Snälla Greta Thunberg – Gör klimatet ännu en tjänst! Åk inte över havet med båt som tillhör rik Monacofamilj med klimatförstörande flygbolag.

9
1905

Jag har här publicerat flera uppskattande artiklar om Greta Thunberg. Men också varnat för att (hon kan komma att) utnyttjas av inställsamma och beräknande krafter som egentligen inte alls ställer upp bakom hennes syn på Klimatfrågans oerhörda vikt. Varför vill eliten träffa Greta Thunberg? Och fortsätter sin klimatförstörande politik? (Enligt forskande sommarpratare).
Vill Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?;
Greta Thunbergs förföljde kompanjon hör av sig.

* Men har Greta Thunberg shanghaiats av Kapitalet? Lurats? Eller vad? De provokativa frågorna har inte bara ramlat från himlen. Läs denna artikel av August Eliasson i Proletären.
SNÄLLA GRETA, GÖR KLIMATET EN TJÄNST OCH SLÄNG MONACOPRINSEN I SJÖN


Snälla Greta – gör klimatet en tjänst och släng Monacoprinsen över bord!

Symboliken i Greta Thunbergs planerade seglats tillsammans affärsmannen Pierre Casiraghi till New York är talande. Finanseliten måste kastas över bord.

Den unga klimatikonen Greta Thunberg är inbjuden till klimattoppmötet i New York i september. Det vore inte orimligt att ta flyget.

Chansen att faktiskt påverka världsledarna på toppmöte i New York borde väga tyngre än att INTE uppta en flygstol på ett reguljärflyg över Atlanten.

Men Greta Thunberg vet att hon omedelbart skulle bli anklagad för hyckleri av moralister på båda sidor i klimatdebatten. Så istället har hon tackat ja till att åka med segelbåten Malizia II över Atlanten, en resa som beräknas ta två veckor.

Den planerade båtresan väcker nu kritik. Det är nämligen inte vilket båtfolk som helst som Greta Thunberg ska spendera två veckor med.

Båtens ägare Pierre Casiraghi är son till prinsessan Caroline av Monaco, och hans familj tillhör de rikaste i världen. Brodern, prins Andrea Casiraghi, beräknas vara god för 2,2 miljarder dollar. Själv har han en blygsam förmögenhet på runt 50 miljoner dollar.

Klimatikonen och rättvisan

Malizia II:s huvudsponsor är segelsällskapet Le Yacht Club de Monaco, där Pierre Casiraghi är vice ordförande. Sällskapet grundades av Pierre Casiraghis morfar, prins Rainer III av Monaco, och beskrivs av finanstidningen Bloomberg som ”en av Monacos mest exklusiva privatklubbar” där såväl ryska oligarker som kinesiska industrititaner roar sig.

Bland Maliza II:s sponsorer återfinns också den tyska biljätten BMW och schweiziska bankgruppen EFG med kontor i skatteparadis som Caymanöarna, Bahamas och Monaco.

Som om det inte vore nog är Pierre Casiraghi också majoritetsägare i flygbolaget Monacair, furstehusets eget flygbolag. Monacair specialiserar sig på privatchartrade flygresor och helikopterresor mellan flygplatsen i Nice och Monacos lyxfastigheter.

Pierre Casiraghi (mitten) med sin fru Beatrice Borromeo (höger) och tysk-monegaskiske finansvalpen Ben-Sylvester Strautmann (vänster). Bild Bernd Schwabe i Proletären.

I ett mail till Svenska Dagbladet försvarar sig Greta Thunberg också med att alla segelbåtens sponsorer kopplats bort för att hon inte ska kunna förknippas med kommersiella intressen. Men att just hennes resa inte är sponsrad av storföretag ändrar inte på den uppenbara symboliken.

Greta Thunberg har bjudits in till den globala finanselitens finrum. I två veckor kommer hon att sitta i samma yacht som en furstlig mångmiljonär som tjänar pengar på att flyga rika kapitalister till deras båtar eller lyxvåningar i Monaco.

Det spelar ingen roll att Pierre Casiraghi säger sig vara engagerad i klimatfrågan och seglar i ”klimatneutrala” segelbåtar. Det är sådana som Pierre Casiraghi som är problemet. Det är deras jakt på allt högre profit som lett till rovdriften på både människor och natur och det är deras luxuösa liv och konsumtion som inte är klimatmässigt hållbart.

Greta Thunberg har varit en nödvändig väckarklocka i klimatdebatten. Hon är dessutom ofta mer klarsynt och systemkritisk än den medie- och politikerelit som fjäskar för henne.

Men Greta Thunberg kan inte rädda klimatet om hon låter finanseliten köra båten. Så snälla Greta, gör det enda ansvariga och förnuftiga i situationen och släng den furstlige finanskapitalisten Pierre Casiraghi överbord.

