Vad tycker egentligen Maduro idag? Tidigareläggs parlamentsvalet?

1
1249

Läsaren Lars Kromsten har inte bara tipsat mig om en färsk intervju med Venezuelas president Nicolas Maduro (NM) som Max Blumenthal (MB) från The Grayzone gjorde i Caracas 5/8. Han har även översatt större delen av intervjun. Tack!

Från Venezuela rapporterar att president Maduro kanske tänker tidigarelägga parlamentsvalen som tidigare planerats till december 2020. Den självutnämnde ”interimspresidenten” Guadió accepterar inte detta alls. France 24. Venezuela har haft ungefär 20 demokratiska val på 20 år, fler än Sverige. Internationella valobservatörer har genomgående varit mycket positiva till valens genomförande. Detta gäller även presidentvalet i maj 2018, då Maduro fick 67 % av rösterna.


MB: Den siste ni intervjuades av var Jorge Ramos. Hans avsikt var att demonisera er och beskriva er som en ondskefull diktator. Mike Pence och Marco Rubio var mycket nöjda med hans intervju. Sedan dess har ni lett mötet med 122 alliansfria stater där ni var värd samt deltagit i konferensen i Sao Paulo mötet där ni talade om kampen mot imperialismen. Alliansfria rörelsen stödjer Maduro i FN.

NM: Jorge Ramos kom för att provocera. Jag gav honom en möjlighet. Han är en betald underrättelseagent. Han kom med en plan som misslyckades. Detta var det första ministermötet med de alliansfria stater sedan 2016.

Vi tog upp klimathotet, något som Trump förnekar. Vi ratificerade Parisavtalet samt Agenda 23, undervisningen, boendet och vi mötte stor solidaritet. 150 organisationer från 70 stater deltog. Vi fick fullständigt stöd för vår kamp mot USAs aggression. Venezuela är platsen för drömmar om framtiden. I oktober kommer konferenser om urbefolkningen och kvinnofrågor. Allt detta ignorerades i USAs medier. Tjugoen av 121 länder som deltog är utsatta för USAs krigföring.

MB:Vilka metoder kan ni använda för att bekämpa detta.

NM:Media i USA samarbetar med Trumps regering mot Kuba, Nicaragua och Venezuela. De har endast till uppgift att lämna felaktiga negativa nyheter för att stödja krigsstrategin mot Latinamerika och alla fria länder. Vi måste därför använda alternativa media som Youtube, Periscope, Instagram Twitter etc. Sanningen kommer att nå fram så småningom. Ett växande stöd för Venezuela finns i världen och kunskapen ökar den grymma brottsliga ekonomiska krigföringen som stoppar tillförsel av medicin och mat. De stal vårt statliga oljebolag SITCO genom att expropriera det. De tog konton för 20 miljarder dollar, de tog guldreserver fast alla guldreserver har särskild immunitet för centralbanker enligt internationell överenskommelser. USA och England stal 1.4 miljarder i guldreserver. Mot detta krig kämpar vi med uthållighet, fantasi och kreativitet. Vi har internationella kontakter i hela världen som vi samarbetar med. Jag kan tala om för folket i USA att förr eller senare kommer vi att segra genom arbete och produktivitet.

MB: Ni distribuerade mat för 6 miljoner genom CLAP. Nu skall USA stoppa detta. Henri Falcone tror att detta kommer att skapa en hungersnöd inom de närmast tolv månaderna. Vad kan ni göra konkret för att stoppa det?

NM: Det blev inte hungersnöd i Saddams Irak fast hela världen hade sanktioner mot dem. FN godtog olja-för-matprogram. Irak kunde importera mat mitt under kriget. Olja byttes mot mat och medicin.

John Bolton och Elliot Abrahams agerar exakt som Ku Klux Klan – de angriper hemmen genom att stoppa mat och viktiga basvaror. CLAP är lokala kommittéer för distribution och produktion av mat. Vi har nu 33000 sådana som når 6 miljoner hem. Om varje hem består av fyra personer så når vi 24 miljoner – nästan 80 procent att Venezuelas befolkning. Paketen består av framförallt en låda med 24 produkter. De distribueras var femtonde eller tjugonde dag. Vi har fri sjukvård, fria skolor, vi ger familjer dessutom stöd med grönsaker och animaliskt protein i ett särskilt program. Dessa leveranser har stoppats efter krav från oppositionspartierna efter att under lång tid ha utsatts för sanktioner av Venezuelas opposition. Elliot Abrahams och John Bolton säger att vi måste ta maten ifrån Venezuelas folk men jag kan garantera att programmet kommer att fortsätta även om det regnar stenar från himlen. Vi kommer att besegra Trump och KKK-maffian och jag hoppas att amerikanska folket inser detta och reser sig till solidaritet. Det kommer inte att bli någon hungersnöd i Venezuela.

MB: Oppositionen satte Caracas i brand 2017 och ni ställde in parlamentet och man försökte därefter genomföra ett mordförsök mot er. Vilken är er syn på dessa händelser?

NM:Först vill jag betona att Venezuela är ett genuint demokratiskt land. Hugo Chavez fortsatte Simon Bolivars arbete. Vi har haft 25 val på tjugo år, parlamentsval, guvernörsval, borgmästarval, lokala val, folkomröstningar och val om grundlagen. Vi Chavistas har vunnit 23 av dessa val. För 18 månader sedan vann vi nitton av 23 guvernörsval. I maj 2018 vann jag presidentvalet över två oppositionspolitiker. Vi vann med 68 procent av rösterna.

