”DocFetcher” är bra för att söka bland dokumenten på nyckelord, precis som en webbsökemoter. Att läsa dessa dokument är enklast i ”PDF-XchangeEditorPortable.exe” som även möjliggör att lägga till egna noteringar och mycket annat. Allt gratis. Samtidigt slipper man all påträngande reklam.

  • ”Inte omöjligt” en stor del av USAs ekonomi är krigsindustrin. Mer än 50% av skatteintäkterna går till Krigsindustrin och det räcker ändå inte, omkring 30% av budgeten täcks med att köra ”sedelpressarna”. Med den nya världsordning som växer fram är det rena självmordsprojektet. USA kommer inte att klara att fortsätta suga ut världen. Biden har nog förstått vart det lutar.
   ’It’s Not Getting Better’: Biden Says US Economic Crisis Is Deepening
   https://sputniknews.com/us/202101221081852723-biden-says-us-economic-crisis-is-deepening/
   Bara på en vecka ökade antalet arbetslösa med 900,000. Kommer Biden och USA att klara att läga om kursen?

 4. Alltså, jag måste bara belysa vad Cissi Wallin, skriver i Expressen;

  ”Det räcker att läsa baksidestexten på hennes bok ’I skuggan av Assange: mitt vittnesmål’ för att bli övertygad om att detta är en människa som är värd att lyssna på och som dessutom offrat sin frihet för att stå upp för rättvisan.
  Det i sig är en handling som alltid borde respekteras. Den handlingen, den uppoffringen för allas vår yttrandefrihet är något av det absolut sista en annan människa bör ta sig friheten att håna, förminska och förvränga. Framförallt inte när vi vid det här laget vet precis vad priset för att berätta kan vara, allra mest om du är kvinna. Anna Ardin ställde sig i elden för oss alla.”

  Hade hon skrivit samma sak men syftat på Julian Assange så hade det haft en verklighetsförankring!

  Herregud..

  • ”vad priset för att berätta kan vara” Vi har ingen aning vad CIA är villiga att betala för att få Assange levererad, men förmodligen är det saftigt. Priset som Gui Minhai fick för sin insats var i alla fall bevisligen över 10 miljoner kronor.

    • Det är uppgifter från Gui Minhai själv i intervjuer och uttalanden. Mycket av det materialet är raderat nu, men uppgiften finns kvar i Wikipedia, med referenser. Man har även kontrollerat fastighetsregistren, och helt bevisligen stämmer summan. Dessutom, konkurrensen när det gäller böcker publicistverksamhet är järnhård i Hong Kong och det finns absolut ingen möjlighet att på laglig väg göra sådana vinster. Pengarna kom helt uppenbart från CIA.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Gui_Minhai
     ”Gui reaped a financial benefit of HK$10 million from the surge in book sales.[28] Gui’s publishing financed his property acquisitions in Hong Kong and Germany, including a seaside retreat in Pattaya, Thailand.[28][6]” 10.7 milljoner SEK i dagens kurs.

     Jag hade flera referenser, men de flesta är raderade nu.

 5. Åtminstone en ledande V, har uttalat sig, men blev inte klar över om man kunde hitta ett litet stöd för Assange som visselblåsare?
  ”Han har själv haft ganska kvinnofientliga och icke-feminitiska utspel som jag tycker är förkastliga” säger Björk (V) och tyckte att Assange borde ha inställt sig hos den svenska rättvisan som vi alla vet man lita på (fråga egyptierna som utlämnades av Anna Lind). Nej det är rätt Malin Björk, stå på dig för din feminism, beställ fler plastklitoris för skattepengar och skicka antifeministen och mannen som fortsatte den sexuella akten med samtycke från bägge sidor trots att kondomen sprack. För den sakens skull förtjänar han 175 års fängelse eller dödsstraff! Avslöjande av världens ledande militärmakts krigsbrott? Jo jag har hört att han gjorde något sådant också! Skäms Vänsterpartiet! Öppna käften innan det är för sent! Vi är inte i första hand kvinnor, män och eventuellt andra kön, vi är människor! Och ett vänsterparti värt namnet måste ta ställning mot brott mot mänskligheten.

 6. Om detta har det skrivits på annan plats här, men förtjänar att upprepas, den förste åklagaren lade ner ärendet då det uppenbarligen inte handlade om brott. Varför Mariann Ny återupptog utredningen kan man spekulera kring, men troligt är att det kom order uppifrån. Det borde Malin Björk veta, men V har gått lite vilse i sin feminism och identitetspolitik, tyvärr.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here