Några artiklar om klimatet.
Varför vill eliten träffa Greta Thunberg? Och fortsätter sin klimatförstörande politik? (Enligt forskande sommarpratare).
Endast demokratisk socialism kan rädda klimatet! Kapitalismen har misslyckats.
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.
Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal
Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet

Skolstrejk för klimatet – men skönmålar Greta Thunberg Parisavtalet?
Vill Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?
Greta Thunbergs förföljde kompanjon hör av sig.
Fiaskot i Katowice en grund för kommande katastrof för mänskligheten.

Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.

Föregående artikelOro i Kirgizistan skapar huvudbry i Moskva
Nästa artikelKinas militär vid gränsen till Hong Kong
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Jag tror att Greta går enhetsfrontens väg och här tar hon sig över Atlanten med hjälp av en segelbåt som även är en klimatforskningsbåt.

 2. Det är dags att dra ur proppen på den påhittade klimatkampanjen som från början är inriktad på begränsning av världsbefolkningen genom att hålla tillbaka industrialiseringen av utvecklingsländerna så de fortsätter vara fattiga och svälta. Den nya fasen, som lanseras med hjälp av Greta i bl.a. EU, Tyskland och Storbritannien under hösten, är på väg att både slå sönder energiförsörjningen/realekonomin och att styra in kapitalet till spekulativa klimatfonder i en jättelik ny finansbubbla för att skjuta upp en ny finanskrasch. Det bygger upp en krasch som är senare men mycket värre när de fiktiva värdena blåses upp samtidigt som den realekonomi som skall bära finanssystemet undergrävs.
  De finansintressen som flockas kring Greta är både illa ute med sitt finanssystem och bär vidare på sina gamla fascistiska/kolonialistiska ideologier. Den nya fasen av ”Klimatpolitiken” skall genomdrivas med både totalitära lagar och med hjälp av en ny terroriströrelse i symbios med de ”fredliga” unga klimataktivisterna. Träningsläger för ungdomarna har hållits under sommaren i Dortmund i Tyskland bl.a.
  Jag behöver inte längre hänvisa till artiklarna på http://www.larouche.se/gron-fascism I den vanliga svenska pressen finns nu en diskussion om klimataktivismens nazistiska rötter och vart den är på väg.
  Se bl.a: Masskjutningarna i USA
  Edvard Hollertz: Klimatångest kan trigga terrorister https://www.svd.se/klimatangest-kan-trigga-terrorister

  Miljörörelsen har ett mörkt arv. Människors panik och oro har genom historien utnyttjats i människofientliga syften. Kan det hända igen? av Lars Berge, Malin Hoelstad
  Publicerad 2019-02-03 https://www.svd.se/miljororelsens-morka-rotter–blir-det-annorlunda-nu

  En debattartikel i Expressen där 87 influencers kräver ”Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas”
  https://www.expressen.se/debatt/kor-over-ditt-folk-lofven-for-att-radda-klimatet/

  Svar på den debattartikeln: ”Förödande argumentera för en klimatdiktatur” Drömmen om den starka staten och det starka ledarskapet växer och sprids i dag inte bara av nyfascister och militanta populister, utan även av miljöaktivister. Men om vi vill att vissa normer och ideal ska vägleda politiken för att lösa kriser krävs raka motsatsen till vad despotivurmare fantiserar om, skriver Peter Strandbrink, docent i statsvetenskap.
  Publicerad 2019-01-25
  https://www.svd.se/forodande-argumentera-for-en-klimatdiktatur

  Jämför Torbjörn Tännsjös resonemang på DN Debatt den 28 november 2018 om ”global upplyst despoti”
  https://www.dn.se/kultur-noje/sa-kan-klimatkrisen-leda-fram-till-en-global-despoti/

 3. Just nu går globalisternas propagandaapparat för högtryck. Först har PR-folket skapat ikonen GRETA och nu lyfts hon fram som den som skall frälsa planeten från klimatförändringar orsakade av mänsklig aktivitet. GRETA skall nu framträda på en av alla dessa FN-möten om klimatet. För att skapa maximal mediauppmärksamhet skall lilla GRETA inte flygas över till New York utan hon skall segla över Atlanten på en lyxracingyacht tillhörig en miljardär från Monaco. Hyckleriet vet ingen gräns. Detta är inget annat än ett skamligt jippo, där man utnyttjar en liten flickas engagemang för att driva en globalistisk agenda för att försöka beröva oss vår demokratiska frihet.
  https://anthropocene.live/2019/08/13/klimatalarmisternas-ofattbara-hyckleri/

 4. Klimatsvamlandet fortsätter i högerpopulistisk anda ser jag. Alla svamlarna är lika religiöst tvärsäkra på sin sak som vanligt. Alla pratar om att finns pengar att tjäna på klimatfrågan, men ingen av dom pratar om att det finns oerhört mycket mer pengar att tjäna på att fortsätta släppa ut klimatgaser. Svamlarna springer oljeindustrins ärenden och försöker förvilla opinionen. Frågan är om dom gör det för att någon betalar dom eller om dom bara följer det högerpopulistiska doftspåret. Detta börjar dock bli väldigt tjatigt och inte minst löjligt nu.

