Kinas militär vid gränsen till Hong Kong

7
1258

Den här artikeln har skrivits av Karl Wang, f.d. ingenjör som bor i Kina.


”Flera media rapporterar att en större militärkonvoj har setts nära gränsen till Hong Kong.

Det kan bara betyda att Kina skickar en stark signal till Hong Kong, med en möjlig tung militär närvaro i det finansiella navet.

Hundratals pansarfordon dök upp i Shenzhen, Kina, och Hong Kongs särskilda administrativa region på måndag (lokal tid).

Peoples Daily rapporterar att de pansrade persontransportvagnarna, lastbilar och andra fordon är i staden för militära övningar.

Många tror att det är en styrkedemonstration som spänningar mellan myndigheter och demonstranter i Hong Kong har ökat och att Kina skickar en klar signal till demonstranterna.

Kinesiska myndigheter har redan varnat orosstiftarna för att de leker med elden om oroligheterna fortsätter att eskalera, och de verkar inte eskalera för tillfället trots det som händer på flygplatsen. Det är möjligt att militären kan ingripa.

Kina redan har en garnison i Hong Kong på omkring 600 personer, men detta skulle vara av en annan storlek. Händelser som kunde trigga ett militärt ingripande kunde vara ett dödsfall eller långvarig stängning av flygplatsen.

Om ett ingripande verkställs kommer militären att köra över gränsen. Frågan är hur mycket tålamod Kina har med mobben i Hong Kong. Om läget inte förbättras kommer Kina att ingripa.

Kina kommer att vara försiktig hur dom agerar för att undvika en upprepning av den amerikanska propaganda triumfen från Himmelska fridens torg, där 249 personer dödades i ett uppenbart väpnat anfall på obeväpnad militär som tros ha iscensatts och letts av CIA i en stadsdel nära Tiananmen.

Det ”ekonomiska värdet” är även det mycket viktigt för Kina.

Etthundratusen personer har demonstrerat sitt stöd för polisen

Demonstranter orsakade kaos på Hong Kongs flygplats och tvingade flygavbokningar.

Flygplatsen har sedan dess öppnat igen, men oro över vad som kommer att hända nästa kvarstår.

Föregående artikelSnälla Greta Thunberg – Gör klimatet ännu en tjänst! Åk inte över havet med båt som tillhör rik Monacofamilj med klimatförstörande flygbolag.
Nästa artikelVad tycker egentligen Maduro idag? Tidigareläggs parlamentsvalet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Kina måste ge mobben vad mobben tål. Dessa samling huliganer ska inte stå i vägen för fred, stabilitet och utveckling i Kina. Sätt ditt varenda huligan som medvetet eller ej verkar för bankirvampyr maffian. Långa fängelse straff. Höga böter (de som finansierar har råd att betala). Införa en lista för dessa så att de inte få ha bankkonton, statligt arbete, mm. Slå de som att det verkligen känns.

  Givetvis kommer gycklarna i väst att oja sig över ”rättigheter” och dylik bli, bli, bli, blu, blu. Kina kan helt enkelt hänvisa till hur Frankrike behandlar de ”Gula västarna”, OW, Noting Hill, mm. Pedofilernas väst ska inte yppa nåt om nåt egentligen!

 2. Ett klargörande här. Det är inte Kinas reguljära arme PLA det rör sig om, utan en polisstyrka som brukar kallas People’s Armed Police Force och skapades 1983 och motsvarar USAs National Guard eller Sveriges beväpnade Insatsstyrka inom polisen. Alltså en polisiär halvmilitär styrka som kan sättas in mot uppror. Trots namnet ”Armed” arbetar dom inte normalt med skjutvapen, utan med käppar, liksom Japans kravallpolis. Taktiken brukar vara att man vid ett upplopp skiljer av och isolerar de värsta bråkmakarna från mobben med ett numerärt överlägset antal poliser, tvinga ner dom på marken, och gör ett offentligt exempel av individerna som kan spärras från utbildning på universitet eller att inneha offentliga ämbeten på viss tid eller på livstid. Detta är publicerat i åtskilliga kinesiska media, vilka är tillförlitliga, med svenska statliga kanaler citerar Trump.

 3. De två bästa artiklarna, bättre än denna av K.W., om vad som nu sker i Hong Kong anser jag vara dessa två nedanstående. Den första av Pål Steigan, och han har som vanligt många länkar till relevanta källor. Den andra är en av mina favoriter, Pepe Escobar. På den tredje, Asia Times, hittar man många ”roliga” försök till att, vad skall jag säga, bortförklara att demonstranter viftar med USA:s flagga och sjunger USA:s nationalsång. (Även den brittiska flaggan lär ha synts, vilket ju är bra ”gulligt” i sammanhanget!)
  Vi bör alltså fråga oss varför så många demonstranter vänder sig mot Väst? De är förtjusta i att använda engelska. Det påminner mig om när jag och min hustru var i Prag veckan innan Sovjettrupper vällde in i augusti 1968. På många ställen stod det skrivet ”Viva Dubček and his boys”. Det är intressant att se hur till exempel svensk MSM undviker att visa upp dessa fakta, fakta som tydligt visar kopplingen till destabiliseringsarbete från Västs sida.
  Den sista länken är en intressant detalj i det hela. Dess namn säger vad det handlar om.
  https://steigan.no/2019/08/hvor-lenge-kan-fargerevolusjonen-i-hong-kong-paga/
  https://www.strategic-culture.org/news/2019/08/07/hong-kong-kashmir-a-tale-of-two-occupations/
  https://www.asiatimes.com/
  https://sputniknews.com/asia/201908131076544148-china-denies-us-navy-request-for-two-upcoming-ship-port-visits—defense-dept/

  • Först får jag tacka för hedersomnämnandet att kalla detta en ”artikel”. Själv tycker jag det är mer av en torr upplysning av vad svenska regimtrogna media mörkar. Man har använts Trump’s twittrande som källa, medan allt mycket tydligt har rapporterats i kinesiska media, stora som små. Varför demonstranterna vänder sig mot väst har jag i detalj skrivit om i en kommande mer analytisk artikel. I verkligheten är detta bara en USA/UK sponsrad ny kulturrevolution, komplett med ”Rödgardister”, och nykolonialism maskerat som ”demokrati”.

 4. Det vore intressant att veta hur mycket pengar Us/Uks eliter (och deras europeiska vasaller ?) betalar för de nuvarande omstörtningsförsöken i Ryssland och Kina. I fallet med den ’ryska revolutionen’ 1905-17 lade dom ut runt hundra miljoner dollar i den tidens penningvärde enligt Oleg Platonov delvis via läsning av beslagtagna frimurararkiv. Men den gången fanns inget internet utan bara västoligarkins egna medier. Så iden om det folkliga upproret gick att sälja in till en ovetande allmänhet. Raden av falska revolutioner var uppe i över 70 stycken när Wayne Madsen summerade för flera år sen.

  • När det gäller USA, US$13 miljoner som investerats i ett system av USA kontrollerade NGO som står bakom kravallerna. Jag har analyserat hur detta har gått till, deras system, i en kommande artikel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here