Ville Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?

16
2512

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar fortfarande vara högst aktuell.
Trots Greta Thunbergs tydliga systemkritiska uttalanden ibland.


Ville Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?

Som jag förutspådde i en tidigare artikel 22/1 2019 om Greta Thunberg så finns det risk på att hon utnyttjas av andra som inte är så uttalade miljökämpar. Och det fanns tecken på det. Lär av klimatkämpen Greta Thunberg! Men utnyttjas hon?

Nu finna tecken på att någon är intresserade av att utnyttja den unga flickans popularitet – som Nobelpristagaren Malalas!

Skrev där bland annat ”Det är risk att andra försöker rida på hennes popularitet. Dit kan höra politiska och ekonomiska ledare som i realiteten för en politik som motverkar klimatförbättring. Detta skedde kanske med den unga Nobelpristagaren Malala.” Pengarna bakom Malala

*

Jag tänker inte denna gång på alla de politiker och högdjur som synbarligen ”hyllat” Greta Thunberg fast att de inte främjat en klimatpolitik i hennes anda.

I. Nu skriver SvD ”Varför sträcker Isabella Löwengrip ut en hand till Greta Thunberg? I Mellan Raderna diskuterar panelen strategin ”naming and shaming” – och hur den verkar få effekt på några av Sveriges största influencers, efter kampanjen ”aningslösa influencers” på Instagram. Sedan kan man fråga sig om Isabella Löwengrip tror att hon kan rekrytera Greta Thunberg, när hon samtidigt säger att hon ska fortsätta flyga, säger Mikael Törnwall i programmet”.
Tror Blondbella att hon kan värva Thunberg?

”Kom gärna till våra bolag och hjälp oss” skriver Isabella Löwengrip.

II. Entreprenören Ingmar Rentzhog, som säger sig ha upptäckt Greta Thunberg, använde det svenska klimatfenomenets namn i en nyemission som dragit in nära 10 miljoner i investeringar. Detta är ingenting som vi har haft kännedom om, säger Gretas pappa Svante Thunberg till SvD. Bolag använde Greta Thunberg som dragplåster – drog in 10 miljoner.

Men jag träffade igår en god trovärdig vän som i åratal arbetat under Ingmar Rentzhog då denne var chef för Laika Consulting. Hen berättade att Ingmar Rentzhog är en hängiven miljökämpe. Hen är ingen devot beundrare av Rentzhog och menade att denne hade brister där som chef.

III. Jag skrev i min artikel för några veckor sedan om Ingmar Rentzhog:
Lär av klimatkämpen Greta Thunberg! Men utnyttjas hon?

”En av de allra första, sannolikt den allra förste, att uppmärksamma Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet var Ingmar Rentzhog, grundare av Laika Consulting, som sysslar med finansiell kommunikation; ett bolag han sålde i våras.
I oktober utsågs Rentzhog till Årets miljöinfluencer 2018”.

”Min analys av vad som saknas är en global gräsrotsrörelse som tar tag i frågan underifrån. Vi har väldigt lite tid på oss att bygga en sådan rörelse – enda sättet att göra det är digitalt”, sade han då.
Och det är vad Rentzhog numera gör i sitt nya företag Wedonthavetime AB, vars mål är att använda kraften i sociala medier för att ställa politiska ledare och företag till svars för klimatförändringarna.
Enligt journalisten och krönikören Andreas Henriksson är Rentzhog ”pr-strategen bakom Greta Thunbergs lobbykampanj och skolstrejk för klimatet”. Sydsvenskan

Men jag såg just att DN skriverVi har inte betalat till Greta Thunberg” . Företaget ”We don’t have timegår ut och pudlar. Det informerade aldrig den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg om att hennes familj skulle användas i finasiella projekt.”

Rebecca Uvell har försökt att närmast smutskasta Ingmar Rentzhogs klimatengagemang, men det övertygar inte mig i alla fall.
PR-spinnet bakom Greta Thunberg

*

Jag är alltså minst sagt kritisk mot Blondin-Bella och Rebecca Uvell, men inte direkt mot Ingmar Rentzhog

Föregående artikelSolidaritet med Venezuela!
Nästa artikelVisste Du detta idag om Venezuela och bron?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Jag är själv klimatalarmist av fullkomligt vetenskapliga skäl. Klimatet har ändrats förr genom historien, ofta med kraftig avkylning och istider.

  Så har vi klimathotet från de kärnvapenkrig som många partier tycks vurma för, allt medan de skurit ned beredskapen för olika extrema klimat-händelser, såsom några år utan somrar, eller extrem torka och bränder.

  Med tanke på flickans engagerade personlighet och principfasthet, så är det väldigt tragiskt att hon är grundlurad av monopolkapitalets klimatagenda om pekar på CO2 som det ENDA klimathotet, när det alls inte verkar vara ett stort hot, enligt de data och diagram som jag tittat på.

  Jag är f.d. miljöpartist, maskiningenjör med ett IQ på 129 och är med i det ENDA ekologiskt hållbara och valsamverkande partiet i Sverige och jag anser med de data som jag har vid handen att det är mängden människor och vår konsumtion av de kvarvarande resurserna som är vårt stora problem, inte CO2-halten, även om de givetvis korrelerar.

  Ökad migration, ökad barnavel, ökat resande, ökade transporter till arktiskt klimat och ökad tillväxt, som väldigt många politiker förespråkar, är således varken eklogiskt hållbart eller CO2-sänkande.