  Att överheten försöker utnyttja Greta för att framstå som ansvarsfulla personer är gamla nyheter. Om Greta klarar av att motstå deras bedrägeriförsök får vi väl se, men oavsett det så har varken ni klimatsvamlare eller någon annan fog för tvärsäkerhet i frågan.

  • Hm…..jag tror, just tror, att den ståndaktiga Greta kan hantera det här…hon viker ju inte från sitt envisa budskap ”Lyssna på forskarna!” Tänker också på Friedrich Engels som var son till en kapitalist, och hela livet understödde han Marx och hans familj och också blev hans närmaste medarbetare….Man vet aldrig med den där rikemanssonen som Greta ska segla med, kanske är hans oro för klimatet uppriktig…. och han inser att han har att välja mellan att leva ett tomt och innehållslöst liv som extremt rik, på en jord som kan bli outhärdligt svår att bo på, eller att börja delta i kampen för samma mål som Greta har. Vem vet? Det som är med bra med frågan om växthuseffekten, mitt i all bedrövelse, är att ingen annan fråga så tydligt riktar ljuset på att alla, vare sig man är rik eller fattig, kan komma att drabbas, och också vilken fullkomligt absurd värld vi lever i, där allt går ut på att maximera vinster. De unga har lättare för att förstå det här…jag tror att många av dem kommer att kunna koppla ihop ekonomi och klimat, det gäller deras framtid.

 5. Catarina Östlund Förr sa man alltid att de äldre var visare, eftersom de hade mer erfarenhet.
  Gäller inte detta längre, och i så fall varför?
  Och när skedde detta ”paradigmskifte”…?

 6. Kjell Martinsson! Jag påminner mig ett uttryck från Tornedalen ”Kråkans ungar är klokare än kråkan själv.” Så det fanns olika sätt att tala om klokhet. Fast jag tycker att Marx har uttryckt det bra: ”Det är inte människornas medvetande som bestämmer deras vara utan tvärtom, deras samhälleliga vara som bestämmer deras medvetande”. Det får mig att igen tänka på Hans Scherfigs bok ”Frydenholm” , författaren gjorde noggranna studier av vad som sas officiellt i medierna och ute i samhället under den danska ockupationen, och han skrev en roman om människorna i en fiktiv liten landsortsstad/bye i Danmark. Den halvdokumentära romanen sändes som radioföljetong, och den fick gensvar i hela landet. Kommentarer typ den här kom ”Jo, nog hade författaren skildrat precis hur det var, men nog hade han varit lite för sträng mot doktorn i stan.” Scherfig hade förmått se hur människorna i de olika klasserna tänkte, och lyssnare trodde att han skildrade just deras lilla stad. ….. Sen sa väl Marx också något om att de ”härskande klassernas idéer är de förhärskande idéerna i ett samhälle”…ex det här om den privata äganderätten, väldigt få i Sverige ifrågasätter att en ytterst liten del av mänskligheten äger nästan allt och bestämmer nästan allt på vår jord, och att de drivs av ett enda intresse ”en ständig jakt efter maximal vinst ”…. Det är en sak, som de unga kommer att ha mycket lätt att förstå, när de inser att det privata ägandet är en bromskloss för en utveckling i rätt riktning när det gäller att kunna leva ett bra liv på vår jord. Men det är väl ganska otroligt att majoriteten av dom som har aktier i oljeindustrin skulle vara för ex Greta och forskarna när det gäller klimatet.

 7. Koldioxidsänka om nu CO2 är problemet.
  Det finns bara en välprövad metod som hjälper mot CO2, den slår allt. – SKOG ! MER SKOG !
  Men den enda vägen fram för klimatet och ett hållbart leverne så jordens resurser räcker till, är ett stopp på globalism och industrikapitalismens slösande överflöd. Tillväxtfilosofin har nått vägs ände, det hjälper inte med vindkraft och solceller, det blir en droppe i havet om rådande tillväxt-filosofi skall fortgå. Hela klimathysterin är ett desperat försök att köra en dödsdömd överkonsumtion och kapital-tillväxt ett varv till.
  https://twitter.com/2013Boodicca/status/1163280496262074368
  https://twitter.com/robinmonotti/status/1163353011877568513

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here