Solidaritet med Venezuela!

12
1286

Elliot Abrams och Mike Pompeo. Bild från https://theintercept.com/2019/01/30/elliott-abrams-venezuela-coup/

25 januari tillkännagav USA:s utrikesminister Mike Pompeo utnämningen av Elliot Abrams till speciellt sändebud för Venezuela. Det var ett budskap som sände kalla kårar längs ryggraden.

Abrams har ett förflutet i terrorns och lögnpropagandans tjänst. Han spelade en nyckelroll i det smutsiga kriget med USA-utbildade dödsskvadroner mot folken i Guatemala, El Salvador, Honduras och Nicaragua under 1980-talet. Abrams uppges se fram emot sitt uppdrag i Venezuela!

Hugo Chavez var president i Venezuela mellan 1999 och 2013 då han efter sin död efterträddes av Nicolás Maduro. Under den chavistiska eran har fattigdomen mer än halverats, analfabetismen i det närmaste utrotats och miljoner människor fått tillgång till sjukvård. Gratis utbildning infördes, bostäder för fattiga byggdes och stora vaccinationsprogram genomfördes. Oljeinkomsterna användes för välfärd och FN berömde Venezuela för denna utveckling.

Det var en utmaning för Imperiet, ett exempel för andra fattiga länder. Därför införde USA järnhårda sanktioner, ekonomiskt krig som kopplade ett strupgrepp på landet. I kombination med oljeprisraset 2014 skapade det en humanitär kris som nu behändigt skylls på Venezuelas progressiva regim. Ett modus operandi som vi känner igen från många andra attackerade länder, exempelvis Libyen och Syrien.

Nu nonchalerar än en gång USA, EU och Margot Wallström folkrättsliga principer om suveränitet och icke inblandning. De lanserar en marionett som de erkänner som Venezuelas president och kallar Maduro för diktator. En öppen statskupp alltså.

Maduro vann valet 20 maj 2018 och fick stöd av en större andel av väljarkåren än Trump och Macron. USA:s lydmedia i väst ger inte röst åt de internationella valobservatörernas protester mot underkännandet av valet och deras omdöme om valet som ”av hög kvalitet” och ignorerar förre presidenten Jimmy Carters betyg att Venezuela har ”det bästa valsystemet i världen”.

USA:s roll i Latinamerika med blodiga statskupper och stöd åt fascistregimer borde vara någorlunda väl känd. Det så kallade ”fredsprojektet” EU har trampat i USA:s krigsdrivande spår alltsedan krigen för att bryta sönder Jugoslavien på 1990-talet till stödet för den fascistledda statskuppen i Ukraina 2014 och nu det folkrättsvidriga kravet på regimförändring i Venezuela, ett land som på intet sätt hotat några andra länder.

Margot Wallström, den så kallade feministiska utrikesministern, minns vi sedan hon tjänade som EU:s propagandaminister och arrogant, med tidlös antidemokratisk och folkföraktande retorik, underkände det irländska folkets val att säga nej till EU:s fördrag 12 juni 2008. Mot den bakgrunden av förakt för den i folkomröstning uttryckta folkviljan är hennes skamliga uttalande till förmån för statskupp i Venezuela inte förvånande.

Om inte vi och folken i världen förenar oss mot USA:s och EU:s aggressiva politik för världsdominans kan det ta en ände med förskräckelse.

Solidaritet med Venezuela!

Föregående artikelÖkad polisbrutalitet mot Gula västar
Nästa artikelVille Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?

12 KOMMENTARER

 1. Visst är det bra att imperiet inte längre orkan skyla sitt plundringsarbete! Visst är det skönt att Sveriges deltagande i detta nu måste bli allt uppenbarare för allt fler – kanske även för ”Reformisterna”?

  Men ”rasism som drivkraft”? Nä, jag tror det är kvinnoförakt, eller brist på respekt för homosexuella, eller på hemska upplevelser i barndomen, eller….

 2. Det senaste jag läste var att USA vill se humanitär hjälp till Venezuela genom FN-mandat. Och efter det ett nytt presidentval. Kommer Maduro sitta kvar som president då? Jag tycker det är lite märkligt i Venezuela därför det verkar finnas två (skilda) statsmakter. Den ena är regeringen (med domstolsväsendet) och den andra är parlamentet. En sådan situation kan väl inte i längden vara hållbar? Måste ändå inte något göras? För det här kan väl inte kallas demokrati?