  • Och trots din höga IQ och att du är med i ett parti med hela 7 röstande så har du inte en aning om klimatet. Att du likafullt är tvärsäker om klimatet och att Greta Thunberg är grundlurad är inte faktabaserat. Du har inte tillgång till andra fakta än klimatforskarna och med största sannolikhet kan du inte göra en ens i närheten lika bra bedömning som dom.
   Att du dessutom upprepar anklagelsen mot nästan alla klimatforskare att dom är köpta av monopolkapitalet och medvetna bedragare säger en hel del.

   Jag kan inte veta säkert vad som driver dig och dom andra tvärsäkra klimatsvamlarna, men misstanken är stark att det har politiska orsaker. Ni vill till varje pris få vanligt folk att sluta bry sig om klimathotet.
   Ställer man då den klassiska frågan ”vem tjänar på det?” så hittar vi dom globala energi- och fordonsföretagen med alla sina otroliga resurser. Tills motsatsen är bevisad utgår jag därför ifrån att du och dom andra klimatsvamlarna springer deras ärenden.

 2. ”Ställer man då den klassiska frågan “vem tjänar på det?” så…”

  Det är vänstern som tjänar på klimathysterin varför tror du annars frågan så ofta återkommande dryftas just här?

  I grund och botten handlar det om socialisering av den reformistiska modellen som kom av sig av de (nödvändiga*) nyliberala reformerna sedan några decennier tillbaka och nu ska återupprättas. Alltså skattehöjningar för arbetarklassen vilken är den grupp som alltid måste betala. Än så länge fungerar den här skattehöjarmodellen framförallt på drivmedel där den kan motiveras och just där kommer den unga damen in som jag vid en närmare sökning kunde härleda till den akademiska vänstern med koppling till borgerligheten och förmodligen rika fabrikörer i Stockholm för länge sedan men som avlats fram genom utbildning till författarskap, skådespelare och ”kulturmänniskor” i övrigt.

  Socialisering genom skattehöjningar har i Sverige flutit tämligen smärtfritt men nu har vissa protester uppstått i Frankrike vilket de sju socialistpartierna här förmodligen följer med både oro och skräck. Sedan tillkommer ett annat problem när fordonsflottan i framtiden kommer att bli mer eller mindre fossilfri och då fungerar det inte längre med ”klimathotet” som skattehöjarmodell. Då måste det till en helt annan propagandamotivation om arbetarklassen snällt ska betala för politikernas slöseri med skattemedel.

  *Nödvändiga därför även vänsterpartierna var med på de här nyliberala reformerna. Dock ej kommunister men de är å andra sidan fjärmade från den direkta politiska makten.

  • Vilken hysteri?? Tror du att du som bilmekaniker kan avgöra det? Jag kan det iallafall inte.
   Anledningen till att frågan kommer upp här ideligen är för att en 4-5 troliga högerpopulister använder sig av den yttrandefrihet som redaktören vill ha på sin blogg, vilket för övrigt är en mycket bra inställning, men den ger naturligtvis inte per automatik rätt till någon av oss som utnyttjar den.

   Vänstern finns knappt i dagerns politik. Dom du kallar vänster är borgerliga nyliberaler. Det finns ingen vänster som tjänar på klimatfrågan och någon reformistisk socialisering existerar inte.

   Det som möjligen kan finnas är vissa kretsar i finansvärlden med ett intresse av nermontering av enskilda länders nationella suveränitet. Dom skulle rent teoretiskt kunna använda klimatfrågan i det syftet. Dom har dock lyckats mycket bra med det arbetet utan något särskilt fokus på klimatet, så den teorin har nog ganska klent verklighetsunderlag. Den hålls dock mycket högt av en del högerpopulister, men deras främsta kännetecken är ohejdat ljugande, så dom räknar jag inte som seriösa debattörer.

 3. Anders! Det trodde jag aldrig, att du i yttrandefrihetens namn skulle bli forum för hatiska klimatförnekare, som inte läser vad Greta Thunberg själv skriver.

  • Jag måste ha uttryckt mig oklart och missuppfattats. Jag har i slutet av artikeln lagt till

   Jag är alltså minst sagt kritisk mot Blondin-bella och Rebecca Uvell, men inte mot Ingmar Rentzhog

   . Hur mycket klimatförnekare Blondin-Bella och Rebecca Uvell är vet jag dock inte.

 4. Denna kommentar har jag sänt till Rebecca Uvells blogg.

  ”Vill Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?” https://www.globalpolitics.se/vill-blondin-bella-och-andra-sola-sig-i-glansen-fran-miljokampen-greta-thunberg/

  Som jag förutspådde i en tidigare artikel 22/1 om Greta Thunberg så finns det risk på att hon utnyttjas av andra som inte är så uttalade miljökämpar.

  Kom gärna till våra bolag och hjälp oss” skriver Isabella Löwengrip, kallad ”Blondin-Bella”.

  Entreprenören Ingmar Rentzhog, som säger sig ha upptäckt Greta Thunberg, använde det svenska klimatfenomenets namn i en nyemission som dragit in nära 10 miljoner i investeringar. Detta har kritiserats. Dock framstår Ingmar Rentzhog som genuint klimatengagerad. Och han har bett om ursäkt för fadäsen att ha med Greta Thunbergs namn i sammanhanget.”

 5. De får strax skämmas för att spelat med i malthusianernas barnteater. Vänsterns totalbankrutt är underhållande men tragisk. Den som fällde trädet tänkte inte på att även dess skugga försvann.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here