Vi har elektronisk röstning där 99 procent är registrerade i motsats till USA där 30 procent av rösterna saknas i det elektroniska systemet.
Jag vann med 33 procent av de registrerade rösterna. Donald Trump vann med 22 procent.

Nivån i vårt demokratiska system är mycket hög. Vi har en äkta legitimitet i vår demokrati, grundad i de lokala guvernörerna och de lagstiftande institutionerna. Detta vägrar KKK-maffian inse. De inser inte att vår legitimitet är reell. Det är nu 2019 och de har fortfarande misslyckats. De kommer att fortsätta att förlora. Vi kommer att besegra dem genom folkets frihet och vår institutionaliserade demokrati.

Attentatet mot mig var direkt styrt att John Bolton i samarbete med Juan Manuel Santos i Colombia och från säkerhetstjänst genom Julio Borges.
All information pekar mot dessa individer. Pengarna som organiserade med videokonferenser i Miamo skyddades av USAs regering gnom ett nätverk organiserat av John Bolton. Detta misslyckades. Vi har vittnen. Jag upplevde det inte ens som ett mordförsök. När den andra drönaren exploderade och säkerhetspersonalen skyddade skadades sju militärer. Jag tror på ödet och tror på Gud och på goda handlingar. Gud skyddade mig och vårt folk. Det kunde blivit en väpnad konflikt som förändrat landet i grunden.

MB: Ni anklagas för korruption bland regeringstjänstemän. Ni har försökt stoppa detta. Vad gör ni mot detta?

NM: Det är ett känsligt ämne mycket centralt för revolutionen. Det är en bitter kamp. Att tvingas döma ministrar har varit svårt. Ramirez var den värsta skurken som svek Chavez. Har bor nu i ett stort palats i Italien skyddad av USAs regering. Många av de korrupta personerna flydde landet. Miserani från Venezuela nationella bank tog hundratals miljoner och lever nu Miami. Jag kommer att fortsätta kampanjen mot korruption.

MB: Det pågår dialog i Barbados och Norge. Senast ni hade fria val hotade USA med sanktioner mot Falcon om han deltagit i valet. Tror ni att det finns hopp om ett nytt val, som inte hindras av USA?

NM: Oppositionen hade alltid varit sådan. De kan inte göra en överenskommelse om inte Washington godkänner det. De bad i tre år om nyval men när vi skulle skriva under gav förre utrikesministern Rex Tillserson order om att de inte skulle skriva under. Jag tror att vi skulle ha vunnit. Vår erfarenhet talar för detta. De drogs tillbaka för att planen för total aggression redan var fastlagd och i den ingick att ignorera val och att expropriera Sitco.

MB: Vad händer om ni faller genom en USA-stödd kupp.

NM: OM det händer blir det ett allmänt nationellt civilt radikalt uppror av det enkla folket i Venezuela, de som är osynliga i CNN och andra medier. Vi har vunnit 23 av 25 val. Jag vill fortsätta en pågående dialog med oppositionen med en agenda som går utöver de nuvarande tillståndet. Det avgörande är att vi försöker skapa en en permanent agenda för framsteg. Ingen skall kunna ingripa och påverka utifrån. Men USA försöker hela tiden att påverka. De vill inte ha dialog, de vill ha våld och kaos.

MB: Jorge Ramos och andra kallar er diktator och demoniserat er. Hur ser ni på er egen roll?

NM: Låt os samtala. Om vi kunde ha en dialog mellan likar skulle jag kunna skaka hand med honom. Jag tror på sanning. Sanning kan kan frigöra oss som Jesus sa. Jag är en enkel man, en busschaufför fostrad av Hugo Chavez. All makt vi har har vi fått genom arbete med folket, inte genom våld. Det är bara genom folkets röst vi kan segra och skapa demokrati.

Relaterat.
USAs struptag på Venezuelas ekonomi övergår till Total Blockad.
Finns bevis om regeringens våld i Venezuela?
Varför sviker FN:s ledning FN-stadgan och folkrätten i viktiga frågor?;
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte;
FN:s Ban-ki-Moon tiger om terrorism i Syrien, där USA förstör och dödar civila;
Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic stöder USA:s folkrättsbrott;
FN- rapport: Israel bedriver apartheid – men nye FN-chefen drar tillbaka rapporten!;
Sverige borde kritisera skammens resolution i FN:s säkerhetsråd!;
Hur förbättra FN efter 72 år?

Föregående artikelKinas militär vid gränsen till Hong Kong
Nästa artikelVåldsamma US-stödda Hong Kong-demonstrationer syftar till att framkalla ”Tiananmen-incident
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Den invandringskritiska rörelsen har startat en ny webbtidning som heter Exakt24
  Jag väljer kalla sidan webbtidning då där finns både redaktion och ansvarig utgivare.

  Där kunde jag nu läsa folket flyr från landet Venezuela och antal internationella flyktingarna beräknas framledes överstiga de från det krigshärjade landet Syrien.

  Jag undrar vilka som flyr och vilka som väljer att stanna kvar?
  Vad händer i framtiden? Kommer där finnas några produktivkrafter kvar?

  En bekräftande länk till ovan påstående kanske inte skulle skada.

  https://www.exakt24.se/snart-fler-flyktingar-som-lamnat-venezuela-an-syrien/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here