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/usa-vill-se-fn-hjalp-till-venezuela

  • Om du tror att USA ”humanitär hjälp” är verkligen humanitär så har du missat galoscher.
   ”The U.S. intent to establish a ’humanitarian aid’ supply line into Venezuela has a secondary purpose. Such aid is the ideal cover for weapon supplies. In the 1980s designated ’humanitarian aid’ flights for Nicaragua were filled with weapons. The orders for those flights were given by Elliot Abrams who is now Trump’s special envoy for Venezuela.

   While the trucks from Colombia are blocked at the border other ’humanitarian aid’ from the United States reached the country.

   Officials in Venezuela have accused the US of sending a cache of high-powered rifles and ammunition on a commercial cargo flight from Miami so they would get into the hands of President Nicolás Maduro’s opponents.
   Members with the Venezuelan National Guard [GNB] and the National Integrated Service of Customs and Tax Administration [SENIAT] made the shocking discovery just two days after the plane arrived at Arturo Michelena International Airport in Valencia. Inspectors found 19 rifles, 118 magazines and 90 wireless radios while investigating the flight which they said arrived Sunday afternoon. Monday’s bust also netted four rifle stands, three rifle scopes and six iPhones.

   The pictures show sufficient equipment for an infantry squad. Fifteen AR-15 assault rifles (5.56), one squad automatic weapon (7.62) with a drum magazine, and a Colt 7.62 sniper gun as well as accessory equipment. What is missing is the ammunition.”
   https://www.moonofalabama.org/2019/02/venezuela-us-aid-gambit-fails-war-plans-lack-support.html#more

   • ”Internationell humanitär hjälp” stod det SVT nyhetsartikeln. Så jag förmodar det är från många av världens länder. Men USA har visat sig kunna ge humanitär hjälp. Den s.k Marshallhjälpen efter andra världskriget var omfattande. Sedan kan väl syftet diskuteras. Men en hjälp är alltid en hjälp till en hungrande mage eller människors industrier som längtar efter maskiner för att få igång arbete och produktion. Den s.k. ”kuggremmen” som finns i alla bilar idag kom som tekniskt innovation från USA med Marshallhjälpen.

 3. Off topic!
  Har just läst en SVT Special om revolutionen i Iran 1979. Jag var ung och ointresserad då men minns tidningsrubrikerna. Nu kunde jag läsa om revolutionen mer ingående, dess orsaker, uppslutning, konsekvenser m.m. Rekommenderas verkligen. Mycket läsvärt! Specialen berättas i huvudsak genom intellektuella men även kommunister i Iran på den tiden.

  https://www.svt.se/special/iranska-revolutionen-40-ar/

  • ”arbetarklass” rekommenderar public service (svt). Gäller det också till exempel sanningen om De Vita Hjälmarna i Syrien? Är ”arbetarklass” blåögd?

   • Läs om iranska revolutionen. Jätteintressant jag lovar dig. Det är även väldigt bra skrivet. Jag uppfattar perspektivet som progressivt och ”vänster” men det är kanske upp till läsaren?
    Det var viktig information till mig men kanske inte för dem som redan fördjupat sig i revolutionen i Iran 1979. Revolutionen var speciell på ett sätt. Förmodligen världens enda politiska revolution helt utan blodsspillan.

 4. Om USA hade velat se humanitär hjälp på humanitära grunder kunde de ju tagit bort de ekonomiska sanktionerna, som väl är en del av det som orsakar nöden i landet. Det är väl så att de vill ge humanitär hjälp via oppositionen i landet för att framstå som välgörare, alldeles bortsett från insmuggling av vapen enl. andra kommentarer. Det är väl ett normalt CIA-förfarande enligt vad jag läst mig till.

  • Jag läste tidigare att Maduro-regimen ”avväpnat” folket under förevändningen att få ned antal mord i landet. Venezuela hade väl världens högsta mordfrekvens? Sedan sätter regimen en beväpnad milis för att tysta all opposition. Folket kan inte försvara sig mot milisen därför de har inga vapen. De måste fly landet och det är vad som skett. Säkert vill USA ha bort ett ”socialistland” på sin bakgård men hade den Boliviariska revolutionen lyckats bättre hade det varit svårare. Nu får USA hela västvärlden med sig och måltavlan Maduro-regimen blir som att skjuta på en sittande hare. Utvecklingen i Venezuela är tragisk på många sätt men varför inte se på framtiden i hopp om förbättring? För sämre kan det väl knappast bli?

 5. USA’s roll.
  Situationen har ju uppstått pga de tilltagande sanktionerna. UN har ju redan utlyst krav på USA att en ekonomisk ersättning bör ske för de svårigheter som landet Venezuela hamnat i – det är troligen ganska stora skadeståndskrav. Rimligheten i detta ser små ut, men så är fallet enligt UN.
  http://undocs.org/A/HRC/37/L.34

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here